Cum alegi cele mai bune oale din fonta
Ai nevoie de oale din fonta pentru a prepara mancarea eficient si sanatos pentru familia ta si pentru prieteni? Citeste in ghidul nostru si afla cum alegi cele mai bune oale din fonta.
Fonta este un material folosit din cele mai vechi timpuri pentru confectionarea vaselor de gatit datorita rezistentei sale foarte mari. De aceea nu este de mirare faptul ca oalele din fonta de calitate pot fi pastrate multi ani si chiar folosite de mai multe generatii.
Asadar, daca vrei un set de oale rezistente care sa reprezinte si o investitie buna, vasele din fonta sunt alegerea ideala.
Top 3 oale din fonta
- Ceaun fonta cuptor olandez Petromax 26 cm, 4 L
- Este perfect pentru gatit la foc deschis si in bucatarie si va permite sa va bucurati de gatit (de exemplu legume, carne) intr-un mod cu totul nou.
- Vezi detalii si pret
- Cratita CS Alpen Red, fonta emailata, 24×11 cm
- Cratita Alpen este din fonta pura, fabricata dupa tehnologia DISA. Grosime vas 4 mm. Interior si exterior email PRONAMELPLUS.
- Vezi detalii si pret
- Cratita cu capac OTI, inductie, Fonta, 28 cm, 5.5 l
- Ceaunul emailat OTI este produs din fonta pura. Interiorul emailat ajuta la evitarea lipirii mancarii de peretii vasului.
- Vezi detalii si pret
Avantajele oalelor din fonta
Oalele din fonta sunt ideale pentru prepararea mai multor feluri de mancare datorita faptului ca mancarea este gatita incet, caldura este retinuta bine si toate aromele ingredientelor au timp suficient sa se intrepatrunda.
In plus, aceste oale pot fi curatate in masina de spalat vase daca sunt emailate si rezista la temperaturi de pana la 260 de grade in cuptor (traditional sau electric). In oalele din fonta poti sota, fierbe, prajii si coace, iar alimentele se patrund in profunzime.
Cum alegi cele mai bune oale din fonta
In ciuda materialelor revolutionare care au aparut in materie de ustensile de bucatarie in ultima vreme, oalele din fonta raman alegerea perfecta pentru multi pasionati de gastronomie. Daca si tu te numeri printre acestia, trebuie sa cunosti anumite detalii inainte de achizitionarea unui set de oale din fonta, pentru a te asigura ca ai facut cea mai buna alegere.
Oale din fonta emailata vs. Oanle din fonta fara smalt
Atunci cand gatim trebuie sa ne asiguram ca materialul din care este confectionat vasul nu va altera mancarea. Unele materiale reactioneaza chimic cu anumite ingrediente, asa cum este si cazul fontei, fiind un metal reactiv. Daca planuiesti sa gatesti feluri de mancare cu ingrediente cu aciditate crescuta, este bine sa alegi fonta emailata, insa daca suferi de o deficienta de fier, iti recomand sa alegi fonta fara smalt, pentru ca poate creste cantitatea de fier din mancarea pe care o prepari.
Oalele din fonta simpla sunt vase pentru plita sau cuptor care nu au niciun strat din alt material aplicat pe pereti sau fund. Acestea sunt mai reactive atunci cand sunt incalzite si trebuie sa fie pregatite corespunzator, printr-un proces special care trebuie repetat periodic, pentru a se crea un strat antiaderent si pentru a diminua reactia pe care o fac cu alimentele cu aciditate crescuta.
Avantajul vaselor din fonta natur este pretul mai mic, comparativ cu seturile de oale din fonta emailata. Desi oalele din fonta emailata nu trebuie sa treaca prin tot procesul de pregatire mentionat anterior (care se mai numeste si asezonare) si pot fi folosite imediat, trebuie sa stii ca si ele necesita o ingrijire atenta, pentru a pastra intact stratul emailat (smaltul).
Oalele din fonta emailata sau smaltuite necesita o mai mare atentie din partea ta atunci cand le vei folosi la gatit. Daca vei utiliza spatule ascutite din metal, risti sa deteriorezi stratul antiaderent si sa ai un vas in care caldura nu va mai fi distribuita uniform. Asadar, desi pot fi folosite imediat ce au fost achizitionate, oalele din fonta emailata sunt mai greu de mentinut decat cele din fonta neemailata.
Daca alegi un set de oale din fonta emailata, asigura-te ca stratul antiaderent este indeajuns de gros pentru a nu fi deteriorat de ustensilele pe care le folosesti la gatit, insa si suficient de subtire pentru a permite caldurii sa fie transferata corespunzator. Structura vasului nu trebuie sa prezinte denivelari, iar fundul acestuia trebuie sa aiba o grosime uniforma.
Ce fel de oala din fonta este cea potrivita pentru tine
Comparand fonta fara smalt cu cea emailata vei ajunge la concluzia ca ambele prezinta avantaje, astfel incat nu se poate spune ca una este mai buna decat cealalta. Atat oalele din fonta emailata, cat si cele din fonta natur retin caldura eficient si gatesc mancarea incet, oferindu-i un gust inconfundabil. Asadar, alegerea poate fi facuta numai cand decizi care dintre cele doua variante este cea mai potrivita pentru nevoile tale.
Alege un set de oale din fonta neemailata daca:
- Nu esti foarte grijuliu cand vine vorba de bucatarie si vrei sa folosesti oalele la orice nivel al temperaturii, cu oricare functie a cuptorului sau cu ustensile din metal – totul fara sa iti fie teama ca vasul se va deteriora.
- Nu vrei sa cheltuiesti foarte mult pe un set de oale din fonta – pentru ca pretul poate sa fie si cu jumatate mai mic decat in cazul fontei emailate.
- Nu te deranjeaza sa repeti procesul de asezonare a oalelor din cand in cand si esti dispus sa le speli si sa le usuci dupa fiecare utilizare.
- Nu planuiesti sa gatesti in ele sosuri care contin ingrediente cu aciditate crescuta, cum ar fi sosurile pentru paste pe baza de tomate, care trebuie gatite la foc mic, precum marinara sau bolognese.
Alege un set de oale din fonta emailata daca:
- Nu vrei sa porti grija ingrijirii speciale a vaselor si sa repeti procesul de asezonare – fonta emailata are deja un strat antiaderent si este gata de folosire.
- Esti dispus sa platesti mai mult pentru un set de oale din fonta si nu ai un buget limitat.
- Nu vei folosi ustensile de metal care ar putea zgaria smaltul protector al vaselor si nu vei spala oalele cu detergenti care ar putea afecta exteriorul sau cu bureti de sarma.
- Nu te deranjeaza faptul ca emailul nu va deveni din ce in ce mai antiaderent pe masura ce este folosit. Un vas de fonta emailat nu va fi la fel de antiaderent precum unul traditional care a trecut printr-un proces de pregatire respectat cu sfintenie si care isi mareste nivelul de antiaderenta pe masura ce este folosit.
Greutatea oalei din fonta joaca un rol important
Greutatea este un factor important atunci cand vrei sa alegi un vas de fonta. Desi aceasta premisa nu se aplica in 100% din cazuri, cu cat oalele din fonta sunt mai grele, cu atat vor retine mai multa caldura si mancarea va fi gatita incet, iar la sfarsit va avea acel gust perfect la care ne gandim cu totii cand vine vorba de oalele din fonta.
Metodele avansate de fabricare a vaselor de fonta au condus la aparitia unor oale cu o greutate mai mica decat a celor cu care esti probabil obisnuit. Acestea sunt fabricate in matrite de metal si produsul finit este extrem de subtire, iar manerele sunt atasate separat. Din pacate, faptul ca au o greutate mai mica si sunt mai usor de manuit este singurul lor avantaj. De aceea este mai bine sa alegi un set de la un producator de incredere, care nu face rabat de la calitate.
Asadar, un set de oale din fonta cu vase care par extrem de usoare s-ar putea sa nu se ridice la standardul pe care il cauti. Majoritatea oalelor de acest fel tind sa se incalzeasca si sa se raceasca intr-un timp foarte scurt, mai repede decat oalele din fonta fabricate prin metoda traditionala. Acestea sunt si mai sensibile la schimbarile termice din timpul prepararii, ceea ce inseamna ca mancarea nu va fi gatita uniform sau exista riscul sa se arda.
Alege oale din fonta utile si ergonomice
In timp ce calitatea oalelor este importanta pentru procesul de gatire a mancarurilor, la fel de importanta este si usurinta cu care manuiesti vasul. Oalele din fonta trebuie sa aiba manere si capace usor de apucat, care sa previna accidentele si de aceea trebuie sa acorzi atentie sporita detaliilor produselor pe care vrei sa le achizitionezi.
Asigura-te ca manerele oalelor si cele ale capacelor sunt acoperite cu un strat termorezistent sau pot fi apucate usor cu o manusa de bucatarie. Atunci cand vrei sa alegi oale din fonta de buna calitate, orienteaza-te catre unele cu dimensiuni potrivite nevoilor tale (3 litri, 4 litri etc) si cu manere pe ambele parti, pentru a fi mutate cu usurinta dintr-un loc in altul atunci cand sunt fierbinti.
Acorda atentie si exteriorului vaselor
Desi majoritatea oamenilor se concentreaza mai mult pe interior cand vine vorba de alegerea oalelor din fonta, suprafata exterioara este si ea importanta pentru o performanta mai buna si o durata de viata mai indelungata a vaselor, dar si pentru mentinerea unui aspect placut pentru o perioada cat mai mare de timp.
Exteriorul vaselor emailate din fonta trebuie sa fie usor de curatat, fara sa ramana urme greu de indepartat. In plus, daca alegi un set de oale colorate din fonta, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt de calitate si nu se vor zgaria usor. Un vas zgariat va avea un aspect neplacut si isi va pierde din proprietatile de mentinere a caldurii un timp indelungat, ceea ce va afecta calitatea si gustul preparatelor.
Pretul oalelor din fonta
Pretul unui oalelor din fonta sau unui set de oale din fonta variaza si depinde in primul rand de tipul materialului folosit la confectionare. Astfel, o oala din fonta fara smalt va avea un pret mult mai mic decat o oala din fonta emailata. De asemenea, pretul difera si in functie de capacitatea oalei din fonta (3 litri, 4 litri etc) si de accesoriile incluse (capac, manere ergonimice etc).
Printre factorii care influenteaza pretul oalelor din fonta mai gasim si producatorul, tipul de gatit pe care-l permite (aragaz, cuptor, plita) si tipul de sursa de caldura (plita electrica, plita pe inductie, plita pe gaz etc).
Recomandari oale din fonta
Daca pot aprea discutii cu privire la dimensiuni si forma, pentru ca sunt aspecte ce tin de nevoi si gusturi, utilitatea si necesitatea oalelor din fonta sunt clare si nu genereaza discutii in contradictoriu. Orice gospodina trebuie sa aiba cel putin o oala din fonta pentru a putea prepara o mancaruri delicioase sau mancaruri traditionale.
Pentru a va ajuta in cautari, am pregatit o lista cu mai multe modele de oale din fonta existente la cateva magazine online. Acestea acopera o gama larga de nevoie si au review-uri pozitive din partea utilizatorilor.
1. Ceaun fonta cuptor olandez Petromax 26 cm, 4 L
Cuptorul olandez Petromax este partenerul ideal pentru campinguri, picnicuri si activitati in aer liber.
Este perfect pentru gatit la foc deschis si in bucatarie si va permite sa va bucurati de gatit (de exemplu legume, carne) intr-un mod cu totul nou.
Acesta dispune de un capac special conceput care poate fi folosit ca o tigaie sau un platou.
Cuptorul olandez Petromax este fabricat din fonta rezistenta si are un finisaj special, facandu-l gata de utilizare in orice moment.
2. Cratita CS Alpen Red, fonta emailata, 24×11 cm
Cratita Alpen este din fonta pura, fabricata dupa tehnologia DISA.
Grosime vas 4 mm.
Interior si exterior email PRONAMELPLUS.
Rezistent la uzura, poate fi utilizat pe termen indelungat.
Poate fi utilizat pe orice sursa de gatit inclusiv inductie.
Se poate spala in siguranta in masina de spalat vase.
Capacitate: 3.5 l.
Compatibil cuptor.
3. Cratita cu capac OTI, inductie, Fonta, 28 cm, 5.5 l
Ceaunul emailat OTI este produs din fonta pura.
Interiorul emailat ajuta la evitarea lipirii mancarii de peretii vasului, precum si la o curatare mai usoara.
Gatitul in vase de fonta OTI este sanatos si ecologic.
Veti putea gati in ele preparate traditionale cu gustul de odinioara.
Manerul capacului este termorezistent.
Capacitate: 5.5 l – Compatibil cuptor.
4. Oala din fonta turnata cu capac Lamart Iron, 4.3 L
Oala pentru gatit din fonta emailata – material de inalta calitate, durabil, dur si rigid. Stratul interior si exterior de email este rezistent la zgarieturi si la fisuri. Rezistent la temperaturi ridicate de pana la 280°C. Manerele cu format larg ofera o distribuire uniforma a greutatii si o prindere sigura.
Material: fonta emailata – Capacitate: 4.3 litri – Utilizare: toate sursele de gatit (plita si cuptor) – Accesorii: capac, manere laterale.
Vezi detalii si pret5. Ceaun emailat Oti, Fonta, 26 cm, 5l
Intrucat fonta are capacitate calorica mare, caldura inmagazinata se distribuie timp indelungat catre preparat, in mod constant si uniform. Mancarea capata astfel un gust delicios. Interiorul emailat ajuta la evitarea lipirii mancarii de peretii vasului, precum si la o curatare mai usoara. Gatitul in vase de fonta OTI este sanatos si ecologic.
Material: fonta emailata – Capacitate: 5 litri – Utilizare: gaz – Accesorii: maner superior.
Vezi detalii si pret6. Cratita fonta emailata Cooking by Heinner Marble Grey cu capac
Cratita din fonta emailata este ideala pentru a pregati mancaruri gustoase atat pe aragaz cat si la cuptor. Vasele din fonta sunt sanatoase, durabile si avantajoase pe termen lung.
Capacul din fonta cu maner din inox permite folosirea vasului si la cuptor. Acesta este prevazut cu un sistem de dispersare a aburului pe toata suprafata alimentelor pentru a ajuta la gatirea uniforma.
Material: fonta emailata – Capacitate: 2.9 litri – Utilizare: toate sursele de gatit (plita si cuptor, inclusiv inductie) – Accesorii: capac, manere laterale.
Vezi detalii si pretCum ingrijesc oalele din fonta?
Ingrijirea si intretinerea oalelor din fonta este esentiala pentru a le pastra la un nivel optim de performanta de-a lungul timpului. Exista cateva aspecte la care trebuie sa fii atent in timp ce ingrijesti aceste vase de bucatarie.
Curatarea dupa utilizare
Se recomanda sa curatati oalele de fonta imediat dupa utilizare. In acest fel, nu doar ca preveniti acumularea de resturi alimentare, dar si protejati vasul impotriva coroziunii.
Un lucru interesant de retinut este ca oalele din fonta nu sunt prietenoase cu detergentul. Asadar, este cel mai bine sa le curatati cu apa calda si o perie moale. Dupa ce sunt curatate, uscati-le bine pentru a preveni aparitia ruginii.
Tratamentul termic
Procesul de “ardere” este vital pentru a asigura ca oala ta din fonta ramane non-aderenta. Acest proces implica acoperirea interiorului oalei cu un strat subtire de ulei si incalzirea la temperaturi inalte. Acest tratament se repeta pana cand suprafata oalei este total neagra, creand un efect de antiaderenta naturala.
Evita gatirea mancarurilor acide sau a pestelui fragil
Oalele din fonta nu sunt cele mai bune alegeri atunci cand vine vorba de prepararea mancarurilor acide sau a pestelui fragil. Acidul poate deteriora stratul de ardere, iar pestele fragil se poate dezintegra la contactul cu suprafata dura a oalei.
Inghetare si dezghetare
Este important de mentionat ca fonta isi pastreaza caldura mult timp. Asta inseamna ca poti utiliza oalele de fonta pentru a pastra mancarea calda, dar ele sunt de asemenea numai bune si pentru congelator. Asigura-te doar ca oala este complet racita inainte de a o pune in congelator.
Transport
Dimensiunile generoase si greutatea fac din oalele din fonta obiecte greu de manevrat. De aceea, multe modele vin cu manere robuste si toarte pentru turnare. Totusi, este important sa stii ca deschiderile de turnare nu sunt doar pentru a varsa, ci sunt si un mod de a impiedica excesul de vapori sa se acumuleze in timp ce gatesti.
Oale din fonta vs. oale din aluminiu
Abordarea comparativa dintre oalele din fonta si cele din aluminiu poate fi o incursiune utila pentru a clarifica alegerea potrivita in bucatarie. Ambele tipuri de vase de gatit au avantajele si dezavantajele lor, iar alegerea potrivita depinde in mare masura de nevoile specifice ale bucatariei tale.
Transferul termic
Oalele din fonta au un avantaj cand vine vorba de distributia uniforma a caldurii si retinerea acesteia pentru perioade lungi de timp.
Spre deosebire de acestea, oalele din aluminiu nu isi pastreaza caldura la fel de mult timp, dar au capacitatea de a se incalzi mai repede. In concluzie, alegerea intre oalele din fonta si cele din aluminiu se reduce la prioritatile tale.
Daca preferi durabilitatea si gatitul la o caldura uniforma, opteaza pentru fonta. Daca esti in cautarea unor oale mai usor de manipulat si cu timp de incalzire rapid, alege aluminiul.
Rezistenta la uzura
Oalele din fonta sunt renumite pentru durabilitatea si rezistenta lor. Aceste oale pot dura decenii intregi cu ingrijire adecvata.
Aluminiul este, de asemenea, un material rezistent, dar poate fi mai susceptibil la zgarieturi sau la deformari din cauza manipularii greșite.
In plus, fonta are capacitatea de a rezista la temperaturi de gatit mult mai ridicate decat aluminiul, facand-o mult mai versatila pentru diverse tipuri de gatit.
Performanta la gatit
Atat oalele din fonta, cat si cele din aluminiu sunt excelente pentru o gama larga de preparate.
Fonta, cu abilitatea sa neegalata de a distribui caldura in mod egal si de a mentine temperaturile de gatit, este ideala pentru preparatele care necesita gatit la foc indirect sau lent.
Aluminiul, cu timpul sau de incalzire rapid si eficienta termica, este potrivit pentru preparatele care necesita gatit rapid sau la temperaturi mai scazute.
Confort si manevrabilitate
In ciuda beneficiilor sale, fonta este în mod semnificativ mai grea decat aluminiul. Acest lucru poate face un pic mai dificila manipularea si curatarea acestora, in special pentru oalele de dimensiuni mari.
Oalele din aluminiu sunt in general mai usor de manevrat, mai ales pentru persoanele cu forta de prindere limitata sau mobilitate restransa. De asemenea, multe oale din aluminiu vin cu manere termoizolante pentru a preveni arsurile.
In concluzie, alegerea intre oalele din fonta si cele din aluminiu depinde in mare masura de nevoile tale specifice in bucatarie. Fiecare tip de material are propriile sale avantaje si dezavantaje, si este important sa te asiguri ca alegi un set de oale care se potriveste cel mai bine cu stilul tau de gatit.