Cum alegi cele mai bune oale din fonta

Ai nevoie de oale pentru a prepara mancarea eficient si sanatos pentru familia ta si pentru prieteni? Citeste in ghidul nostru si afla cum alegi cele mai bune oale din fonta.

Fonta este un material folosit din cele mai vechi timpuri pentru confectionarea vaselor de gatit datorita rezistentei sale foarte mari. De aceea nu este de mirare faptul ca oalele din fonta de calitate pot fi pastrate multi ani si chiar folosite de mai multe generatii. Asadar, daca vrei un set de oale rezistente care sa reprezinte si o investitie buna, vasele din fonta sunt alegerea ideala.

Oalele din fonta sunt ideale pentru prepararea mai multor feluri de mancare datorita faptului ca mancarea este gatita incet, caldura este retinuta bine si toate aromele ingredientelor au timp suficient sa se intrepatrunda. In plus, aceste oale pot fi curatate in masina de spalat vase daca sunt emailate si rezista la temperaturi de pana la 260 de grade in cuptor (traditional sau electric). In oalele din fonta poti sota, fierbe, prajii si coace, iar alimentele se patrund in profunzime.

Cum alegi cele mai bune oale din fonta

In ciuda materialelor revolutionare care au aparut in materie de ustensile de bucatarie in ultima vreme, oalele din fonta raman alegerea perfecta pentru multi pasionati de gastronomie. Daca si tu te numeri printre acestia, trebuie sa cunosti anumite detalii inainte de achizitionarea unui set de oale din fonta, pentru a te asigura ca ai facut cea mai buna alegere.

Fonta emailata vs. Fonta fara smalt

Atunci cand gatim trebuie sa ne asiguram ca materialul din care este confectionat vasul nu va altera mancarea. Unele materiale reactioneaza chimic cu anumite ingrediente, asa cum este si cazul fontei, fiind un metal reactiv. Daca planuiesti sa gatesti feluri de mancare cu ingrediente cu aciditate crescuta, este bine sa alegi fonta emailata, insa daca suferi de o deficienta de fier, iti recomand sa alegi fonta fara smalt, pentru ca poate creste cantitatea de fier din mancarea pe care o prepari.

Oalele din fonta simpla sunt vase pentru plita sau cuptor care nu au niciun strat din alt material aplicat pe pereti sau fund. Acestea sunt mai reactive atunci cand sunt incalzite si trebuie sa fie pregatite corespunzator, printr-un proces special care trebuie repetat periodic, pentru a se crea un strat antiaderent si pentru a diminua reactia pe care o fac cu alimentele cu aciditate crescuta.

Avantajul vaselor din fonta natur este pretul mai mic, comparativ cu seturile de oale din fonta emailata. Desi oalele din fonta emailata nu trebuie sa treaca prin tot procesul de pregatire mentionat anterior (care se mai numeste si asezonare) si pot fi folosite imediat, trebuie sa stii ca si ele necesita o ingrijire atenta, pentru a pastra intact stratul emailat (smaltul).

Oalele din fonta emailata sau smaltuite necesita o mai mare atentie din partea ta atunci cand le vei folosi la gatit. Daca vei utiliza spatule ascutite din metal, risti sa deteriorezi stratul antiaderent si sa ai un vas in care caldura nu va mai fi distribuita uniform. Asadar, desi pot fi folosite imediat ce au fost achizitionate, oalele din fonta emailata sunt mai greu de mentinut decat cele din fonta neemailata.

Daca alegi un set de oale din fonta emailata, asigura-te ca stratul antiaderent este indeajuns de gros pentru a nu fi deteriorat de ustensilele pe care le folosesti la gatit, insa si suficient de subtire pentru a permite caldurii sa fie transferata corespunzator. Structura vasului nu trebuie sa prezinte denivelari, iar fundul acestuia trebuie sa aiba o grosime uniforma.

Ce fel de fonta este cea potrivita pentru tine

Comparand fonta fara smalt cu cea emailata vei ajunge la concluzia ca ambele prezinta avantaje, astfel incat nu se poate spune ca una este mai buna decat cealalta. Atat oalele din fonta emailata, cat si cele din fonta natur retin caldura eficient si gatesc mancarea incet, oferindu-i un gust inconfundabil. Asadar, alegerea poate fi facuta numai cand decizi care dintre cele doua variante este cea mai potrivita pentru nevoile tale.

Alege un set de oale din fonta neemailata daca:

  • Nu esti foarte grijuliu cand vine vorba de bucatarie si vrei sa folosesti oalele la orice nivel al temperaturii, cu oricare functie a cuptorului sau cu ustensile din metal – totul fara sa iti fie teama ca vasul se va deteriora.
  • Nu vrei sa cheltuiesti foarte mult pe un set de oale din fonta – pentru ca pretul poate sa fie si cu jumatate mai mic decat in cazul fontei emailate.
  • Nu te deranjeaza sa repeti procesul de asezonare a oalelor din cand in cand si esti dispus sa le speli si sa le usuci dupa fiecare utilizare.
  • Nu planuiesti sa gatesti in ele sosuri care contin ingrediente cu aciditate crescuta, cum ar fi sosurile pentru paste pe baza de tomate, care trebuie gatite la foc mic, precum marinara sau bolognese.

Alege un set de oale din fonta emailata daca:

  • Nu vrei sa porti grija ingrijirii speciale a vaselor si sa repeti procesul de asezonare – fonta emailata are deja un strat antiaderent si este gata de folosire.
  • Esti dispus sa platesti mai mult pentru un set de oale din fonta si nu ai un buget limitat.
  • Nu vei folosi ustensile de metal care ar putea zgaria smaltul protector al vaselor si nu vei spala oalele cu detergenti care ar putea afecta exteriorul sau cu bureti de sarma.
  • Nu te deranjeaza faptul ca emailul nu va deveni din ce in ce mai antiaderent pe masura ce este folosit. Un vas de fonta emailat nu va fi la fel de antiaderent precum unul traditional care a trecut printr-un proces de pregatire respectat cu sfintenie si care isi mareste nivelul de antiaderenta pe masura ce este folosit.

Greutatea joaca un rol important

Greutatea este un factor important atunci cand vrei sa alegi un vas de fonta. Desi aceasta premisa nu se aplica in 100% din cazuri, cu cat oalele din fonta sunt mai grele, cu atat vor retine mai multa caldura si mancarea va fi gatita incet, iar la sfarsit va avea acel gust perfect la care ne gandim cu totii cand vine vorba de oalele din fonta.

Metodele avansate de fabricare a vaselor de fonta au condus la aparitia unor oale cu o greutate mai mica decat a celor cu care esti probabil obisnuit. Acestea sunt fabricate in matrite de metal si produsul finit este extrem de subtire, iar manerele sunt atasate separat. Din pacate, faptul ca au o greutate mai mica si sunt mai usor de manuit este singurul lor avantaj. De aceea este mai bine sa alegi un set de la un producator de incredere, care nu face rabat de la calitate.

Asadar, un set de oale din fonta cu vase care par extrem de usoare s-ar putea sa nu se ridice la standardul pe care il cauti. Majoritatea oalelor de acest fel tind sa se incalzeasca si sa se raceasca intr-un timp foarte scurt, mai repede decat oalele din fonta fabricate prin metoda traditionala. Acestea sunt si mai sensibile la schimbarile termice din timpul prepararii, ceea ce inseamna ca mancarea nu va fi gatita uniform sau exista riscul sa se arda.

Alege oale din fonta utile si ergonomice

In timp ce calitatea oalelor este importanta pentru procesul de gatire a mancarurilor, la fel de importanta este si usurinta cu care manuiesti vasul. Oalele din fonta trebuie sa aiba manere si capace usor de apucat, care sa previna accidentele si de aceea trebuie sa acorzi atentie sporita detaliilor produselor pe care vrei sa le achizitionezi.

Asigura-te ca manerele oalelor si cele ale capacelor sunt acoperite cu un strat termorezistent sau pot fi apucate usor cu o manusa de bucatarie. Atunci cand vrei sa alegi oale din fonta de buna calitate, orienteaza-te catre unele cu dimensiuni potrivite nevoilor tale (3 litri, 4 litri etc) si cu manere pe ambele parti, pentru a fi mutate cu usurinta dintr-un loc in altul atunci cand sunt fierbinti.

Acorda atentie si exteriorului vaselor

Desi majoritatea oamenilor se concentreaza mai mult pe interior cand vine vorba de alegerea oalelor din fonta, suprafata exterioara este si ea importanta pentru o performanta mai buna si o durata de viata mai indelungata a vaselor, dar si pentru mentinerea unui aspect placut pentru o perioada cat mai mare de timp.

Exteriorul vaselor emailate din fonta trebuie sa fie usor de curatat, fara sa ramana urme greu de indepartat. In plus, daca alegi un set de oale colorate din fonta, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt de calitate si nu se vor zgaria usor. Un vas zgariat va avea un aspect neplacut si isi va pierde din proprietatile de mentinere a caldurii un timp indelungat, ceea ce va afecta calitatea si gustul preparatelor.

Pretul oalelor din fonta

Pretul unui oalelor din fonta sau unui set de oale din fonta variaza si depinde in primul rand de tipul materialului folosit la confectionare. Astfel, o oala din fonta fara smalt va avea un pret mult mai mic decat o oala din fonta emailata. De asemenea, pretul difera si in functie de capacitatea oalei din fonta (3 litri, 4 litri etc) si de accesoriile incluse (capac, manere ergonimice etc).

Printre factorii care influenteaza pretul oalelor din fonta mai gasim si producatorul, tipul de gatit pe care-l permite (aragaz, cuptor, plita) si tipul de sursa de caldura (plita electrica, plita pe inductie, plita pe gaz etc).

Recomandari oale din fonta

Daca pot aprea discutii cu privire la dimensiuni si forma, pentru ca sunt aspecte ce tin de nevoi si gusturi, utilitatea si necesitatea oalelor din fonta sunt clare si nu genereaza discutii in contradictoriu. Orice gospodina trebuie sa aiba cel putin o oala din fonta pentru a putea prepara o mancaruri delicioase sau mancaruri traditionale.

Pentru a va ajuta in cautari, am pregatit o lista cu mai multe modele de oale din fonta existente la cateva magazine online. Acestea acopera o gama larga de nevoie si au review-uri pozitive din partea utilizatorilor.

1. Ceaun din fonta cu capac – cuptor olandez Lodge L-8DO3

Ceaun din fonta cu capac - cuptor olandez LodgeCuptorul olandez traditional de la Lodge de 4,7 litri L-8DO3, cu maner de tip toarta, este foarte cunoscut de mai bine de un secol si este perfect pentru gatit in aer liber, dar si pe plita. Conduce caldura in mod egal, fara puncte fierbinti, si pastreaza caldura, pentru eficienta si controlul optim al procesului de gatire.

Material: fonta pura (fara email)
Capacitate: 4.7 litri
Utilizare: plita, cuptor, gratar, foc de tabara (toate sursele de caldura)
Accesorii: capac, toarta

Vezi detalii si pret

2. Oala ovala din fonta emailata

Oala ovala din fonta emailataCu ajutorul acestei oale din fonta vei putea sa gatesti mancaruri delicioase si savuroase. Capacitatea sa este potrivita pentru a fi utilizata si pentru o familie numeroasa. Oala este realizata din fonta emailata atat in interior si in exterior. Aceasta oala este potrivita atat pentru foc deschis, cu gaz cat si pentru cuptor electric. Are diametrul de 32 cm si o greutate de 7 kg.

Material: fonta emailata
Capacitate: 7 litri
Utilizare: gaz, electric
Accesorii: capac, manere laterale

Vezi detalii si pret

3. Cratita cu capac OTI, Fonta

Cratita cu capac OTI, Fonta

Intrucat fonta are capacitate calorica mare, caldura inmagazinata se distribuie timp indelungat catre preparat, in mod constant si uniform. Mancarea capata astfel un gust delicios. Interiorul emailat ajuta la evitarea lipirii mancarii de peretii vasului, precum si la o curatare mai usoara. Gatitul in vase de fonta OTI este sanatos si ecologic.

Material: fonta emailata
Capacitate: 5.5 litri
Utilizare: gaz
Accesorii: capac, manere laterale

Vezi detalii si pret

4. Roaster din fonta emailata KingHoff

Roaster din fonta emailata KingHoffEste ideal atunci cand vrei sa gatesti pentru intreaga familie. Vasul din fonta confera durabilitate si in acelasi timp asigura o retentie mare de caldura, astfel alimentele vor continua sa se prepare chiar si dupa ce vasul a fost indepartat de la sursa de caldura. Vasele din fonta sunt sanatoase pentru gatit, durabile si avantajoase pe termen lung.

Material: fonta emailata
Capacitate: 3.9 litri
Utilizare: toate sursele de gatit (plita si cuptor)
Accesorii: capac, manere laterale

Vezi detalii si pret

5. Cratita fonta Heinner cu capac

Cratita fonta Heinner cu capacAre marele avantaj ca se poate utiliza pentru toate tipurile de gatit. Aceasta cratita din fonta se poate folosi pe toate sursele de gatit inclusiv plite pe inductie. Se poate folosi in cuptorul clasic sau in cuptorul electric. Se poate curata la masina de spalat vase. Se poate spala si curata la masina de spalat vase.

Material: fonta emailata
Capacitate: 5.8 litri
Utilizare: toate sursele de gatit (plita si cuptor)
Accesorii: capac, manere laterale

Vezi detalii si pret

6. Cratita din fonta Peterhof

Cratita din fonta PeterhofFiind unele din cele mai vechi vase de gatit, vasele din fonta se diferentiaza prin rezistenta si durabilitate. Unul dintre avantajele vaselor din fonta este ca devin mai bune pe masura ce sunt folosite.

Material: fonta pura (fara email)
Capacitate: 4.5 litri
Utilizare: Gaz, electric, inductie
Accesorii: capac, manere laterale

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj