Cum alegi cea mai buna lada frigorifica

Cauti o lada frigorifica de calitate si nu sti cum sa o alegi pe cea mai buna? Nu cumpara la intamplare! Citeste in articolul de mai jos tot ce trebuie sa stii inainte de a opta pentru un model sau altul!

Daca ai o familie numeroasa, un simplu frigider nu iti va ajunge pentru a pune la inghetat toate alimentele necesare, mai ales daca obisnuiesti sa-ti faci numeroase provizii pentru iarna. Ai nevoie de o lada frigorifica de calitate care sa te ajute sa te organizezi mai bine si sa iti faca viata mai usoara.

Partea buna la acest dispozitiv este ca poate fi depozitat oriunde exista o sursa de curent, asa ca, daca pana acum ai ezitat sa-ti cumperi o lada frigorifica din cauza ca ai constatat ca n-ai loc in bucatarie pentru aceasta, afla ca nu doar bucataria este locul in care o poti amplasa. Multi oameni prefera sa puna lada in subsol, garaj sau balcon, pentru a folosi inteligent spatiul de depozitare.

TOP 3 lazi frigorifice

De ce sa-ti cumperi o lada frigorifica?

Daca inca nu esti hotarat, gandedste-te de cate ori ai renuntat la a congela legume sau fructe din productia proprie sau din surse sigure pentru a le consuma mai tarziu, din cauza lipsei de spatiu. Mai mult, poate ca ai renuntat la a pastra anumite produse in congelator pentru ca pur si simplu aveau o forma neregulata sau o dimensiune mai mare si nu putea incapea in sertarele acestuia.

Cu o lada frigorifica, uiti de toate aceste probleme. Lada beneficiaza de o functie avansata de congelare, care iti va da posibilitatea sa pastrezi o perioada indelungata produse dintre cele mai variate: carne, legume, fructe, produse semipreparate etc.

Cum alegi cea mai buna lada frigorifica

Cum alegi cea mai buna lada frigorifica?

Lada frigorifica este o achizitie de care te vei bucura cativa ani buni din momentul cumpararii. In plus, pretul acesteia nu este deloc de neglijat, mai ales daca vrei un model cu performante sporite. Prin urmare, nu trebuie sa te grabesti atunci cand o cumperi.

Analizeaza cu atentie caracteristicile lazii, vezi ce avantaje si dezavantaje are fiecare model in parte si ia o decizie informata. Daca nu stii ce ar trebui sa urmaresti cu exactitate atunci cand cumperi o lada frigorifica, citeste cu atentie criteriile detaliate in continuare.

Materialele componente

Materialele sunt similare la majoritatea producatorilor de lazi frigorifice, optandu-se de cele mai multe ori pentru un aliaj usor, dar rezistent si durabil. Importanta este mai ales zona interioara de depozitare. Aceasta este prevazuta cu zone delimitate pentru depozitare, denumite cosuri, fabricate din material metalic de calitate superioara. Numarul de cosuri ti-l alegi in functie de preferinte si, daca nu vrei sa utilizezi aceste zone de depozitare special create, le poti indeparta si poti pune alimentele in lada exact asa cum doresti.

Functiile de siguranta, foarte importante

In ceea ce priveste siguranta, principalele aspecte sunt legate de modul in care se face accesul catre interiorul lazii frigorifice. Prin urmare, vei vedea ca exista pe piata lazi frigorifice cu doua tipuri de deschidere: cu usa rabatabila si cu usa glisanta. Principala diferenta consta in faptul ca usa glisanta nu necesita o zona suplimentara pentru deschidere.

Ambele posibilitati sunt sigure, insa cel mai bine ar fi sa iti alegi o lada frigorifica al carui sistem de securitate permite blocarea usilor, astfel incat sa preintampini deschiderea accidentala a usilor. In plus, sistemul de siguranta se va dovedi util mai ales daca ai copii mici, care, din curiozitate, pot incerca sa deschida usile lazii frigorifice.

Mobilitatea, o dotare suplimentara

Desi, de cele mai multe ori, locul destinat lazii frigorifice ramane fix in locuinta ta, pot exista si situatii in care iti doresti sa o muti, poate chiar destul de frecvent, dintr-o incapere in alta. In acest caz, iti va fi de folos sa stii ca exista lazi frigorifice fixe, care au un sistem de pozitionare pe picioare, dar si lazi frigorifice mobile, care prezinta un sistem de pozitionare bazat pe roti, astfel incat deplasarea dispozitivului dintr-un loc in altul sa se faca foarte usor.

O varianta a lazilor frigorifice mobile (dar la scale mai mici) sunt lazile frigorifice portabile si modelele auto. Acestea nu dispun de capacitatea mare de congelare a unei lazi clasice, insa pot fi foarte utile atunci cand mergi in calatorie si vrei sa iei cateva alimente de acasa.

Capacitatea de congelare este esentiala

Unul dintre criteriile nelipsite dupa care trebuie sa te ghidezi in alegerea finala este capacitatea de congelare. Capacitatea se masoara in litri si ofera informatii cu privire la volumul interior ce poate fi umplut efectiv de alimente. In magazinele online vei gasi o diversitate foarte mare din punct de vedere al capacitatii, insa tu trebuie sa calculezi inainte care sunt nevoile efective ale familiei tale.

Spre exemplu, daca ai o familie numeroasa si obisnuiti sa congelati o cantitate destul de mare de alimente pentru iarna, cel mai indicat ar fi sa te orientezi catre un model cu o capacitate medie, pana in 300 de litri. Exista lazi frigorifice cu capacitate foarte mare de congelare, de aproximativ 400 de litri, insa acestea sunt concepute cu precadere pentru restaurante.

Consumul de energie determina costurile

Un alt criteriu important este consumul energetic, respectiv clasa energetica in care lada frigorifica se incadreaza. Clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G, in functie de peformanta, clasa A fiind cea mai performanta din punct de vedere energetic, alaturi de inovatiile A+, A++ si A+++. Evident, recomandarile sunt sa iti alegi o lada frigorifica incadrata intr-o clasa energetica cat mai buna, acest lucru se va reflecta in factura la energie luna de luna.

Clasa climatica este un alt criteriu important, pe care cei mai multi oameni il ignora, din pacate. Acest criteriu face referire la intervalele de temperatura in care lada frigorifica functioneaza in parametri optimi. Utilizarea aparatului in afara intervalelor recomandate de temperatura duce la defectarea in timp a acestuia si la un consum ridicat de energie electrica.

Astfel, in functie de specificatiile lazii frigorifice, clasele climatice sunt urmatoarele:

  • SN: 10-32 grade Celsius;
  • N: 16-32 grade Celsius;
  • ST: 18-38 grade Celsius;
  • T: 18-43 grade Celsius.

Nu uita de nivel de zgomot

Nivelul de zgomot este un alt aspect neglijat de multi cumparatori, deoarece majoritatea merg pe premisa ca lazile frigorifice fac parte din categoria electrocasnicelor silentioase. In realitate, lucrurile nu stau asa tot timpul, intrucat exista numeroase modele destul de zgomotoase. Prin urmare, daca ai de gand sa amplasezi lada frigorifica in bucatarie, arunca o privire si pe nivelul de zgomot emis inainte de a cumpara un model.

Functii suplimentare – confort si eficienta

  • Iluminarea – este una din functiile care iti va face viata mai usoara atunci cand ordonezi alimentele sau cand esti in cautarea unui anumit produs. Exista doua posibilitati de iluminare, cu becuri normale sau cu leduri, cel mai indicat fiind sa optezi pentru cea de-a doua, intrucat este mai economica.
  • Autonomia – aparatului in timpul penelor de curent este un alt criteriu pe care trebuie sa il verifici cu atentie. Defectiunile electrice sunt inerente si mai devreme sau mai tarziu tot te vei confrunta cu o astfel de situatie. Prin urmare, asigura-te ca alegi o lada frigorifica dotata cu autonomie cat mai mare, pentru a evita decongelarea alimentelor in timpul in care alimentarea cu energie lectrica este sistata.
  • Avertizarea sonora – are rolul de-ati atrage atentia atunci cand exista probleme de functionare, cresterea temperaturii interioare sau neinchiderea corespunzatoare.
  • Termostatul reglabil – daca iti doresti un control mai mare asupra temparaturii de racire. Majoritatea lazilor frogorifice de pe piata congeleaza la -18 grade Clesius.
  • Congelare rapida – aceasta functie este foarte utila si te ajuta sa pastrezi mult mai bine alimentele prin faptul ca reduce timpul de congelare si astfel isi pastreaza mai bine calitatile.
  • Sistem bacterian – asigura sanatatea alimentelor si prin urmare a familie tale.
  • Compartimentarea – alege o lada frigorifica cu o compartimentare potrivita nevoilor tale (numar cozuri, numar zone etc).

Dimensiunea, la fel de importanta

Daca esti constrans de un spatiu limitat de depozitare a lazii, va trebui sa analizezi cu atentie dimensiunea aparatului inainte de a-l cumpara, pentru a te asigura ca se potriveste in spatiul pe care i l-ai pregatit. Desi lazile frigorifice dreptunghiulare sunt cele mai populare de pe piata, trebuie sa stii ca nu sunt singurele variante pe care le ai.

Daca spatiul tau este limitat, poti opta pentru o lada frigorifica de dimensiune mai mica, dar de inaltime mai mare, care se potriveste perfect intr-un decor mai restrans, de tipul unui congelator. Tine cont de faptul ca dimensiunea este in stransa legatura cu capacitatea, mai ales la modelele clasice dreptungiulare.

lazi frigorifice de calitate

Lazi frigorifice recomandate

Un pont pe care ti-l dam este ca, indiferent de tipul lazii frigorifice pe care te-ai gandit sa ti-l cumperi, cel mai bine este sa cumperi de pe internet. In magazinele online vei putea analiza cu usurinta toate detaliile tehnice ale aparatului si, in plus, poti compara ofertele intre ele cu un minim de efort si poti citii si parerile celorlalti cumparatori. Comanda se plaseaza simplu, iar produsul ajunge prin intermediul curierului direct la tine acasa, in cel mai scurt timp.

Mai jos am pregatit o selectie de cateva lazi frigorifice care au un bun raport calitate/pret dar si recenzii pozitive din partea utilizatorilor.

1. Lada frigorifica Beko HS22953

Lada frigorifica Beko HS22953Capacitate: 284 l
Dimensiuni: 128.5 x 86 x 72.5 cm
Clasa energetica: Clasa A++
Nivel zgomot: 48 dB
Functii: iluminare interioara, materiale neinflamabile, securizare cu yala, averizare luminoasa, rezistenta la conditii extreme, rezistenta la variatii de tensiune

Vezi detalii si pret

2. Lada frigorifica Arctic O30+

Lada frigorifica Arctic O30+

Capacitate: 298 l
Dimensiuni: 110 x 86 x 72.5 cm
Clasa energetica: Clasa A+
Clasa climatica: SN-T
Functii: congelare rapida, sistem antibacterian, iluminare interioara LED, materiale neinflamabile, izolare densa, rezistenta conditii extreme

Vezi detalii si pret

3. Lada frigorifica Zanussi ZFC41400WA

Capacitate: 400 l
Dimensiuni:  133.6 x 86.8 x 66.8 cm
Clasa energetica: Clasa A+
Clasa climatica: SN-N-ST-T
Nivel zgomot: 45 dB
Functii: deschidere fara efort, iluminare interioara, autonomie 36 h, paravanului anti-condensare

Vezi detalii si pret

4. Lada frigorifica Whirlpool WH2010A+E

Lada frigorifica Whirlpool WH2010A+E

Capacitate: 204 l
Dimensiuni:  80.6 x 86.5 x 64.8 cm
Clasa energetica: Clasa A+
Clasa climatica: SN-ST
Nivel zgomot: 41 dB
Functii: termostat ajustabil, super congelare, congelare rapida, sistem avertizare temperatura ridicata, sistem avertizare cadere curent

Vezi detalii si pret

5. Lada frigorifica Star-Light CFM-203AP

Lada frigorifica Star-Light CFM-203AP

Capacitate: 203 l
Dimensiuni:  94.5 x 85 x 62 cm
Clasa energetica: Clasa A+
Clasa climatica: N, ST
Nivel zgomot: 41 dB
Functii: termostat ajustabil, super congelare, role pentru transportare usoara

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo