Casa & Gradina

Cum alegi cea mai bună aerotermă

Cum alegi cea mai bună aerotermă? Citește ghidul nostru de cumpărături și află care sunt caracteristicile pe care trebuie să le ai în vedere pentru a face cea mai buna alegere pentru casa ta!

Cauți o modalitate rapidă și practică pentru a încălzi o încăpere sau spațiu, fără a fi nevoie să dai drumul la centrala termică sau să aprinzi focul? Este simplu! Cumpără o aerotermă electrică pentru uz casnic (sau o aeroterma industrială dacă este un spatiu comercial) și beneficiezi de căldură instant, fără sa-ți bați capul. Citind ghidul nostru de cumpărături, vei afla la ce particularități trebuie să fii atent atunci când cumperi un astfel de produs, astfel încât, la final, să fii mulțumit de alegerea făcută.

TOP 3 aeroterme

De ce să cumperi o aerotermă de bună calitate

Atunci când temperaturile de afară încep să scadă, ai nevoie de o sursă de căldură eficientă, și eventual care consumă puțin, ca să-ți asigure confortul termic în interiorul locuinței. O astfel de sursă de căldură este aeroterma electrică de uz casnic în cazul în care vrei să-ți încălzești locuința sau aeroterma de tip industrial, în cazul în care suprafața de încălzit este foarte mare sau un spațiu comercial.

Aeroterma electrică se montează foarte ușor, deoarece nu ai nevoie decât de o priză în preajma locului în care vrei să o amplasezi. Este ușor de mutat, de aceea o poți duce acolo unde ai nevoie, folosindu-te de roțile din dotare.

Pentru a o pune în funcțiune, nu trebuie să faci coș de eliminare a gazelor, iar procesul de încălzire poate începe imediat ce ai aprins-o. Având în vedere că nu folosești lemn sau alt combustibil pentru ardere (ca la unele șeminee sau sobe), nu faci mizerie în încăpere. Costul unei aeroterme nu este mare, de aceea este mai rentabilă decât celelalte soluții pentru încălzire.

Cum alegi o aerotermă de bună calitate

Acum că ai aflat pe scurt care sunt avantajele, îți prezentăm mai jos și criteriile de selecție. Fiind pe deplin informat, vei putea să faci achiziția mai ușor și vei ști exact ce particularități trebuie să aibă produsul ales, astfel încât să îți asigure maximum de confort.

Ține cont de sistemul de încălzire

Pe piață găsești mai multe variante de aeroterme. Unele funcționează prin convecție, iar altele prin ventilație. După ce vei afla cum funcționeaza fiecare tip de aeroterma, alegerea o vei face în funcție de nevoile pe care le ai.

Aerotermele electrice cu convecție sunt recomandate de obicei pentru încăperile mai mici, deoarece încălzesc întâi obiectele din cameră și ulterior aerul. Acestea au o funcționare silențioasă, deci pot fi folosite cu succes și în timpul nopții. Căldura emanată de rezistența internă este ușor degajată in camera respectivă.

Aerotermele electrice cu ventilație sunt recomandate pentru locuințele mari sau pentru spații industriale. În general acestea au o putere mai mare decât modelele cu convecție (3000 W comparativ de 1500-2500 W cele cu convecție).

Acestea funcționează pe principiul propagării (răspândirii) căldurii emanată de rezistentă, cu ajutorul unui ventilator incorporat. Modelele ce funcționează prin ventilație fac mai mult zgomot decât cele pe convecție, însă încălzesc mult mai rapid aerul din spațiul în care sunt amplasate.

Analizează sursa de alimentare

Chiar dacă cele mai multe aeroterme folosesc doar energia electrică ca sursă de alimentare, mai poți găsi și variante cu combustibil lichid (motorină sau GPL).

Aerotermele electrice sunt mai ușor de folosit, nu emană mirosuri neplăcute și nici nu fac mizerie. Acestea sunt potrivite pentru uz casnic și mai puțin pentru zone industriale.

Aerotermele cu GPL sau motorină sunt considerate aeroterme industriale pentru că acestea sunt utilizate să încălzească rapid hale, terase sau spații comerciale. Acestea sunt mult mai potrivite pentru astfel de suprafețe decât pentru a încălzii locuințe personale.

Ține cont de spațiul pe care vrei să-l încălzești

Înainte de a pleca la cumpărături, gândește-te bine ce spațiu vrei să încălzești folosind aeroterma, deoarece pentru a da randament, trebuie să ții cont și de acest aspect. Poți alege între o aerotermă de uz casnic și una industrială.

Dacă vrei să asiguri confortul termic în camera unui locuințe, atunci ai nevoie de o aeroterma electrică de uz casnic, cu o putere de 1500-2500W. Acesta este capabil să încălzească cel puțin 20 mc de aer și cel mult 40 mc de aer. De preferat să te orientezi către unul cu o putere aproape de 2500 W pentru a eficiență mai bună.

Dacă ai o încăpere ce nu este foarte bine izolată sau spațiul pe care vrei să-l încălzești este mare, cel mai indicat ar fi să te orientezi către o aerotermă industrială. Aceasta poate asigura confortul termic în camere ce au peste 30mp și are o putere de cel puțin 3000 W. În această categorie se încadrează și produsele ce funcționează cu GPL sau motorină, însă sunt mai puternice, de aceea cel mai des sunt folosite pentru a asigura confortul termic în spații ce au mai mult de 200 mp.

Ține cont de manevrabilitatea oferită

Dacă cauți o aerotermă cu ajutorul căreia să încălzești încăperea în care stai, ar fi bine să te orientezi către un model cât mai compact, pentru a-l putea muta ușor dintr-un loc în altul. Un dispozitiv mic nu va ocupa nici spațiu, de aceea nu va aglomera prea mult camera.

Acesta ar trebui să fie prevăzut cu mânere în părțile laterale sau sus, ca să îl poți duce ușor, fără să fii nevoit să îl iei în brațe. Tot pentru un transport facil sunt utile și roțile. Acestea sunt poziționate în partea de jos și permit manevrarea, fără a fi nevoit să ridici dispozitivul de pe podea.

În cazul în care intenționezi să încălzești o încăpere umedă, cum ar fi baia, alege un dispozitiv ce este dotat cu protecție împotriva umidității. Ea rolul de a împiedica producerea unui scurtcircuit și astfel riscul de incendii este diminuat.

Tine cont de tipul de montaj

Aerotermele existente pe piață pot fi împărțite în două categorii: aeroterme fixe și aeroterme mobile.

Aerotermele fixe, așa cum le spune și numele, pot fi montate pe perete, fiind o variantă optimă pentru încăperile mici, în care spațiul de trafic trebuie eficientizat la maximum, dar și o soluție pentru cei care iși doresc un spatiu curat, simplist si fără lucruri multe în jur. Pentru a le putea monta, ai nevoie de câteva unelte și puțină îndemânare.

În momentul în care te gândești unde vei amplasa aeroterma, trebuie să alegi cu atenție locul, deoarece dispozitivul este dificil de mutat, după ce l-ai fixat în perete. Ai grijă ca zidul să susțină greutatea obiectului și să ai prin preajmă o priză, pentru a putea pune aeroterma în funcțiune.

Aerotermele mobile nu necesită montaj, ci se poziționează cu ușurință pe podeaua locuinței tale. În cazul în care vrei să muți aeroterma intr-o alta cameră, tot ce trebuie sa faci este să o împingi /tragi, folosindu-te de manerele și roțile din doatarea aerotermei.

Dacă aeroterma aleasă are dimensiuni mici și formă compactă, o poți lua cu tine chiar și în vacanță și astfel vei rezolva problema confortului termic.

Ține cont de tipul rezistenței

Rezistenţa unei aeroterme poate fi din metal, ceramic sau quartz.

Din foarte multe puncte de vedere aerotermele cu rezistențele ceramice sunt considerate fiind cele mai eficiente si rezistente. Aerotermele cu quartz au dezavantajul că interiorul este roșu, din cauza hologenului, deci pot fi deranjante în timpul nopții.

Ţine cont de funcţii pe care le are

Pentru ca utilizarea să fie cât mai ușoară și să te bucuri de cât mai mult confort, atunci când folosești o aerotermă alege un model cu multiple funcții. Acestea ofera un confot mai ridicat, o eficiență mai bună dar și o protecție sporită împotriva evenimentelor neplăcute.

Treptele de ventilare îți permit să selectezi intensitatea căldurii (temperatura și debit), astfel încât să te simți confortabil. Este recomandat ca aeroterma să aibă cel puțin 3 trepte de reglaj al vitezei de ventilare și al temperaturii degajate. În acest fel vei putea să controlezi si consumul de energie electrică.

Sistemul de protecție împotriva înghețului este foarte util, în cazul în care intenționezi să pui dispozitivul într-o cameră ce nu este locuită în permanentă sau în anexe ale casei (boxa, garaj etc), deoarece circuitul de funcționare nu va fi afectat de frig.

Modelele care au şi funcție de răcire pot fi folosite pentru a reduce temperatura din încăpere vara, când căldura devine insuportabilă și astfel nu vei folosi un aer condiționat (dacă este o cameră mică).

Indicatorul luminos te ajută să știi cu exactitate când aeroterma este în funcţiune, deci nu există riscul să o laşi aprinsă atunci când pleci de acasă şi astfel vei evita incendiile sau deteriorarea instalaţiei electrice.

Pentru siguranţă sporită, cele mai multe modele de aeroterme au şi termostat incorporat. Acesta opreşte funcţionarea în cazul în care aeroterma s-a supraîncălzit sau a ajuns la temperatura setată de tine. De aceea, nu există riscul de producere a unui scurtcircuit şi faci economie de energie, deoarece dispozitivul nu funcționează încontinuu, ci doar până ajunge la parametrii setaţi.

Protecţia anticădere, împiedică căderea aerotermei și elimină foarte multe riscuri nedorite, indiferent ca vorbim despre incendii sau accidentări de persoane, obiecte sau animale.

Variantele cu telecomandă sunt mai uşor de folosit, deoarece îţi permit să le coordonezi de la distanţă. Unele modele mai performante au ecran LCD ce afişează informaţii cu privire la modul de funcţionare, de aceea setarea parametrilor se face mult mai uşor.

Timmerul este foarte util, mai ales pentru cei care vor să găsească cald în încăpere atunci când ajung acasă. Acesta îți permite să setezi durata de funcţionare sau ora la care dispozitivul să pornească şi să se oprească.

Recomandări aeroterme de bună calitate

Acum că ai aflat toate aceste detalii de cum să alegi cea mai bună aerotermă, îți va fi mult mai ușor să alegi obiectul potrivit pentru tine. Ca să elimini drumurile și eforturile de a ajunge până la magazinele de electrocasnice din oraș, poți achiziționa un astfel de produs chiar și din mediul online. Mai jos am prezentat câteva modele de aeroterme care acoperă o gama largă de nevoi, bugete și preferințe.

1. Aeroterma ceramica de perete Taurus Alpatec RCMB 23

Cautati un incalzitor cu dimensiuni mai mici, dar remarcabil si prin performante si portabil? In acest caz, sunteti la locul potrivit! Acest dispozitiv este considerat cel mai sigur element de incalzire.

Aeroterma ceramica de perete Taurus Alpatec RCMB 23. Putere 2000W, 2 trepte de putere 1000 / 2000W, Timer 8 ore, LED display, Setare temperatura: 18° – 45°C. Functie oscilatie automata. Protectie termica. Telecomanda. Element de incalzire ceramic PTC. Functie aer rece. Sistem de prindere in perete.

Vezi detalii si pret

2. Aeroterma ceramica de perete First Austria FA-5571-8-GR

Elementul PTC se incalzeste la temperatura setata si prin intermediul ventilatorului integrat, prin functia de oscilare, aerul cald este distribuit uniform in incapere.
Pe ecranul LCD este afisata temperatura incaperii. Cu butoanele + si – de pe tastatura inclusa in pachet, puteti regla o temperatura intre 10°C si 49°C. In momentul in care ati setat temperatura dorita, aeroterma intra in modul automat de functionare. Doua setari de incalzire, 1000W/2000Wc. Posibilitate de setare de utlizare ventilare (mod vara). Dubla siguranta: protectie la supraincalzire, termostat de siguranta.

Vezi detalii si pret

3. Aeroterma electrica TDS 30 R

Aeroterma electrica TDS 30 RPutere de încălzire : 5 kW (max. 4.300 kcal), Debit de aer: 580 m³/h. Reglarea pe mai multe trepte a temperaturii. Termostat integrat pentru un flux de aer cald constant. Protecție la supraîncălzire. Motor cu protecție termică. Funcția de ventilare e posibilă și fără încălzire. Căldură fără condens – fără consum de oxigen – ideal pentru încălzirea spațiilor interioare. Este dotată cu un mâner de transport robust, ergonomic și cu picioare stabile. Putere de încălzire 3 trepte: treapta 1: doar ventilare; treapta 2: 2,5 kW; treapta 3: 5.5 kW (max. 4.300 kcal). Termostat: integrat. Nivel sonor: 56 dB (A).

Vezi detalii si pret

4. Aeroterma Convector Rowenta Vectissimo CO3035

Ideal pentru camere de dimensiuni medii, convectorul Vectissimo asigura incalzire puternica si eficienta. Convectorul puternic Vectissimo asigura incalzirea eficienta pentru camere de dimensiuni medii. Cu setari ajustabile si un termostat mecanic pentru a regla temperatura camerei, aceasta asigura o ampla difuzie a aerului cald pentru o atmosfera confortabila acasa, in mod constant. Doua trepte de incalzire: 1200 W pentru utilizare timp indelungat si 2400W pentru incalzire rapida. Regleaza temperatura camerei cu termostatul mecanic. Poate fi setat pe pozitia de protectie inpotriva inghetului.

Vezi detalii si pret

5. Aeroterma de baie Aurora Touch

Aeroterma electrica Aurora TOUCH utilizeaza tehnologia ventilatiei fortate, aerul rece este absorbit prin partea din spate a aparatului, este incalzit de rezistenta electrica, apoi este  eliminat prin fanta din partea inferioara. Senzor optic de detectare a miscarii incorporat. Daca senzorul nu detecteaza prezenta unei persoane timp de 10 minute, aparatul va trece pe modul ECO (3,5°C mai putin decat temperatura de confort setata). In cazul in care senzorul detecteaza prezenta cuiva, pentru cel putin 2 minute, va porni si va creste temperatura la nivelul de confort. Panou de comanda intuitiv cu Touch Screen si afisaj cu LED.

Vezi detalii si pret

6. Klarstein Chaval încălzitor

Foarte ușor de utilizat: telecomandă practică pentru pornire și oprire, putere de 2000 W la o înălțime de 41 cm si oferă căldură în întreaga cameră: mișcare circulară pentru distribuirea regulată a căldurii. Setările de putere, fie 1000 sau 2000 W funcționează în funcție de preferințele dumneavoastră; Controlul temperaturii este asigurat de termostatul de control inteligent. După ce încălzitorul atinge temperatura dorită, se va opri și va porni din nou atunci când temperatura scade din nou sub nota dorită. Economisește bani și previne supraîncălzirea.

Vezi detalii si pret

7. Aeroterma pe motorina IDE 20

Aeroterma pe motorină IDE 20, cu o putere termică nominală de 20 kW (17.200 kcal) și un volum de aer de 600 m³/h. Consumul e de max. 1,6 litri motorină pe oră.  Aeroterma IDE 20 e dotată cu o pompă pentru alimentarea cu combustibil. Pe lângă aceasta, toate modelele de aeroterme IDE cu ardere indirectă au un filtru de combustibil. Pentru o reglare a temperaturii în funcție de necesități, aerotermele IDE au un termostat integrat. Dacă este necesară măsurarea și reglarea temperaturii la locul de încălzire ce se află la o distanță de până la 25 metri, pentru aceasta poate fi racordat și termostatul extern.

Vezi detalii si pret

8. Aeroterma electrica TDS 75

Putere de încălzire :15 kW (max. 12.900 kcal), Debit de aer: 1.293 m³/h . Reglarea pe mai multe trepte a temperaturii, cu până la trei trepte de încălzire. Termostat integrat pentru un flux de aer cald constant. Protecție la supraîncălzire. Motor cu protecție termică. Funcția de ventilare e posibilă și fără încălzire. Căldură fără condens – fără consum de oxigen – ideal pentru încălzirea spațiilor interioare. E posibilă montarea pe perete sau pe tavan – suportul poate fi achiziționat ca și accesoriu. Putere de încălzire, treapta 1: doar ventilare; treapta 2: 5 kW; treapta 3: 10 kW; treapta 4: 15 kW (max. 12.900 kcal).

Vezi detalii si pret
Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago