Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat

Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionatCum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat pentru casa? Care sunt principalele caracteristici pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi un aparat de aer conditionat? Ce tip de aer conditionat sa legi astfel incat sa optimizezi spatiul din casa? Citeste informatiile din acest ghid de cumparaturi si vei dobandi toate datele necesare pentru a alege cel mai bun aparat de aer conditionat pentru tine.

Un aparat de aer conditionat bun iti este util atat in zilele caniculare de vara cat si in zilele racoroase de toamna si primavara sau chiar in noptile geroase de iarna. Avantajul unui aer conditionat bun este ca il poti utiliza in toate anotimpurile, in functie de nevoi: vara sa racoreasca casa iar iarna, primavara si toamna sa incalzeasca atmosfera si aerul din casa.

Alegerea unui aer conditionat nu este una foarte dificila, insa daca vrei sa alegi unul de calitate este indicat sa acorzi atentie catorva caracteristici esentiale care fac deosebirea intre un aparat de aer conditionat bun si unul care nu corespunde nevoilor tale.

Top 3 aparate de aer conditionat

Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat

Am structurat informatiile de mai jos intr-o maniera usoara, astfel incat sa iti fie usor sa iti identici nevoile (A), sa afli care sunt criteriile care influenteaza calitatea unui aler conditionat (B) si sa alegi intr-o maniera usoara aerul conditionat care este cel mai bun pentru tine (C).

A. Ce este util sa stii despre un aparat de aer conditionat

Exista mai multe tipuri de aparate de aer conditionat

Pentru ca nevoile utilizatorilor sunt diferite, producatorii de aparate de aer conditionat au reusit sa imbunatateasca gama de aparate de aer conditionat.

Asa cum am mentionat exista gama larga de modele pentru a acoperii nevoile unor categorii diversificate de utilizatori, modele care se clasifica in 2 mari categorii de aere conditionater.

 • Aparate de aer conditionat clasice  (monospliter sau multispliter)

Aparatul de aer conditionat multispliter In aceasta categorie intra toate modelele de aparate de aer conditionat, indiferent de design care sunt alcatuite dintr-o unitate exterioara si una sau mai multe unitati interioare. Aceste aparate de aer conditionat sunt cele mai folosite de catre utilizatori pentru ca au o eficienta foarte buna si o gama de modele si posibilitati destul de larga.

Din categoria aparatelor de aer conditionat clasice poti opta intre o gama larga de modele, insa cel mai important este ca poti opta intre un aparat de aer conditionat monospliter sau aparat de aer conditionat multispliter.

Aparatul de aer conditionat monospliter – este format dintr-o unitate exterioara la care este conectata o unitate interioara pe care o utilizezi sa reglezi toate setarile (functii, temperatura, mod, etc) si care iti furnizeaza aerul rece sau cald (dupa nevoi).

Pe langa modelele clasice (dreptunghiulare) pe care le montezi pe perete, acum poti opta si pentru modele mai putin conventionale, cum ar fi: aparate de aer conditionat de podea, aparat de aer conditionat tip consola sau tip dulap, aparate de aer conditionat rotund sau patrat, etc. Astfel, existand o gama mai larga de modele, posibilitati de instalare si marimi, tu poti alege cel mai bun aer conditionat care se potriveste cu organizarea si dimensiunile casei tale.

Aparatul de aer conditionat multispliter – este format dintr-o unitate exterioara la care se conecteaza mai multe unitati interioare (intre 1 si 4) pe care le folosesti sa faci setarile dorite si care iti furnizeaza aerul rece sau cald (dupa nevoi).

Aparatul de aer conditionat multispliter este recomandat in primul rand celor care au o casa sau un apartament cu multe camere si au nevoie sa instaleze unitati de racire in mai multe zone/ camere din casa. Astfel, la o singura unitate exterioara poti conecta pana la 4 unitati interioare, pe care le vei controla individual si care iti vor furniza sursa de rece sau cald.

 • Aparate de aer conditionat mobile sau portabile

Aparate de aer conditionat mobile Aparatele de aer conditionat portabile sau mobile au venit ca raspuns solicitarilor celor care isi doreau un aparat pe care sa il mute cu o oarecare usurinta in mai multe zone din casa.

Exista destul de multe avantaje pe care le are un aparat de aer conditionat portabil sau mobil, printre care faptul ca poate fi mutat cu destul de mare usurinta intr-o alta camera din casa. Spun destul de mare usurinta pentru ca trebuie sa stii ca un aparat de aer conditional nu este 100 % independent, acesta fiind unul dintre dezavantaje.

Stiu ca sunt foarte multe solicitari si cautari pentru gasirea unui aparat de aer conditionat mobil fara furtun sau aparat de aer conditionat portabil fara evacuare, insa acest lucru nu este posibil. De ce? Pentru ca sistemul de aparat de aer conditionat presupune existenta unei evacuari in exterior, precum unitatile exterioare la aparatele clasice si furtunul de evecuare de aparatele de aer conditionat portabile.

Cei mai multi confunda aparatele de racire a aerului (cooler de camera), aparate ce nu au compresor si agent de racire si nu presupun evacuarea aerului cald cu un aparat de aer conditionat mobil. Avantajul unui cooler de camera sau aparatului de racire a aerului este ca nu presupune furtun de evacuare si poate fi instalat in orice zona a casei.

Insa, acest aparat de racire a aerului este un dispozitiv mult mai simplu decat un aparat de aer conditionat, cu functii restranse si cu capacitati foarte reduse pentru ca nu presupune existenta unui compresor sau agentului de racire.

In concluzie, ce este un aparat de aer conditionat portabil sau mobil? Un aparat de aer conditionat mobil este un aparat care este format numai din unitatea interioara (fara cea exterioara) si un furtun de evacuare. Spre deosebire de aparatul de aer conditionat clasic, aparatul de aer conditionat mobil poate fi mutat in mai multe zone din casa, cu conditia sa fie asezat langa o fereastra pentru a avea posibilitatea scoaterii furtunului de evacuare catre exterior.

Alege corect capacitatea de racire (BTU) a aparatului de aer conditionat

Cele mai cautate aparate de aer conditionat sunt cele de 12000 BTU sau de 19000 BTU. Toata lumea cauta aparate de aer conditionat cu acesta capacitate de racire, insa, putini stiu ce inseamna capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat si cum trebuie alesa?

Capacitatea de racire a unui aparat este printre cele mai importante caracteristici de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un aer conditionat. Acesta se exprima in BTU/ h (British Termal Unit per ora) si reprezinta unitatea de masurare a puterii termice (standard in Europa pentru toate aparatele de climatizare).

In functie de valoarea BTU a aparatului de aer conditionat, acesta va fi mai mult sau mai putin eficient, va face sau nu sa fata sa raceasca zona/ incaperea in care este montat, etc. Insa, pentru a alege corespunzator valoarea BTU a aparatului trebuie sa stii factorii care influenteaza capacitate de racire.

In primul rand trebuie sa ai in vedere dimensiunile camerei (volumul) in care este instalat aparatul de aer conditionat, daca este camera inchisa sau open space, daca este bine izolata camera si casa, suprafata vitrata (dimensiunea geamurilor) pentru ca o suprafata cu multe geamuri nu mentine o temperatura constanta (permite fluxul termic), orientarea camerei (daca este sau nu spre soare), numarul de persoane din casa sau camera, numarul de electrocasnice, etc.

Toti acesti factori influenteaza capacitatea si eficienta unui apar de aer conditionat. De aceea, este recomandat sa alegi intotdeauna un aparat de aer conditionat cu o capacitate de racire mai mare pentru ca astfel asiguri eficienta acestuia si durata lui in timp.

B. Criterii tehnice care influenteaza alegerea aerului conditionat

Alege modelul care raspunde nevoilor tale

Alege modelul potrivit astfel incat sa corespunda nevoilor tale, dimensiunilor si designului casei tale, etc. Opteaza intre un aparat de aer conditionat clasic monosplit sau multisplit sau un aparat de aer conditionat mobil sau portabil (conform informatiilor de mai sus).

Alege un aparat cu capacitate de racire mai mare

Acum sa ai aflat care sunt factorii care influenteaza capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat, trebuie sa alegi cu atentie valoare BTU a aparatului de aer conditionat. Ca si regula generala: un aparat de aer conditionat cu o capacitate de racire mai mare este mult mai eficient si bun decat unul cu cu capacitate mica, mai ales in zile foarte calduroase de vara.

Ca si recomandari, pentru o camera medie cu volumul de 30 mc, izolata corespunzator, cu geamuri de dimensiuni normale, fara multe electrocasnice (eventual TV) un aer conditionat de 9000 BTU este eficient. Pentru un living mai mare un aparat de aer conditionat de 18000 BTU este recomandat, insa daca este open space si trebuie sa faca fata si holului trebuie ales un aparat de aer conditionat cu o capacitate de racire mai mare de 20000 BTU.

Alege un aparat de aer conditionat cu inverter

inverter cel mai bun aparat de aer conditionat

Tehnologia cu inverter la un aparat de aer conditionat asigura o eficienta mai mare si un consum  de curent electric mai mic cu pana la 30% fata de aparat de aer conditionat fata inverter. In concluzie, un aparat de aer conditionat cu inverter este mult mai bun, mai eficient, mai performant si consuma mult mai putin curent electrica fata de aparatul de aer conditionat fara inverter.

La aparatele de aer conditionat fara inverter, compresorul functioneaza tot timpul la aceeasi capacitate, pe cand aparatele de aer conditionat cu inverter compresorul functioneaza atat cat este nevoie pentru a genera temperatura necesara pentru a ajunge la setarile utilizatorului. Astfel, aparatele de aer conditionat cu inverter nu numai ca au un consum considerabil mai mic, dar sunt si mai durabile si fiabile.

Alege un aparat de aer conditionat cu clasa energetica A, A+, A++

O alta caracteristica pe care trebuie sa o ai in vedere atunci cand alegi un parat de aer conditionat bun este clasa energetica din care face parte. Cele mai bune aparate de aer conditionat sunt cele cu clasa energetica A (A, A+, A++) pentru ca acestea au un consum de energie mai mic. Cu cat clasa descreste (B, C, D) cu atat va creste si factura ta la curent.

Alege un aparat de aer conditionat cu functii multiple

Functiile unui aparat AC sunt foarte importante pentru ca iti pot usura foarte mult utilizarea aparatului si pot satisface nevoilor si celor mai pretentiosi consumatori. Timer, pentru a avea posibilitatea sa programezi pornirile si opririle aparatului, functia sleep, functia incalzire pentru a utiliza aparatul si pe timpul iernii sau functia dezumidificare pentru a spori confortul in camera sunt numai cateva dintre functiile utile pe care un aparat de aer conditionat bun le are.

Alege un aparat de aer conditionat care are filtre de calitate

aparat de aer conditionat care are filtre de calitate

Filtrele aparatului de aer conditionat sunt elemente importante si ajuta la mentinerea unui aer proaspat si curat in casa ta.Cu ajutorul filtrelor vei putea sa iti protejezi familia de bacterii si alergii.

Printre filtrele bune pe care un aparat de aer conditionat le poate avea mentionam filtrul electrostatic, care este benfic persoanelor cu sensibilitate la alergii, filtrul de ionizare care retine praful si germenii din aer, precum si filtrul anti-fungus care neutralizeaza bacteriile daunatoare ce se pot forma pe circuitele de scurgere ale aparatului.

Alege un aparat de aer conditionat care nu face zgomot

Un aparat de aer conditionat care se incadreaza in valorile de 60-65 dB este considerat un aparat de aer conditionat bun. Cu cat aceasta valoare creste cu atat aparatul de aer condtionat va fi mai zgomotos si mai greu de suportat.

Alege un aparat de aer conditionat cu garantie mare

Este foarte important sa alegi un aparat de aer conditionat cu o garantie cat mai mare astfel incat sa beneficiezi de reparatii sau inlocuire in cazul in care acesta prezinta defecte de fabricatie. Cei mai multi producatori ofera o garantie de 2 ani, insa exista si garantii extinse (gratis sau contra cost).

Alege un aparat de aer conditionat cu instalare

Instalarea unui aparat de aer conditionat este un pas foarte important si trebuie facuta de o persoana specializata, o persoana care a mai efectuat o astfel de operatiune. Din acest motiv este indicat ca in momentul in care achizitionezi un aer conditiont sa soliciti si instalarea lui (gratis sau contra cost). Exista foarte multi comercializanti care ofera serviciul de instalare clientilor lor.

C. Ce aparate bune de aer conditionat recomandam?

Mai jos am facut o selectie de aparate de aer conditionat de calitate, care indeplinesc conditiile de mai sus si care au un raport calitate/pret foarte bun.

In cazul in care recomandarile noastre nu acopera nevoile tale, poti opta pentru alte modele comercializate de magazinele online recomandate.

1. Aer conditionat Mitsubishi Electric MSZ-HR35VF / MUZ-HR35VF R32

Aer conditionat Mitsubishi Electric MSZ-HR35VF / MUZ-HR35VF R32Mitsubishi Electric Quality, abreviat MEQ, inseamna multe lucruri. Ilustreaza 90 de ani de excelenta in tehnologie, design si productie. Aceasta reprezinta cel mai ridicat nivel de confort, eficienta si durabilitate. Motorul Poki-Poki motor Tehnologia inovatoare si unica a Mitsubishi Electric, acest motor ofera o densitate si o forta magnetica ridicate, ceea ce conduce la o eficienta energetica sporita si o mai buna fiabilitate.

Vezi detalii si pret

2. Aer Conditionat Gree Bora Inverter (R32) 12.000btu GRS-121EI/JBR1-N3

Aer Conditionat Gree Bora Inverter (R32) 12.000btu GRS-121EI/JBR1-N3 Blue Strip

Recunoscute pentru fiabilitatea ridicata, aparatele Gree Bora sunt acum fabricate cu noul refrigerant ecologic R-32, acesta fiind singurul acceptat in anii ce vor urma in C.E. Gree Bora R-32 este construit cu tehnologia G10 Inverter proprietara Gree, fiind WiFi ready si avand incorporat purificator de aer Cold Plasma. WiFi ready – Incadrandu-se in tendintele actuale de a conecta si controla echipamentele electrocasnice de la distanta prin internet.

Vezi detalii si pret

3. Aparat de aer conditionat Samsung Cebu 12000 BTU Wi-Fi, Clasa A++

Aparat de aer conditionat Samsung Cebu 12000 BTU Wi-Fi, Clasa A++

Raceste camerele rapid, dintr-un colt in altul, astfel incat sa te simti intotdeauna confortabil. Tehnologia Digital Inverter Boost raceste aerul cu 43% mai rapid. Designul sau avansat include, de asemenea, un ventilator cu 15% mai mare, o intrare cu 18% mai lata si o lamela mai lata cu 31%. Prin urmare, aerul rece este dispersat mai departe si mai cuprinzator, atingand pana la 15 metri.

Vezi detalii si pret

4. Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 312L, 12000 BTU, Clasa A++

Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 312L Inverter

6th Sense Power Saver – Controlata de un microprocesor prezent in interiorul AC, 6 Sense® Power Saver detecteaza temperatura camerei si controleaza fluxul de aer in consecinta. 6th Sense Air Flow – AC selecteaza automat un mod adecvat de operare (racire, ventilator, uscat), in functie de temperatura din interiorul camerei.

Vezi detalii si pret

5. Aparat de aer conditionat LG Standard Wi-Fi 12000 BTU, Clasa A++

Aparat de aer conditionat LG Standard Wi-Fi 12000 BTU, Clasa A++

Tehnologia Inverter Compressor regleaza continuu viteza unui compresor, pentru a mentine nivelurile dorite de temperatura. Mai mult, tehnologia Smart Inverter de la LG cu frecventa pe gama de lucru cu economie de curent economiseste mai multa energie decat compresorul conventional. Aparatul de aer conditionat LG incepe rapid racirea aerului, utilizand gama de racire la viteza mare cu tehnologie Smart Inverter de la LG, astfel ca sufla aerul pe distante mai mari.

Vezi detalii si pret

6. Aparat de aer conditionat TESLA TA36FFML-1232IAPC, 12000 BTU, Clasa A++

Aparat de aer conditionat TESLA TA36FFML-1232IAPC, 12000 BTU, Clasa A++

Procesul de curatare fara efort – Aceasta functie activeaza un proces in 3 etape: in timpul racirii apa condensata colecteaza praful de pe fante. Unitatea interioara este apoi uscata prin incalzire si in cele din urma, modul ventilator indeparteaza umezeala ramasa, mentinand unitatea uscata si impiedicand reproducerea bacteriilor. Un senzor de temperatura incorporat in telecomanda determina aparatul de aer conditionat sa regleze automat programul de functionare.

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

   Lasa un mesaj

   SuperGhid.ro
   Logo