Intretinere gradina

Cum alegi cele mai bune suflante, aspiratoare si tocatoare de frunze

Cum alegi cele mai bune suflante aspiratoare si tocatoare de frunze? Care sunt functiile si caracteristicile pe care trebuie sa le aiba acestea astfel incat sa fie eficiente, utile si cu un raport corect calitate/ pret? Citeste ghidul nostru pentru a afla toate informatiile necesare pentru a lua cea mai buna decizie.

Confortul si libertatea pe care le ofera o gradina si o curte proprie sunt nepretuite si din acest motiv tot mai multa lume se muta din apartamente la case cu curte. Nimic nu se compara cu bucuria de a savura o cafea in propria gradina, de a organiza un gratar cu prietenii la tine in curte sau de a te bucura de un pranz delicios alaturi de familie la tine pe terasa. Beneficiile si confortul de a avea o gradina proprie cresc si mai mult atunci cand esti echipat corespunzator cu toate instrumentele necesare pentru a intretine spatiul respectiv.

Cum confortul, eficienta si timpul alocat treburilor casnice sunt indicatori pe care trebuie sa ii ai in vedere, este recomandat sa te echipezi cu ustensile si aparate care te ajuta sa iti cresti confortul si sa economisesti timp. Renunta la echipamentele traditionale care te obosesc si care iti consuma timp si opteaza pentru echipamente moderne si eficiente (masina de tuns iarba, scarificator si aerator de gazon, aparat de spalat cu presiune etc).

Printre aceste echipamente moderne si eficiente se numara si aspiratoarele, suflantele si tocatoarele de frunze. Cu ajutorul lor vei putea sa iti ingrijesti gradina intr-un timp mult mai scurt si fara a depune efortul pe care l-ai depune utilizand ustensile traditionale. Munca obositoare depusa pentru a grebla si a strange manual frunzele si resturile vegetale din gradina o sa devina istorie cu ajutorul unui astfel de echipament.

Cele mai bune suflante, aspiratoare si tocatoare de frunze: ce sa stii

Inainte de a intra in detalii referitoare la caracteristicile tehnice, trebuie sa mentionam principalele aspecte pe care trebuie sa le stii despre suflante, aspiratoare si tocatoare de frunze, aspecte care te vor ajuta sa te orientezi catre un anumit tip sau model de echipament. Dupa ce te-ai orientat catre un tip anume, poti merge in detaliu cu cateva aspecte tehnice pe care le vom detalia ulterior.

Ce tip de echipament ai nevoie

Asa cum se intelege si din titlu, am decis sa grupam toate aceste echipamente intr-o singura evaluare. Motivul este simplu, criteriile de selectie sunt asemanatoare indiferent ca doresti un echipament 3 in 1, (aparat care are inglobate functia de suflanta, aspirare si tacator) sau ca te decizi din motive intemeiate (suprafata gradinii etc) sa cumperi echipamente separate pentru fiecare functie.

Din fericire exista pe piata modele care inglobeaza toate aceste functii utile intr-un singur echipament. Poti alege un model 3 in 1 care are functiile de suflanta, aspirator si tacator cuprinse intr-un singur aparat. Avantajul aparatului care are toate aceste functii este ca vei plati mai putin pe el decat daca ar trebui sa cumperi aparate separate, vei necesita un spatiu mai mic de depozitare si va fi mai usor de folosit si utilizat (nu va trebui sa schimbi echipamentele in functie de nevoi).

Dezavantajul acestor echipamente 3 in 1 este ca nu sunt recomandate unor gradini mari sau mai bine spus, nu fac fata asa de bine unei gradini mari, cu multa vegetatie. In cazul in care gradina ta este plina de arbusti, pomi sau alte tipuri de plante este recomandata sa achizitionezi un tacator de frunze separat.

Insa, daca nu esti sigur ca un echipament 3 in 1 este ceea ce ai nevoie, poti opta pentru aparate individuale. Poti opta pentru o suflanta de frunze, un aspirator de frunze sau pentru un tocator de frunze si vegetatie. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi in functie de nevoile tale si sa te asiguri ca achizitionezi un echipament de calitate si performant.

Cantitatea de frunze colectata

Este foarte important sa alegi echipamentul care se pliaza cel mai bine pe nevoile tale, care sa fie eficient si sa faca fata cu brio incercarilor la care este supus. De aceea, inainte sa alegi o suflanta, un aspirator sau un tocator de frunze trebuie sa ai in vedere marimea curtii tale si cantitatea de vegetatie din gradina si sa alegi performantele echipamentului in functie de acestea.

Daca ai o gradina mica, cu putina vegetatie sau copaci, atunci un echipament compact, cu o putere normala este suficient. Un aparat care are toate cele 3 functii (suflanta, aspirator si tocator) este solutia perfecta pentru curtile mici cu putine frunze de strans si tocat.

In schimb, daca ai multi pomi in curte, iar cantitatea de frunze de strans si tocat este semnificativa, vei avea nevoie de un echipament performant, eficient si cu putere mare. Pentru cei care au nevoie de echipamente puternice deoarece au o gradina mare, cu multa vegetatie este recomandat sa achizitioneze separat un tacator de frunze si crengi si o suflata / aspirator cu motor puternic.

Tipul de alimentare al echipamentului

Exista 3 tipuri de alimentare: pe acumulatori, pe benzina si la reteaua electrica (priza). Fiecare tip de alimentare prezinta avantajele si dezavantajele sale si in general trebuie alese in functie de anumite criterii (marimea curtii, cantitatea de vegetatie si tipul de echipament).

Cele mai intalnite sunt suflantele, aspiratoarele si tocatoarele de frunze electrice conectate la reteaua electrica. Acestea sunt usor de intretinut si au preturi mai mici fata de cele pe acumulatori sau benzina. Dezavantajul acestora este ca sunt incomode atunci cand ai o gradina mare, deoarece vei avea nevoie de un prelungitor si multa atentie la utilizare.

Suflantele, aspiratoarele si tocatoarele de frunze pe benzina sau pe acumulatori sunt mai scumpe fata de cele conectate la reteaua de energie electrica, insa acestea prezinta avantajul de a fi mai performante si fac fata cu brio unei gradini mari. Acestea nu numai ca au o putere mai mare, dar sunt si usor de folosit deoarece au o autonomie mare fara a fi nevoie de un fir pentru priza.

Echipamentele de protectie sunt utile

Pe langa toate functiile si dotarile de securitate si protectie cu care sunt dotate suflantele, aspiratoarele si tocatoarele de frunze, este recomandat ca pe parcursul utilizarii acestor aparate sa purtati anumite echipamente care va vor proteja in caz de accident. Echipamente precum ochelari de protectie, manusi, casti cu functie de anulare a zgomotului sau dopuri de urechi sunt numai cateva exemple.

Cele mai bune suflante, aspiratoare si tocatoare frunze: cum alegi

Pe langa informatiile prezentate mai sus, mai sunt cateva aspecte utile pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand doresti sa achizitionezi cele mai bune aparate de suflat, aspirat sau tocat frunzele.

Performantele echipamentului

Indiferent ca alegi un echipament 3 in 1 sau alegi aparate separate, performantele acestuia/ acestora trebuie alese in functie de nevoile tale (cantitatea de vegetatie, marimea curtii etc). Fiecare producator ofera informatii precum puterea motorului, debitul si viteza aerului la suflante si aspiratoare, dimensiunile maxime ale resturilor vegetale pentru tocatoare etc.

Puterea echipamentului (W, CP sau V/ Ah) trebuie aleasa in functie de nevoi. Asa cum am mentionat deja, in cazul in care ai o gradina mare, cu multa vegetatie este recomandat sa achizitionezi separat un tocator de frunze si resturi vegetale si un aparat cu suflanta si aspirator cu un motor puternic, de preferat pe acumulatori sau benzina in cazul in care gradina este foarte mare. Pentru o gradina mica, cu putine frunze, un echipament 3 in 1 electric cu o putere intre 2500 W si 3000 W este suficient pentru a iti curata gradina de frunzele cazute pe jos.

Debitul si viteza aerului la suflante si aspiratoare trebuie sa fie cat mai mare pentru a te ajuta sa lucrezi cat mai repede si eficient. Cu cat gradina si cantitatea de frunze de strans sunt mai mari cu atat echipamentul trebuie sa aiba un jet/putere de aer mai mare.

Tipul de vegetatie tocata in cazul tocatoarelor trebuie sa fie versatila. Ai grija sa alegi un tocator care iti permite sa maruntesti si sa distrugi mai multe tipuri de resturi vegetale (crenzi, ramuri etc), nu numai frunze sau iarba. Ca si tip de tocat mentionam ca exista doua metode. Tocatul traditional care utilizeaza o lama interna (metoda mai zgomotoasa, insa mai ieftina) si metoda prin strivire (tocatorul este mult mai silentios, insa si mai costisitor).

Capacitatea sacului colector

Capacitatea sacului colector este un atribut ce iti va influenta comoditatea la utilizare. Cu cat sacul colector este mai mare cu atat vei fi scutit de drumurile dese pentru a goli continutul sacului de resturi vegetale. Un echipament cu sac colector cuprins intre 40 l si 50 l te va scuti de disconfortul de a goli des recipientul.

Pozitionarea sacului colector depinde de designul, tipul si marimea echipamentului. In general, echipamentele utilizate in curtile personale si care nu destinate unei utilizari industriale au sacul colector prins de echipament si uneori au si o curea de siguranta care se pune pe umar pentru o distributie mai buna a greutatii.

Specificatiile si confortul la utilizare

Functii precum reglarea jetului de lucru, reglarea puterii de lucru, optiunea on/off cu actionare rapida sunt cateva din functiile pe care le doresti la echipamentul tau. De asemenea, pe langa aceste functii, iti vei dori si un echipament usor de folosit si de manipulat (roti si maner cu grip confortabil, curele pentru prindere de umar) si realizat din materiale de calitate si rezistente (lame din otel inoxidabil etc).

Specificatiile si dotarile echipamentelor trebuie sa ajute utilizatorul sa manipuleze echipamentul mult mai usor si in siguranta. Preferintele clientilor difera, de aceea este important ca fiecare utilizator sa aleaga echipamentul cu functiile si dotarile care sunt potrivite pentru el si pentru nevoile lui.

Producatorii si garantia oferita

Producatorul si garantia oferita de acesta sunt caracteristici pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iti alegi echipamentele pentru gradina. Un producator de renume iti va oferi garantia calitatii echipamentelor si materialelor folosite in constructia acestora. Dintre producatorii care ofera produse de calitate enumeram: Bosch, Makita, Einhell, Hecht etc.

Producatorii de renume sunt atenti la tehnologiile folosite si la calitatea materialelor utilizate, astfel incat sa ofere clientilor sai produse de inalta calitate. De asemenea, acestia ofera o garantie produselor de minim 2 ani, garantie care te scuteste de neplaceri in cazul in care produsul se defecteaza.

Suflante, aspiratoare si tocatoare de frunze: recomandari

Avand in vedere criteriile de mai sus, am facut o selectie de suflante, aspiratoare si tocatoare de frunze de calitate, echipamente ce acopera o gama larga de nevoi. Am selectat cele mai bune aparate din fiecare tip de echipament. In functie de marimea gradinii alege produsul care acopera cel mai bine nevoile tale.

1. Tocator de resturi vegetale Bosch AXT Rapid, 2000 W

Tocatorul Bosch AXT Rapid are un motor Highspeed Powerdrive Bosch cu un cuplu de 12 Nm, dop practic pentru impingerea din spate fara probleme si trecerea rapida a materialului de tocat, cutit din otel calit extra, capacitate de taiere de pana la 35 mm pentru o tocare in forta, palnie pentru un volum mare de umplere si antrenare usoara.

Tip: tocator frunze si vegatatie (ramuri etc)
Alimentare: la reteaua electrica
Putere: 2000 W

Vezi detalii si pret

2. Suflanta/Aspirator de frunze cu motor pe benzina Hecht 9265

Functia 2 in 1 presupune 2 utilizari: ca suflanta si ca aspirator de reziduri usoare. Pachetul contine: curea de umar, demaror cu recul, maner superior, capaul admisiei aspiratorului, tub superior al aspiratorului, tub inferior al aspiratorului, sac de colectare 50 l, duza tubului suflantei, maner din spate, cot, tub drept al suflantei, evacuarea suflantei, maneta de acceleratie, bolt de blocare a capacului.

Tip: suflanta si aspirator
Alimentare: benzina
Putere: 1 CP

Vezi detalii si pret

3. Aspirator / Suflanta de frunze HECHT 9440, Program ACCU 5040

Hecht 9440 este un produs 2 in 1, deoarece functioneaza atat ca aspirator de frunze cat si ca suflanta de gradina. 9440 este o suflanta de frunze si resturi vegetale economica si ecologica, care poate genera un debit al aerului de 4.33 metri cubi pe minut. Deoarece are o greutate foarte redusa, mevrarea sa se face cu usurinta.

Tip: suflanta si aspirator
Alimentare: acumulatori
Viteza maxima (rpm): 13000
Acumulatorul: Li-Ion, tensiune de 40 V / 4 Ah

Vezi detalii si pret

4. Suflanta de frunze cu acumulator Bosch ALB 36LI

Suflanta de frunze Bosch ALB 36 LI are un design ergonomic si repartizare echilibrata a greutatii pentru o manevrare usoara. Turatie variabila: suflarea diferitelor tipuri de deseuri, pentru un gradinarit cu economie de timp si energie.

Tip: suflanta
Alimentare: acumulatori
Acumulatorul: Li-Ion, tensiune de 36 V / 2.6 Ah
Viteza fluxului de aer: 170 – 250 km/h

Vezi detalii si pret

5. Aspirator de frunze electric Hecht 3001, 3000 W

HECHT 3001 poate fi folosit pe post de suflanta, pentru operatiuni de curatare / maturare, sau prin montarea kit-ului de aspiratie, poate fi folosit ca aspirator pentru frunze. Pentru a aspira mai eficient, duza frontala este prevazuta cu o grebla retractabila, are lame din otel, care taie in bucati mici apoi le colecteaza in sacul textil 50 l.

Tip: suflanta si aspirator
Alimentare: la reteaua electrica
Putere: 3000 W

Vezi detalii si pret

6. Suflanta electrica Makita UB0800X, 1650W

MAKITA UB0800X este recomandata pentru utilizarea in curtea casei si alei pentru indepartarea frunzelor nedorite, a resturilor vegetale sau chiar si a prafului. Suflanta poate fi folosita si ca aspirator, fara alte accesorii suplimentare. Atinge un volum de aer maxim de 660 m3/h, viteza aer de pana la 83 m/s avand totodata 2 trepte de absorbtie.

Tip: suflanta si aspirator
Alimentare: la reteaua electrica
Putere: 1650 W

Vezi detalii si pret

7. Aspirator, Refulator si Tocator de frunze, GRIZZLY, ELS 3017 E

GRIZZLY ELS 3017 E este un produs 3 in 1 care are incorporate toate functiile necesare curatarii resturilor vegetale din gradina: suflanta, aspirator si tocator. GRIZZLY ELS 3017 E are un motor puternic de 3000 W care te va ajuta sa strangi, cureti si sa elimini eficient si repede resturile vegetale din curte.

Tip: suflanta, aspirator si tocator
Alimentare: la reteaua electrica
Putere: 1650 W

Vezi detalii si pret

Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago