Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarba

Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarba si gazon si care sunt caracteristicile de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un aparat de tuns gazonul? Citeste informatiile de mai jos si vei afla tot ce trebuie sa stii pentru a face alegerea perfecta pentru nevoile tale.

Toti isi doresc o gradina frumoasa, un gazon amenajat si ingrijit insa putini stiu ca pentru asta este nevoie de multa munca. De aceea, pentru a usura aceasta povara, este absolul necesar sa faci cateva investitii in utilaje de gradina care sa preia din munca grea.

Sa ai o gradina si un gazon ingrijit, curat si mereu verde nu este usor, mai ales atunci cand suprafata este mare. Alege un aparat de tuns gazonul care sa acopere nevoile tale si vei vedea ca munca nu va mai fi istovitoare.

Cu cat suprafata verde este mai mare, cu atat este mai greu de intretinut si eforturile tale cresc. Insa, daca treci peste aceste probleme si te echipezi cu aparatura necesara vei putea sa te bucuri de toate frumusetile pe care gradina ta si natura le ofera. Un aparat de tuns iarba este un echipament indispensabil daca ai curte.

TOP 3 masini de tuns iarba si gazonul

Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarba si gazon?

Inainte sa achizitionezi o masina de tuns iarba este foarte important sa te documentezi cu privire la caracteristicile pe care o masina buna de tuns iarba le are, ce proprietati trebuie sa aiba masina pentru a raspunde nevoilor tale si ce tip de accesorii trebuie sa includa.

Pe piata exista multe modele de masini de tuns iarba, cu diverse specificatii si tehnologii, insa nu toate sunt potrivite pentru nevoile tale. Informeaza-te inainte sa alegi pentru a fi sigur ca faci alegerea potrivita pentru tine.

Tipul de alimentare

Atunci cand alegi tipul de alimentare este esti influentat de 3 mari factori: suprafata gradinii acoperita cu gazon, gradul de comoditate pe care il ai si bugetul alocat.

In functie de tipul de motorizare, alimentare si alte criterii, masinile de tuns iarba sunt de mai multe tipuri.

 • Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarbaMasina manuala de tuns iarba

Masina manuala de tuns iarba este cel mai simplu utilaj de tuns iarba (din categoria utilaje, nu comparam cu motocoasele si coasele electrice) pe care il poti achizitiona.

Cu toate ca cele mai multe modele de masini manuale de tuns iarba au preturi putin mai mici fata de celelalte modele de masini de tuns iarba (nu toate), acestea au o intrebuintare mai restransa si conditionata de mai multi factori.

Masina de tuns iarba manuala nu este recomandata daca ai suprafete mari de gazon si mai ales daca suprafata terenului este denivelata. O masina manuala de tuns iarba o poti folosi pe suprafete mici (pana in 50-80 mp). Insa, recomandarea noastra este ca pentru o astfel de suprafata este mai bine sa cumperi o motocoasa. Astfel, efortul depus este mai mic si ai o mai buna eficienta.

De asemenea, masina manuala de tuns iarba se foloseste destul de greu, aceasta functionand prin impingere de catre utilizator. Lamele se rotesc cu ajutorul presiunii si puterii pe care utilizatorul le exercita asupra masinii de tuns iarba, insemnand un efort foarte mare din partea utilizatorului.

 • Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarbaMasina de tuns iarba electrica cu alimentare de la retea

Masina electrica de tuns iarba este printre cele mai intalnite alegeri ale persoanelor care au o gradina de marime medie – mari. Este usor de folosit, nu presupune un efort prea mare din partea utilizat si functioneaza cu succes pentru suprafete de pana in 600 mp sau chiar pana la 1000 mp la modelele mai scumpe.

Dezavantajul pe care il au masinile electrice de tuns iarba este ca trebuie alimentate la reteaua de energie, ai nevoie de un prelungitor lung si iar utilizarea firului devine incomod mai ales daca suprafata pe care trebuie sa o lucrezi este mai mare.

 • Masina de tuns iarba pe benzina

Masina de tuns iarba pe benzina este varianta obligatorie daca ai o suprafata mare de gazon. Este putin mai scumpa fata de cele mai multe modele (mai putin fata de tractorasul de tuns iarba), insa este mult mai eficienta pe suprafete mari, de pana in 1400 mp.

Avantajul masinilor de tuns iarba pe benzina este ca iti ofera o libertate si o manevrabilitate mai buna, pot fi folosite cu succes pe suprafete mari, asigura o precizie a taierii net superioara altor tipuri de utilaje si au recipientii colectori mai mari fata de alte modele.

Insa, masinile de tuns iarba pe benzina au si dezavantajul de a avea nevoie de o ingrijire si un service mai atent: alimentare combustibil, schimbare ulei, piese de schimb, etc.

 • Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarbaMasina de tuns iarba cu acumulatori

Masinile de tuns iarba pe acumulatori sunt mai putin intalnite si au un pret destul de ridicat. Nu exista foarte multe modele cu acumulatori, insa toate care sunt au o performanta foarte buna, de accea si pretul este mai ridicat.

Masina de tuns iarba pe acumulatori este mult mai usor de intretinut fata de una pe benzina, are o manevrabilitate buna (nu e nevoie de fir sau alimentare) si o autonomie suficienta pentru a functionare indelungata.

Cele mai multe masini de tuns iarba au acumulatorii din Li-Ion, fiind destul de puternici si rezistenti pentru necesitatile sale. Dupa  descarcarea acumulatorilor, acestia se pun la incarcat. Durata de incarcare difera de la un model la altul, insa este bine sa nu fie indelungata. O durata de incarcare de 1 – 2 ore este apreciata.

 • Tractoras de tuns iarba

Este cel mai performant utilaj de tuns iarba si cel mai indicat pentru suprafete mari de teren. Pentru o suprafata mai mare de 1400 mp este recomandat sa utilizezi un tractoras de tuns iarba.

Este usor de folosit, nu presupune efort din partea utilizatorului, insa are dezavantajul de a avea un pret foarte ridicat.

Autonomia de functionare

Autonomia de functionare este importanta pentru ca iti spune cat timp poti utiliza masina de tuns iarba fara a o realimenta. Aceasta caracteristica iti este utila in mod special la masinile de tuns iarba pe benzina si la masinile de tuns iarba cu acumulatori.

In functie de capacitatea bateriei si de marimea rezervorului, poti utiliza masina de tuns iarba pentru un timp indelungat fara a face o realimentare sau a o pune la incarcat. Alege o masina de tuns iarba cu o autonomie cat mai mare pentru o utilizare cat mai eficienta si comoda.

Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarbaPutere motor (CP si W)

Puterea motorului influenteaza performantele, eficienta, viteza cu care obtii rezultatele si durabilitatea. Alege o masina de tuns iarba cu o putere cat mai mare pentru a te asigura ca acesta are puterea necesara sa indeplineasca cu succes sarcinile.

O masina electrica buna, care face fata cu brio incercarilor are o putere de 1300 -1700 W (wati), o masina buna de tuns iarba pe benzina are nevoie de o putere mai mare, de minim 3 CP (cai putere) iar un tactoras de tuns iarba bun are 5-6 CP. Cu cat creste suprafata de gazon care trebuie lucrata, cu atat puterea motorului trebuie sa fie mai mare.

Suprafata recomandata de tuns

Toate masinile bune de tuns iarba au aceasta specificatie in cartea tehnica sau in descrierea sa. Alege modelul si tipul de masina de tuns iarba in functie de suprafata de gazon pe care o ai de tuns.

In linii mari, asa cum am specificat si mai sus la categoria “Tipul de alimentare”, o masina electrica de tuns iarba este pentru o suprafata medie de pana in 600 mp iar una pe benzina pentru o suprafata mai mare. Insa, acestea sunt linii mari, pentru ca si intre acelasi tip de alimentare exista diferente in functie de capacitetea motorului si de pretul platit.

Verifica informatiile din descrierea produsului pentru a fi sigur ca achizitionezi o masina de tuns iarba potrivita nevoilor tale si care acopera suprafata necesara.

Latimea de taiere (cm)

Latimea de taiere te ajuta foarte mult pentru ca iti usureaza munca si salvezi timp pretios. Latimea de taiere este intre 20 si 60 cm. Cu cat suprafata de teren cu gazon  este mai mare cu atat trebuie sa ai o masina cu o deschidere de taiere mai mare.  Pentru o suprafata medie este suficienta o masina de tuns iarba cu o latime de taiere de 30-40 cm iar pentru o suprafata mai mare trebuie sa ajungi la una de 40-50 cm.

Reglare tuns pe trepte de inaltime

Alege o masina de tuns iarba la care se poate regla inaltimea de tuns in mai multe trepte, pentru a taia iarba la inaltimea dorita de tine. Daca alegi cea mai buna masina de tuns vei putea sa reglezi inaltimea intre 2 si 8 mm. Este foarte important sa poti regla inaltimea de tuns pentru ca astfel vei putea controla inaltimea de crestere a gazonului.

Tipul de colectare

Inca un aspect la care trebuie sa te gandesti atunci cand doresti sa alegi cea mai buna masina de tuns iarba pentru tine este daca vrei o masina de tuns iarba cu sac colector sau una fara sac colector pentru iarba taiata.

La masina de tuns iarba fara sac colector iarba tunsa este aruncata in lateralele masinii. Dezavantajul acestei masini este ca iarba taiata ramane pe gazon si ofera un aspect neplacut, iar in cazul in care te decizi o strangi tu iti da o munca in plus.

La masina de tuns iarba cu sac colector iarba taiata este stransa intr-un recipient textil sau din plastic, pentru o mai buna eficienta.

De asemenea, la modelel cu sac colector poti opta pentru un model cu kit de mulcire, care iti toaca iarba foarte marunt ca ulterior sa o folosesti la compost (ingrasamant natural) sau pentru un model normal, care numai iti taie iarba si o colecteaza in recipient.

Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarbaCapacitatea sacului colector

Daca intr-un final te-ai decis asupra unui model de masina de tuns iarba cu sac colector, ulterior trebuie sa decizi si capacitatea de stocare pe care recipientul trebuie sa o aiba.

Capacitatea recipientelor de stocare incepe de la 20 l si pot atinge lejer 100 l, chiar si mai mult pentru modelele foarte scumpre si dedicate suprafetelor foarte mari.

Atunci cand te decizi asupra capacitatii sacului colector, fie ca este textil sau din plastic trebuie sa ai in vedere doua aspecte: ce suprafata ai de tuns si daca esti dispus sa te opresti din tuns ca sa golesti mai des sacul.

Cu cat sacul are o capacitate mai mare cu atat poti lucra mai mult fara a te intrerupe pentru a goli sacul. Oricum, pentru suprafetele mari este recomandat a o masina de tuns iarba cu o capacitate de stocare mai mare.

Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarbaManevrabilitatea

Atunci cand doresti sa alegi cea mai buna masina de tuns iarba, trebuie sa ai in vedere si cateva aspecte care tin manevrabilitatea acesteia.

Maner ergonomic care iti permite o uitilizare mai facila, reglarea manerului pe inaltime, pentru a-l regla in functie de inaltimea dorita pentru o pozitie a corpului cat mai corecta, roti de dimensiune mai mare pentru comoditate si manevrabilitate mai buna, forma care permite utilizarea chiar si la margini si borduri,  sunt atribute pe care vrei sa le aiba masina ta de tuns iarba.

Producatorul

Este foarte important sa alegi masina de tuns iarba de la un brand cunoscut in domeniu. Si cand spun un producator din domeniu ma refer exact despre un producator care face aceste produse de mult timp si o face bine. Istoria unui producator spune multe despre el si despre produsele sale.

Un producator cu renume va face produse de calitate, utilizand cele mai bune materiale si tehnologii pentru a se mentine leader pe piata. Printre cele mai apreciate masini de tuns iarba de pe piata gasim masinile de tuns iarba Bosch si masinile de tuns iarba Makita, insa si masinile de tuns iarba Ruris, masinile de tuns iarba Steinhaus si masinile de tuns iarba Hecht sunt foarte apreciate.

Intretinere si service

Informeaza-te asupra instructiunilor de utilizare si mai ales asupra instructiunilor de intretinere si service. Alege constient si informat pentru a evita situatii neplacute.

Acorda atentie informatiilor legate de acest subiect pentru o rezistenta si durabilitate mai mare a masinii de tuns iarba. De exemplu, trebuie sa stii ca masinile de tuns iarba pe benzina au nevoie de o intretinere mai speciala (schimbat ulei, piese, etc) iar masinile manuale care au arbore cilindric pe rulmenti necesita o intretinere periodica.

De asemenea, trebuie sa te asiguri ca achizitionezi o masina de tuns iarba de la un producator care ofera service produselor sale in caz de necesitate.

Pretul

Daca vrei sa alegi cea mai buna masina de tuns iarba cu siguranta nu o vei gasi la un pret foarte ieftin, dar nici nu trebuie sa platesti o avere pe ea. Evalueaza nevoile tale, evalueaza suprafata de gazon pe care o ai, stabileste un buget dupa care pune toate aceste aspecte in balanta si decide asupra masinii de tuns iarba potrivita pentru tine.

Insa, ca si recomandare, nu te arunca din prima asupra pretului, studiaza calitatile masinii de tuns  pentru ca in spatele unor preturi foarte mici se ascund materiale proaste si tehnologii slabe. De aceea, pretul ca si producatorul te “informeaza” cu privire la calitatea masinii de tuns iarba.

Garantia

Nu sunt foarte multe de spus asupra acestui aspect decat ca trebuie sa achizitionezi o masina de tuns iarba cu garantie de la producator. Cu garantie vei fi scutit de eventuale costuri aditionale sau alte aspecte neplacute. O garantie de minim 24 luni este potrivita pentru un astfel de produs.

Cum alegi cea mai buna masina de tuns iarba

Recomandari masini bune de tuns iarba

Pentru a-ti facilita cautarile, am inclus in cadrul acestui ghid de cumparaturi o selectie dintre cele mai bune si cautate masini de tuns iarba de pe piata, fabricate de cei mai mari producatori din lume.

In cazul in care recomandarile noastre nu acopera nevoile tale, da click pe un produs pentru a cauta alte modele direct la magazinul online unde sunt comercializate.

1. Masina electrica de tuns gazonul Bosch ARM 3400

Masina electrica de tuns gazonul Bosch ARM 3400

Maner ergonomic Ergoflex cu dubla pliere pentru ghidarea fara efort a masini de tuns iarba si pentru un spate sanatos.

Tip: ELECTRICA
Putere: 1300 W
Latime taiere: 34 cm
Inaltime taiere: 20 – 70 mm
Capacitate sac colector: 40 l

Vezi detalii si pret

2. Masina electrica de tuns gazon si iarba MAKITA ELM3711

Masina electrica de tuns gazon si iarba MAKITA ELM3711Modelul ELM3711 este cel mai bun pe care l-ati putea alege atunci cand doriti sa tundeti iarba sau gazonul din curtea dvs.

Tip: ELECTRICA
Putere: 1300 W
Latime taiere: 37 cm
Inaltime taiere: 20 – 55 mm
Capacitate sac colector: 35 l
Suprafata recomandata: 500 mp

Vezi detalii si pret

3. Masina de tuns gazon 139cmc, GREENFIELD, G-MTG46A1

Masina de tuns gazon 139cmc, 460mm, GREENFIELD, G-MTG46A1 Specificatii: Carcasa metalica, evacuare laterala si dorsala, sac colector cu capac de plastic, maner cu inaltime reglabila, roti fata/spate: 178 / 254 mm.

Tip: BENZINA
Putere: 3,4 CP
Latime taiere: 46 cm
Inaltime taiere: 25 – 75 mm
Capacitate sac colector: 60 l
Suprafata recomandata: peste 1000 mp

Vezi detalii si pret

4. Masina de tuns iarba Makita PLM4627, motor B&S, 4 timpi benzina

 Masina de tuns iarba Makita PLM4627Masina de tuns gazon si iarba MAKITA PLM4627 echipata cu motor Briggs & Straton 500 E, pe benzina, puternic si performant.

Tip: BENZINA
Putere: 2, 7 CP
Latime taiere: 41 cm
Inaltime taiere: 30 – 75 mm
Capacitate sac colector: 60 l
Suprafata recomandata: 1400 mp

Vezi detalii si pret

5. Masina de tuns gazonul cu acumulator Li-Ion Bosch Rotak 37 LI

Masina de tuns gazonul cu acumulator Li-Ion Bosch Rotak Excelente performante de taiere si colectare a materialului vegetal taiat datorit cuitului din otel calit si tehnologiei inovatoare cu flux de aer. Finisare perfecta cu noul sistem Powerdrive + dezvolta un cuplu constant ridicat in orice conditii de lucru.

Tip: ACUMULATORI LI- Ion
Latime taiere: 37 cm
Inaltime taiere: 20 – 70 mm
Capacitate sac colector: 40 l

Vezi detalii si pret

6. Tractor de tuns iarba Hecht 5162

Tractor de tuns iarba Hecht 5161

Hecht 5162 este un tractor de tuns iarba cu autopropulsie care are un motor in 4 timpi  de tip OHV Hecht, cu o putere de 6,5 CP, pornire electrica.

Tip: TRACTOR pe BENZINA
Putere: 6,5 CP
Latime taiere: 62 cm
Inaltime taiere: 30 – 90 mm
Capacitate sac colector: 130 l
Suprafata recomandata: 2000 mp

Vezi detalii si pret

7. Masina manuala de tuns gazonul Bosch AHM 30

Masina manuala de tuns gazonul Bosch AHM 30 – Sistem cilindric de taiere cu 4 cutite curbate din otel calit
– Reglare fara trepte a inaltimii de taiere si o latime de taiere de 30 cm
– Reglare extrem de simpla a cutitelor inferioare prin sistem de blocare “clic”
– Arbore cilindric pe rulmenti, care nu necesita intretinere

Tip: MANUALA
Latime taiere: 30 cm
Inaltime taiere: 12- 40 mm

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

   Lasa un mesaj

   SuperGhid.ro
   Logo