Cum alegi cel mai bun scarificator si aerator de gazon

Cum alegi cel mai bun scarificator si aerator de gazon si care sunt caracteristicile dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand vrei sa achizitionezi un scarificator si aerator? Ghidul nostru de cumparaturi iti ofera sprijinul de care ai nevoie pentru ca tu sa alegi produsul care acopera cel mai bine nevoile tale.

Pentru a te bucura de o gradina frumoasa, cu gazon verde si sanatos este recomandat sa faci toate operatiunile de intretinere si ingrijire de care gradina ta are nevoie. O gradina vesnic frumoasa cu gazon sanatos nu este greu de intretinut, insa necesita cateva operatiuni cheie care fac diferenta intre un gazon verde si sanatos si o peluza galbena si ofilita.

Actiunile simple de ingrijire si intretinere a gradinii te vor rasplati cu un gazon sanatos, uniform si tanar, gazon de care te vei bucura atat tu cat si familia si prietenii tai. Indiferent ca vrei sa organizezi o petrecere, sa asezi un sezlong si sa te bucuri de soare sau sa lasi copiii sa se joase prin iarba, gazonul tau va ramane in viata si sanatos daca ii oferi ingrijirea de care are nevoie.

Un aparat cu scarificator si aerator pentru gazon este solutia perfecta pentru un gazon frumos si sanatos. Acest aparat trebuie sa faca parte din recuzita necesara ingrijirii curtii tale, recuzita din care fac parte aparate precum masina de tuns iarba, suflanta si tocatorul de iarba, aparatul de spalat cu presiune etc.

TOP 3 scarificatoare si aeratoare de gazon

Ce inseamna scarificarea si aerarea gazonului

Exista doua tipuri de operatiuni pe care trebuie sa le faci pentru a avea un gazon sanatos, si anume operatiunile de ingrijire si operatiunile de intretinere. Operatiunile de ingrijire se fac cu o frecventa mult mai ridicata si constau in principal udarea si taierea gazonului. In schimb, operatiunile de intretinere se fac mai rar, uneori numai sezonier si constau in scarificarea, aerare si fertilizarea gazonului.

In randurile de mai jos o sa dezvoltam procesele de scarificare si aerare a gazonului. O sa iti spunem importanta lor, rolul pe care il au in mentinerea unui gazon sanatos si o sa te ajutam sa alegi cel mai bun scarificator si aerator pentru gazon.

Cum alegi cel mai bun scarificator si aerator de gazon

Ce este operatiunea de scarificare a gazonului?

Procesul de scarificare a gazonului seamana foarte mult cu curatenia de Craciun si de Paste. Facem curatenie saptamanal acasa, insa de doua ori pe an facem curatenie generala, rascolim casa si scoatem praful din locuri unde in mod normal nu avem acces usor. Asa si cu scarificarea gazonului, indiferent cat il ingrijim, udam si tundem, vine momentul in care acesta necesita o curatenie generala.

Scarificarea gazonului inseamna curatarea lui de uscaciuni, muschi, frunze si resturi iarba ramasa de cand ai tuns gazonul, resturi care in timp se strang la radacina firelor de iarba si formeaza un strat gros de uscaciuni, strat care sufoca gazonul si il impiedica sa isi ia apa, oxigenul si nutrientii de care are nevoie pentru a se mentine sanatos. Cu toate ca in cantitati mici acele resturi vegetale sunt benefice gazonului, intr-un strat gros acestea vor duce la rarirea lui si intr-un final distrugerea gazonului.

In mod normal operatiunea de scarificare a gazonului se face primavara, dupa ce gazonul a iesit din iarna si incepe sa se trezeasca la viata si toamna pentru al curata de resturile din timpul verii si pentru a-l pregati de iarna. Insa, in functie de fiecare zona in parte, de tipul de gazon si de alti factori, este foarte probabil ca scarificarea gazonului sa fie necesara si in alte perioade, nu numai in cele mentionate mai sus.

Oricand sesizezi ca este nevoie si vezi ca la radacina gazonul tau se formeaza un pat gros de resturi vegetale, trebuie sa intervii si sa cureti acel strat cu ajutorul unui scarificator pentru a preveni transformarea peluzei tale intr-o patura galbena, cu petice de iarba pe ici-colo.

Ce este operatiunea de aerare a gazonului?

In mod natural si normal operatiunea de aerare urmeaza dupa operatiunea de scarificare. Dupa ce ai curatat stratul gros de resturi vegetale care sufoca gazonul si nu-l lasa sa se hraneasca asa cum trebuie, este momentul sa faci urmatorul pas in intretinerea gazonului tau.

Operatiunea de aerare a gazonului presupune o usoara decompactare a solului prin utilizarea aeratorului de gazon. Acest aparat face mici gauri in sol si astfel nutrientii, apa si aerul patrund in pamant si la radacinile gazonului. Prin aerarea gazonului, acesta va deveni mult mai sanatos, iar gazonul deteriorat din zonele afectate se va regenera.

Cu cat solul este mai argilos (lutos) cu atat necesita o aerare mai frecventa. Aerarea se face mai bine atunci cand solul este mai umed.

Operatiunea de scarificare si aerare a gazonului

Cum alegi cel mai bun scarificator si aerator de gazon

Din motive financiare si ce tin de confort si eficienta, am decis sa va prezentam calitatile si avantajele unui aparat 2 in 1 si anume un aparat ce inglobeaza cu eficienta functiile unui scarificator si a unui aerator. Din punct de vedere financiar si logistic este mult mai rentabil sa achizitionezi un singur aparat care sa aiba cele doua functii decat sa alegi doua aparate separate.

Insa, daca sunt persoane care doresc sa achizitioneze separat cele doua aparate, nu este nimic rau in asta, numai ca trebuie sa stie ca au nevoie de un spatiu de depozitare mai mare, vor depune mai mult efort pentru a le intretine si curata si vor costa mai mult separat, decat daca ar achizitiona un aratat 2 in 1.

Tipul de alimentare

Scarificarea si aerarea nu sunt operatiuni inventate recent pentru a ingrijii terenul, acestea erau facute de catre stramosii nostri inainte ca noi sa transformam curtea intr-o oaza de relaxare. Scarificarea si aerarea terenului erau facute de catre acestia pentru a curata, pregatii si hranii terenul utilizand unelte simple, executand totul manual.

Insa, pentru ca operatiunile duram mult timp, iar efortul depus era mare in timp oamenii au dezvoltat aparate performante care sa execute aceste operatiuni fara efort si intr-un timp mai scurt si astfel au evoluat de la scarificatoare si aeratoare manuale la cele motorizate.

  • Scarificatoare si aeratoare electrice

Scarificatoarele si aertoarele electrice sunt printre cele mai utilizate datorita eficientei lor pentru gradinile mici si medii, usurintei cu care se intretin si a pretului mult mai avantajos comparativ cu pretul celor pe benzina.

Scarificatoarele si aeratoarele electrice de calitate, cu motor puternic pot lucra cu eficienta o gradina de pana la 1000 mp, insa pentru gradini cu dimensiuni mai mari este recomandat sa te orientezi catre un scarificator si aerator pe motorina.

Scarificatoarele si aeratoarele electrice pentru gazon sunt usor de intretinut si folosit, singurele incoveniente fiind dependenta de o priza si existenta firului ce poate incomoda uneori. Insa, atunci cand ai o gradina nu foarte mare, aceste doua incoveniente sunt usor de gestionat.

  • Scarificatoare si aeratoare pe benzina

Scarificatoarele si aeratoarele pe benzina sunt mult mai potrivite atunci cand ai o gradina de dimensiuni mari deoarece ai o libertate mult mai mare de lucru. Manevrabilitatea mult mai buna este principalul avantaj al scarificatoarelor si aeratoarelor pe benzina.

In ceea ce priveste partea mai putin buna a aparatelor pe benzina este ca acestea au un cost de achizitie mai mare comparativ cu cele electrice si ca se intretin mai greu (necesita o ingrijire mai atenta).

Puterea motorului

Puterea motorului este foarte importanta deoarece este direct responsabila de eficienta si calitatea rezultatelor pe care le are scarificatorul si aeratorul de gazon. Cu cat puterea motorului este mai mare cu atat aparatul va fi mai eficient si vei putea lucra o suprafata mai mare.

Puterea motorului se masoara in W (watti) la scarificatoarele si aeratoarele electrice si in CP (cai putere) la cele pe benzina. Daca vrei sa achizitionezi un scarificator si aerator bun este recomandat sa te orientezi catre cu o putere intre 1400 – 1700 W daca este electric sau minim 3 CP daca este pe benzina.

Suprafata de lucru recomandata

Producatorii mentioneaza in specificatiile produsului care este suprafata de lucru recomandata si este indicat sa te informezi cu privire la aceste date inainte de a alege un aparat anume. Suprafata pe care o poate lucra un scarificator si aerator de gazon este influentata in mod principal de puterea motorului si tipul de alimentare.

Pe langa acestea doua, mai sunt cateva lucruri care usureaza munca (recipientul de colactare, latimea de lucru etc) si care trebuie alese in functie de marimea gradinii, insa principalele caracteristici care influenteaza eficienta aparatului pe diferite dimensiuni de gradini raman puterea motorului si tipul de alimentare.

Exista diferente de la producator la producator, insa daca ar fi sa tragem o concluzie putem spune ca pentru gradinile cu suprafata sub 1000 mp un scarificator si aerator pentru gazon electric cu o putere intre 1400 – 1700 W este ceea ce ai nevoie, iar pentru suprafete peste 1000 mp este indicat sa te orientezi catre unul pe benzina cu o putere intre 3-6 CP, in functie de cat de mare e gradina.

Recipientul de colectare

Cu toate ca exista pe piata cateva modele care nu sunt prevazute cu recipient de colectarea resturilor vegetale, recomandarea noastra este sa te orientezi catre un model care are recipient de colectare.

Existenta recipientului de colectare te va scuti de o munca in plus atunci cand trebuie sa cureti terenul de resturile vegetale dupa ce l-ai lucrat. Indiferent ca recipientul de colectare este textil sau din plastic, acesta este un accesoriu util care iti usureaza munca si scurteaza timpul de lucru.

Cu cat gradina este mai mare si ai mai mult gazon de ingrijit cu atat recipientul de colectare trebuie sa fie mai mare pentru a te scuti pe tine de a face multe drumuri pentru a goli continutul recipientului.

cutitele scarificatorului si aeratorului de gazon

Functii si dotari

Aici includem toate functiile, accesoriile si dotarile pe care le are aparatul de scarificat si aerat, si care iti usureaza munca, cresc eficienta aparatului si scurteaza timpul de lucru.

Latimea de lucru, lame pliabile, ajustarea inaltimii de lucru, maner ergonimic, existenta rotilor sunt principalele functii si dotari pe care cel mai bun scarificator si aerator de gazon le are. Acestea vor creste eficienta, manevrabilitatea si performantele scarificatorului si aeratorului de gazon.

  • Eficienta: latimea de lucru, ajustarea adancimii de lucru si cutitele

Cu cat terenul este mai mare cu atat trebuie sa te orientezi catre un scarificator si aerator de gazon cu o latime de lucru mai mare pentru a iti facilita munca. Atunci cand ai o gradina mare, latimea de lucru poate face diferenta si iti poate scurta timpul de lucru. Insa daca ai o gardina mica sau medie, timpul scurtat nu va mai fi asa de mare iar latimea de lucru nu mai este asa de importanta.

Functia de ajustare a adancimii de lucru este utila deoarece iti permite sa reglezi in mai multe trepte si in functie de nevoie adancimea la care sa lucrezi terenul. Aproape toate modelele au aceasta functie, insa exista diferente intre adancimea la care iti permite sa lucrezi. Verifica in specificatiile produsului care este adancimea de lucru permisa si alege un model care are macar trei trepte de reglare.

Calitatea materialului din care sunt confectionate cutilele sau lamele scarificatorului si aeratorului este foarte importanta. Lamele trebuie sa fie rezistente, durabile si inoxidabile. De asemenea, alege un aparat care are un numar mai mare de cutite pentru a te asigura ca este mai eficient si puternic.

  • Manevrabilitate: lame pliabile, maner ergonomic si roti

Posibilitatea de a plia sau retracta lamele, ajustarea manerului pe inaltime, existenta rotilor sunt cateva din dotarile scarificatorului si aeratorului de gazon care cresc manevrabilitatea aparatului, cresc confortul si care te ajusta sa depui mai putin efort atunci cand il utilizezi.

Cel mai bun scarificator si aerator de gazon este conceput astfel incat sa iti usureze munca si sa depui mai putin efort. Trebuie sa te asiguri ca aparatul ales de tine are minimum dotarile mentionate mai sus.

Scarificatoare si aeratoare de gazon recomandate

Cu ajutorul acestui ghid de cumparaturi dorim sa te ajutam sa alegi cel mai bun scarificator si aerator pentru gazon, tinand cont atat de nevoile tale cat si calitatile si caracteristicile pe care un scarificator si aerator de calitate trebuie sa le aiba.

Majoritatea produselor recomandate sunt 2 in 1, adica inglobeaza in acelasi aparat atat functia de scarificator cat si cea de aerator. In acest fel nu numai ca ai o singura masina care sa le faca pe toate, ocupi mai putin spatiu cu depozitarea lor, cureti un singur aparat si nu doua, dar cheltui si mai putini bani.

Insa, pentru ca sunt persoane care au deja unul din aparate, am decis sa va recomandam si cateva scarifictoare si aeratoare individuale de calitate. 

1. Scarificator si aerator electric HECHT 1738 2 in 1, 1700 W

Scarificator si aerator electric HECHT 1738 2 in 1, 1700 W

Hecht 1738 este un scarificator 2 in 1, adica functioneaza si ca aerator de gradina. Vine echipat cu un motor de 1700 W si o turatie a motorului de pana la 4200 rpm. Pachetul contine atat un cilindru cu 20 cutite metalice, cat si un cilindru cu fire metalice pentru aerarea ierbii.

Tip: Scarificator si aerator
Alimentare: Electric
Putere motor: 1700 W
Dotari: Recipient mare (50l), ajustare adancime lucru, latime lucru de 38 cm, manere reglabile,  suprafata de lucru 1200 mp

Vezi detalii si pret

2. Scarificator si aerator de gazon electric Hecht 1538, 1500 W

Scarificator si aerator de gazon electric Hecht 1538, 1500 WHecht 1538 este un scarificator 2 in 1 ingloband atat functia de scarificator cat si functia de aerator. Cu ajutorul rotilor, deplasarea acestui utilaj se face cu usurinta, iar cosul colector foarte incapator permite aerarea continua.

Tip: Scarificator si aerator
Alimentare: Electric
Putere motor: 1500 W
Dotari: Recipient mare (50l), ajustare adancime lucru, latime lucru de 32 cm, 20 lame din otel de inalta calitate, manere reglabile, suprafata de lucru 1100 mp

Vezi detalii si pret

3. Scarificator pe benzina Hecht 5642, 163 cmc

Scarificator pe benzina Hecht 5642, 163 cmcScarificatorul Hecht 5642 este un scarificator pe benzina cu motor in 4 timpi de 163 cm³, 6.5 CP. Scarificatorul cu greutatea destul de mica avand in vedere performantele motorului.  Adancimea de lucru poate fi reglata intre -12 si 0 mm pentru o eficient mai buna.

Tip: Scarificator
Alimentare: Benzina
Putere motor: 6.5 CP
Dotari: Recipient mare (45l), ajustare adancime lucru, latime lucru de 42 cm, 17 lame de calitate, manere reglabile, suprafata de lucru 1600 mp

Vezi detalii si pret

4. Aerator electric Bosch ALR 900, 900 W

Aerator electric Bosch ALR 900, 900 W

Aerator electric Bosch ALR 900 se deosebeste prin performanta, eficienta si confort. Combinatia dintre motorul Powerdrive de 900 W si sistemul „Jet-Collect“ face posibila aerarea rapida a gazonului, fara obstructii.

Tip: Aerator
Alimentare: Electric
Putere motor: 900 W
Dotari: Recipient mare (50l), ajustare adancime lucru, latime lucru de 32 cm, 10 gheare duble din otel, manere reglabile

Vezi detalii si pret

5. Scarificator electric pentru gazon Einhell GC-ES 1231, 1200 W

Scarificator electric pentru gazon Einhell GC-ES 1231, 1200 WScarificatorul electric GC-ES 1231 este un aparat de gradina puternic , care se dovedeste a fi un consilier indispensabil pentru scarificari profesionale la terenuri de dimensiuni medii pentru un gazon sanatos.

Tip: Scarificator
Alimentare: Electric
Putere motor: 1200 W
Dotari: Ajustare adancime lucru, latime lucru de 31 cm, 8 lame duble de inalta calitate, manere reglabile, suprafata de lucru 300 mp.

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo