Cum alegi cele mai bune schiuri

Cum alegi cele mai bune schiuri? Din conținutul ghidului nostru de cumpărături, vei afla de ce este necesar sa utilizezi schiuri potrivite nevoilor și pregătirii tale și de ce criterii de selecție trebuie să ții cont, pentru a face o achiziție reușită.

Pentru cele mai multe persoane sportul este o activitate plăcută și relaxantă, iar pentru alții este o necesitate de a se menține într-o formă bună sau este o modalitate de a avea grijă de sănătatea lor. Indiferent de motivul pentru care este practicat, sportul rămâne o activitate necesară și utilă, care ajută la o bună funcționare a organismului, te ajută să fi într-o formă bună, o modalitate eficientă să scapi de stresul cotidian și de a aduce aport de serotonină (hormanul fericirii). Așa că, idiferent că iți place să schiezi, să te plimbi cu bicicleta sau că preferi să faci sport la tine casă utilizând o bandă de alergat, bicicleta eliptica etc, continuă să faci acest lucru pentru că în acest fel ai grijă de tine și de sănătatea ta.

Schiatul este principala activitate sportivă din timpul iernii, însă pentru a-l putea practica, trebuie să alegi schiurile potrivite. Având în vedere că ai la dispoziție o mulțime de opțiuni, achiziția poate fi dificilă dacă nu te informezi înainte de a alege. Citește ghidul nostru și află care sunt criteriile de selecție a unor schiuri bune și potrivite pentru nevoile tale și la ce anume trebuie să fii atent atunci când iți alegi schiurile.

TOP 3 schiuri recomandate

De ce să alegi o pereche de schiuri bune?

Schiatul este principalul sport de care te poți bucura iarna. Însă, că să poți face acest lucru, trebuie să ai schiurile potrivite, de aceea nu este indicat să le împrumuți și nici să te oprești la prima pereche pe care o găsești, indiferent de unde o cumperi sau cât de bun este prețul.

Că să fii mulțumit de achiziție și să te simți confortabil cât timp stai pe pârtie, este bine să fii atent la dimensiune, să ții cont de nivelul de performanță, stilul în care schiezi și multe alte criterii, pe care le vei află în conținutul ghidului. Dacă vei face o alegere potrivită, nu te vei simți obosit indiferent de cât timp petreci pe pârtie, iar riscul de accidentări este mult mai mic, deoarece îți poți tine echilibru fără mari probleme.

Prin urmare, ca schiatul să fie o experiență placută și sigură pentru tine sau familia ta, este necesar să iți achiziționezi schiurile potrivite nevoilor tale, având în vedere criterii precum: nivelul tău de schiat, înălțime și greutate, sex, traseul pe unde schiezi, stilul preferat etc.

Cum alegi cele mai bune schiuri

Bineînțeles că, înainte de a pleca la cumpărături este indicat să te gândești care este bugetul maxim pe care îl poți aloca pentru achiziția. Pornind de la acest aspect, va mai trebui să iei în calcul parametrii fizici, dar și diverse criterii prezentate în rândurile de mai jos, ca achiziția să fie una reușită.

Ține cont de dimensiunea schiurilor

  • Lungimea schiurilor

Una dintre cele mai importante dimensiuni ale schiurilor este lungimea. Aceasta trebuie aleasă ținând cont de înălțimea schiorului, tipul de schi pe care urmează să îl practici, dar și de nivelul utilizatorului de experiență.

Schiul scurt, care ajunge pană la bărbie, atunci când îl ți în poziție verticală este indicat atât persoanelor care nu am mai practicat pană acum acest port, cât și celor care se află la un nivel intermediar. Cu ajutorul acestora, vei putea să faci viraje rapide și dese, de aceea sunt potrivite pentru cei care nu obișnuiesc să prindă viteză pe pârtie.

Schiul lung, care ajunge pană la frunte când este ținut în poziție verticală, este indicat celor care au mai multă experiență în practicarea acestui sport și au ajuns la un nivel avansat. Folosindu-l, vei putea prinde mai ușor viteză, însă este dificil să faci viraje. În mediul online găsești și un tabel pe intervale de înălțime în care este prezentată concret lungimea schiului în funcție de experiență. Ținând cont de măsurătorile tale, vezi la ce lungime te încadrezi.

  • Lățimea schiurilor (mijlocului)

Lățimea este importantă, pentru că are strânsă legătură cu suprafață de contact, influențează modul în care utilizatorul ia viraj, dar și viteza cu care acesta se deplasează.

Schiuri Carve și Race – Schiurile care au lățimea în jur de 72mm sunt ideale pentru pârtiile amenajate și pentru cei care obișnuiesc să ia viraje des. Datorită mijlocului subțire, tranziția de pe o parte pe alta a schiului este mult mai rapidă.

Schiuri Mid Fat – Schiurile care au între 72mm și 88mm sunt indicate pentru începători și intermediari, deoarece pot fi folosite atât pe zăpada existentă pe pârtie, cât și pe omătul nebătătorit.

Schiuri Fat – Schiurile cu lățime între 88mm și 100mm se folosesc atunci când zăpada este mare și nu sunt indicate pentru pârtie sau suprafețe acoperite cu gheață, ci mai degrabă pentru spațiile neamenajate.

Schiuri Super Fat – Schiurile cu lățime de peste 100 mm. Modelele care au peste 100mm sunt concepute pentru a fi folosite exclusiv pe suprafețele cu zăpadă mare. Acestea au rază mare și sunt construite pentru realizarea virajelor largi, la viteze mari. De asemenea, nivelul tehnic cerut este crescut.

Ține cont de nivelul de experiență pe care îl ai

După cum ți-ai dat deja seama nu toate schiurile sunt la fel, de aceea pe lângă elementele tehnice ale modelului ales, trebuie să ții cont și de nivelul tău de experiență. Un model recomandat experților va fi dificil de coordonat de către începători.

Cel indicat persoanelor care se află la început de drum va fi mult prea ușor de manevrat de către cei avansați și din acest motiv sportul nu va mai fi atât de interesant, așa că fă alegerea în funcție de experiența pe care o ai. În funcție de acest aspect schiurile existente pe piață se împart în trei mari categorii: pentru începători, intermediari și avansați.

Modelele de schiuri destinate începătorilor este indicat să aibă o structură mai moale, deoarece le poți manevra mai ușor și nu prinde viteză atât de mare, chiar dacă panta este mai abruptă. Acestea permit derapaje laterale și au o amortizare bună.

Acest model este indicat și celor care vor să schieze înafara pârtiilor, însă înainte de a face acest lucru, trebuie să stăpânești foarte bine folosirea schiurilor în spații amenajate. Ca să îți poți menține cu ușurință echilibrul, alege un model cu vârf ridicat, de tip rocket. Cu acesta vei putea sta fără probleme chiar și pe o suprafață în care zăpada este mai înaltă.

Schiurile pentru cei care se află la nivel intermediar se găsesc mult mai ușor în magazine, deoarece toți producătorii fac modele destinate acestui segment. Acestea sunt rapide și permit chiar și derapajul lateral, iar datorită construcției, nu îți vei pierde echilibrul, dacă greșelile făcute sunt mici.

Pot fi folosite pe pante abrupte, dar și pe cele drepte, îți permit să te deplasezi cu viteză fără a-ți pierde stabilitatea și sunt o alegere bună pentru mai multe stiluri de schiat. Unele modele pot fi concepute cu ajutorul unor tehnologii avansate ce îți permit să iei viraje strânse sau largi sau asigură amortizarea vibrațiilor, de aceea practicarea acestui sport alb va fi mult mai confortabilă.

Produsele destinate celor avansați au o construcție rigidă, iar canturile sunt foarte precise și talpa poate atinge viteze mari. Ca sa le poți folosi, trebuie să stăpânești foarte bine tehnica, în caz contrar la cea mai mică greșeală ele te pot arunca de pe traiectoria dorită. Au un derapaj foarte mic, de aceea nu poți obține viraje largi. Având în vedere că construcția este mai rigidă, folosirea acestor schiuri va fi destul de obositoare, astfel că ai nevoie de o condiție fizică bine pusă la punct.

Modelele proiectate pentru a fi folosite în afara pârtiilor au aceleași caracteristici de performanță și precizie, dar sunt foarte lungi și late, pentru a putea ajunge rapid la viteze mari. Ca să le poți folosi fără să te lovești de copaci sau stânci, este necesar să ai un nivel tehnic bine pus la punct și să fii făcut multe ore de antrenament intens.

Schiorii profesioniști, care participă la competiții, folosesc modele speciale aprobate de către Federația internațională. Acestea sunt diferite față de variantele ce se găsesc în comerț și poartă denumirea de race. O astfel de pereche de schiuri este special concepută pentru sportivul respectiv, fiind un model unic. Astfel de schiuri se găsesc pe piață pentru cei care practică acest sport ca amator, deoarece pot fi folosite doar de persoanele care au licență.

Ține cont de forma și profilul schiurilor

Până nu de mult toate schiurile aveau același profil numit camber. Aceasta avea mijlocul curbat și mai îngust decât capetele, iar dacă priveai de sus, schiul se asemăna cu o clepsidră. Forma era folosită pentru a permite reducerea greutății și îmbunătățirea modului în care utilizatorul putea lua viraje.

Odată cu dezvoltarea stilului în care poți practica acest sport s-a constatat faptul că acest profil nu este potrivit pentru suprafețele care sunt acoperite cu un strat gros de zăpadă. De aceea, producătorii a trebuit să dezvolte un alt tip de profil numit rocker (sau Reverse Camber). Acesta nu se afundă în zăpadă, deoarece vârful și coada sunt curbate mai mult în sus, iar partea din mijloc este lăsată mai jos, formând o curbură adâncă.

Ulterior, au aparut diverse combinații între cele două profiluri. Un schiu de tip Rocker/Camber are profilul camber în zona clăparilor și vârful din spate este de tip rocker, adică curbat spre exterior. Acest tip de schiu poate fi utilizat atât pe pârtie, cât și pe terenurile neamenajate. Rocker/Camber/Rocker este un alt profil hibrid, ce are vârfurile curbate în sus și mijlocul arcuit. Acesta este o variantă optimă pentru începători, deoarece oferă mai multă stabilitate.

Variantele care sunt de tip Rocker/Flat/Rocker au vărfurile curbate în sus, iar partea din mijloc dreaptă. Această formă a plăcii este recomandată atunci cand vrei sa schiezi pe o suprafată acoperită cu zapadă batătorită. Folosind-o, vei putea face mult mai ușor virajele, iar alunecarea este mai rapidă.

Ține cont de caracteristicile acestora

La acest criteriu este vorba strict de elementele tehnice ale unui schi. Acestea sunt radiusul și flexibilitatea.

Radiusul reprezintă de fapt raza cercului pe care îl face schiul atunci când iei viraje în mod natural, fără sa derapezi. Este indicat un schi cu rază mare (peste 19m) pentru începători, deoarece în acest fel ei vor putea să vireze fără să cadă și își vor păstra mai ușor echilibrul. Cele care au radiusul mic (sub 12m) pot fi folosite pentru a lua curbe strânse, dar vei putea face acest lucru doar dacă ai devenit expert în practicarea acestui sport.

Schiurile care au o flexibilitate scăzută îi permit utilizatorului să fie foarte stabil atunci când atinge viteze mari, de aceea sunt potrivite pentru cei care cunosc foarte bine tainele acestui sport. Schiorii cu experiență coboară de pe pârtie foarte rapid și nu încetinesc nici atunci când se află în viraje, iar din acest motiv au nevoie de o placă rigidă pentru a-și putea menține stabilitatea.

Schiurile flexibile sunt indicate începătorilor, deoarece cu ajutorul lor poți lua viraje ușor. Acestea sunt mult mai confortabile și pot fi purtate pe tot parcursul zilei. Cu ajutorul lor vei putea să treci mult mai ușor peste zăpada mare sau cea care este denivelată. Însă, au dezavantajul că devin instabile și dificil de controlat, atunci când te deplasezi cu viteză.

Ține cont de stilul practicat

Pe lângă toate criteriile menționate mai sus, în momentul alegerii unei perechi de schiuri trebuie să ai în vedere și modul în care urmează să practici acest sport, deoarece fiecare stil are particularitățile sale.

  • Schiurile Carving sau All-around

Dacă intenționezi să mergi să scrieți doar în spațiile amenajate, unde zăpada este bătătorită și nivelată poți alege modelele carving sau all-around. Acestea au lățimea de cel mult 80mm în talie, la extremități 110mm, iar profilul este de tip camber. Variantele pentru pârtie sunt și ele diferite, deoarece nivelul de dificultate a suprafeței este diferit. Pentru spațiile cu dificultate ușoară, marcate cu steaguri verzi sau albastre, poți folosi produsele destinate începătorilor, însă pentru pârtiile marcate cu negru sunt recomandate schiurile destinate experților, deoarece nivelul de dificultate al suprafeței.

  • Schiurile All Mountain

Modelele de schiuri All Mountain sunt mai late, de aceea au în talie cel puțin 70mm și cel mult 90mm. Asa cum spune și numele sunt indicate pentru cei care obișnuiesc să schieze în spațiile neamenajate. Acestea au un profil de tip rocket/camber sau rocket/camber/rocket . Pot fi folosite atât pe suprafață cu zăpadă tasată, cât și pe cele în care omătul este proaspăt, însă pentru spațiile cu zăpadă nebătătorită, sunt indicate schiurile cele mai late, ca să poti avea stabilitate. Chiar dacă sunt concepute pentru schiatul pe munte sau în pădure poti să porți aceste modele și când mergi pe pârtie.

  • Schiurile Freestyle

Cei care obișnuiesc să facă diverse cascadorii în zăpadă au nevoie de un model de schiuri Freestyle. Acestea au o formă simetrică la ambele capete și legăturile se fixează exact în mijlocul talpii. Modelul nu este gândit pentru viraje, oferă o amortizare maximă în momentul impactului și este rezistent la lovituri. Structura este moale la extremități, dar zona centrală este rigidă și acoperită cu un strat de cauciuc, pentru a asigura absorbția șocurilor. Canturile acestui tip de scheme sunt rezistente, deoarece se presupune că cel care le folosește va aluneca pe balustrade sau diverse elemente metalice.

  • Schiurile Race

Schiorii profesioniști, care participă la competiții, folosesc modele speciale aprobate de către Federația internațională. Acestea sunt diferite față de variantele ce se găsesc în comerț și poartă denumirea de Race. O astfel de pereche de schiuri este special concepută pentru sportivul respectiv, fiind un model unic. Acestea nu se găsesc pe piață pentru cei care practică acest sport ca amator, deoarece pot fi folosite doar de persoanele care au licență.

Ține cont de tipul utilizatorului

Chiar dacă vrei să găsești o pereche de schiuri ce poate fi folosită de întreaga familie, acest lucru nu este posibil, deoarece modelele destinate bărbaților au caracteristici diferite față de cele ale femeilor. Acestea din urmă cântăresc mai puțin decât cele destinate persoanelor de sex masculin, centrul de greutate este poziționat mai în spate, pentru a putea fi folosite mai ușor și designul nu este unul robust.

Poți folosi modele universale doar în cazul în care producătorul nu pune la dispoziție variante special concepute pentru dama. Schiurile pentru copii au dimensiuni mai mici, adecvate înălțimi acestora, iar pentru a putea fi manevrate cu ușurință, greutatea este mai redusă decât cea a modelelor pentru adulți.

Alte accesorii și echipamente necesare schiatului

Faptul că ai ales o pereche de schiuri nu înseamnă ca ai terminat și ca ești echipat pentru a merge la schi. Trebuie să ai în vedere faptul că pe lângă perecea de schi potrivită mai trebuie să ai și celelalte echipamente și accesorii pentru a te asigura că te vei bucura de acest sport si activitate în aer liber.

Printre aceste echipamente și accesorii enumerăm: clăpari, bețele de schi, casca de protecție, ochelarii de schi (soare, ceața sau cu lentile duble), cagulă sau/și bandană, mănuși de schi, geacă de schi, pantaloni de schi, bluză polar (midlayer), bluză first layer, pantaloni first layer, șosete. Dacă unele dintre acestea sunt obționale în funcție de stilul si gradul de rezistență la frig al fiecăruia, altele sunt OBLIGATORII.

De asemenea, pe langă obligativitatea purtării lor, mai trebuie să acorzi atenției și calității acestora, brandului care a realizat produsul, materialele din care sunt făcute și protecția pe care o oferă (vănt, apă, cazături, șocuri etc – în funcție de fiecare articol în parte). Dacă vrei să te bucuri de această activitate, să nu ingheți, să nu te chinui și să fii pretejat și în siguranță trebuie sa alegi echipamente și accesorii de bună calitate, de branduri cu renume în domeniu (Spyder, Rossignol, Atomic etc) și potrivite pentru tine (greutate, înalțime etc).

Pe lângă echipament și accesorii, mai trebuie să ai in vedere și legăturile schiurilor. Atunci când alegio un model care ți se potrivește, verifică dacă acestea au sau nu legaturile incluse. Legăturile sunt cele care fac leagă schiurile de clăpari, fară acestea schiatul nu este posibil.

Recomandări schiuri de bună calitate

Acum că ai aflat aceste informații, poți cumpăra singur schiurile potrivite, fără a mai avea nevoie să te deplasezi la magazine. Tot ce trebuie să faci este să ai în vedere sfaturile de mai sus și să te uiți la modelele recomandate de noi. Acestea acoperă o gamă larga de nevoi, bugete și preferințe. Pentru că stim că vrei să alegi cele mai bune schiuri pentru tine si membrii familiei tale, am selectatpentru tine câteva modele de bună calitate din care tu poți alege.

1. Schi pentru femei Atomic Vantage 75 C+L10

Schi pentru femei Atomic Vantage 75 C+L10, griTip: Schiuri pentru dama
Descriere: Nivel incepator-intermediar; Full Sidewall-marginea laterala este pozitionata pe intreaga lungime a schiului pentru viraje precise; Structured Topsheet. Material:Power Woodcore – miez din lemn. Tehnologii:Prolite este o tehnologie ce scade greutatea schiului si adauga ranforsari in zone cheie pentru mai multa precizie. Are suficienta rigiditate multumita unul Titanium Tank Mesh, combinat cu Energy Backbone si se adreseaza unui schior all-mountain. Raza:14 m / 154 cm. Sidecut:114-75-99 @ 154 cm. Greutate:2340 g / 154 cm

Vezi detalii si pret

2. Schiuri pentru adulți Salomon X Max X 8

Tip: Schiuri pentru adulti
Tehnologie: Zona din spate arcuita; Fabricate din Oversize Active Contact Sidewalls, care este o combinatie de Semi Sandwich si ABS in partile laterale, ce ofera contact fin schi-zapada pentru virare precisa. Descriere: Nivel intermediar-avansat; Constructie de bazalt Powerframe-ofera ture stabile si line, care cresc confortul la folosire; Carve Rocker ofera un control rapid, precis si fara efort. Sidecut 120-73-102 @ 169 cm. Material: Woodcore-miez din lemn. Radius: 15 m / 169 cm. Legaturi: E Mercury 11.

Vezi detalii si pret

3. Schiuri pentru adulti Head STR Race

Tip: Schiuri pentru adulti
Raza: 13,4 m @ 170cm
Descriere: Nivel avansat; Viteza medie; On Piste; Baza stucturata UHM C Race-absoarbe ceara adanc in pori si aluneca extrem de rapid. Sidecut: 128 – 70 – 108 @ 170 cm.
Tehnologii: Tehnologie ERA 3.0 – control mai bun si grad de flotatie ridicat, permitand skiorului sa performeze dincolo de limitele tehnicii de coborare pe care o detine

Vezi detalii si pret

4. Schiuri Freeride Smash 7 Verde ROSSIGNOL

Tip: Schiuri pentru adulti
Conceput pentru: freeride (nivel mediu), 50% pârtie, 50% în afara pârtiei. Schiurile Smash 7 sunt ideale pentru cei care învaţă freeride. Totul devine mai ușor cu schiurile Smash 7
Structură: Nucleu din lemn cu straturi din fibră de sticlă. Strat superior rigid, pentru o bună rezistență în timp. Legături:  Legături marca Look, model Xpress 10. Linie laterală119//92/109, raza 23 m

Vezi detalii si pret

5. Schi pentru adulti Atomic Redster XP + E Lithium 10

Schi pentru adulti Atomic Redster XP + E Lithium 10Tip:Schi pentru adulti
Descriere:Densolite Core – interiorul (miezul) schiurilor este facut dintr-o spuma speciala care amortizeaza si absoarbe vibratiile, astfel incat sa reduca la minim efortul depus pentru controlul schiurilor. Material:Light Woodcore-Miez fabricat din plop, puternic si foarte usor, ideal pentru powder si freeski. Tehnologii:Tehnologia Full Sidewall – o constructie unde marginea laterala este pozitionata pe intreaga lungime a schiului pentru viraje precise.

Vezi detalii si pret

6. Schi pentru adulti Salomon E XDR 79

Schi pentru adulti Salomon E XDR 79Tip: Schi pentru adulti
Descriere: Semi Sandwich-constructie dintr-o bucata in zona varfului si a cozii, combinata cu sandwich construction in zona legaturilor. Toate acestea pentru un control imbunatit si grip progresiv. Material:Woodcore – placa de lemn laminat care se regaseste pe toata lungimea schiului. Precizie si stabilitate maxima fara a ingreuna schiul; Single Ti Laminate-un singur strat de armare din titan pentru o aderenta excelenta si un transfer eficient de energie. Tehnologii:All Terrain Rocker 2.0: face schiul super versatil si controlabil in orice conditii.

Vezi detalii si pret

7. Schiuri pentru copii Salomon QST LUX Jr S

Tip: Schiuri pentru copii
Raza: 8m pentru lungimea de 110cm. Utilizare / Nivel: All-Mountain; Incepator – intermediar. Edge Grip: Asigura o aderenta excelenta a muchiei si o manevrtabilitate usoara. Greutate: 1222g pentru lungimea de 110cm. Densolite Core: Densolite Core un miez de spuma agila care amortizea. Beneficii: Usor de manevrat pentru schiorii mai usori, viraje facile datorita ranforsarii cu titan. Sidecut: 105-67-86 @110cm. Tehnologii: Densolite Core; Edge Grip. Legatura: Legatura E c5. Constructie: Monocoque

Vezi detalii si pret

8. Schiuri pentru copii cu legături ADIX 500 WED’ZE

Tip: Schiuri pentru copii
Structură: Schiuri injectate cu PU, pentru o greutate mai mică şi deplasare mai uşoară. Legături: Legăturile Look Team 4 Din 1 – 4,5. sunt compatibile cu clăpari norma A (adulți) sau C (copii). Reglare rapidă a lungimii tălpii, printr-o singură apăsare a piedicii din spate, astfel încât schiurile să se adapteze la dimensiunea clăparilor. Tensiune reglabilă pe legătură: 1-4.5. Rezistenţă: Vârf din plastic și înveliș exterior întărit. Culoarea alb îmbunătățește rezistența la zgârieturi. Pregătire Schiuri ceruite și ascuțite, gata să fie folosite. Canturi ascuţie la 89°.

Vezi detalii si pret

9. Schiuri Fischer RC4 Race SLR 2 pentru copii

Schiuri Fischer RC4 Race SLR 2 pentru copiiTip: Schiuri pentru copii
Nivel pregatire:Intermediari-Avansati. Tip teren: Carving. Lungime: 130 cm. Profil: Rocker. Profil coada: Drept. Tehnologie: Air Power, Fiber Tech, ON-PISTE ROCKER, Extruded Bases. Legatura inclusa: Da. Geometrie skiuri: Latime varf – 104 mm, Latime mijloc – 70 mm, Latime coada – 84 mm.
On-Piste ROCKER – O mai scurta suprafata de contact asigura o initiere a intoarcerii mai usoara care necesita mai putin efort. Fibertech – Sita speciala din fibra de sticla cu proprietati de flexibilitate armonioasa.

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo