Cum alegi cea mai buna bicicleta in functie de stil

Cum alegi cea mai buna bicicletaTrebuie sa stii cum alegi cea mai buna bicicleta in functie de stilul de pedalat pe care il ai, indiferent ca esti un biciclist de ocazie care se plimba cu familia in weekend prin parcuri amenajate, fie un biciclist aventurier care pleaca cu prietenii prin padure pe drumuri mai putin practicate, un biciclist sportiv sau un biciclist urban care prefera ca mijloc de transport bicicleta in locul masinii.

In functie de stilul de pedalare si de locurile pe unde vei purta noua bicicleta trebuie sa alegi ceea ce ti se potriveste si ceea ce iti va face peladatul si plimbarea mai frumoasa, palpitanta si interesanta. Fie ca alegi cea mai buna bicicleta de oras, fie ca alegi cea mai buna bicicleta de munte sau cea mai buna bicicleta de viteza, trebuie sa alegi in cunostiinta de cauza.

Poate pare o alegere usoara: mergi la magazin, alegi o bicileta care pare mai draguta, platesti la casa si gata! Pare simplu dar in realitate sa alegi o bicicleta buna si rezistenta este putin mai complicat. Trebuie sa dedici putin timp studiului si investigatiilor.

Top 3 biciclete

CUM ALEGI CEA MAI BUNA BICICLETA

Am structurat informatiile de mai jos intr-o maniera facila, astfel incat sa te ajute sa iti identifici nevoile (A), sa iti fie cat mai usor sa descoperi calitatile pe care trebuie sa le detina o bicicleta buna (B) si sa te indrume sa faci alegerea potrivita pentru tine si care iti va da cea mai mare satisfactie si placere (C).

Structura ghid: A – Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi, B – Caracteristici tehnice care influenteaza calitatea bicicletelor, C – Recomandari biciclete.

A. Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi

Inainte sa achizitionezi bicicleta, este bine sa iti pui cateva intrebari care te vor ajuta sa iti identifici nevoile si astfel sa alegi mai usor bicicleta potrivita nevoilor tale. Daca nu vrei sa arunci bicicleta dupa a treia utilizare, sa ii schimbi piesele dupa prima tura de parc sau sa ai dureri de spate sau brate, dedica 10 minute din timpul tau ca sa afli tot ce trebuie sa stii despre cum sa alegi bicicleta potrivita pentru tine. Citeste informatiile din acest ghid de cumparaturi si vei fi pregatit sa faci alegerea potrivita pentru tine.

1. Ce stil de pedalare ai?

In functie de stilul personal si de locurile pe unde vei purta bicicleta poti alege intre o bicicleta de oras pe care sa o folosesti ocazional, o bicicleta rapida pentru a te antrena pentru consurs sau pentru a face miscare, o bicicleta pentru acrobatii sau o bicicleta off-road care sa te poarte pe cele mai dificile si accidentate drumuri.

Cea mai buna bicicleta de orasBicicleta URBANA

O bicicleta urbana este ceea ce ai nevoie daca esti o persoana careia ii place confortul, adora plimbarile alaturi de familie si prieteni prin locuri frumoase si amenajate merge cu bicicleta ocazional la prieteni sau chiar la munca.

Cea mai buna bicicleta de oras este aceea care iti ofera maxim de confort, fiabila, usor de manevrat mai ales la viteze medii si mici, nu este rigida la gropi si borduri, eventual suspensii pe fata (sau chiar fara), usor de “purtat” cu tine atunci cand esti nevoit sa mergi pe langa ea si are frane eficiente (nu se stie ce iti “sare” in fata).

Principalul atribut al unei  biciclete de oras este confortul. Trebuie sa iti faca placere sa o utilizezi, sa fie usor de pedalat, sa nu te oboseasca sau sa ajungi transpirat la destinatie.

Apropo de destinatie, in functie de dispanta pe care trebuie sa o parcurgi poti opta intre o bicicleta de oras cu roti mari (pentru distante lungi) sau pentru o bicicleta cu roti mai mici (pentru distante mai mici).

Bicicleta PLIABILA

Bicicleta pliabila este varianta “cool” a bicicletei de oras. Bicicleta pliabila este alegerea celor ce utilizeaza bicicleta destul de des in oras si prefera sa o ia cu ei peste tot. Este usor de montat/ demontat, nu este grea si iti ofera o pozitie foarte comoda. In ultima perioada bicicletele pliabile au cunoscut un adevarat succes datorita calitatilor pe care le are, printre care usurinta cu care de depoziteaza, transporta si a dimensiunilor prietenoase.

Cum alegi cea mai buna bicicleta cursieraBicicleta CURSIERA

O bicicleta cursiera este o alegere potrivita pentru cei care au nevoie de o bicicleta foarte rapida, agila, foarte usoara cu care sa se antreneze intens pentru concursuri, competitii sau numai sa isi pastreze fizicul in forma maxima. Pedalatul pe o cursiera iti da maxim de adrenalina si senzatii tari la viteze maxime.

Dezavantajul bicicletelor cursiere e ca nu sunt asa de comode si ca nu pot fi utilizate decat pe asfalt.

Bicicleta CICLOCROSS

Bicicleta ciclocross este un hibrid intre cursiera si bicicleta de munte, ceea ce o face potrivita atat pentru oras cat si pentru drumuri neasfaltate. Bicicleta ciclocross pastreaza agilitatea si greutatea scazuta a cursierei dar dobandeste calitati off-road gratie modificarilor suportate.

Rotile si cadrul sunt mai rezistente, franele mai puternice si cauciucurile mai mari. Bicicleta ciclocross este o cursiera care nu se supara daca “nimereste” si pe terenuri neprietenoase, drumuri de tara sau padure. De asemenea, aceasta bicicleta este ideala daca vrei sa faci plimbari foarte lungi (sute de km).

Bicicleta MONTAINBIKE

Cum alegi cea mai buna bicicleta montainbikeO bicicleta montainbike (MTB) este mai rezistenta, usor de manevrat, mai confortabila si mai grea decat o cursiera. O bicicleta montainbike (MTB) are rotile intre 26 si 29 inch, o constructie diferita a cadrului (dimensiuni, unghiuri, etc) si este dotata cu cauciucuri mai groase (balon mai mare).

Cea mai buna bicicleta de munte iti ofera atat adrenalina cat si stabilitate. Este bine “inchegata” pentru a face fata cu brio incercarilor la care este supusa.

In functie de gradul de rigiditate, MTB-urile sunt:

  • MTB rigid – are confort sporit, trece usor peste obstacole, are randament scazut la pedalare si este potrivita pentru orice drum (oras, drum tara, drum forestier);
  • MTB hardtail – este potrivita pentru oras, drumuri accidentate, off-road si munte;
  • MTB full suspension – este potrivita pentru excursii extreme, coborari in viteza de pe munte sau teren accidentat.

Bicicleta pentru ACROBATII

Bicicletele pentru diferite trucuri si acrobatii sunt create special in acest scop. Acestea au diferente vizibile, cu roti mai mici, unele fara sa, sau alte modificari. In functie de stilul de acrobatii si locul unde sunt executate (oras, padure, etc), aceste biciclete sunt de mai multe feluri (BMX, Trial, Dirt jump, etc).

Bicicletela FATBIKE

Fatbikes (fat bikes) sau bicicletele cu cauciucuri groase sunt destul de noi pe piata, insa au cunoscut foarte repede succesul. Acestea au aparut prin 1980 din dorinta si pasiunea oamenilor pentru a explora mai multe locuri si mai multe tipuri de teren si anotimpuri, fara sa fie nevoiti sa schimbe tipul de bicicleta. Fatbike iti ofera posibilitatea de a explora mai multe locuri indiferent de sezon.

Indiferent ca vrei sa rulezi vara pe nisip, iarna la munte pe zapada, teren accidentat sau o plimbare prin oras, bicicleta cu cauciucuri groase iti ofera stabilitatea si controlul de care ai nevoie pentru a stapani toate situatiile aparute. Cu o bicicleta fatbike nu o sa mai existe extra-sezon sau situatii imposibile.

2. Ce pret esti dispus sa platesti?

Acum ca ai aflat tipurile de biciclete si cum sa alegi cea mai buna bicicleta pentru tine in functie de stilul tau, trebuie sa te gandesti si la bugetul pe care esti dispus sa il aloci pentru achizitionarea bicicletei. Nu uita, in functie de pretul pe care il platesti vei influenta calitatile, durabilitatea, comoditatea, rezistenta bicicletei. Pretul bicicletei reflectata in primul rand calitatea bicicletei, adica rezistenta in timp, rezistenta la utilizari, la lovituri si socuri, calitatea pieselor componente (pinioane, pedale, foi, lant, etc), etc.

Si da, o bicicleta buna, rezistenta, care sta departe de service, care iti ofera clipe frumoase atunci cand o utilizezi va avea un pret mai mare pentru ca s-au folosit cele mai bune materiale, cele mai bune componente (Shimano, etc) si cele mai bune tehnologii.

Am incercat sa facem o clasificare a bicicletelor in functie de pret.

  • Biciclete foarte ieftine (pret pana in 600 lei) – nu recomandam achizitionarea acestor biciclete pentru ca vei avea numai suprize neplacute;
  • Biciclete ieftine (pret intre 600 – 1000 lei) – aceste biciclete sunt potrivite celor ce utilizeaza bicicleta foarte rar, iesiri scurte pe drumuri asfaltate si sigure;
  • Biciclete cu pret mediu (pret intre 1000 – 2000 lei) – deja de aici incepe si calitatea materialelor si componentelor sa se vada facand bicicleta mai sigura si mai rezistenta. Daca iti place sa faci plimbari ocazionale spre frecvente, insa nu esti foarte pretentios si foarte pasionat, in acest interval ar trebui sa cauti bicicleta;
  • Biciclete scumpe (pret intre 2000 – 5000 lei) – in aceasta categorie gasim biciclete foarte bune, fiabile, rezistente care sunt dedicate celor care sunt pasionati de acest sport si aleg lucruri de calitate;
  • Biciclete foarte scumpe (pret peste 5000 lei) – aceasta categorie este dedicata celor “priceputi” in ciclism si care stiu ceea ce cauta.

3. Cat de des o vei folosi?

Inca un lucru pe care trebuie sa il stii inainte sa achizitionezi bicicleta (pe langa stilul adoptat si pretul) este frecventa cu care vei utiliza bicicleta. Este foarte important sa stii cat de des vei folosi bicicleta pentru ca in acest fel vei putea stabili mai usor si pretul pe care trebuie sa il platesti.

Daca noua bicicleta va fi utilizata foarte rar, poate chiar de cateva ori pe an nu merita sa platesti pe ea un pret prea mare, insa cu cat o vei folosi mai des cu atat trebuie sa platesti un pret mai mare pentru a fi sigur ca aceasta va rezista in timp.

Mai ales, daca ai de gand sa utilizezi bicicleta zilnic si sa mergi cu ea la munca, nici nu trebuie sa iti treaca prin gand sa platesti un pret mic pe ea pentru ca sunt sanse sa nu ajungi la destinatie. La fel si in cazul in care esti pasionat de plimbari lungi si dese sau de plimbari off-raod, alege o bicicleta de calitate, cu piese de calitate si rezistente pentru a nu avea surprize neplacute.

B. Criteriile tehnice care influenteaza calitatea bicicletei

Acum ca ai dobandit cunostiintele de baza si ai aflat de unde sa incepi cautarile si cum sa iti structurezi informatiile pentru a alege cea mai buna bicicleta pentru tine in functie de stil si preferinte, mai trebuie sa ai putina rabdare sa mai descoperi cateva lucruri utile care te vor ajuta sa alegi o bicicleta buna.

Inaltimea bicicletei

Inaltimea bicicletei trebuie aleasa in funtie de inaltimea ta. Bicicletele sunt masurate in centrimetri (50, 52, 54, 56, 58, 60 etc), inch (14, 16, 18, 19, 20, 21 etc) sau litere (XS, S, M, L, XL).

Indiferent in ce se exprima dimensiunea bicicletei, tu trebuie sa alegi aceasta dimensiune in functie de inaltimea ta. Mai jos o clasificare orientativa in functie de inaltimea ciclistului si de tipul de bicicleta.

Inaltime ciclistCadru MTB (cm/ litera/ inch)Cadru Cursiere si Urbane (cm)
165 - 170 cm 38 - 41 cm / S / 15 - 16'' 52 - 54 cm
170 - 175 cm 41 - 43 cm / M / 16 - 17'' 53 - 55 cm
175 - 180 cm 43 - 46 cm / L / 17 - 18'' 55 - 57 cm
180 - 185 cm 48 - 51 cm / XL / 18 - 20'' 56 - 58 cm
185 - 190 cm 51 - 53 cm / XXL / 20 - 22'' 59 - 61 cm
peste 190 cm + 56 cm / + 22'' + 61 cm

Cadrul bicicletei

Cadrul bicicletei este foarte important si de aceea foarte multi investesc in biciclete scumpe cu cadre din materiale performante.

  • Cadru din aluminiu – cel mai intalnit material din care este facut cadrul este aluminiul pentru ca are un cost scazut (atat materialul in sine cat si prelucrarea lui), este destul de usor insa are dezavantajul de a nu fi foarte rezistent.
  • Cadrul din carbon si titan – carbonul si titanul sunt materiale net superioare, mult mai rezistente si mai usoare, insa mult mai scumpe decat aluminiul.  Totusi daca vrei o bicicleta cu un cadru rezistent poti opta pentru unul din carban, pentru ca titaniul este mult mai scump.
  • Cadrul din otel – otelul este din ce in ce mai rar folosit pe la noi pentru ca este mai greu decat celelale materiale ceea ce creste greutatea unei biciclete si prin urmare scade confortul utilizatorului.

Jantele bicicletei

Atunci cand vorbesti despre jante trebuie sa te gandesti la materialul jantei si la profilul jantei.

  • Materialul jantei – jantele din aluminiu sunt cele mai intalnite pentru ca sunt rezistente, usoare, nu oxideaza, se repara usor si nu au costuri foarte mari. Carbonul este foarte fragil si de obicei jantele din carbon sunt utilizate pentru concursuri iar jantele din otel nu se mai fabrica, sunt intalnite la modelele foarte vechi.
  • Profilul jantelor – alege jante cu profil dublu pentru ca sunt cele mai rezistente indiferent de drum. Profilul simplu nu este rezistent iar profilul triplu este prea greu si nu este util in toate situatiile, insa este rezistent.

Sitemul de franare

Sitemul de franare este foarte importat pentru ca in functie de el creste sau scade siguratanta ta, timpul de franare si influenteaza distanta de franare. In functie de locul unde sunt amplasate exista: sistem de franare pe janta si sistem de franare pe disc.

  • Franele pe jante – sunt printre cele mai intalnite, sunt accesibile si nu sunt greu de intretinut. Nu sunt recomandate pentru activitati extreme ci mai mult pentru plimbari lejere. Daca vrei ceva mai sigut poti apela la franele pe jante hidraulice. Acestea sunt mai sigure pentru sporturi si activitati extreme decat cele mecanice.
  • Franele pe discuri – sunt mecanice sau hidraulice. Sunt mai grele decat cele pe jante iar cele pe disc hidraulice ofera un timp de raspuns mai bun si au avantajul ca nu tin cont de vreme – indiferent ca este umed sau uscat, isi fac treaba foarte bine. De asemenea, acestea sunt recomandate pentru bicicletele care sunt destinate pentru off-road sau plimbari extreme.

Treptele de viteza

Pentru a fi capabil sa schimbi modul de rulare in functie de tipul de drum (panta, urcare, pietris, etc) este indicat sa alegi o bicicleta cu mai multe pinioane si nu una cu pinion fix pentru ca iti va fi foarte dificil la drum anevoios.

De asemenea, calitatea materialelor din care sunt facute foile si pinioanele trebuie sa fie foarte buna. Un alt aspect important este utilizatea corecta a treptelor de viteza  pentru ca sunt  foarte multi cei care utilizeaza gresit si schimba eronat vitezele si astfel obosesc, pierd timp sau chiar distrug bicicleta.

La o bicicleta cu 3 foi si 9 pinioane, corect este: foaia mica este pentru urcari si utilizezi pinioanele 1-4, foaia mijlocie pentru conditii normale si utilizezi pinioanele 1-9 iar foaia mare pentru viteza si utilizezi pinioanele 5-9. Este total gresit sa folosesti foaia mica cu pinionul mic sau foaia mare cu pinionul mare.

C. Recomandari biciclete de calitate

Tinand cont de informatiile de mai sus, am  pregatit pentru tine o selectie de biciclete de buna calitate, care acopera o gama larga de stiluri, nevoi si bugete. Modelele selectate au un bun raport calitate-pret. Toate modelele au fost atent selectionate, astfel incat sa oferim produse de incredere.

Bicicletele selectate sunt produse de branduri recunoscute international si comercializate de magazine de incredere din Romania: eMag, Hervis si Biciclop. Atat producatorii cat si magazinele care comercializeaza modelele selectate sunt de incredere, astfel incat sa va oferim o experienta cat mai placuta.

1. Bicicleta MTB Kilimanjaro Sport

Bicicleta MTB Kilimanjaro MTB Sport

Tip: MTB
Pentru: Barbati / Femei
Dimensiune cadru (inch): 21
Material cadru: aluminiu
Dimensiune roata (inch): 29
Numar viteze: 24
Frana: mecanica, Tektro 837AL
Furca: Suntour SF14-M3030A
Schimbatore: Shimano Deore

Vezi detalii si pret

2. Bicicleta pentru barbati Cannondale Trail 7 29

Tip: MTB
Pentru: Barbati
Material cadru: aluminiu
Dimensiune roata (inch): 29
Numar viteze: 18
Frane: Shimano M315 pe disc hidraulice 160/160mm
Furca: furca cu suspensie SR Suntour XCT 100mm 1-1/8″ cu compresie pe arc
Schimbator: MicroShift Direct Mount (fata) / Shimano Altus 9 viteze (spate)

Vezi detalii si pret

3. Bicicleta KTM Peak HD

Tip: MTB
Pentru: Barbati/ Femei
Material cadru: aluminiu
Dimensiune roata (inch): 29
Numar viteze: 24
Frane: Shimano M315 hidraulica Disc
Furca: Suntour SF 16 XCT
Schimbator: Shimano Altus

Vezi detalii si pret

4. Bicicleta Focus Whistler Elite

Bicicleta Focus Whistler Elite

Tip: MTB, Trekking
Pentru: Barbati
Material cadru: aluminiu
Dimensiune roata (inch): 29
Numar viteze: 24
Frane: Shimano BR-M315, 160 mm / 160 mm
Furca: SR Suntour XCT HLO DS, 100 mm, 9 mm QR
Schimbator: Shimano TY700 (fata), Shimano M360, 8-speed (spate)

Vezi detalii si pret

5. Bicicleta de trekking Romet ORKAN 1M

Tip: MTB/trekking
Dimensiune
roti (inch):28
Cadru: Aluminiu
Furca: Cu suspensie
Frane f/s: Pe disc mecanice
Schimbator fata: Shimano Tourney TY-51
Schimbator spate: Shimano Altus M280
Viteze: 21 (3×7)
Manete schimbator: Shimano STEF-510 3 speed, Shimano STEF-510 7 speed

Vezi detalii si pret

6. Bicicleta Fat Bike, model Monster Bike, Hover wheel

Bicicleta, Fat bike, Model Monster Bike, Hover wheel Tip: Fatbike
Pentru: Barbati / Femei
Dimensiune cadru (inch): 22.5
Material cadru: otel
Dimensiune roata (inch): 26
Numar viteze: 21
Tip frana: mecanica disc
Tip furca: cu suspensie pe arc, cursa 70 mm
Schimbator: Shimano

Vezi detalii si pret

7. Bicicleta Neuzer de sosea, Whirlwind Basic 28″

Bicicleta Neuzer de sosea, Whirlwind Basic 28"

Tip: Cursiera/ de sosea
Pentru: Barbati
Dimensiune cadru (cm): 54-56
Material cadru: Aluminiu
Dimensiune roata (inch): 28
Numar viteze: 14
Tip frana: Tektro
Tip furca: Cro-mo
Schimbator Fata/ Spate – Shimano Claris/ Shimano A050 sis

Vezi detalii si pret

8. Bicicleta Dama Dhs Kreativ 2812

Bicicleta Dama Kreativ 2812

Tip: bicicleta de oras
Pentru: Femei
Dimensiune cadru: 505 mm
Material cadru: Otel
Dimensiune roata (inch): 28
Tip frana: V-brake
Frana: V-brake WB-N979,110mm | WL-324 PVC
Accesorii incluse: cos, portbagaj spate, dinam, lumini fata-spate

Vezi detalii si pret

9. Bicicleta Pegas Teoretic 7S, Pliabil, Negru stelar

Bicicleta Pegas Teoretic 7S, Pliabil, Negru stelar

Tip: pliabila/ bicicleta de oras
Pentru: Barbati / Femei
Material cadru: Otel
Dimensiune cadru (inch): 11
Diametru roata (inch): 16
Numar viteze: 7
Tip furca: Fixa
Tip frana: Mecanic
Sistem franare: V-brake

Vezi detalii si pret

10. Bicicleta Pegas Strada Mini, 7S 2017

Bicicleta Pegas Strada Mini, 7S 2017

Tip: bicicleta de oras
Pentru: Femei / Barbati
Cadru: Otel Hi-ten, geometrie mini-cruiser Pegas
Material cadru: Otel
Numar viteze: 7
Tip frana: Mecanic
Tip furca: Fixa
Manete frana: Tektro, levier 4 degete, levier si corp Aluminiu (stanga);
Frane: Frana “V”, Promax, aluminiu forjat, actionare mecanica;

Vezi detalii si pret
1 Comentariu
  1. Pana la urma si marimea unei biciclete conteaza foarte mult, insa articolul acesta este foarte bine realiat. Multumesc pentru sfaturi.

    Lasa un mesaj

    SuperGhid.ro
    Logo