Cum alegi cele mai bune draperii pentru acasa

Cum alegi cele mai bune draperiiIndiferent ca vorbim de draperii care au rol strict decorativ sau ca vorbim despre draperii practice care ofera intimitate, impiedica lumina sa intre in camera, si sporeste confortul contributia lor in casa ta este foarte mare. Din acest motiv este importat sa stii cum sa alegi cele mai bune draperii.

Impreuna cu perdelele, draperiile creeaza o atmosfera calduroasa, primitoare si eleganta in camera respectiva. Insa, spre deosebire de perdele, draperiile au mai accentuata functia de sporire a confortului decat cea de element de decor.

Draperiile sunt elemente foarte importante intr-o camera, indiferent ca vorbim de living, dormitoare sau bucatarie, pentru ca la ele apelezi atunci cand doresti intimitate, confort dimineata sau protectie contra luminii. Spre exemplu, draperiile de dormitor sunt esentiale atunci cand doresti sa ai un somn linistit, profund, fara sa fi deranjat de lumina diminetii.

TOP 3 draperii

Cum alegi cele mai bune draperii pentru acasa

Tinand cont de contributia draperiilor in casa si viata ta, cred ca este foarte important sa cunosti cateva detalii importate pentru a fi sigur ca alegi cele mai bune draperii pentru camera, draperii care sa corespunda nevoilor tale.

Tipul draperiilor: deja croite sau material la metru

In primul rand trebuie sa te decizi asupra unui detaliu foarte important si anume daca alegi draperii care sunt deja croite sau daca alegi material de draperii la metru, dupa care mergi la o croitorie pentru a le croii,  sau alegi material la metru de la un furnizor care ofera si serviciul de croire.

Indiferent ce varianta alegi, atentia ta trebuie sa fie indreptata si catre corectitudinea cu care faci masuratorile pentru noile draperii (mai jos o sa va dau cateva informatii utile).

  • Achizitie material draperii la metru

In cazul in care deja colaborezi cu o croitoreasa buna si ai nevoie numai de material pentru draperii, trebuie sa faci masuratorile corecte zonei unde va fi draperia si sa alegi un material de calitate, un material care se potriveste cu stilul si culorile camerei.

Daca alegi sa cumperi material de draperii la metru si sa mergi la o croitoreasa trebuie sa iti aloci ceva timp si pentru drumurile catre aceasta. Este posibil sa fie nevoie de 2-3 drumuri, daca nu ai noroc sa iasa din prima.

  • Achizitie material de la un furnizor care ofera si servicii de croire

Sunt aceeasi pasi ca mai sus numai cu diferenta ca nu trebuie sa te mai deplasezi tu la o croitoreasa ci soliciti serviciul de croire celor de la care ai achizitionat materialul. Sunt multi furnizori care ofera si aceasta facilitate clietilor lor, iar unii o fac chiar fara sa ceara vreun ban in plus.

Tot cea ce trebuie sa faci este sa alegi materialul, faci masuratorile la tine acasa, le dai datele necesare si ei executa pentru tine. Avantajos, mai ales ca ei sunt priceputi deoarece cu asta se ocupa.

  • Achizitie draperii deja croite

Comod si simplu! Aceasta varianta este mai comoda si economica. Din fericire piata de acest gen s-a diversificat si exista foarte multe modele si dimensiuni din care poti alege. Tot ce trebuie sa faci este sa ai dimensiunile corecte, sa alegi materialele potrivite (culori, calitate etc), sa dai comanda, dupa care sa le montezi la geam.

Sistemul de prindere al draperiilor

In primul rand trebuie sa te asiguri ca sistemul de prindere este unul de buna calitate, care sa reziste si sa sustina greutatea draperiei. Degeaba alegi o draperie frumoasa, daca aceasta este sustinuta de o galerie care se curbeaza sub greutatea ei sau daca sina de plastic se poticneste la fiecare utilizare.

O calitate indoielnica a sistemului de prindere va creea o imagine de ansamblu ieftina si prea putin. In plus, exista si riscul, cum de foarte multe ori se intampla, ca sub greutatea draperiei sistemul de prindere sa cedeze si nu numai ca trebuie sa cheltui alti bani, dar poate exista si riscul de accidente.

Asa ca, indiferent ca vorbim de evaluarea vechiului sistem de prindere (sina, galerie, etc) sau ca te orientezi sa cumperi unul nou, trebuie sa fii sigur ca acesta este rezistent, fiabil si de buna calitate.

Modalitate de prindere a draperiilor

Cum aleg cele mai bune draperiiModalitatea de prindere a draperiei o alegi in functie de preferintele tale, sau in functie de sistem de prindere (pe care il ai deja montat sau cel viitor).

Indiferent ca alegi draperii care au ca si modalitate de prindere rejansa, inele sau bride, trebuie sa te asiguri ca masuratorile sunt corecte iar executia croitorului este corecta, cu finisaje elegante si precise.

De asemenea, daca mergi pe varianta de rejansa sau inele, trebuie sa te asiguri ca accesoriile sunt de buna calitate: rejansa este rezistenta, cu sfori rezistente care nu se rup sau nu ies din rejansa, formeaza pliuri perfecte, iar dupa apretare nu isi modifica forma, inele sunt confectionate dintr-un material bun, nu ruginesc, nu se rup, etc.

Zona unde vei utiliza draperiile

Pe langa toate celelalte criterii, draperiile trebuie sa fie alese astfel incat sa se potrivesca cu camera in care vor fi montate, si sa corespunda nevoilor din camera respectiva. Nu uita ca pe langa rolul decorativ, acestea iti ofera intimitate si te ajuta sa reglezi gradul de luminozitate in camera.

  • Draperii living

Draperiile pentru camera de zi sau living sunt de obicei confectionate dintr-un material putin mai subtire decat draperiile de dormitor. Aici nu ai asa mare nevoie de intimitate sau de intuneric complet (draperii blackout).

In schimb, draperiile pentru living sunt din materiale elegante, materiale cu un aspect si model deosebit astfel incat sa creeze o atmosfera deosebita in camera. De obicei, pentru living se aleg draperii foarte lungi (+20 cm, care stau pe podea) pentru a crea imaginea de camera foarte mare.

  • Draperii de dormitor

Draperiile de dormitor vor fi intotdeauna alese din materiale mai grele, mai groase, cu o opacitate mai mare astfel incat sa impiedice lumina sa intre in camera. Rolul lor principal este acela de a impiedica lumina sa intre dimineata in camera pentru ca tu sa ai un somn profund si linistit.

Pentru dormitor sunt recomandate draperiile blackout, pentru ca impidica 100% lumina sa intre in camera.

cele mai bune draperii pentru camera copilului

  • Draperii camera copil

Cand vorbim de draperii pentru camera copilului ne gandim la o camera animata, cu multe personaje animate. In acest caz draperiile ajuta la animarea camerei, la fel de mult precum ajuta la controlul luminozitatii.

Pentru camera copilului alege draperii vesele, in culori vii sau cu diverse personaje (Disney, animale etc). Grosimea draperiei depinde de tine, insa, nu alege o draperie foarte groasa pentru ca nu e nevoie de intuneric complet.

  • Draperii bucatarie

De cele mai multe ori draperiile de bucatarie au rol pur decorativ. Acestea trebuie sa fie de dimensiuni mai mici si din materiale mai subtiri. Este recomandat ca pentru bucatarie sa alegi o draperie scurta (acoperi numai zona ferestrei, pana la glaf) sau o draperie medie (peste glaf, dar deasupra caloriferului cu 5 cm).

Materiale din care sunt fabricate

Materialele sunt alese in funtie de preferitele personale, aspect, grosime si de gradul pe densitate al acestora. Este important sa alegi draperii de caliltate, fabricate din materiale rezistente si cu un aspect placut.

Materialele din care se fabrica draperiile sunt de doua feluri: materiale naturale (bumbac, in, matase etc) si materiale sintetice (poliester, acril etc). In functie de buget, stilul camerei si preferintele personale alege tipul de material care se potriveste cel mai bine pentru tine.

In general draperiile se gasesc si in diverse combinatii de materiale cum ar fi bumbac, acril, poliester, in, matase, etc, in proportii diferite. Indiferent ce preferi, fii atent la aspectul materialului, sa fie calitativ si mai ales sa cada si sa se aseze bine.

Stilul camerei in care sunt montate

Cum alegi cele mai bune draperiiAspectul unei camere poate fi usor schimbat numai prin introducerea unor draperii noi in camera respectiva. Insa, pentru un aspect placut este bine sa ai in vedere estetica intregii camere atunci cand alegi noile draperii.

Este bine sa alegi draperii in tonuri mai puternice atunci cand elementele din camera sunt in culori pale, pentru a da viata camerei, iar atunci cand elementele din camera, cum ar fi canapeaua, sau covorul sunt in culori puternice este indicat ca draperiile sa fie alese in culori mai pale.

Tot in functie de stilul camerei vei alege si accesoriile cu care vei strage draperiile atunci cand nu le vrei trase. Fie ca este vorba de snururi textile, inele metalice sau benzi, ai grija ca ele sa fie de buna calitate si sa se asorteze cu draperiile si cu camera.

Masuratorile si dimensiunile draperiilor

Cand vine vorba despre masuratori si dimensiuni draperie trebuie sa te gandesti la lungimea si inaltimea (caderea) draperiei. Spre deosebire de perdele care sunt dintr-o bucata, draperiile sunt facute din doua parti egale, pentru a facilita utilizarea lor, dar si din cauza materialului care este mai gros.

  • Lungime draperiilor (sau latimea)

Lungimea totala a draperiei = 2 x lungimea galeriei/sinei (spre exemplu, daca sina ta are 2 metri lungime atunci draperia va avea 4 metri)

  • Inaltimea draperiilor

Exista mai multe inaltimi utilizate, in functie de camera in care sunt amplasate draperiile, de stil dar si de preferintele fiecaruia. Fie ca este vorba de o draperie pana la podea, o draperie pana la glaf, trebuie sa acorzi atentie maxima atunci cand faci masuratorile.

Inaltimea draperiei pana in podea = masori din tavan (daca ai sina) sau de la bara (daca ai galerie) pana in podea + 20 cm (daca vrei sa stea pe podea). Aceasta dimensiune este recomandata pentru draperiile din camera de zi.

Inaltimea draperiei deasura podelei = masori din tavan (daca ai sina) sau de la bara (daca ai galerie) pana in deasupra podelei cu 1-2 cm.  Aceasta dimensiune este recomandata pentru draperiile din dormitor.

Inaltimea draperiei pana la glaf sau la calorifer = masori din tavan (daca ai sina) sau de la bara (daca ai galerie) pana deasupra glafului sau caloriferului cu 1-2 cm.  Aceste dimensiuni sunt recomandate pentru draperiile de bucatarie.

Atentie! Recomandat este sa masori inaltimea din 3 puncte diferite, iar daca sunt diferente mari, alegeti inaltimea cea mai scurta. De asemenea, utilizeaza o ruleta metalica suficient de rigida astfel incat sa nu flambeze. Inca un sfat care sa te ajuta este sa faci draperiile cu 1-2 cm mai mari in inaltime decat perdelele.

Recomandari draperii de calitate pentru acasa

In functie de caracteristicile de mai sus, am analizat cateva modele de draperii si am pregatit o lista de recomandari din care poti alege. Acestea au un bun raport calitate/ pret.

1. Set draperie black-out by Liz Line – DP12

Set draperie black-out 140x245x2 cu rejansa by Liz Line - DP12 Draperiile black-out sunt realizate printr-un proces special de tesut, in trei straturi  de material textil.

Dimensiuni: 140 x 245 cm x 2 buc
Modalitate de prindere: Rejansa
Material: Poliester
Caracteristici: Blocheaza lumina chiar si 100%, compatibil masina spalat rufe, compatibil fier de calcat

Vezi detalii si pret

2. Set 2 draperii Skandi Leaf Yellow

Set 2 draperii Skandi Leaf Yellow Un set elegant si sublit de draperii care pot fi utilizate atat in living cat si in dormitor.

Tip: Produs finit
Dimensiuni: 168 x 229 cm x 2 buc
Modalitate de prindere: Inele incorporate
Material: 100% bumbac, captuseala din 52% poliester si 48% bumbac
Caracteristici: a se curata profesional

Vezi detalii si pret

3. Set draperie black-out by Liz Line – DP16

Set draperie 140x245x2 cu rejansa by Liz Line - DP16 Prin acest procedeu materialul black-out devine atat de dens incat va putea sa obtureze lumina chiar si 100%.

Dimensiuni: 140 x 245 cm x 2 buc
Modalitate de prindere: Rejansa
Material: Poliester
Caracteristici: Blocheaza lumina chiar si 100%, compatibil masina spalat rufe, compatibil fier de calcat

Vezi detalii si pret

4. Set 2 draperii Balmoral Stone

Draperiile sunt opace si au sistem de prindere cu rejansa si inele, neincluse.

Tip: Produs finit
Dimensiuni: 168 x 229 cm x 2 buc
Modalitate de prindere: Rejansa si inele
Material: 90% poliester, 8% bumbac, 2% viscoza
Caracteristici: a se curata profesional

Vezi detalii si pret

5. Decor Mendola Home Textiles Richard negru

Decor Mendola Home Textiles Richard negruPentru un ambient discret, select si subtil utilizati in casa dvs. Acestea au un imprimeu delicat ceea ce le ofera un aspect elegant si placut.

Tip: Produs finit
Dimensiuni: 140 x 245 cm
Modalitate de prindere: Rejansa
Material: Poliester
Caracteristici: Compatibil masina spalat rufe, compatibil fier de calcat

Vezi detalii si pret

6. Set 2 draperii Beechwood Red

 Set 2 draperii Beechwood RedDraperiile sunt opace si au sistem de prindere cu inele incorporate.

Tip: Produs finit
Dimensiuni: 117 x 229 cm x 2 buc
Modalitate de prindere: Inele
Material: 100% bumbac, captuseala din 50% bumbac si 50% poliester
Caracteristici: curare la masina de spalat la maximum 40 grade Celsius.

Vezi detalii si pret

7. Set 2 draperii Painting

Set 2 draperii PaintingDraperiile au sistem de prindere cu rejansa. Draperiile sunt semiopace si includ 30 carlige din plastic.

Tip: Produs finit
Dimensiuni: 135 x 250 cm x 2 buc
Modalitate de prindere: Rejansa
Material: Poliester
Caracteristici: curare la masina de spalat la maximum 30 grade Celsius.

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo