Cum alegi cea mai buna lustra
De ce sa alegi cea mai buna lustra?
Stil, vis, caldura!
Cred ca primul cuvant care ne vine in minte atunci cand ne gandim la cea mai buna lustra este cuvantul poveste. Lustra potrivita este un mod simplu de a schimba aspectul camerei, iar daca vrei o schimbare completa adauga doua, trei elemente simple, cum ar fi perne, draperii sau un covor nou, si vei avea o camera total schimbata.
Pentru multi lustrele sunt elemente magice, care pot face din camera respectiva un loc de joaca, studiu sau dans, in functie de starea ta de spirit. O lustra nu este un simplu corp de iluminat, este un element de decor, un obiect ce iti schimba starea de spirit.
De ce sa alegem cea mai buna lustra?
Este o comparatie putin fortata, dar sa ne aducem aminte ca in trecut (poate si acum in unele locuri/situatii), candelabrul era piesa de rezistenta a camerei, piesa ce exprima cel mai bine starea si pozitia gazdei. Poate nu mai are aceeasi insemnatate ca in trecut, insa lustra si-a pastrat farmecul ei aparte si este indicat sa optam pentru modele fine, cu un stil deosebit care sa ofere eleganta camerei in care sunt amplasate.
Cum pe langa functia ei principala, corp de iluminat, lustra are si functia de element decorativ, care infrumuseteaza camera si scoate in evidenta anumite zone, este indicat ca inainte sa achizitionezi o lustra noua sa petreci cateva clipe pentru a studia o carte sau revista de decoratiuni interioare (sau la fel de bine functioneaza si internetul) si sa “furi” cateva idei de cum iti poti asorta noua lustra cu elementele din camera.
Functionalitate, consum, eficienta!
Uite inca doua-trei motive pentru care ar trebui sa te intereseze acest subiect si sa tinzi sa alegi cea mai buna lustra. Consumul nu este un aspect de neglijat, mai ales in zilele noastre cand cheltuielile sunt tot mai mari. Eficienta si functionalitatea acestui corp de iluminat sunt alte doua atuuri de care poti beneficia atunci cand alegi cea mai buna lustra, care sa corespunda nevoilor tale.
Cum alegi cea mai buna lustra
Fie ca este vorba de tehnologie sau de design, inainte sa alegi este bine sa te documentezi si sa ai in vedere cateva aspecte daca vrei sa alegi cea mai buna lustra.
Camera in care este montata
Daca vrei sa alegi cea mai buna lustra pentru casa ta trebuie sa ai in vedere si camera in care vei monta lustra. In funtie de acest apect vei decide aspectul, dimensiunile si puterea lustrei.
- lustra pentru living
Pentru living trebuie sa alegi o lustra cu un aspect mult mai sofisticat. De asemenea, marimea lustrei pentru living, sau numarul de brate (in functie de cosntructie) trebuie sa fie mult mai mare decat lustrele din restul casei. Daca ai si zona de dining in living, este indicat sa montezi pentru zona respectiva o lustra separata.
- lustra pentru dormitoare
Pentru dormitoare, indiferent ca este dormitorul parintilor sau copiilor se recomanda alegerea unor lustre simple si de dimensiuni mai reduse fata de cele pentru living. Aspectul lustrei se va alege in functie de aspectul si stilul din dormitor, insa este bine sa mergi pe culori cat mai naturale sau neutre.
- lustra pentru hol
Lustra pentru hol se va alege in functie de stilul si dimensiunea holului. Daca ai un hol mare, elegant poti opta pentru o lustra sofisticata, un fel de candelabru, care sa ofere eleganta si prestanta holuli. Insa, daca holul este micut si intunecos, alege o lustra mai mica, in culori deschise si eventual si 2 plice pe care sa le montezi pe pereti.
- lustra pentru bucatarie
In functie de cum este mobilata bucatarie si de stilul ales, alege o lustra care sa se potriveasca. Poti opta pentru lustra pictata manual cu diverse imagini (ceainice, fructe etc) sau, din contra, pentru o bucatarie moderna sau eleganta, poti opta pentru o lustra moderna, de dimensiuni mai mari.
Materialele utilizate
Indiferent ca doresti o lustra din sticla, metal, lemn, plastic, sau diverse combinatii de materiale, trebuie sa ai in vedere doua aspecte: sa se potriveasca stilului din camera si materialele din care este facuta sa fie de buna calitate.
Calitatea materialelor este foarte importanta pentru ca ii ofera lustrei rezistenta si durabilitate, iar in timp asta inseamna bani pierduti sau castigati.
Exista diverse modele de lustre foarte elegante si frumoase, insa la o privire mai atenta realizezi ca materialele din care sunt facute nu sunt de calitate. Metalul este inlocuit cu platic acolo unde nu este recomandat, elementele care dau impresia de sticla sunt de fapt dintr-un plastic prost calitativ, si astfel rezistenta si durabilitatea lustrei scade.
Numarul de becuri
Numarul de becuri poate fi ales in functie de nevoile tale, marimea camerei si zona unde este amplasata. Este bine sa alegi o lustra care are un numar mai mare becuri (socluri) pentru a fi sigur ca la nevoie ai o sursa puternica de lumina. La fel de bine, le poti utiliza in functie de nevoi, cupland becurile pe fire diferite si astfel le aprinzi pe rand (asta numai daca instalatia a fost prevazuta cu minim 2 fire).
Daca alegi cea mai buna lustra vei avea atat un aspect deosebit ca si o cantitate suficienta de lumina raportat la marimea camerei si la tipul de activitati desfasurate in camera respectiva. Trebuie sa ai in vedere zonele de maxim interes din camera astfel incat sa asiguri un iluminat corespunzator. Daca o lustra nu este suficienta, poti opta sa montezi doua mai mici sau ca completezi iluminatul cu alte corpuri, cum ar fi un lampadar, aplice sau veioze.
Tipul de soclu
Este bine sa cunosti ce tip de soclu are lustra pentru a alege becurile potrivite. Cele mai intalnite socluri sunt E14 si E27, insa mai gasim si altele (G9 etc). In cazul in care alegi o lustra cu socluri atipice, inainte trebuie sa te asiguri ca poti procura usor becurile in caz de nevoie.
Putere totala
Puterea total a lustrei ne spune la ce capacitate maxima poate functiona aceasta. Aceste informatii sunt cuprinse in descrierea produsului, de cele mai multe ori detaliat pe fiecare bec in parte. De exemplu, o lustra cu 6 socluri poate functiona la o capacitate maxima de 240 W, adica 40 W pe fiecare bec.
Clasa energetica
Clasa energetica se refera la compatibilitatea lustrei cu diferite tipuri becuri (categoria A++, A, etc). In general se fac lustre compatibile cu toate categoriile energetice, insa pentru a face economie de energie este indicat sa alegi becuri economice (halogen, led-uri, tuburile fluorescente sau becurile compacte fluorescente).
Reglarea intensitatii
Daca vrei sa iti potrivesti lumina si intensitatea ei in functie de nevoi trebuie sa alegi o lustra care permite modificarea intensitatii luminii printr-un dispozitiv. Astfel printr-un simplu dispozitiv iti reglezi intensitatea luminii in functie de starea de spirit, zona din camera in care esti sau activitatea pe care o ai.
Un alt truc care iti poate fi de folos alaturi de reglarea intensitatii este si alegerea becurilor. Daca doresti sa ai in camera o lumina care sa redea cat mai fidel lumina naturala trebuie sa alegi becuri cu lumina rece (cu un grad mai ridicat de albastru), insa daca iti place atmosfera calda trebuie sa alegi becuri cu un grad mai ridicat de galben.
Dimensiunile lustrei
Dimensiunile lustrei trebuie sa fie in armonie cu dimensiunile camerei unde este amplasata. Nu poti alege o lustra foarte mare daca ai o camera mica, si nici o lustra mica intr-o incapere mare, pentru ca risti sa nu fie suficienta lumina in camera.
Dimensiunile le alegi in functie de marimea camera, iar daca spatiul este foarte generos este mai bine sa alegi varianta de iluminare separata a zonelor. O camera generoasa poate fi luminata separat pe fiecare zona in parte (dining, zona pentru lectura, TV, etc) si astfel te asiguri ca pui in valoare fiecare aspect al camerei si poti utiliza chiar si lumini diferite ca intensitate si culoare (reci sau calde).
Reglarea inaltimii
Ca si dimensiunile lustrei si reglarea inaltimii lustrei este un aspect ce tine foarte mult de marimea camerei, mai exact de inaltimea camerei. Daca ai o camera cu un plafon foarte jos nu poti alege o lustra foarte lunga, insa poti opta pentru una medie ca si inaltime.
De aceea, ca sa elimini orice risc este bine sa alegi o lustra care se poate regla pe inaltime in functie de nevoie sau zona unde este amplasata. De exemplu, poti opta ca sa reglezi lustra la o lungime mai mare de tavan in zona de dining, pentru o iluminare mai buna, iar in zona in care petreci timp cu familia sau prieteni o poti regla la o lungime mai mica fata de tavan.
Stilul adoptat
Lustra trebuie sa fie in armonie si sa nu faca nota discordanta cu stilul camerei sau zonei in care este amplasata. Contrastele sunt bune, insa atunci cand sunt planificate, de un ochi expert si cu scopul de a scoate ceva in evidenta. Asa ca, cel mai bine este sa cercetezi cateva reviste de specialitate inainte sa alegi o noua lustra.
Garantia
Nu uita ca trebuie sa alegi o lustra care sa aibe garantie oferita de producator. O garantie de minimum 24 de luni este recomandata, insa si garantia difera in functie de pretul platit si de calitatea lustrei. In cazul in care vei achizitiona o lustra foarte ieftina, din materiale mai putin rezistente nu te astepta sa primesti o garantie prea mare sau sa primesti punct.
Recomandari lustre de calitate
In functie de caracteristicile de mai sus si de oferta existenta la diferite magazine, am pregatit o selectie de lustre din care sa alegi. Lustrele selectate au un excelent raport calitate/ pret si acopera o gama larga de stiluri, nevoi si bugete.
1. Lustra Betta, EGLO, otel, sticla
Lustra Betta realizata de marca EGLO este fabricata din otel si sticla. Aceasta lutra este fabricata cu materiale de calitate pentru a ii asigura rezistenta si durabilitatea. Are un aspect delicat si modern si se poate integra in orice camera. cu surse de iluminat G40 de 20 W incluse.
Utilizare: living, dinig, dormitor, bucatarie, hol
Finisaj: Metal, sticla Dimensiuni: 110 x 74 cm
Inaltime: 110 cm Putere: 4 x 20 W
Soclu: G40 Numar becuri: 4
2. Lustra Up and Down SB3 Black
Lustra Up and Down SB3 Black are un design deosebit, fiinf potrivita pentru un stil modern sau vintage. Aceasta lustra poate fi utilizata in aproape toate camerele din casa si va pune in valoare aspectul si stilul casei tale.
Utilizare: living, dinig, bucatarie, hol
Finisaj: Metal Dimensiuni: 123 x 26 cm
Inaltime: 110 – 268,5 cm (reglabila) Putere: 3 x 60 W
Soclu: E27 Numar becuri: 3
3. Pendul vintage Eglo
Aspectul pendulului ii face potrivit pentru o casa amenajata atat intr-un stil vintage cat si intr-un stil modern cu accente scandinave. Este realizat din otel si are tenta antiq. In functie de marimea si aspectul camerei, acest pendul poate fi utilizat in toata casa.
Utilizare: living, dinig, dormitor, bucatarie, hol
Finisaj: otel Dimensiuni: 110 x 31 cm
Inaltime: 110 cm Putere: 60 W
Soclu: E27 Numar becuri: 1
4. Lustra Discovery SB4 Small
Corpurile de iluminat sunt accesorii de design, care pe langa functionalitatea lor, aceea de a lumina incaperile, aduc un plus de stil si finete incaperii prin designul pe care-l au.
Utilizare: living, dining, hol, bucatarie
Finisaj: Crom Dimensiuni: 94 – 20 cm
Inaltime: 30 -130 cm (reglabila) Putere: 4 x 40 W
Soclu: G9 Numar becuri: 4
5. Lustra Audi-80 SP5
Lustra Audi este modul perfect pentru a imbogati designul casei cu un corp de iluminat realizat din linii originale si materiale de exceptie. Este un corp de iluminat cat se poate de elegant si stilat.
Utilizare: living, dining, dormitor, hol, bucatarie
Finisaj: Crom Diametru: 40 cm
Inaltime: 33 -116 cm (reglabila) Putere: 5 x 40 W
Soclu: G9 Numar becuri: 5
6. Lustra pictata manual, model ceainic
Aceasta lustra este pictata manual in tonuri de culori calde si vesele. Are un aspect simplu, insa de bun gust iar imaginea de pe abajur o face potrivita pentru a sta intr-o bucatarie cu accente traditionale.
Utilizare: bucatarie
Finisaj: metal, sticla
Putere: 60 W
Soclu: E27
Numar becuri: 1
Tip bec: Fluorescent, Halogen, LED
Foarte interesant acest articol si multe informatii folositoare. Ma gandesc sa imi cumpar un pendul in bucatarie si sunt in cautare de modele de ceva timp. Imi place pendulul vintage.