Cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru casa

Vrei sa ai in casa conditii optime pentru familia ta? Alege cel mai bun dezumidificator pentru casa si nu vei mai avea probleme cu umiditatea. Nu stii ce sa alegi? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si afla cum alegi cel mai bun dezumidificator!

Umiditatea ridicata intr-o casa reprezinta o cauza frecventa pentru imbolnavirea celor care locuiesc in aceasta. Pe fondul umezelii, pe pereti va aparea mucegai, ceea ce inseamna ca sistemul respirator va avea de suferit. Probleme respiratorii, raceli frecvente, alergii, reumatism, toate aceste afectiuni si boli se pot manifesta din cauza umiditatii.

Intr-o locuinta (de fapt, la modul general, intr-un imobil), umiditatea poate fi o consecinta a unei izolatii de proasta calitate a fundatiei, care permite ca apa sa urce prin pereti, a amplasarii constructiei intr-o zona foarte umbroasa, cu cel mult doua ore de soare direct pe zi, a unei inaltimi reduse a fundatiei sau a faptului ca materialele utilizate la constructia casei nu s-au uscat inca.

Cand in locuinta nivelul de umiditate depaseste 30 – 50 %, sanatatea familiei va fi pusa in pericol – in plus, obiectele din casa (in mod special mobilierul) se vor deteriora. Cel mai bun dezumidificator pentru casa are rolul de a indeparta umiditatea intr-un mod eficient si sanatos. Un astfel de aparat functioneaza ori pe principiul absorbtiei, ori pe cel al condensarii, in functie de model.

Acest dispozitiv esential pentru starea de bine intr-o locuinta va prelua umezeala din aer si o va transforma in apa. Ulterior, apa va fi indepartata intr-un mod simplu, ori cu ajutorul furtunului de care dispune dezumidificatorul, ori al containerului cu care este prevazut – de asemenea, in functie de model.

TOP 3 dezumidificatoare de aer

Cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru casa

Mai jos iti prezentam principalele caracteristici pe care trebuie sa le ai in vedere daca vrei sa alegi cel mai bun dezumidificator pentru casa si familia ta.

Tipuri de dezumidificatoare

Am mentionat anterior principiile in functie de care pot fi clasificate dezumidificatoarele si ati vazut in acel context ca aveti la dispozitie doua tipuri esentiale:

  • Dezumidificator cu condensare

Este vorba despre acel dispozitiv cu compresor al carui mod de functionare este identic cu cel intalnit la aparatele de aer conditionat sau frigidere. Practic, ventilatorul de care dispune dispozitivul va prelua aerul din incapere pe care il va trimite spre bobine – in acestea existand un agent de racire. Ei bine, in momentul in care vaporii de apa ating bobinele reci se vor transforma in lichidul care, ulterior, va ajunge in rezervorul cu care dispozitivul este prevazut. In timpul acestui proces va rezulta si aer mai uscat. Acesta va reajunge in camera dupa ce va fi reincalzit.

Un astfel de aparat este mai greu in comparatie cu unul prin absorbtie, din cauza prezentei compresorului. Din aceeasi cauza este mai zgomotos si emite gaze de sera, prin urmare, nu se poate spune ca este un dispozitiv foarte prietenos cu mediul. Este potrivit insa spatiilor mai mari, datorita principiului de functionare prin condensare.

  • Dezumidificator prin absorbtie

Un astfel de aparat este prevazut cu un rotor care se afla intr-un material absorbant. In momentul in care este imbibat cu apa, acel material este adus in zona in care, cu ajutorul caldurii, apa se extrage treptat. Dupa ce materialul este uscat va fi purtat inapoi in zona in care se incarca cu apa pentru a se relua procesul. Aerul uscat este indreptat catre exterior.

Nefiind prevazut cu un compresor, dezumidificatorul prin absorbtie este mai usor si mai silentios. Este util pentru subsoluri sau nivelurile inferioare ale locuintei – la modul general, pentru spatii in care se constata temperaturi mai mici si umiditate mare.

  • Absorbant de umiditate

Nu vorbim despre un dispozitiv electric, ci despre unul a carui functionare este posibila datorita unor rezerve care se inlocuiesc la un anumit interval de timp – saruri absorbante sau geluri. Un astfel de aparat se poate dovedi util pentru suprafete foarte mici sau pentru masina, insa nu te astepta sa faca minuri intr-o camera normala.

Suprafata incaperii si capacitatea de dezumidificare

In mod evident, cea mai buna varianta de dezumidificator se alege in functie de dimensiunile camerei. Cu toate acestea, un aparat cu o capacitate mai mare de dezumidificare va fi eficient pentru o suprafata mai mica.

Pentru ca tot am adus in discutie capacitatea de dezumidificare, trebuie sa stiti ca se masoara in litri/24h, indicand practic cati litri de apa poate sa extraga dintr-o camera, pe parcursul unei zi de functionare. Cu cat umiditatea in incapere este mai mare, cu atat si capacitatea de dezumidificare trebuie sa fie mai mare.

Cantitatea de apa absorbita de un dezumidificator poate sa varieze de la cativa litri si pana la zeci de litri, fiind o caracteristica diferita de la un model la altul. Exista aparate care pot sa absoarba chiar si 30 litri/zi si exista aparate care pot sa scada  nivelul de umiditate din incaperi chiar si pana la 70 mp. Pentru a achizitiona modelul potrivit locuintei voastre, cititi informatiile furnizate de producator sau de catre vanzator.

Capacitatea rezervorului

In functie de cat de mare este rezervorul, atat de des va trebui sa il goliti. De fapt, veti putea sa evacuati si separat, fara sa goliti,  daca dezumidificatorul este prevazut si cu furtun, pe langa rezervor. Prin urmare, pentru confort, un aparat cu dubla evacuare reprezinta solutia optima pentru ca rezervorul va trebui sa fie golit mai rar. Oricum, pentru o incapere cu dimenciuni generoase aveti in vedere sa achizitionati un aparat care dispune de un rezervor mai mare.

Higrostatul si functia de programare

Potrivit dexonline, higrostatul este un „aparat folosit pentru mentinerea umiditatii relative a aerului dintr-o incapere, dintr-o instalatie etc.” Practic, acesta masoara continuu umiditatea din camera si ii da comanda dezumidificatorului sa porneasca. De astfel, este foarte avantajos sa cautati dispozitive prevazute cu functie de programare personalizata (setarea timpului de pornire si a celui de functionare), prevazute cu higrostat si cu ecran digital pentru a putea sa urmariti eficient nivelul de umiditate si sa beneficiati de reglarea sa in mod automat.

Umiditatea si temperatura la care functioneaza

Aveti in vedere sa cautati in specificatiile tehnice si aceste caracteristici care asigura performanta dispozitivului in functie de zona geaografica si zona cladirii in care este amplasat. In mod cert, amplasandu-l intr-un subsol, va trebui sa fie eficient pentru temperaturi mai reduse si umiditate mai mare.

Filtrul dezumidificatorului

Practic, aveti de ales intre un aparat care dispune de un anumit tip de filtru. La modul general, filtrul poate fi lavabil la masina de spalat sau cu utilizare redusa, care trebuie sa fie schimbat dupa o anumita perioada de timp. Va puteti orienta catre aparate cu filtru HEPA, ionizator, carbon etc. In mod cert, dezumidificatorul cu filtru HEPA este cea mai buna varianta, deoarece acest filtru indeparteaza eficient polenul si alte particule alergenice din aer.

Nivelul de zgomot (dB)

Nu priviti in mod superficial acest aspect, pentru ca este important. Pentru a va simti confortabil in casa, nivelul de zgomot pe care aparatul il produce in timpul functionarii nu ar trebui sa depaseasca 50 dB, in caz contrar va fi deranjant, mai ales daca trebuie sa functioneze o perioada de timp indelungata sau chiar si pe timpul noptii.

De asemenea, pentru dezumidificatoarele care au functia turbo sau uscare rufe, este important sa consultati manualul si sa vedeti care este nivelul de zgomot scos la o functionare normala si care este nivelul pentru functiile turbo (uscare rapida) si uscare rufe (de obicei est emai mare putin).

Consumul de energie si  treptele de putere

functiile unui dezumidificator de aerBineinteles ca va doriti ca dispozitivul sa nu incarce mult factura la electricitate. Justificat, de astfel! De ce sa platiti mai mult cand puteti preveni asta? La modul general, un astfel de dispozitiv consuma cateva sute de kw, dar consumul energetic poate fi limitat prin prezenta timer-ului si a higrometrului sau prin cumpararea unui dezumidificator care dispune de trepte de putere.

Trebuie sa stiti ca tipul dispozitivului asigura un consum mai mic sau mai mare de energie. Luand in calcul o temperatura medie de 20 grade C si o umiditate de 60%, consumul unui dezumidificator prin absorbtie este de 600W. La o temperatura medie de 30 grade C si umiditate de 80%, consumul unui aparat prin condensare este de 450W.

In mod similar oricarui aparat electrocasnic, dezumidificatorul consuma o cantitate mai mica de energie electrica atunci cand functioneaza pe trepte inferioare de putere. Prin urmare, prezenta acestor trepte este deosebit de importanta, asigurand un consum mai mic de energie, insa acest aspect nu exclude faptul ca in ceea ce priveste eficienta, ultima treapta de putere este cea mai buna.

In orice incapere se poate mentine un nivel constant de umiditate, daca aparatul este lasat continuu sa functioneze, la treapta cea mai mica de putere. O astfel de abordare are avantajul de a preveni igrasia si mucegaiurile, ceea ce inseamna ca mobilierul nu va avea de suferit din cauza umezelii, nu se va forma condens si, cel mai important, sanatatea celor care locuiesc in casa va cunoaste o imbunatatire notabila.  Bacteriile si virusurile nu se multiplica atunci cand umiditatea in casa este mentinuta constant la 30% – 50%.

Functiile dedicate sunt foarte utile

In functie de modelul ales, exista anumite functii ale aparatului care sunt foarte utile din punctul nostru de vedere, cum ar fi:

  • Display LED si Panou Digital de control – se pot afisa informatiile pe display (nivel umiditate etc). Panoul de comanda presupune existenta mai multor programe cu ajutorul carora aparatul se regleaza in raport cu nivelul de umiditate din locuinta: asigura oprirea si pornirea aparatului, atentioneaza cand nivelul de apa din rezervor a crescut si acesta necesita golir,
  • Auto-Restart: in cazul unei pene de curent electric, dispozitivul isi salveaza setarile si isi reia procesul de dezumidificare la revenirea curentului electric,
  • Rezervor de apa cu indicator de nivel apa – indicator nivel umplere pentru o mai buna siguranta, iar aparatul se opreste cand rezervorul de colectare este plin,
  • Functia turbo – este foarte utila pentru a elimina foarte rapid umezeala dintr-o camera sau pentru a fi usca hainele pe modul dezumidificare continua,
  • Functia purificare aer – curata aerul de praf, mirosuri neplacute etc. Filtrul de aer incorporat, lavabil, ajuta la curatarea aerului. Este foarte util pentru ofera si din beneficiile unui purificator de aer.

Utilizarea dezumidificatorului

Cu toate ca articolul se numeste cel mai bun dezumidificator pentru casa, trebuie sa mentionam ca sunt modele care pot fi utilizate si in suprafete mai mari, precum spatii de birouri. Acestea sunt catalogate la utilizare profesionala.

  • dezumidificatoare casnice – adica sunt utilizate acasa, in locuinte. In general, acestea au o putere mai mica decat cele profesionale cat si dimensiuni mai reduse,
  • dezumidificatoare profesionale si industriale – sunt utilizate in spatiile mai mari, cum ar fi spatiile de birouri si hale industriale. Acestea au dimensiuni mai mari si o putere si o capacitate de absorbtie mult mai mare.

In concluzie…

Pentru o investitie optima va fi necesar sa achizitionati un dezumidificator tinand cont de cele mai importante criterii pentru voi. In mediul online veti gasi variante care sa va multumeasca pe deplin, indiferent de pretentiile pe care le aveti. Pentru un control mai bun al conditiilor din casa ta, este indicat ca pe langa un dezumidificator de aer sa ai si un purificator de aer, atat de util pentru a curata aerul de factorii nocivi.

Presupunand ca ati facut achizitia, va ramane sa-l pozitionati corect in camera. Ce inseamna concret acest lucru? Daca il veti pune intr-o camera afectata de umiditate excesiva, pozitionati aparatul in centrul acesteia, nu foarte aproape de mobilier sau pereti, pentru ca este important sa nu blocheze fluxurile de aer. Presupunand ca ati ales modelul a carei evacuare este asigurata prin furtun, aveti in vedere sa il pozitionati astfel incat acest proces sa fie usor de realizat.

De asemenea, daca vrei sa afli mai multe despre cum sa ai conditii optime in casa, citeste si articolele “Cum alegi cel mai bun purificator de aer” si “Cum alegi cel mai bun umidificator de aer“!

Cum alegi cel mai bun dezumidificator pentru casa

Recomandari dezumidificatoare de aer pentru casa

Pentru ca iti doresti sa alegi cel mai bun dezumidificator de aer pentru casa ta, am pregatit pentru tine o selectie de modele de dezumidificatoare din care poti alege. Selectia a fost facuta astfel incat produsele sa ofere un bun raport calitate/pret, sa acopere o gama larga de preferinte si nevoie, sa fie fabricate de producatori cunoscuti, astfel incat sa garanteze pentru calitatea lor. De asemenea, produsele recomandate are recenzii foarte bune din partea clientilor care deja au folosit produsele respective, ceea te iti ofera o alta garantie a calitatii lor.

1. Dezumidificator si purificator cu consum redus Meaco UK20L

Tip: dezumidificator cu purificator de aer
Capacitate: spatii de pana la 55 mp, 20 l/ zi, 160 mc/h

Dezumidificator cu consum redus de energie. Cu ajutorul filtrului HEPA Optional acest dezumidificator poate deveni si un purificator de aer excelent (spori de mucegai, polen, praf, acarieni, par etc). Temporizator reglabil ce va permite sa utilizati dezumidificatorul pentru un anumit numar de ore inainte de a se opri. Functie blocare copii. Util pentru uscarea rufelor.

Vezi detalii si pret

2. Dezumidificator de aer Trotec TTK40E – 25 mp

Tip: dezumidificator de aer
Capacitate: spatii de pana la 25 mp, 14 l/ zi, 100 mc/h

Depasirea valorii de umiditate setata duce la pornirea automata a aparatului. Imediat ce umiditatea dorita a fost atinsa, acesta se deconecteaza de la sine. Display-ul digital permite utilizatorului sa regleze umiditatea dorita in incapere, simplu si comod. Filtru de aer usor accesibil si usor de curatat. Protectie automata la preaplin, acesta se deconecteaza cand rezervorul de apa este plin.

Vezi detalii si pret

3. Dezumidificator de aer ARGO Alice17, filtru purificare

Dezumidificator de aer ARGO Alice17Tip: dezumidificator de aer cu filtru de purificare
Capacitate: spatii de pana la 25 mp, 17 l/ zi

Caracteristici principale: buton ON/OFF; pe DISPLAY (ecran) este afisata umiditate setata; panou de control digital; functie de dezghetare automata; Auto-restart; Higrostat incorporat, care ajuta la reglarea umiditatii din incapere; Tip comanda: electronica; Silentios; Functia de memorie, dupa o pana de curent, acesta reporneste, pastrand ultimele setari; Este echipat cu control digital si LED-uri.

Vezi detalii si pret

4. Dezumidificator AlecoAir D12 ECO – 20 mp

Dezumidificator AlecoAir D12 ECOTip: dezumidificator de aer cu filtru de purificare
Capacitate: spatii de pana la 20 mp, 12 l/ zi, 120 mc/h

Reglarea nivelului de umiditate dorit cu ajutorul higrostatului incorporat. Purificarea aerului cu ajutorul prefiltrului si a functiei de Ionizare. Prefiltru antibacterian lavabil. Functie Ionizare – aceasta functie produce ioni negativi care interactioneza cu particulele nocive aflate in suspensie in aer. Uscarea mai usoara si mai rapida a rufelor prin funcția uscare rufe.

Vezi detalii si pret

5. Dezumidificator Turbionaire Smart 10 Eco – 20 mp

Dezumidificator Turbionaire Smart 10 EcoTip: dezumidificator de aer cu filtru de purificare
Capacitate: spatii de pana la 20 mp, 10 l/ zi

Extrem de silentios: cu numai 40 db. Alege viteza dorita: cu cele doua trepte de viteza ale ventilatorului, dispozitivul poate fi silentios si eficient sau cu grad sporit de eficienta pentru situatii cu umiditate foarte ridicata. Senzor de umiditatea incorporat. Curata aerul de praf: filtrul de de aer incorporat, lavabil. Poate fi folosit si pentru uscarea hainelor, in modul de dezumidificare continua.

Vezi detalii si pret

6. Dezumidificator de aer ARGO LILIUM EVO 11 – 15 mp

Dezumidificator de aer ARGO LILIUM EVO 11Tip: dezumidificator de aer cu filtru de purificare
Capacitate: spatii de pana la 20 mp, 11 l/ zi, 120 mc/h

Caracteristici principale: design elegant si minimalist, dimensiuni compacte; control digital, cu display cu LED-uri si higrostat de inalta precizie; capacitate de dezumidificare pana la 11l/zi; nivelul de umiditate poate fi setat intre 30-80%; 4 moduri de functionare: 1. dezumidificare, 2. automat, 3. continuu, 4. Fast dry closes – uscare rapida a hainelor – functioneaza la viteza maxima.

Vezi detalii si pret

 

 

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo