Cum alegi dimensiunile potrivite pentru perdele si draperii

supCum alegi dimensiunile potrivite pentru perdele si draperii astfel incat sa fie potrivite camerei in care stau si sa creeze o atmosfera placuta? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si afla cum trebuie sa masori lungimea si latimea perdelelor si draperiilor.

Orice specialist in decoratiuni interioare o sa iti spuna ca perdelele si draperiile dau tonul unei camere, insa numai daca acestea sunt alese corect. Materialele si designul perdelelor si draperiilor sunt foarte importante, insa si mai important este sa alegi dimensiunile corecte si sa stii cum masori lungimea si latimea acestora.

De foarte multe ori am vazut perdele si draperii cu dimensiuni gresite (prea mici sau prea mari). Pe langa preferintele personale, mai trebuie sa ai in vedere si marimea si specificul camerei in care vor sta perdelele si draperiile. De exemplu, intr-o bucatarie este de preferat sa alegi o perdea si o draperie scurte (pana la pervaz), in dormitor o perdea si o draperie pana la podea iar in living o perdea si o draperie care stau pe podea (mai lunga).

De asemenea, daca vrei sa afli si alte informatii utile despre perdele si draperii si cum sa faci cele mai bune alegeri de materiale, citeste si ghidurile despre alegerea perdelelor si alegerea draperiilor. Aceste informatii iti sunt disponibile aici si aici.

TOP 3 draperii si perdele

Cum alegi dimensiunile potrivite pentru perdele si draperii

Poti opta o perdea sau o draperie online, gata croita sau poti sa achizitionezi material de perdele si draperii la metru pentru a le confectiona la o croitoreasa. Indiferent de varianta aleasa, trebuie sa stii cum sa faci masuratorile corecte astfel incat sa alegi cantitatea de material de care ai nevoie.

Daca vrei sa achizitionezi o cantitate cat mai acurata de material pentru perdele sau draperii sau sa cumperi produse gata croite potrivite camera tale, trebuie sa masori lungimea si latimea cat mai exact. Masuratorile nu sunt atat de greu de facut precum pare, insa e nevoie de atentie.

Sfat util!! Masuratorile pentru perdele si draperii sunt similare, numai ca draperia este mai lunga cu 2-3 centimetri (cm) decat perdeaua.

Cum masori dimensiunile corecte pentru perdele si draperii

Cum masori LUNGIMEA perdelei si a draperiei

In primul rand trebuie sa te decizi cat de lungi vrei sa fie, in functie de preferinte si camera unde va sta. Vrei o draperie si o perdea scurta, pana la pervaz, o draperie si o perdea medie, peste pervaz sau o draperie si o perdea pana la podea?

Dupa ce ai stabilit cat de lungi vrei sa fie perdelele si draperiile, trebuie sa pozitionezi, asta in cazul in care nu este deja montat, sistemul de prindere (galeria, sina, bara de sustinere etc).

Sfat!! Pentru un aspect elegant, sistemul de prindere (galeria, sina etc) trebuie montat cu 15 cm deasupra geamului (sau chiar mai mult daca se poate sau daca este o camera inalta). Cu cat galeria este mai aproape de tavan, cu atat mai inalta si mai mare va parea camera.

 1. perdeaua si draperia pana la pervaz (glaf) – lungimea unei draperii si perdele scurte se termina cu 1,25 – 1,5 cm deasupra pervazului (glafului). Masuratoarea incepe de la sistemul de prindere si se termina deasupra pervazului (glafului) cu 1,25 – 1,5 cm,
 2. perdeaua si draperia peste pervaz (glaf) – perdeau si draperia medie, care se termina peste pervaz (glaf) trebuie sa fie cu 10-15 cm peste acesta. Aici intervin si preferintele personale cat si pozitionarea caloriferului. In cazul in care exista calorifer, perdeaua si draperia trebuie sa fie cu 3-5 cm deasupra acestuia,
 3. perdeaua si draperia pana la podea – lungimea va porni de la sistemul de prindere si se va termina cu 1-2 cm deasupra podelei. In cazul in care vrei ca perdeaua si draperia sa stea pe podea, adunci mai adaugi 15-20 cm la lungimea normala.

Cum masori LATIMEA perdelei si a draperiei

Latimea perdelei si draperiei se masoara in functie de sistemul de prindere deja existent sau care urmeaza sa-l montezi si de designul si apectul perdelei si draperiei. Atunci cand faci masuratorile, foloseste o ruleta metalica suficient de rigida, care sa nu se indoie atat de usor.

Sfat!! Pentru un aspect placut si pentru a putea controla usor gradul de luminozitate din camera, sistemul de prindere (draperia, bara etc) trebuie sa fie cu 15-30 cm mai lung in fiecare parte a geamului. Bineinteles, lungimea si pozitionarea sistemului de prindere depinde si de pozitionarea geamurilor pe perete (distante laterale etc) si de designul camerei.

 1. latimea perdelelor si draperiilor cu model – perdelele si draperiile cu model nu trebuie sa fie atat de bogate, cu prea multe falduri si cute pentru ca vor pierde din detalii. Latimea perdelei si draperiei se calculeaza astfel: lungimea sistemului de prindere x 2. Daca vrei sa faci 2 perdele pentru a avea acces mai usor la geam, imparti latimea la 2. Latime perdea din 2 bucati = lungime sistem prindere x 2 / 2,
 2. latimea perdelelor si draperiilor simple – pentru draperiile si perdelele simple, fara model este bine sa iei o latime mai mare, astfel incat sa fie mai “bogate”. Latimea se calculeaza astfel: lungimea sistemului de prindere x 2,5. Daca vrei sa faci 2 perdele pentru a avea acces mai usor la geam, imparti latimea la 2. Latime perdea din 2 bucati = lungime sistem prindere x 2,5 / 2.

Atentie!! Lungimea sistemului de prindere in cazul galeriilor si tijelor nu trebuie sa includa si terminatiile decorative. Se ia in calcul numai lungimea galeriei intre capetele decorative ale acesteia.

Sitemul de prindere al perdelelor si al draperiilor

Sistemul de prindere al perdelelor si draperiilor nu numai ca influenteaza vizual aspectul camerei dar te va influenta intr-o oarecare masura si atunci cand faci masuratorile perdelelor si draperiilor.

Asa cum am mentionat deja, sistemul de prindere trebuie sa fie cu cel putin 15 cm deasupra ferestrei, sau chiar la imbinarea cu tavanul (sina etc). Cu cat este mai sus cu atat aspectul este mai elegant si camera pare mai mare.

Galeriile si sinele pentru perdele si draperii sunt sistemele de prindere din care poti opta. Sinele pentru perdele si draperii sunt sisteme mai discrete, pe cand galeriile te ajuta sa conturezi mai bine stilul si atmosfera dorita.

In functie de fiecare sistem si de dorintele personale, exista cateva modalitati de prindere a perdelelor si draperiilor de aceste sisteme, si anume:

 1. perdele si draperii pe inele – sunt usor de prins, de manipulat si de masurat. Inelele sunt montate pe perdele si draperii dupa care se introduce prin acestea tija sau bara de sustinere. Aceasta modalitate este compatibila cu galeriile.
 2. perdele si draperii pe rejansa – nu sunt foarte greu de prins, sunt elegante, insa trebuie sa te asiguri ca rejansa este rezistenta, cu sfori rezistente care nu se rup, formeaza pliuri perfecte, iar dupa apretare nu isi modifica forma. Perdele si draperiile pe rejansa se pot prinde atat pe galerie sau tija, cat si pe sina,
 3. perdele si draperii pe bride – bridele sunt niste bretele confectionate din materialul perdelei sau draperiei si prin care se introduce bara sau tija sistemului de prindere (galeriei etc). Acesta modalitate de prindere este pentru galerii si se utilizeaza de obicei in camera copiilor sau in bucatarie.

Recomandari draperii si perdele pentru acasa

Acum ca ai aflat cu trebuie sa faci masuratorile pentru a alege dimensiunile potrivite pentru perdele si draperii, am pregatit o selectie cu cateva perdele si draperii de calitate din care poti alege. Acestea sunt disponibile imediat la furnizori si au recenzii foarte bune din partea clientilor.

Vei gasi atat produse finite, cat si perdele si draperii vandute la metru, astfel incat tu sa iti poti alege sau confectiona modelul dorit.

1. Perdea voal by Liz Line RD858

Perdea voal 8 metri cu rejansa by Liz Line - RD858Perdelele propuse de brandul “Liz Line” fac parte din colectia “Curcubeu”, iar prin ele, ne propunem sa aducem in decor, pata de culoare potrivita fiecarei incaperi.

Tip: perdea (1 buc)
Dimensiuni: 800 x 245 cm
Material: poliester
Sistem de prindere: rejansa

Vezi detalii si pret

2. Perdea voal by Liz Line RD039

Perdea voal simplu alb 900x245 by Liz Line - RD039In orice spatiu, indiferent ca este vorba despre o locuinta sau birou, unul din cele mai importante accesorii decorative este perdeaua.

Tip: perdea (1 buc)
Dimensiuni: 900 x 245 cm
Material: poliester
Sistem de prindere: rejansa

Vezi detalii si pret

3. Perdea voal simplu

Perdea 600 x 240 cm,voal simplu cu rejansa,culoare alb Rolul perdelelor este crearea unei atmosfere primitoare,calduroase si confortabile.

Tip: perdea (1 buc)
Dimensiuni: 600 x 240 cm
Material: 100% poliester
Sistem de prindere: rejansa

Vezi detalii si pret

4. Set 2 draperii Kring, Poliester

Set draperii Kring, 2 * 140x245 cm, PoliesterRolul perdelelor si al draperiilor intr-o incapere este crearea unei atmosfere primitoare, calduroasa si confortabila.

Tip: draperii black-out (2 buc)
Dimensiuni: 140 x 245 cm (280×245)
Material: 100% poliester
Sistem de prindere: inele

Vezi detalii si pret

5. Set draperie black-out by Liz Line DP122

Set draperie black-out, 200x245x2 cu rejansa by Liz Line - DP122 Draperiile black-out sunt realizate printr-un proces special de tesut.

Tip: draperii black-out (2 buc)
Dimensiuni: 200 x 245 cm (400×245) – mai multe variante
Material: 100% poliester
Sistem de prindere: rejansa

Vezi detalii si pret

6. Set 2 draperii black-out B1

Set 2 draperii black-out B1Rolul draperiilor este crearea unei atmosfere primitoare, calduroase si confortabile.

Tip: draperii black-out (2 buc)
Dimensiuni: 140 x 250 cm (280×250) – mai multe variante
Material: 100% poliester
Sistem de prindere: rejansa

Vezi detalii si pret

 

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

   Lasa un mesaj

   SuperGhid.ro
   Logo