Cum alegi cel mai bun slow cooker

Cum alegi cel mai bun slow cooker? La ce poti folosi un slow cooker si care sunt avantajele acestuia? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si afla raspunsurile la toate aceste intrebari!

Daca esti tenta sa achizitionezi cel mai bun slow cooker de pe piata, trebuie sa ai in vedere anumite caracteristici care fac posibil acest lucru. Pe de alta parte iti va fi util sa cunosti si avantajele acestui aparat de gatit atat de apreciat azi, desi nu este o inventie tocmai recenta. A fost conceput cu 70 de ani in urma (1950) si aparitia sa pe piata de profil este notata in anii `70 sub denumirea de Crock-pot.

Cel mai bun slow cooker iti ofera posibilitatea sa gatesti sanatos, mancaruri diverse cu gust si posibilitati multiple de preparare. Un slow cooker bun iti ofera posibilitatea sa utilizezi atat sursa electrica, cat si plita (aragazul) sau cuptorul, pentru a prepara mancarurile tale preferate. Ai posibilitatea sa gatesti la temperaturi joase, pentru un timp indelungat (slow cooker) sau la temperaturi inalte, intr-un timp rapid, fara a fi necesar sa supraveghezi mancarea.

TOP 3 slow cookere

De ce sa cumperi cel mai bun slow cooker?

  • Sanatate si gust

Un aparat slow cooker sustine procesul de gatire sanatos. Utilizat in foarte multe bucatarii in ultima vreme, slow cooker-ul isi sustine concret avantajele, asigurand un proces lent de gatire a manacarii la temperaturi scazute. Prin urmare, nutrientii se pastreaza in alimente, iar aromele se simt cu mult mai intens.

Gatirea lenta este mai sanatoasa in comparatie cu cea conventionala, pentru ca:

    • se pastreaza nutrientii in alimente;
    • vitaminele sensibile la caldura nu se distrug;
    • nutrientii solubili in apa raman în sosul format pe fundul vasului care poate fi servit alaturi de preparatul in sine.
  • Confort si flexibilitate

Mai mult decat atat, alimentele gatite in acest aparat nu trebuie sa fie supravegheate in timpul prepararii si nu se ard. Bineinteles ca este fantastic sa stii si ca poti sa adaugi toate ingredientele in slow cooker, sa il programezi, ca  atunci cand te intorci acasa sa te asezi la masa si sa servesti ceea ce aparatul a gatit cat timp ai lipsit.

Aparatul slow cooker dispune de doua trepte de gatire (low si high), asigurand un proces de preparare al mancarii diferit de cel clasic. Desi treapta low presupune un timp de gatire mai mare decat treapta high, temperatura ajunge tot la 100 de grade Celsius, chiar daca intr-un timp diferit.

  • Diversitate si curatenie

Cu un slow cooker poti prepara o multitudine de feluri de mancare, de la cele principale, la desert. Iata cateva exemple:

    • carne slaba sau grasa: desi poti prepara orice carne preferi, vei vedea avantajele utilizarii sale mai ales atunci cand gatesti carne de vita care, in timpul gatirii la temperaturi mici, devine foarte moale, pentru ca proteina care ii asigura rezistenta se rupe – bineinteles, este vorba despre colagen;
    • supe si ciorbe: principalul avantaj pe care il obtii atunci cand le pregatesti la slow cooker consta in faptul ca in bucatarie nu se vor mai imprastia vaporii de aer si mirosurile de mancare, asa cum se intampla in timpul gatitului clasic;
    • legumele: in timpul gatitului in slow cooker isi pastreaza nutrientii;
    • painea: pregatita lent, painea va fi cu mult mai gustoasa;
    • nu in ultimul rand, la slow cooker se pot pregati prajituri si se pot coace fructe.

Nu il ultimul rand, un alt avantaj care te poate determina sa investesti intr-un astfel de aparat de gatit consta in faptul ca se curata si intretine foarte simplu; de multe ori fiind necesara numai o clatire cu apa firbinte sau cu o simpla trecere a buretelui pentru vase.

Cum alegi cel mai bun slow cooker

Pentru a avea siguranta ca alegi cel mai bun slow cooker va trebui sa ai in vedere urmatoarele aspecte care pot face diferenta intre o investitie buna si alta care va lasa de dorit.

Ce tip de slow cooker doresti

Este foarte important sa faci alegerea potrivita pentru tine si pentru familia ta. Din acest punct de vedere ai de ales intre doua tipuri:

  • slow cooker cu control digital: optim pentru ca permite gestionarea eficienta a timpului de gatire, in mod atomat. Se va opri la ora pe care o stabilesti, poti sa setezi ora la care sa inceapa sa gateasca, cat timp sa gateasca si, in plus, vei gasi modele care pot sa treaca pe functia de mentinere la cald – repornesc pentru a reincalzi mancarea la ora pe care o stabilesti;
  • slow cooker cu control manual – in discutie intra acele aparate pe care trebuie sa le setezi manual pe treptele de gatire. De asemenea, tot manual le si opresti. Unele modele cu control manual au si functia de mentinere la cald.

Pe piata se gasesc si multe modele de aparate multicooker care au si functia de slow cooker, insa acestea necesita o manipulare diferita si nu-ti ofera posibilitatea sa le folosesti si pe plita sau la cuptorul, asa cum o fac slow cookerele de tip Crock-Pot. Multicookerele sunt preferabile pentru a gati in mod special sub presiune (ca o oala sub presiune), dar nu numai.

Caracteristicile vasului de gatit

Si fara sa-ti spunem noi iti poti imagina cat de important este vasul de gatit. Iti recomandam sa achizitionezi un aparat cu vas detasabil, fiind mai usor de curatat si oferind mai multe functionalitati – de exemplu, poti servi mancarea la masa direct din vas.

  • Materialele din care sunt confectionate vasul si capacul

    • Materialul potrivit pentru vase

In principiu, cand vine vorba despre vase ai de ales intre ceramica sau aluminiu, ambele materiale sunt bune conducatoare de caldura, prin urmare, pot reprezenta o alegere optima:

    • vasele din ceramica sunt preferatele celor nostalgici si ale celor mai informati. Iata de ce: exista persoane atat de atasate de bucataria traditionala, incat aleg sa utilizeze in bucatarie doar vase care amintesc de cele utilizate de bunici. Pe de alta parte, ceramica distribuie uniform caldura, asigurand un proces de gatit optim;
    • multi modernisti aleg slow cooker cu vas din aluminiu, pentru a se integra bine in bucataria echipata doar cu dispozitive din inox. Astfel de vase sunt totusi importante si dincolo de design, pentru ca sunt acoperite cu un strat DuraCeramic. Prin urmare sunt antiaderente si rezistente la zgarieturi.

Nota* Faptul ca alegi un vas acoperit cu un strat DuraCeramic nu poate fi decat in avantajul tau, deoarece acesta nu contine PTFE (politetrafluoretilena) sau PFOA (acid perfluorooctanoic). PTFE se deterioreaza la temperaturi mari si produce fluorocarburi care afecteaza sanatatea. In plus, stratul DuraCeramic rezista de patru ori mai mult la temperaturi inalte, in comparatie cu teflonul sau alte straturi PTFE, ceea ce inseamna ca are o durata de viata mai mare.

    • Materialul potrivit pentru capac

Pentru capac ai de ales intre sticla termorezistenta si metal. Un capac din sticla iti permite sa vezi ce se intampla in interiorul vasului. Cel din metal nu permite acest lucru, motiv pentru care trebuie ridicat. Doar ca atunci cand il ridici, caldura se mai pierde, aspect ce determina cresterea timpului de gatire.

De asemenea, ai in vedere ca manerul de pe capac sa fie confectionat din metal cu invelis din silicon, astfel incat vasul sa poata fi pus si la cuptor. In acest fel iti vei usura munca si vei putea sa diversifici si mai mult felurile de mancare si moduril de gatit.g

  • Capacitatea vasului pentru gatit

Vasul de gatit poate avea o capacitate intre 1,5-7 litri. Ai in vedere ca nu este recomandat sa umpli vasul pana sus atunci cand gatesti, ci doar ¾ din acesta. Poti avea ca reper urmatoarele specificatii:

    • vas de 3,5 litri – optim pentru doua sau trei persoane;
    • vas ≥ 4 litri – optim pentru patru persoane;
    • vas ≥ 6 litri – optim pentru o familie mai numeroasa.
  • Forma vasului pentru gatit

Poti sa alegi un slow cooker cu vas rotund sau cu vas oval. Alegerea este determinata de preferintele culinare pe care familia ta le are. Vasele rotunde sunt potrivite pentru prepararea supelor, ciorbelor, tocanitelor, iar cele ovale sunt mai potrivite pentru copt bucati mai mari de carne.

Ai in vedere modul de incalzire

De regula, aparatele slow cooker dispun de o baza in care se pune vasul pentru gatit. Desi vei constata ca la unele modele, elementul incalzitor se afla doar in zona de jos, iti recomandam sa gasesti un slow cooker cu elemente de incalzire care urca si spre lateralele vasului. Acestea asigura o distributie precisa a caldurii, mai  larga si mai uniforma.

Functiile de care slow cooke-ul dispune

La modul general, unele functii mai sofisticate prezente la dispozitive pot sa faca diferenta dintre un model ieftin si altul mai scump. Similar se intampla si cand iti doresti sa alegi cel mai bun slow cooker. Iata care sunt cele mai importante functii care intr-adevar conteaza in cazul acestui aparat de gatit:

  • functia de mentinere la cald: a alimentelor ulerior gatirii: poate fi automata sau poate fi necesar sa o setezi manual. Pe treapta de reincalzire aparatul poate sa treaca ulterior programului de gatit, pastrand mancarea calda patru ore;
  • cronometrul digital: cu ajutorul acestuia durata de gatire poate fi stabilita intre 30 de minute si 20 de ore;
  • functia de rumenire: cine nu iubeste crusta minunata de pe carne si legumele sote? Prezenta acestei functii le asigura.
  • surse de caldura multiple: posibilitatea ca vasul pentru gatit sa fie utilizat de la sursa electrica cat si pe plita (aragaz),  cat si la cuptor. De asemenea, iti permite sa depozitezi mancarea, cu tot cu vas si cu capac la frigider.

Alte criterii importante de selectie

Pe langa criteriile de mai sus, mai sunt cateva caracteristici pe care este bine sa le ai in vedere pentru a face o alegere potrivita pentru tine si pentru a alege cel mai bun slow cooker.

  • consum de energie electrica: Doua aspecte conditioneaza consumul de energie electrica in cazul unui slow cooker: puterea aparatului de gatit care, in general, este de 180 – 250W; si treapta la care se gateste – low sau high. Cand se gateste pe treapta low, consumul de energie electrica este de 75-150 W, iar cand se gateste pe treapta high, consumul este de 150 – 220W. Cat un bec obisnuit;
  • pretul aparatului: in mod normal, cu cat este mai scump, cu atat are mai multe functii si este mai performant. Nu este cazul sa faci o selectie fundamentata in primul rand pe pret, ci mai mult pe functionalitati;
  • garantia: un slow cooker performant poate avea o durata de viata mai mare de 5 ani, o garantie de cel putin doi ani face posibil sa preintampini unele cheltuieli suplimentare, daca apar defectiuni;
  • brandul: slow cooker-urile Crock-pot par a fi cele mai fiabile, avand in vedere ca sunt oferite de producatorul original, cel care a facut pentru prima data acest aparat pentru gatire lenta.

In concluzie, slow cooker-ul este un aparat de gatit care nu-si gaseste locul in categoria „mofturi”, fiind foarte util in orice bucatarie. Mediul online ofera o serie de posibilitati de achizitionare, in functie de criteriile mentionate anterior. Nu iti ramane decat sa gasesti cel mai potrivit model pentru tine, in functie de bugetul pe care il ai la dispozitie pentru o astfel de achizitie!

Recomandari slow cookere de calitate

Pentru a iti usura cautarile, am pregatit o selectie cu cateva modele de slow cookere care sunt de foarte buna calitate si au recenzii bune din partea utilizatorilor. Principalele favorite sunt slow cookerele Crock-Pot, din motive evidente, sunt cei car eau inventat aceste aparate de gatire lenta si si-au pastrat suprematia. Pe langa brandul Crock-Pot, mai sunt cateva branduri care au produse de buna calitate.

1. Slow Cooker 6.0L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot

In general, timpul de gatire necesar pentru ca slow cooker Crock-Pot sa ajunga la punctul de fierbere (100°C) este de 7-8 ore pentru modul Low si de 3-4 ore pentru modul High, insa fiecare reteta are recomandari specifice, in functie de ingredientele folosite.

Ideal pentru maxim 7 persoane – 6 L. Vas Sauté detasabil, cu strat DuraCeramic™, utilizabil si pe plita si in cuptor, cu capac. Se poate depozita vasul de gatit si in frigider sau in congelator. Functie ”Pastrare la cald”. Timer reglabil pana la 20h.

Vezi detalii si pret

2. Slow cooker 5.0 L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot

Vasul Sauté este detasabil si poate fi folosit in cuptor, pe plita, cat si in frigider sau congelator. Curatarea lui se face foarte usor, cu o laveta si detergent lichid. Va recomandam sa spalati vasul de gatit detasabil doar manual, pentru a proteja stratul de acoperire DuraCeramic™.

Ideal pentru maxim 6 persoane – 5 L. Vas Sauté detasabil, cu strat DuraCeramic™, utilizabil si pe plita si in cuptor, cu capac. Se poate depozita vasul de gatit si in frigider sau in congelator. Functie ”Pastrare la cald”. Timer reglabil pana la 20h.

Vezi detalii si pret

3. Slow Cooker 5.7L Digital Crock-Pot

Slow cooker Crock-Pot are 2 setari de gatire‚ HIGH si LOW. Atat pe modul High, cat si pe modul Low se ajunge la aceeasi temperatura, diferenta fiind doar de timpul necesar pentru ca slow cooker Crock-Pot sa atinga punctul de fierbere (100°C). Curatarea vasului ceramic se face foarte usor, inclusiv in masina de spalat vase, acesta putand fi utilizat si pentru servirea mancarii.

Ideal pentru 6 persoane.  2 setari: Low și High. Functie “Pastrare la cald” automata. Timer reglabil pana la 20h. Vasul s epoate utiliza la cuptor, fara capac.

Vezi detalii si pret

4. Multicooker Philips HD3037/70, 980 W, 5 L

Multicooker Philips HD3037/70, 980 W, 5 l

Cu Philips Multicooker poti gati usor si rapid o varietate larga de retete, pe placul celor dragi: aperitive apetisante, ciorbe, mancaruri scazute, friptura, legume sau deserturi savuroase – toate ies delicios de fiecare data, cu doar o apasare de buton.

Poti incalzi orice fel de mancare, cu ajutorul butonului “REHEAT”. Chiar daca nu esti langa Philips Multicooker cand timpul de incalzire se incheie, functia “KEEP WARM” pastreaza mancarea calda in continuare.

Vezi detalii si pret

5. Multicooker Tefal Fuzzy Logic RK705, 600 W, 5 L

Multicooker Tefal Fuzzy Logic RK705, 600 W, 5 L

12 functii pentru realizarea cu usurinta in fiecare zi a preparatelor dorite. Reincalzire, preparate pentru bebelusi, gatit la abur/supa, copt/desert, crocant/prajit, pastrare la cald, timp de gatit reglabil si pornire programabila.

Tehnologia Fuzzy Logic: ajusteaza automat parametrii de gatire pentru o performanta optima. Stratul antiaderent interior al vasului, sub forma de diamant (2mm), asigura rezultate perfecte. Timp de gatit reglabil. Pre-setat pana la 24 de ore. Accesorii: cos de aburi, lingura de orez, lingura de supa, cesti de masurare etc.

Vezi detalii si pret

6. Multicooker Philips HD4749/70, 1070 W, 5 L

Multicooker Philips HD4749/70, 1070 W, 5 LPeste 22 de programe presetate care iti permit sa gatesti cu usurinta intr-o sumedenie de stiluri, de la slow cooking la gatit la aburi, copt, inabusit, prajit si multe altele. Oala cu manere si invelis ceramic pentru utilizare si curatare usoare. Oala interioara fara lipire, lavabila la masina de spalat vase.

Cronometrul presetat 24 ore este usor de programat si asigura faptul ca felurile de mancare sunt gata la timp. MyRecipe salveaza programe personalizate pentru repetare usoara. Capac detasabil pentru curatare usoara.

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo