Cum alegi cel mai bun aparat de gatit sous vide

Cum alegi cel mai bun aparat de gatit sous vide? Cat de greu este utilizezi un astfel de aparat si care sunt avantajele unui aparat de gatit sous vide? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si afla tot ce trebuie sa cunosti despre aceste aparatele sous vide!

Asa-i ca doar citindu-i denumirea si te gandesti la cat de sofisticat poate fi un astfel de aparat? Nu esti departe de adevar, in ideea in care un aparat de gatit sous vide te va ajuta sa gatesti controlat, cele mai sofisticate si mai sanatoase preparate. Vei putea sa setezi temperatura optima pentru fierberea legumelor si a carnii, indiferent despre ce tip de carne ar fi vorba.

Utilizand sau avand dorinta de a achizitiona un astfel de aparat, inseamna ca iti pasa de sanatatea ta si a familiei tale, pentru ca in mod cert te ajuta sa gatesti sanatos. Pe cat de sofisticat si util este, aparatul de gatit sous vide este foarte simplu de utilizat si foarte practic.

TOP 3 aparate de gatit sous vide

Ce este, de fapt, un aparat de gatit sous vide?

beneficiile unui aparat de gatit soous videAr fi nepotrivit sa vorbim despre un aparat de gatit fara sa spunem ce este acesta, ce capacitati are, cum funtioneaza. In primul rand, procedeul pe care il propune, nu este o gaselnita recenta. Benjamin Thompson gatea la temperaturi scazute inca din secolul al XVIII-lea. Pe la jumatatea secolului al XIX-lea,  Georges Pralus descoperea cat de bine arata si ce textura deosebita are foie gras gatit sub presiune, iar Bruno Goussault a adus un plus procesului de gatit, combinand pregatirea alimentelor la temperaturi mici cu vidarea acestora.

Daca, ulterior, celebrii bucatari ai lumii introduceau bucati de carne in pungi sigilate, ca dupa aceea sa le introduca in apa calda cu o temperatura anume, care trebuia sa fie constanta cat timp preparatul fierbea, azi lucrurile s-au simplificat, aparatele de gatit sous vide asigura acest proces fara dificultate.

Revenind la intrebarea initiala, metoda sous vide (vacuum, vidat, in franceza) presupune vidarea si sigilarea alimentului intr-o punga speciala, care va fi gatit ulterior in baie de apa a carei temperatura va fi cu exactitate setata. In concluzie, un aparat de sous vide este un aparat care permite gatirea alimentelor la o temperatura joasa pentru timp indelungat pentru ca acestea sa-si patreze calitatile (gustul, arome etc) si sa nu-si piarda sucul propriu.

Sa gatesti sous vide este simplu. Va trebui sa urmezi trei pasi:

  • videzi alimentul pe care doresti sa il prepari, in pungi speciale. Carnea poate fi si marinata, condimentata sau simpla, insa este important sa aiba temperatura camerei si pungile in care este sigilata trebuie sa fie speciale, in ideea in care trebuie sa reziste la temperaturi mari;
  • se va pregati baia de aburi in cuva aparatului sau chiar un vas simplu (oala sau cratita de care se va atasa sonda sous vide) si se va seta temperatura pentru gatit (cu mult mai mica decat cea la care gateai in mod obisnuit – pieptul de pui, de exemplu, trebuie gatit la 65°C pentru a fi fraged);
  • se imerseaza punga sigilata in baia de aburi, complet sub apa – timpul de gatire difera de la un preparat la altul – procedeul propune chiar si 2-3 zile pentru coaste de porc sau de vita;
  • la final, praparatul gatit poate fi pus pe gratar sau tras la tigaie, pentru a se obtine un aspect apetisant (crusta crocanta).

Beneficiile gatitului la sous vide

Cum alegi cel mi bun aparat de gatit sous videSous vide este o tehnica recomandata in bucatarie, care asigura un gust desavarsit preparatelor, prin faptul ca este posibil sa se masoare temperatura pana la zecimale de grad si sa se foloseasca pungile pentru vidat care permit mentinerea sucului si aromelor concentrate.

Intre beneficiile asigurate de aparatul sous vide, semnificative sunt urmatoarele:

  • asigura o savoare deosebita preparatelor culinare;
  • carnea va fi suculenta;
  • preparatele vor fi fragede, iar textura acestora impecabila;
  • preparatele isi pastreaza valoarea nutritiva si, in mod similar aroma, pentru ca prin aceasta tehnica de gatit nu se elimina apa si nici substantele solubile;
  • pierderile in greutate ale alimentelor gatite vor fi minime.

Cum alegi cel mai bun aparat de gatit sous vide?

La achizitionarea unui aparat de gatit sous vide trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

Tipuri de aparate de gatit sous vide

Aparate sous vide compacte: Pot fi utilizate pentru uz rezidential sau comercial. Exista branduri care asigura o reglare a temperaturii incredibila – de pana la <0,1 °C. Astfel de masini trebuie sa fie bine izolate, cu protectie tehnica, sa permita reglarea timpului si a temperaturii separat si sa dispuna de panou de control facil cu comenzi tactile. De asemenea, afisajul digital pe display LCD este un avantaj.

Aparate sous vide stick: modelele performante sunt dotate cu un termometru de mare precizie. De astfel, pentru ca temperatura sa fie uniforma, sunt prevazute cu un ventilator care circula apa.  Unele modele sunt prevazute cu o menghina reglabila si au avantajul de a putea fi utilizate in vase de toate marimile, chiar si foarte mari (zeci de litri). Pe de alta parte, exista si modele prevazute cu clips, insa acestea se pot utiliza doar in vase mai mari de 10 litri. Aceste aparate sunt cele mai accesibile variante de gatit prin metoda sous vide.

Multicooker Sous Vide: Multicooker-ul este o alta varianta aparat pentru gatit sous vid, insa ideal este sa fie achizitionat un aparat la care sa se poata programa manual temperatura. Multicookerele sunt dispozitive eficiente, dar cantitatea de alimente care se poate prepara este limitata la 4-6 persoane.

Puterea aparatului sous vide

La modul general, un motor puternic, asigura o eficienta ridicata. Similar se pune problema si in cazul aparatului de gatit sous vid. De la 120 W, la 2500 W, va trebui sa alegi o putere optima in functie de capacitatea aparatului. In mod cert, pentru uz rezidential, nu ai nevoie de un aparat cu puterea cea mai mare. De exemplu, poti conta pe un aparat de 800-1000 W.

Functiile de care aparatul sous vide dispune

functiile unui aparat de gatit sous videUn aparat de gatit sous vid poate avea mai multe functii, insa cele mai importante sunt urmatoarele:

  • functia wireless: aceasta functie poate sa faca posibil setarea temperaturii sau efectiv sa se opreasca procesul de gatire de oriunde, cu conditia ca in locul in care te afli sa existe semnal de date. Vei putea sa actionezi asupra aparatului printr-o aplicatie iOS sau Android;
  • controlul temperaturii: faptul ca poti selecta cu exactitate temperatura te ajuta sa pregatesti mancare chiar si daca esti raw vegan, de exemplu, deoarece vei putea sa setezi o temperatura mai mica de 48ºC;
  • conectivitate Bluetooth: acest aspect permite un control optim HACCP;
  • aplicatie compatibila: sunt aparate care dispun de aplicatii compatibile si permit utilizatorului sa preia retete de pe Internet;
  • reglarea rezistentei vidului printr-o simpla apasare a butonului de oprire;
  • functia cronometru permite setarea pentru timp indelungat de functionare.

Accesoriile necesare pentru aparatele de gatit sous vide

In functie de modelul ales de sous vide, este posibil ca pe langa aparatul dedicat acestei tehnici de gatit sa mai ai nevoie de alte accesorii necesare completarii procesului. Repet, asta in functie de ce model de aparat de sous vide alegi, pentru ca unele sunt complete si nu mai ai nevoie de altceva.

Un aparat de vidat (optional): Pentru ca nu este necesar sa se creeze vid perfect, aparatul poate lipsi, aerul fiind scos din punga prin introducerea treptata in apa. Punga este presata din exterior si se va strange pe alimente, in timp ce aerul va iesi prin partea de sus. Cand cea mai mare parte de aer a iesit, punga se inchide cu o clema (in cazul in care nu este ziplock).

Insa, daca vrei rezultate mai multe si mai eficiente, recomandarea noastra este sa utilizezi un aparat de vidat, pe care-l poti folosi si la multe alte lucruri. Bineinteles ca un aparat de vidat este foarte util in acest proces si, in plus, pentru ca poate sa asigure pastrarea alimentelor optim, pentru mult timp. Daca il vei cumpara, ai in vedere sa fie prevazut si cu functia de sigilare, pe langa cea de vidare – evita-le pe ce care nu au separat functia de sigilare.

Pungi speciale din plastic alimentar: Daca se utilizeaza aparatul de vidat, nu va mai fi necesar sa achizitionezi pungi pentru tehnica sous vide. In caz contrar, vei gasi in online pungi pentru depozitarea alimentelor care rezista la temperaturi mari, de obicei le gasesti ca si accesorii pentru aparatele de vidat alimente (pungi si role pentru vidat).

Recipient adecvat:  in cazul in care nu se alege un model care vine cu tot cu recipient, este necesar un recipient in care sa se gateasca.  Gama de recipiente este destul de larga si permisiva. Se pot utiliza o gama larga de oale, cratiti sau caserole, nu trebuie sa fie ceva special in mod deosebit.

Alte caracteristici utile ale aparatului

Pentru o manevrare usoara, poate fi achizitionat un aparat cu design plat. Va fi si foarte usor de curatat daca permite detasarea camerei de vid. Pe de alta parte, un aparat cu maner de blocare va asigura o sigilare simpla.

Garantia aparatului de gatit sous vide

Cu cat garantia este mai mare, cu atat mai bine. Un aparat de gatit sous vide poate avea un pret mai mare, motiv pentru care sa te asiguri ca are garantie pentru minim doi ani, te va proteja financiar in cazul in care se poate defecta, fara sa fii obligat sa mai platesti alti bani pentru reparatii.

In concluzie, daca te numeri printre cei care vor sa experimenteze in plus in bucatarie si nu doar gatitul clasic, un astfel de aparat ti se va potrivi foarte bine. Il vei gasi in mai multe variante si cu preturi diferite. Sa nu faci concesii cand vine vorba despre calitate!

Recomandari aparate de gatit sous vide

Pentru a-ti usura cautarile am pregatit pentru tine o selectie de mai multe tipuri de aparate de gatit sous vide. Acestea au fost alese astfel incat sa aiba bune preformante, un bun raport calitate pret, sa acopere o gama larga de nevoie si preferinte si sa aiba recenzii bune din partea utilizatorilor.

1. Klarstein Tastemaker Sous Vide + FoodLocker Pro aparat vacum

 Klarstein Tastemaker Sous Vide fierbător + FoodLocker Pro aparat vacum

Facilitatile de top ale vasului lent: Gatit profesional sous-vide; temperatura constanta timp de cateva ore pentru a perfecta rezultatele de gatit; putere 550 W.  Cu dispozitivul Klarstein Tastemaker sous-vide Garer veti pregati friptura perfecta, legume crocante si feluri de mancare de peste aromatice fara a va arde degetele.

Setul contine si aparat de vidat Compact Foodlocker de la Klarstein. Acesta stabileste noi standarde pentru inchiderea ermetica. Puterea de aspirare de -0.8 bari, respectiv. 12 l / min.

Vezi detalii si pret

2. Aparat de gatit Sous Vide Laica SVC200

Aparat de gatit Sous Vide Laica SVC200Nivelul perfect de gatit, mancare mai gustoasa. Alimentele au un gust mai bun, isi pastreaza culoarea naturala si au o textura mai suculenta. Pungile mentin gustul si substantele nutritive, iar necesitatea adaugarii grasimilor pentru gatit este redusa.

Caracteristici: Putere: 700W; Display: LED; Temperatura programabila: 40°C – 90°C; Capacitate: 8 litri; Setare temporizator: de la 10 minute pana la 72 de ore; Taste cu tehnologie Touch Sensor. Continut: aparat de gatit, 5 pungi Sous Vide Laica ThermoResistant, manual de utilizare, certificat garantie.

Vezi detalii si pret

3. Klarstein Jacuzzi Sous Vide fierbator

 Klarstein Jacuzzi Sous Vide fierbător Acum, bucataria devine un studio profesional: produsul simplu, se introduce in 6 litri de apa, reglati temperatura si timpul de gatit, si gata. Aparatul de gatit Sous Vide are 520 W putere, iar diferenta maxima de temperatura este de 0,5 ° C in timpul de gatire. Si prin capacul transparent, puteti vedea mancarea tot timpul . Nu conteaza ce urmeaza sa gatiti: Timpul de gatire manual va ajuta sa selectati temperatura potrivita intre 45 si 90 ° C si durata de timp . Aceasta din urma poate fi setata in trepte cuprinse intre 30 de minute si pana la 72 de ore. Un LCD albastru afiseaza valorile selectate de gatire in timpul functionarii .

Vezi detalii si pret

4. Aparat de gatit Sous-Vide GN 1/1 Hendi

Aparat de gatit Sous-Vide GN 1/1 Hendi

Aparat de gatit Sous-Vide GN 1/1 Hendi, cu putere de 600 W si termostat pentru un control mai bun. Acest sistem culinar in care produsul alimentar sigilat in vid este gatit la o temperatura controlata cu precizie. Este ideal atat pentru uz casnic cat si pentru restaurante “a la carte”.Rezultatele sunt in mod constant de inalta calitate. Termostat de inalta precizie (0,1°C) reglabil de la 45° la 90°C. Carcasa este realizata in intregime din otel inoxidabil. Poate fi sigilat ermetic, capacul este prevazut cu banda din silicon. Echipat cu manere si robinet scurgere.

Vezi detalii si pret

5. Klarstein Quickstick Sous Vide fierbator

 Klarstein Quickstick Sous Vide fierbător Sous vide stick quickstick pro 1300 W, este usor de utilizat si ofera hrana la domiciliu. Cu cei 2 senzori de temperatura, acesta masoara temperatura si asigura valori precise in intervalul de temperatura de 50-95 ° C. Functionarea este intuitiva prin intermediul afisajului: introduceti temperatura si durata dorita a apei. Pompa puternica cu circulatie 3D asigura o distributie uniforma a temperaturii in vas, alimentele sunt gatite uniform si usor. Siguranta in timpul gatitului este garantata in orice moment: pompa sous vide poate fi fixata usor si ferm la jgheab cu ajutorul clemei. Dupa gatire, quickstick pro este usor de curatat prin clatire.

Vezi detalii si pret

6. Aparat de gatit Sous Vide Laica SVC107

Aparat de gatit Sous Vide Laica SVC107 O metoda de preparare gustoasa si sanatoasa: cu Laica Sous Vide puteti gati mancarea fara grasimi adaugate. Ambalarea in vid pastreaza perfect aroma si consistenta mancarii. Rezultate perfecte de fiecare data: ofera un control precis al temperaturii de gatire datorita termostatului integrat. Cum functioneaza? 1. Ambalati sau vidati alimentele. 2. Programati temperatura si timpul. 3. Scufundati punga in baia de apa si treaba e gata. Caracteristici: putere: 1200W; display: LED reverse; temperatura programabila: 25°C – 95°C; capacitate de recirculare: 6-15 litri; setare temporizator: pana la 99 ore si 59 de minute; taste Touch Sensor.

Vezi detalii si pret

7. Klarstein Quickstick Free Sous Vide fierbator

 Klarstein Quickstick Free Sous Vide fierbător

Rezultate gastronomice la domiciliu: Sous Vide Stick cu un interval de temperatura de 0-95 ° C. Setari precise: Tehnologie de temperatura exacta +/- 0,3 ° C. Usor de utilizat: ecran tactil LCD cu temporizator de 60 de minute.

Datorita tehnologiei de temperatura exacta, Sous Vide Stick Quickstick Free incalzeste pana la 10 litri de apa la doar 0,3 ° C. Datorita pompei de circulatie incorporate, temperatura apei este mentinuta constanta la valoarea introdusa in intervalul 0-95 ° C.

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj