Cum alegi cel mai bun pat pentru un somn linistit

Alegerea patului este un aspect important si de aceea trebuie sa stiicum alegi cel mai bun pat daca vrei sa ai un somn linistit. Anual 40% din populatia lumii sufera de dureri de spate, si printre altele, alegerea unui pat bun pentru dormit poate ajuta la reducerea acestei cifre.

Pe langa stilul de viata, alegerea patului impreuna cu alegerea unei saltele bune pentru pat, sunt elemente ce iti pot imbunatatii calitatea vietii. Patul este piesa de mobilier pe care iti petreci cel mai mult timp, minimum 30% din timpul tau ti-l petreci dormind. Iar un pat prost calitativ, deformat, cu dimensiuni necorespunzatoare insotit de o saltea prost aleasa inseamna clar degradarea starii de sanatate a corpului tau (dureri de spate, dureri de gat, organism obosit, celule care nu se regenereaza la capacitate maxima, etc).

Paturile nu sunt piese de mobilier cu rol decorativ, rolul lor este mult mai important decat atat. Daca atunci cand alegi o masa sau un covor dedici mai mult timp analizand aspectele estetice, atunci cand iti alegi un nou pat de dormit trebuie sa dedici mult mai mult timp partilor calitative ale acestuia.

TOP 3 paturi pentru un somn linistit

Cum alegi cel mai bun pat pentru un somn linistit

Pentru a alege cel mai bun pat de dormit, un pat care sa raspunda cu adevarat nevoilor tale si care sa se “comporte” bine un timp cat mai indelungat, este foarte important sa faci alegerea tinand cont de cele mai importante caracteristici care definesc un pat de buna calitate.

Materialele din care este fabricat cadrul

Calitatea materialelor din care este facut patul, mai exact din care este fabricat cadrul este cel mai important criteriu. In functie de calitatea materialelor va depinde si durabilitatea si rezistenta patului dar si calitatea somnului tau si a sanatatii tale.

Daca vei alege paturi cu cadrul din materiale ieftine, care nu rezista, prost calitative atunci te vei condamna la nopti albe si zile cu dureri de spate si gat.

  • Cum alegi cel mai bun patCadru metalic – este recomandat pentru rezistenta sa in timp si calitatea sa. Paturile cu cadru metalic, nu numai ca au un aspect frumos si elegant dar sunt fi durabile in timp, nu necesita o inlocuire rapida, nu scartie si nu se deformeaza sub greutate.
  • Cadru din lemn masiv – impreuna cu cel metalic, cadrul din lemn masiv sunt printre cele mai recomandate pentru ca dureaza foarte bine in timp si rezista foarte bine la greutate. Cu un aspect placut, cald si elegant, patul din lemn masiv este o alegere potrivita pentru un somn linistit. Lemnul de fag, stejar, frasin, nuc sau pin sunt cateva exemple de materiale din care patul tau ar trebui sa fie daca iti place lemnul si vrei sa alegi cel mai bun pat din lemn.
  • Cadru tapitat – cadrul este din lemn masiv si/ sau metal dupa care este imbracat in diverse stofe de buna calitate sau piele naturala pentru un aspect pacut si un confort ridicat. In general paturile tapitate de calitate se gasesc la preturi mai ridicate pentru ca atat cadrul cat si materiale ce imbraca patul sunt de buna calitate, asta daca nu alegi sa achizitionezi variante ieftine si prost calitative.
  • Cadru din PAL – este foarte intalnit pentru ca este mai ieftin comparativ cu celelalte materiale, in mod special comparativ cu lemnul masiv. Dezavantajul patului din PAL este ca nu foate rezistent, are o durata mai mica de viata si deseori apare riscul sa se deformeze sub greutate sau sa scartie si asta te influenteaza atat financiar cat si din punct de vedere al sanatatii.

Marimea patului

Marimea patului, in mod special a somierei (pentru ca acesta va fi si suprafata disponibila pentru dormit) iti va da libertatea de miscare pe timpul somnului si iti va influenta calitatea somnului. Alege marimea patului in functie de nevoile tale si ale partenerului. Nu alege un pat prea mic pentru ca atunci nu vei avea suficient spatiu pe timpul noptii. Trebuie sa iei in calcul toate detaliile atunci cand iti alegi marimea patului: dormi singur sau nu, personele care ocupa patul sunt corpolente, mai inalte, etc.

Suprafata de dormit este data de marimea saltelei de dormit. De aceea este indicat sa te orientezi catre dimensiunea saltelei sa vezi cat spatiu ai sa dormi si la dimensiunile totale pentru a vedea daca patul intra in dormitor. Paturile sunt cu cativa centimetri mai lungi si mai late decat dimensiunile saltelei (intre 3 si 6 cm).

  • Pat de o persoana – de obicei acest pat este utilizat pentru camera copiilor sau pentru camera de oaspeti. Dimensiunea saltelei pentru un pat de o persoana difera in functie de utilizatori. Marimile cela mai utilizate sunt: pentru copii – 140×70 cm, pentru adolescenti 190×70 cm si 190×80 cm si pentru adulti 200×90 cm si 200×100 cm. Acestea sunt cele mai intalnite dimensiuni, insa, in functie de producator mai sunt si alte posibilitati.
  • Pat dublu – in general adultii, au nevoie de un pat pentru 2 persoane, chiar daca pentru moment nu au un partener. Este mult mai confortabil sa dormi intr-un pat incapator, si in plus nu se stie cand vei avea nevoie de mai mult spatiu. Pentru paturile de 2 persoane exista mai multe dimensiuni si denumiri: pat queen size, pat king size, pat matrimonial etc. Cele mai intalnite dimensiuni (ale saltelei) pentru un pat dublu sunt: 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm, insa exista si variante cu lungime de 190 cm.

Inaltimea patului

Inaltimea patului tine de preferintele personale ale fiecaruia. Unora le place un pat cu o inaltime mica, altora cu inaltime mai mare pentru ca le este mai comod sa se urce si sa coboare din pat, etc. In functie de inaltimea patului exista in mare 3 categorii de paturi:

  • Cum alegi cel mai bun patPaturi joase – acestea sunt aproape lipite de podea. Distanta intre pat si podea este foarte mica ( 2 – 15 cm) si de cele mai multe ori acestea sunt alese pentru aspectul estetic.
  • Paturi medii (normale) – acest timp de pat este cel mai confortabil si nu presupune un efor atunci cand vrei sa te urci sau sa cobori din pat. Inaltimea patului este de aproximativ 45 de cm, ceea ce inseamna ca atunci cand vei sta pe pat, pe una dintre laterale, la atingerea podelei genunchii vor fi perfect indoiti.
  • Paturi inalte – acest tip de pat este mai putin intalnit pentru ca poate nu este la fel de comod de folosit ca cel de inaltime medie. Presupune o “efort” mai mare pentru a te urca sau da jos din pat, insa unii il prefera pentru aspectul estetic si nu pentru comoditate.

Caracteristici ce influenteaza aspectul patului

  • Tipul si forma patului – pat de mijloc, pat pe colt, pat la perete? Alegerea tipului de pat depinde atat de marimea camerei cat si de preferintele personale ale fiecaruia. Cea mai buna alegere este un pat de mijloc pentru ca este mult mai confortabil indiferent ca este pentru o persoana sau doua. In cazul care spatiul din camera nu iti permite, poti opta pentru un pat pe colt, insa nu te astepta sa fie la fel de confortabil ca cel pe mijloc. La patul pe colt exista un disconfort si un deranj atat persoana care doarme spre perete cat si pentru cea care este la margine.
  • Cum alegi cel mai bun patStil patului si camerei – in cazul in care ai un dormitor aranjat intr-un anumit stil trebuie sa dedici timp si acestui aspect. Alege patul pentru dormitor in functie de stilul adoptat in camera. Fie ca alegi un pat clasic, rustic sau unul modern, acesta trebuie sa se potriveasca stilului si elementelor din camera. Studiaza putin camera ta, iar atunci cand alegi patul pentru dormitor acorda putina atentie elementelor de decor, culorilor sau oricarui alt element care influenteaza aspectul patului si il poate incadra intr-un stil.
  • Tablia patului – tablia patului pentru dormit este aleasa atat in functie de estetica cat si de gradul de confort pe care il are fiecare. Unii prefera paturile cu tablie simpla din metal, altii tablie din lemn masiv cu elemente decorative sau chiar tablie tapitata si umpluta cu pene pentru un conform ridicat atunci cand citesc ceva in pat sau cand se uita la TV. Indiferent ca alegi un pat cu o tablie simpla din metal, fier forjat, lemn masiv cu elemente deco in stil Baroc sau una tapitata cu umplutura de pene pentru un confort mai ridicat atunci cand stai in sezut, este bine sa faci acesta alegere in baza nevoilor tale si a stilului pe care in ai in camera respectiva.

Caracteristici ce influenteaza calitatea patului

  • Salteaua – alegerea saltelei este la fel de important ca si alegerea unui pat bun. Poti achizitiona un pat care are salteaua inclusa in pret sau o poti achizitiona separat. Indiferent ce varianta alegi, trebuie sa alegi o saltea foarte buna calitativ, care sa se potriveasca dimensiunii somierei patului si sa fie din materiale rezistente pentru ca in functie de aceasta alegere va depinde calitatea somnului tau si a sanatatii tale. Daca vrei sa stii cum alegi o saltea buna de pat, da click  aici, si vei afla criteriile dupa care sa te ghidezi.
  • Spatii depozitare – ca sa alegi cel mai bun pat din punct de vedere al spatiului de depozitare trebuie sa iti stabilesti mai intai nevoile. Un pat cu multe spatii de depozitare presupune de multe ori si dimensiuni mai mari, si asta implica si un dormitor mai mare. Exista paturi cu diverse spatii sau sertare in care poti depozita pilota, pernele sau lenjeria de pat. Ceea ce trebuie sa faci este sa te gandesti de cat spatiu ai tu nevoie si pentru ce anume si sa alegi in functie de acest lucru.

Aspecte ce tin de achizitia patului

  • Posibilitate de retur – tinand cont de faptul ca achizitia unui pat bun presupene o suma considerabila de bani, deci un efort financiar din partea ta, este recomandat sa achizitionezi un pat de la un furnizor care iti ofera posibilitatea sa returnezi produsul. Exista aceasta optiune la cativa dintre furnizori, care iti permit  sa te decizi daca alegerea facuta este cea mai buna pentru tine. Daca in cateva zile te decizi ca patul achizitionat nu este potrivit pentru nevoile tale, il poti schimba cu un altul fara probleme.
  • Pretul – indicat este sa iti stabilesti un buget pentru ca daca vrei sa alegi cel mai bun pat trebuie sa platesti si un pret pe masura. Nu poti plati un pret mic si sa te si astepti ca patul achizitionat sa fie de calitate, sa reziste in timp si sa fie si aspectuos. Lucrurile de calitate, fabricate cu materiale bune si utilizand tehnologie avansata si stabila, nu se gasesc la preturi mici, si este si normal sa fie asa. Cel mai bine este sa te orientezi de la inceput catre un pat de calitate decat sa achizitionezi unul ieftin iar dupa o perioada sa fie nevoie sa il schimbi pentru ca s-a deformat, scartie sau iti da probleme la spate.
  • Garantia  – nu trebuie sa achizitionezi un pat daca acesta nu are garantie oferita de producator.  Produsele de calitate au garantie, iar patul tau nu trebuie sa fie o exceptie.pat tapitat pentru un somn linistit

Recomandari paturi bune pentru un somn linistit

Tinand cont de toate criteriile de mai sus am pregatit o selectie de cateva modele de paturi dintre cele mai bune cu un raport calitate – pret excelent. Toate paturile de la recomandari au posibilitatea de a fi returnate si schimbate in cazul in care nu corespund nevoilor tale. De asemenea, acestea acopera o gama larga de nevoi si stiluri si au recenzii foarte bune din partea utilizatorilor.

1. Pat tapitat rabatabil cu lada, Abra Dolce Dormire

Pat Tapitat pentru Dormitor cu Lada Rabatabil, Abra Dolce DormireAm conceput acest model de pat tapitat sa va ofere libertate deplina de organizare, folosind lada de depozitare spatioasa. Somiera rabatabila. Dimensiunea totala a patului este cu aproximativ 12 cm mai mare in lungime si in latime, decat dimensiunea saltelei. Disponibil si pe alte culori.

Materiale: fag, piele ecologica (variante multiple de culori)
Dimensiuni saltea: 160×200 cm (disponibil si in alte dimensiuni)

Vezi detalii si pret

2. Pat rabatabil tapitat Kring King cu lada depozitare

Pat Tapitat Kring King cu lada depozitare

Dimensiunea totala a patului este cu aproximativ 12 cm mai mare in lungime si cu aproximativ 9 cm mai mare in latime, decat dimensiunea aleasa. Somiera rabatabila. Disponibil si pe alte culori.

Materiale: PAL, stofa (variante multiple de culori)
Dimensiuni saltea: 160×200 cm (disponibil si in alte dimensiuni)

Vezi detalii si pret

3. Pat tapitat rabatabil cu lada, Notturno Dolce Dormire

Pat tapitat rabatabil cu lada, Notturno Dolce Dormire

Somiera rabatabila. Dimensiunea totala a patului este cu aproximativ 12 cm mai mare in lungime si in latime, decat dimensiunea saltelei. Disponibil si pe alte culori. Somiera metalica cu lamele din lemn de fag stratificat, importata din Venezia.

Materiale: fag, catifea (variante multiple de culori)
Dimensiuni saltea: 200×200 cm (disponibil si in alte dimensiuni)

Vezi detalii si pret

4. Pat lemn cu noptiere fixe Kring Bronx

Pat cu noptiere Kring Bronx

Patul pentru dormitor Kring Bronx, are un design modern si usor de asortat cu orice dormitor. Dormitorul inseamna relaxare si liniste, iar acest pat de la Kring este perfect pentru orice spatiu.

Materiale: PAL, piele ecologica
Dimensiuni saltea: 160×200 cm

Vezi detalii si pret

5. Pat matrimonial Adela Economic

Pat matrimonial Adela EconomicCadrul de metal, rezistent la greutati mari, este vopsit in culori neutre, somiera este inclusa in prêt, deci pentru un somn perfect si linistitor va mai lipseste doar salteaua.

Materiale: metal
Dimensiuni saltea: 160×200 cm (disponibil si in alte dimensiuni)

Vezi detalii si pret

6. Pat lemn etajat SALLY

Pat etajat SALLYConstruita din lemn de pin masiv, acest pat suprapus este robust si deosebit de elegant. Dispune de balustrade de lungime totala si o scara integrata care poate fi atasata la fiecare capat. Somierele sunt incluse.

Materiale: lemn masiv molid (variante multiple de culori)
Dimensiuni saltea: 80×200 cm (d

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo