Cum alegi cea mai buna veioza pentru acasa
De ce sa alegi cea mai buna veioza sau lampadar pentru acasa? Pentru ca veiozele sunt precum bijuteriile: nu sunt piesele de rezistenta, insa au capacitatea de ajuta sau distruge outfit-ul.
Insa, spre deosebire de bijuterii, veiozele au si o intrebuintare practica, nu numai una estetica. Ele sunt cele care ne impiedica sa nu calcam pe jucariile copiilor noaptea, sa nu ne lovim cand mergem dupa un pahar de lapte sau chiar ne fac atmosfera placuta atunci cand dorim sa ne relaxam ascultand muzica suava intr-o lumina diafana. Veiozele sunt cele care ne lumineaza calea.
Atunci cand pornesti in cautarea unei veioze, nu numai ca trebuie sa acorzi atentie calitatii, tehnologiei si materialelor, adica partea tehnica, insa trebuie sa studiezi si estetica si designul veiozei si mai ales camerei in care o vei amplasa. De asemenea, trebuie sa iti cunosti nevoile, astfel incat sa faci o alegere potrivita, care sa corespunda acestor nevoi.
Pe masura ce descoperi lucruri noi si interesante despre veioze (cum sa le alegi, unde sa le folosesti, tipuri si modele etc), o sa intelegi mai bine utilitatea lor si rolul pe care il ai in alegerea celei mai bune veioze pentru casa ta.
Cum alegi cea mai buna veioza pentru acasa
Dupa cum deja am spus, veioza nu este numai un obiect practic, care ne ajuta in diverse activitati, ci este si un obiect de decor, un obiect care ne poate pune in valoare un stil, un decor sau o zona a casei. Sa alegi veioza potrivita este esential daca vrei sa ai combinatia perfecta intre utilitate si frumos
Cele mai importante criterii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vrei sa alegi cea mai buna veioza, sunt:
Tipul
In functie de inaltime si de obiectele pe care sunt amplasate veiozele, sau mai bine spus corpurile de iluminat independente se impart in doua categorii: veioze si lampadare. In functie de nevoile tale vei alege una din cele doua categorii.
Veiozele sunt mai mici decat lampadarele si sunt asezate pe masute, birouri sau alte piese de mobilier.
O veioza o poti utiliza atat pentru a lumina o zona unde iti desfasori o activitate (birou, lectura, etc) dar si ca obiect de decor, pentru a completa un stil anume. Veiozele sunt utilizate pentru a lumina o suprafata mai mica, cum ar fi un birou, o parte a patului sau telefonul de pe hol.
Lampadare sunt mult mai inalte decat veiozele si sunt asezate direct pe podea.
Lampadarele lumineaza o suprafata mai mare dintr-o camera, poate chiar intreaga camera. Lampadarele pot si un bun substitut pentru lustre, mai ales atunci cand dorim sa luminam intreaga camera, insa cu o lumina mai calda sau mai slaba decat cea a lustrei din camera.
Lampadarele pot fi asezate cu usurinta in coldul camerei, langa o planta, semineu, biblioteca sau in spatele fotoliilor si astfel vei asigura un iluminat confortabil si placut.
De asemenea, alegerea uneia nu o exclude automat pe cealalta. Daca ai o camera mare poti utiliza atat o veioza cat si un lampadar. De exemplu, in living poti aseza in zona de dining un lampadar, iar langa biblioteca sau masuta de cafea poti aseza o veioza. La fel si in dormitor, pe langa veiozele pentru noptiera poti pune in zona sifonierului sau in dressing un lampadar care sa te ajute atunci cand alegi hainele sau cand te schimbi seara pentru culcare.
Indiferent ca vorbim de veioze pentru birou sau veioze pentru noptiere, acestea trebuie alese cu grija, tinand cont si de celelate criterii de selectie de mai jos.
Dimensiuni
Indiferente ca vorbim de veioze sau lampadare, trebuie sa acorzi atentie dimensiunilor. Inainte sa alegi corpul de iluminat este esential sa masori suprafata locului unde va fi asezat.
De exemplu, daca alegi o veioza pentru hol, masoara masuta pe care va fi asezata dar si spatiul disponibil din jur pentru a evita alegerea unei veioze cu abajurul prea mare pentru ca astfel va exista riscul sa o darami atunci cand treci pe langa ea. La fel procedeaza si pentru veiozele de pe noptiere, alege abajurul mai mic pentru a nu risca sa darami veioza atunci cand vrei sa stingi lumina.
De asemenea, daca alegi un lampadar pentru zona de lectura, alege-l in functie de marimea spatiului disponibil pentru a se incadra perfect si sa nu fie dispropotionat fata de celelalte elemente din zona (fotoliu, masuta, biblioteca, etc).
Functionalitate
Inainte sa alegi veioza sau lampadarul gandeste-te la intrebuintarile pe care le va avea. Ai nevoie de o veioza pentru citit, care sa ofere o ambianta placuta, cu o lumina difuza sau un lampadar care sa lumineza puternic o zona anume din camera? De ce anume ai mai mare nevoie: abianta sau iluminat?
Oricum ar fi, recomandat este sa incerci sa imbini cele doua nevoi pentru ca nu se stie cand ai nevoie de una sau cealalta.
De exemplu, in zona de citi, poti alege o veioza sau lampadar cu abajurul transparent, translucid, pentru mai multa lumina. Daca ai nevoie de o ambianta intima, o lumina mai putin puternica poti alege o veioza cu abajurul opac, si astfel lumina va fi mai placuta si blanda.
Exista veioze si lampadare care lumineaza in trepte, de la cel mai mic punct unde lumina este foarte slaba si intima, pana la nivelul in care veioza ofera o lumina puternica.
Stil
Intodeauna elementele dintr-o camera trebuie sa fie in armonie unul cu celalat si sa complimenteze unul pe altul, iar veiozele si lampadarele nu fac exceptie.
Atunci cand te gandesti sa alegi o veioza sau lampadar nou, trebuie sa alegi in functie de stilul pe care il ai adoptat in camera respectiva. Vei alege piese vintage, moderne, clasice sau retro in functie de stilul tau iar acestea vor fi in armonie cu restul camerei.
Daca stilul adoptat in camera este unul clasic este recomandat sa alegi veioze sau lampadare care au abajurul plisat. Pliseurile abajurului (cutele facute de material) dau un aspect elegant si clasic, in armonie cu celelalte piese din camera.
Culori
Pe langa faptul ca alegerea ta trebuie sa tina cont de stil, trebuie sa ai in vedere si culorile din camera respectiva. Alege piese care se potrivesc cu culorile din camera respectiva, cu covorul, draperiile, canapeua, etc.
Livingul, dormitorul si holul trebuie sa arate ca un intreg atunci cand este privit iar mobilierul si decoratiunile trebuie sa ajute la crearea acestui intreg. Asa cum atunci cand alegi un covor ai in vedere si culoarea parchetului, draperiilor si canapelei, la fel vei face si atunci cand iti vei alege veioza sau lampadarul.
Daca vrei ca veioza sau lampadarul sa fie printre piesele de rezistenta din camera sau zona, alege una din culorile dintre cele mai puternice din camera pentru abajur. De exemplu, daca covorul, draperiile sau au combinatii de culori printre care si rosu, alege pentru abajur aceasta culoare. In schimb, daca vrei ca acestea sa fie numai piese ce acompaniaza stilul camerei, alege culori mai putin vibrante sau puternice.
Abajur
Forma abajurului trebuie sa se potriveasca cu baza veiozei sau lampadarului. In general un abajur cu o forma mai rotunda va fi ales pentru o veioza cu baza rotunda, iar unul patrat va merge perfect cu o baza patrata sau rectangulara. Sunt si exceptii de la aceste reguli, insa sunt bine studiate pentru un efect maxim.
De asemenea, forma abajurului si veiozei trebuie sa se potriveasca si cu forma piesei de mobilier pe care este asezata. De exemplu, o veioza rotunda va complimenta foarte bine o masa runda.
Materiale
Indiferent din ce materiale alegi sa fie veioza sau lampadarul tau, un lucru trebuie sa fie clar: acestea trebuie sa fie de calitate, rezistente si aspectuoase.
Nu alege piese fabricate din materiale chicioase sau de calitate inferioara pentru ca in felul acesta nu numai ca vei aduce un prejudiciu aspectului interior al camerei dar vei arunca cu banii pe geam pentru ca se vor strica foarte repede.
Daca vrei sa alegi cea mai bun veioza sau lampadar pentru acasa, care sa corespunda nevoilor tale, sa aiba un aspect frumos si sa fie si rezistent, mai bine mai astepti putin si strangi banii de care ai nevoie pentru o calitate superioara decat sa te grabesti sa iei un lucru ieftin care sa reziste putin.
Putere
Puterea totala a veiozei sau lampadarul reprezinta capacitatea maxima la care aceasta poate functiona. In functie de puterea totala vei alege si capacitatea becurilor pe care le vei monta la veioza sau la lampadar si va influenta si gradul de luminozitate pe care il poate genera. Puterea totala poate fi intre 40 W si 120 W. Alege puterea sursei de iluminat in functie de nevoile tale, de locul unde o vei amplasa si de tipul de abajur (daca trece usor sau nu lumina prin el).
Recomandari veioze si lampadare
In functie de criteriile de mai sus, am facut o selectie dintre cele mai bune veioze si lampadare care au un raport calitate/pret foarte bun.
1. Set 2 veioze, Reality, Twin, 40W, IP20, E14, alb
Setul se veioze Reality Twin este perfect atat pentru living cat si pentru dormitor. Poate fi asezate cu succes pe noptiere, astfel incat fiecare isi poate controla lumina inainte de culcare.
Dimensiuni mm: 330 x 180 mm
Putere: 1 x 40 W/ veioza
Numar becuri: 1 / veioza
Bec inclus: Nu
Soclu: E14
2. Veioza Dolomiti TL1 Big
Veioza Dolomiti este modul perfect pentru a imbogati designul casei cu un corp de iluminat realizat din linii originale si materiale de exceptie. Este un corp de iluminat cat se poate de modern si stilat.
Diametru: 38 cm – Inaltime: 56 cm
Putere: 1 x 60 W
Numar becuri: 1 – Bec inclus: Nu
Garantie: 2 Ani
3. Lampa birou Smart cu LED BlitzWolf protectie ochi
BlitzWolf BW-LT1 Eye se pot regla 5 nivele de luminozitate pentru fiecare mod. Controlul modurilor si a intensitatii se face doar printr-o atingere usoara a iconitelor din meniul Touch control. Are 4 ungiuri de rotire cu 180 grade. Portul USB este perfect pentru a incarca orice dispozitiv avand o iesire de 2.1A. Detine si o functie de stingere automata in 60minute.
Functii: Inaltime ajustabila, Brat rotativ, Port incarcare USB
Putere: 1 x 15 W
Tip becuri: LED
Flux luminos: 960 lm
4. Veioza Avonni, E27, 1x60W, Metal, Negru
Veioza Avonni este un model elegant ce poate fi utilizat atat in living cat si in dormitor sau hol. Indiferent ca o amplasezi pe noptiera din dormitor, pe birou sau in hol, veioza Avonni denota un aer cald si distins.
Material: Metal
Putere: 1 x 60 W
Tip bec: Halogen, LED, Fluorescent
Soclu: E27
5. Lampa Grande Columbo, design industrial
Curentul Loft sau curentul cu puternice influente industriale devine din ce in ce mai popular, fiind foarte apreciat de toti iubitorii de frumos. Va prezentam o colectie dedicata acestui curent atat de incarcat de istorie. Lampa Grande Columbo este o imbinare perfecta de elemente retro si industriale.
Dimensiuni mm: 640 x 300 mm
Numar becuri: 1
Tip bec: Incandescent
Soclu: E27
6. Veioza Ceramica Bobo DH3547 43CM E27 60W
Cu un aspect placut si cald, veioza ceramica Bobo aduce un plus de frumusete si functionalitate camerei dvs. Este combinatia perfecta intre util si placut, la un raport excelent calitate/ pret.
Dimensiuni mm: 300 x 430 mm
Putere: 60 W
Numar becuri: 1
Tip bec: Fluorescent
Soclu: E27
7. Lampadar Biva-50 PT1
Corpurile de iluminat sunt accesorii de design, care pe langa functionalitatea lor, aceea de a lumina incaperile, aduc un plus de stil si finete incaperii prin designul pe care-l au. Lampadarul Biva este modul perfect pentru a imbogati designul casei cu un corp de iluminat realizat din linii originale si materiale de exceptie. Este un corp de iluminat cat se poate de modern si stilat.
Diametru: 56 cm
Inaltime: 162 cm
Putere: 1 x 60 W
Numar becuri: 1
Bec inclus: Nu
Garantie: 2 Ani