Cum alegi cel mai bun espressor manual de cafea

Cum alegi cel mai bun espressor manual de cafea pentru a prepara cele mai bune bauturi intr-un timp scurt? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si afla ce trebuie sa alegi pentru a te bucura de bautura ta preferata pe baza de cafea!

Tehnologia surprinde inclusiv cand este vorba despre prepararea cafelei, iar acest aspect nu poate fi decat in avantajul tau, un pasionat al aromei intense care da un start bun zilei. Cel mai bun espressor manual te multumeste pe deplin, simplificand procesul de pregatire al cafelei, iti ofera o cafea cu o aroma desavarsita, si iti da posibilitatea sa alegi dintr-o gama larga de produse derivate, cum ar fi cappuccino, latte, macchiato, ristretto sau americano.

Espressoarele manuale te ajuta sa uiti de cafeaua la ibric sau la cafetiera, care sunt consumatoare de timp sau nu ofera cea mai buna bautura. Acestea pot avea rasnita incorporata sau pot sa functioneze cu pad-uri de cafea, si astfel economisesti timp. Indiferent de tip, ofera un gust superior celui obtinut prin metode de preparare simple – fierbere sau oparire. Nu spunem ca o cafea la ibric nu este savuroasa, insa nu putem sa sustinem ca este o metoda foarte eficienta sau ca ofera cel mai bun gust.

TOP 3 espressoare manuale de cafea

De ce sa alegi cel mai bun espressor manual?

beneficiile unui espressor manual de cafeaIn mod evident, pentru ca iti ofera o cafea a carei aroma ai sa o iubesti! Apa din ibric fierbe la 100 grade C, ori pentru a se extrage uleiurile si acizii care raspund de aroma cafelei este necesara o temperatura mai mica, de 88-92 grade C. Cafeaua in starea sa naturala include si compusi volatili. Simplu de inteles ca prin fierberea la 100 grade C acestia se volatizeaza, se pierd. Ce inseamna acest lucru? Aroma cafelei va avea de suferit, pentru ca-si va pierde din intensitate. Nu acelasi lucru se intampla atuci cand utilizezi un espressor manual.

De asemenea, pe langa faptul ca iti ofera cea mai buna varianta de gust a cafelei, un espressor manual mai este util si pentru ca iti ofera o gama larga de preparate (cappuccino, latte, macchiato, ristretto sau americano etc). Pe langa un gust bun, selectie mare de preparate mai avem si avantajul legat de timpul de preparare (care este foarte mic, la o apasare de buton) si efortul minim depus pentru a obtine bautura dorita.

Concluzii - beneficiile unui espressor:
– scoate cel mai bun gust si miros din cafea,
– pastreaza mai bine aroma cafelei,
– ofera varietate mare de preparate (cappuccino, latte, macchiato, ristretto, americano etc),
– bauturile se prepara simplu, prin apasarea unui buton,
– timp foarte scurt de preparare (cateva secunde),
– poti prepara o cantitate si o varietate mare de bauturi in scurt timp, fara sa utilizezi multe instrumente sau recipiente.

Diferenta intre espressor manual si espressor automat

Principala diferenta intre un espressor manual de cafea si un espressor automat de cafea, este faptul ca la cel manual trebuie sa pui tu cafeaua in portafiltru, indiferent de modul de alimentare (cafea boabe, macinata sau pad). In Espressorul manual, cafeaua macinata trebuie pusa manual in portafiltru, dupa care presata bine pentru a asigura un espresso perfect, de fiecare data.

Chiar daca espressorul manual este accesorizat cu o rasnita, tot trebuie intervenit manual si pusa cafeaua in portafiltru dupa rasnire, presata si ulterior fixat potrafiltru in lacasul special din espressor.

Cum alegi ce mai bun espressor manual de cafea?

Avand in vedere faptul ca am stabilit cat de important este dispozitivul in care pregatesti cafeaua, trebuie sa fii atent si la cateva criterii de achizitie. Facand achizitii la intamplare, poti constata ca nu ai facut cea mai inspirata alegere. Poate ca ai mai citit diverse informatii care te-au pus pe ganduri si te-au determinat sa gandesti ca nu te vei descurca. Esti foarte departe de adevar!

Prepararea cafelei la un astfel de espressor nu implica un proces complicat, pana la urma nu te pregatesti sa ridici un avion de la sol. Tot ce trebuie sa faci este sa respecti instructiunile din manualul dispozitivului si sa macini cafeaua corect.

Mai jos iti prezentam principalalele caracteristici ale espressoarelor de cafea manuale si iti explicam care sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere daca vrei sa alegi cel mai bun espressor manual pentru tine si familia ta!

Modele de espressoare

In functie de modul in care se face alimentarea cu cafea, exista mai multe modele de espressoare manuale de cafea.

espressor manual cu rasnita pentru cafea1. Espressoare manuale cu rasnita pentru cafea

Espressoarele manuale de cafea cu rasnita incorporata sunt printre cele mai bune si eficiente espressoare. Acestea au rasnita incorporata (deci functioneaza cu cafea boabe), ceea ce ii ofera cafelei un gust si aroma proaspata, prin faptul ca macina cafeaua exact inainte de prepararea bauturii, si astfel pastreaza aroma mai bine si mai mult timp.

2. Espressoare manuale cu cafea macinata

Acest tip de espressoare functioneaza cu cafea rasnita, neavand rasnita pentru a macina cafeaua boabe. In acest caz,  aveti varianta sa folositi o cafea deja macinata din comert sau, varianta mai “calitativa” dar mai consumatoare de timp, puteti sa folositi o rasnita de cafea separata, astfel incat sa aveti cafea proaspat rasnita care ofera un gust si o aroma proaspata. Tot ce trebuie sa faceti este sa rasniti separat cafeaua inainte de a face cafeaua la espressor.

espressor manual cu cafea macinata si pad de cafea

3. Espressoare manuale cu pad de cafea

Espressoarele manuale cu pad-uri de cafea sunt si ele o varianta convenabila. Aceste modele de espressoare functioneaza cu pad-uri de cafea, adica cu niste “saculeti” in care este deja pusa cafeaua in cantintatea necesara pentru o doza de cafea. Avantajul acestor modele este ca ai deja portionata cantitatea de cafea si “asezata” intr-o modalitate practica de a fi folosita. Foarte multe modele de espressoare manuale din comert ofera posibilitatea de functionare atat cu paduri de cafea cat si cu cafea macinata, ceea ce este un plus.

Tipuri de espressoare manuale

Categoria include mai multe tipuri de espressoare, toate avand in comun faptul ca trebuie sa intervii in procesul de preparare al cafelei.

1. Espressoare manuale actionate cu aburi

Facem referire la doua tipuri: Moka si dispozitiv electric cu aburi. Moka este un tip de espressor simplu (cel mai simplu), insa superior ibricului si cafetierei. In acest caz, pentru a extrage esenta de cafea este extrasa de o presiune generata de aburii rezultati de la apa fierbinte. Nu este vorba despre o presiune mare, insa cafeaua rezultata va fi aromata si va avea si crema aceea consistenta care te atrage. Pretul este un alt plus de care vei beneficia, pentru ca este foarte mic, insa nu te astepta sa poti face cu el ceea ce faci cu un espressor cu pompa.

Al doilea tip, se caracterizeaza prin faptul ca nu are o pompa, puterea sa fiind asigurata prin procesul de evaporare al apei din boiler. Se deosebeste de primul tip mentionat printr-o carcasa mai sofisticata si prin faptul ca detine sistem de incalzire. Specialistii recomanda o presiune de 9 bari pentru o cafea a carei aroma sa te multumeasca. Dispozitivul electric cu aburi ofera doar 3,5 bari, cu toate acestea, cafeaua obtinuta este superioara celei la ibric sau celei din cafetiera. Pretul este, de asemenea, un plus.

2. Espressoare manuale actionate cu piston

Si in acest caz in discutie intra doua tipuri: cu actiune directa si dispozitive cu arc. Primul tip mentionat nu dispune de pompa si nici nu functioneaza prin crearea presiunii pe abur. Ce inseamna acest lucru? Este sarcina ta sa impingi apa fierbinte din boiler prin sita. Procesul nu este dificil si iti asigura controlul direct asupra presiunii, insa si aupra timpului de preparare a cafelei. Recomandam acest model pasionatilor si profesionistilor, avand in vedere ca nu este cel mai simplu model de espressor de utilizat.

Al doilea tip, necesita, de asemenea, ceva efort fizic din partea ta. Arcul cu care dispozitivul este prevazut necesita compresie – iar acest proces intra in sarcina ta. Va trebui sa declansezi resortul pentru ca acesta sa impinga apa fierbinte prin sita. Espressorul cu arc este mai simplu de utilizat in comparatie cu cel prevazut cu piston, insa nu putem spune ca este tocmai confortabil de folosit.

3. Espressoare manuale actionate cu pompa electrica

Iata ca am ajuns si la tipul de espressor pe care il recomandam fara sa stam prea mult pe ganduri, din mai multe motive. Concret, este vorba despre espressorul semiautomat care dispune de o pompa electrica capabila sa ofere presiunea necesara prapararii unei cafele aromate. In momentul utilizarii sale ai posibilitatea de a presa cafeaua macinata sau sa folosesti un pad de cafea. Procesul este foarte simplu.

In magazine vei gasi preturi diferite pentru un astfel de espressor. Punctam acest aspect pentru ca, de regula, pretul face diferenta. Cele mai ieftine espressoare sunt si cele mai simple, care nu iti ofera o gama variata de produse. Pe de alta parte, cele mai scumpe iti permit sa ai mai multe tipuri de produse si au mai multe accesorii foarte utile (recipient pentru lapte si chiar si rasnita).

Accesoriile espressorului manual

Numarul de accesorii pe care le are espressorul de cafea conteaza. In functie de dotarile apartului putem sa spunem daca este un espressor de cafea bun si util, sau unul rudimentar, care iti ofera o cafea si atat. Printre cele mai importante accesorii numim:

  • Rasnita integrata – exista si modele care iti ofera acest avantaj, si anume acela de a avea integrat intru-un singur aparat tot ce ai nevoie pentru o cafea buna. Este un accesoriu important pentru espressoare (nu vorbim de cele cu pad-uri) pentru ca te scuteste de eforturi in plus si pfera o cafea cu un gust si o aroma deosebita.
  • Recipient pentru lapte – recipientul pentru lapte incorporat (fix sau detasabil – acesta e de preferat) este foarte foarte util. iti ofera sa faci o gama larga de bauturi pe baza de cafea si lapte, usor si intr-un timp record. toto ce trebuie sa faci este sa apesi pe butoane.
  • Sistem spumare al laptelui manual – daca espressorul manual nu are recipient pentru lapte, recomandam sa alegi un model care are cel putin un sistem de spumare al laptelui manual. In acest fel vei putea ca pe langa espresso sa consumi si alte bauturi precum latte sau cappucciono.
  • Numarul duzelor de cafea – de preferat este sa alegi un aparat care are cel putin 2 duze pentru cafea. In acest fel vei putea sa faci o cafea mare mai repede (dubla) sau vei putea sa faci cafea pentru 2 persoane in acelasi timp.
  • Numarul de produse oferite – aceasta “functie” este in stransa legatura cu accesoriile mentionate mai sus. Cu cat espressorul manual are mai multe din cele mentionate mai sus (recipient pentru lapte sau sistem manual de spumare, duze de cafea mai multe etc), cu atat aparatul este capabil sa ofere mai multe produse. De asemenea, multe aparate au programe presetate care iti ofera anumite bauturi; tot ce trebuie sa faci est esa apesi pe buton si vei avea cappuccino, latte etc (cu conditia sa aiba recipient pentru lapte, daca nu, vei spuma laptele separat la sistemul manual).

Presiunea espressorului manual (bar)

Presiunea pe care o asigura dispozitivul se constituie intr-un criteriu foarte important la achizitie, deoarece in functie de aceasta se poate obtine o cafea buna sau dimpotriva. Bineinteles ca scopul tau este de a utiliza un espressor capabil sa extraga toata aroma cafelei. Pentru ca acest scop sa fie atins este necesar sa achizitionezi un dispozitiv cu o putere de cel putin 9 – 9.5 bari, insa pentru o cafea buna ai nevoie de mai mult, recomandat este o presiune de 15 bari.

La modul general, o presiune mai mare face posibil ca si dizolvarea gazelor in lichide sa creasca. Tot presiunea determina si dizolvarea dioxidului de carbon, un rezultat al prajirii cafelei, creat in boabe. Ori prin decompresia CO2 se obtine spuma aceea cremoasa.

Capacitatea recipientului de apa (litri)

Din acest punct de vedere lucrurile sunt simple. Stii de cata cafea ai nevoie tu si familia ta in mod uzual, ceea ce inseamna ca stii care este „portia unei dimineti”. Ai de unde alege!  Exista espressoare manuale cu rezervorul incepand de la 0,5 l pana la unele mari, de 3 l.

Recomandarea noastra este sa te orientezi catre un espressorul manual pentru cafea cu un rezervor mai mare, pentru ca in acest fel iti vei usura munca si vei sta mai confortabil stiind ca nu trebuie sa umpli recipientul cu apa dupa fiecare doua cafele.

Prezenta vaporizatorului

Am spus intr-un context anterior ca temperatura optima a apei pentru extragerea cafelei este de 88-92 grade C. E bine sa stii ca laptele pentru cappuccino, macchiato sau latte are nevoie de abur de aproximativ 105 grade C pentru a fi spumos. Optiunea cu vaporizator o poti gasi la espressoare semiautomate si la unele modele electrice cu abur – ambele tipuri considerate fiind modele manuale de espressoare.

In final, ai in vedere si modul in care espressorul se dezasambleaza si se curata, modul in care acesta arata – designul sau –prezenta functiei de curatare a calcarului, in cazul in care stii ca utilizezi apa dura, si ergonomia butoanelor sau meniurilor.

Cum alegi cel mai bun espressor automat de cafea

Recomandari espressoare manuale de cafea

Mai jos am pregatit pentru tine o selectie de modele de espressoare de cafea din care poti alege. Selectia a fost facuta astfel incat produsele sa ofere un bun raport calitate/pret, sa acopere o gama larga de preferinte si nevoie sa fie fabricate de producatori cunoscuti astfel incat sa garanteze pentru calitatea lor. De asemenea, produsele recomandate are recenzii foarte bune din partea clientilor care deja au folosit produsele respective, ceea te iti ofera o alta garantie a calitatii lor.

1. Espressor manual Breville Barista Max VCF126X-01

Espressor manual Breville Barista Max VCF126X-01

Tip alimentare cafea: Cafea boabe (rasnita integrata de 250 gr. cu 30 de nivele de macinare, mai fina sau granule mai mari)
Tip bautura: Cafea Espresso, Cappuccino, Caffe Latte, Macchiato
Sistem spumare lapte: Manual + Recipient detasabil lapte 0.46 l
Presiune pompa: 15 bar
Capacitate rezervor apa: 2.8 l
Functii: Sistemul thermoblock, Sistemul auto-shot control, Steam Wand, Sistem de preinfuzare a cafelei

Vezi detalii si pret

2. Espressor manual Breville Prima Latte VCF045X-01

Espressor manual Breville Prima Latte VCF045X-01Tip alimentare cafea: Cafea macinata si pad-uri cu cafea
Tip bautura: Cafea Espresso, Cappuccino, Caffe Latte, Macchitto, Lapte cald
Sistem spumare lapte: Automat, rezervor lapte 300 ml
Presiune pompa: 15 bar
Capacitate rezervor apa: 1.5 l
Functii: Curatare automata, reglare spumare lapte (densitate), rezervor lapte detasabil pentru a fi pastrat in frigider

Vezi detalii si pret

3. Espressor manual De’Longhi Dedica Style EC 685

Espressor manual De'Longhi Dedica Style EC 685Tip alimentare cafea: Cafea macinata si pad-uri cu cafea
Tip bautura: Espresso, Espresso lung, Latte macchiato, Lapte cald, Caffe Latte, Ceai
Sistem spumare lapte: Manual, rezervor lapte 300 ml
Presiune pompa: 15 bar
Capacitate rezervor apa: 1.1 l
Functii: Sistem Anti-picurare, Oprire automata, Incalzire rapida (40 secunde), Tehnologia thermoblock , functia apa fierbinte, Constructie slim

Vezi detalii si pret

4. Espressor Studio Casa Barista latte

Espressor Studio Casa Barista latteTip alimentare cafea: Cafea macinata
Tip bautura: Espresso, Espresso lung, Latte macchiato, Cappuccino
Sistem spumare lapte: Automat, cana lapte 700 ml
Presiune pompa: 15 bar
Capacitate rezervor apa: 1.2 l
Functii: Sistem performant NTC pentru controlul precis al temperaturii; Dotat cu debitmetru pentru controlul exact al cantitatii de cafea (functie de memorare a cantitatii setate)

Vezi detalii si pret

5. Espressor manual ECG ESP 20101

Espressor manual ECG ESP 20101Tip alimentare cafea: Cafea macinata
Tip bautura: Espresso, Espresso lung, Latte macchiato, Cappuccino, Ristretto
Sistem spumare lapte: Manual
Presiune pompa: 20 bar
Capacitate rezervor apa: 1.25 l
Functii: Sistem avansat de incalzire, Functie brevetata ” Pre-Brew” – pre-preparare, Functie aburi/apa calda, Protectie impotriva suprapresiunii si supraincalzirii.

Vezi detalii si pret

6. Espressor manual De’Longhi EC221.B

Espressor manual De'Longhi EC221.BTip alimentare cafea: Cafea macinata si pad cafea
Tip bautura: Espresso, Espresso lung, Latte macchiato, Cappuccino, Ristretto
Sistem spumare lapte: Manual
Presiune pompa: 15 bar
Capacitate rezervor apa: 1 l
Functii:  Sistem Anti-picurare, Oprire automata, Indicator luminos, Sistem economisire energie electrica, Sistem “Self-priming” – masina este intotdeauna gata de functionare.

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo