Cum alegi cel mai bun racitor de vinuri

Cum alegi cel mai bun racitor de vinuri? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si afla informatii utile despre aceste frigidere speciale pentru vinuri si spumante!

Vinul a scris si continua sa scrie povesti incredibile, fiind considerat printre cele mai vechi si bune bauturi din toate timpurile. La cresterea si culegerea strugurilor si la fabricarea vinului se pune multa pasiune si atentie, iar traditia si secretele se transmit din generatie in generatie. Nu degeaba pentru a fi un bun specialist in domeniu trebuie sa studiezi ani buni si sa dai un examen cu adevarat dificil.

Vinul se consuma indiferent de eveniment si anotimp. Sunt persoane care il beau cu aceeasi bucurie vara cat si iarna. Indiferent de context, vinul aduce bucurie, creeaza prietenii si pecetuieste incheierea unei afaceri. Insa, pentru a te bucura cu adevarat de aceasta licoare trebuie sa apreciezi cu adevarat gustul ei si sa fii dispus sa o onorezi utilizand echipamentele si ustensilele necesare. Nu trebuie sa investesti o avere, insa un minim necesar se impune. Recomandam utilizarea unor pahare adecvate in functie de tipul de vin baut, un set de ustensile pentru vin (dopuri, tirbuson, picurator, aerator etc), un decantor si un racitor pentr vinuri care sa asigure temperatura optima de servire si conditiile ideale de pastrare.

Nota* Se impune o mentiune: popular se spune ca vinul rosu se consuma la temperatura camerei, insa, de putine ori nimerim ca temperatura camerei sa fie si temperatura recomandata de producator pe sticla de vin (exemplu, in zilele toride de vara o sa fie mult prea cald etc), de aceea va fi necesar sa se aduca vinul la o temperatura optima, prin utilizarea unui racitor, chiar si pentru acest tip de vin, nu doar pentru cele albe si rose-uri.

TOP 3 racitoare de vinuri

De ce sa alegi cel mai bun racitor de vinuri?

Evident, o intrebare justificata, la care am si raspuns in linii foarte largi. Vinul bun este o bautura sofisticata, potrivita persoanelor cu gust desavarsit care rezoneaza cu ideea de a servi un pahar cu vin pastrat in cele mai bune conditii.

Citesti acest articol tocmai pentru ca pretuiesti un vin bun si iti doresti un dispozitiv care sa iti asigure conditiile optime de pastrere a vinurilor, in comparatie cu un frigider (sau mini-frigider) clasic. Doar cel mai bun racitor de vinuri iti poate asigura temperaturile optime pentru diferitele tipuri de vinuri pe care le pastreaza.

De altfel, racitorul de vinuri este un dispozitiv care nu ar trebui sa lipseasca din restaurantele in care se pune pret pe calitatea servirii, insa nici de la resedintele colectionarilor sau consumatorilor de vin bun. Bineinteles, in restaurante, capacitatea unui racitor trebuie sa fie mai mare in comparatie cu al unui dispozitiv utilizat acasa.

In fond, intr-un racitor de vinuri se asigura conditiile de pastrare existente intr-o crama. La modul concret:

  • temperatura scazuta, optima tipului de vin depozitat;
  • temperatura fluctuanta de cel mult 5 grade C;
  • setarea temeperaturii in functie de tipul de vin depozitat;
  • nivelul de umiditate este optim – adica, nici mai mare de 80%, pentru a nu se forma mucegai, si nici mai mic de 60% pentru a nu se evapora vinul;
  • iluminare optima – prea multa lumina poate avea ca rezultat arome neplacute;
  • elimina orice miros care ar putea sa influenteze nefavorabil calitatea vinului.

Daca diversitatea acestor produse proiectate pentru a raci vinuri te incurca, sfaturile pe care ti le oferim in continuare te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere. Asadar…

Cum alegi cel mai bun racitor de vinuri?

Ai putea crede ca un astfel de dispozitiv poate fi ales precum un frigider obisnuit, urmarind caracteristici similare. Lucrurile nu stau tocmai asa, deoarece exista diferente importante. Dincolo de tipurile de racitoare de vinuri care impun o discutie minimala, fiind vorba despre cele clasice, prin care se vad sticlele cu vin, si cele incorporabile, la achizitionarea unui astfel de dispozitiv va trebui sa tii cont de urmatoarele aspecte:

Tehnologia utilizata

Atunci cand vorbim despre tehnologia racitorului de vinuri se impune sa vorbim despre racitorul termoelectric versus racitorul cu compresor. Ne vom ocupa de aceste doua modele pe rand, pentru a intelege ce le diferentiaza.

  • Racitorul termoelectric

Tehnologia racitorului de vinuri termoelectric – este fundamentata de efectul Peltier – „PELTIER [peltíe], Jean Charles Athanase (1785-1845), fizician francez. A descoperit (1834) efectul termoelectric. (v. termoelectric) si a construit o turbina hidraulica care-i poarta numele. A determinat (1841) experimental temperatura apei in calefactie”.

In cazul racitorului de vinuri termoelectric, caldura se absoarbe de un radiator din aluminiu, al carui rol este de schimbator de caldura. Ulterior, cu ajutorul unui ventilator, caldura este risipita fortat.

  • Racitorul cu compresor

In cazul unui racitor cu compresor se impune o minima discutie cu privire la racitorul cu compresor direct si la racitorul cu compresor dinamic.

Primul tip de racitor mentionat, adica cel cu compresor direct, se caracterizeaza prin faptul ca nu dispune de ventilator, in interior poate fi obtinuta o variatie de 3-6 grade Celsius, iar racirea se realizeaza in mod similar unui frigider clasic (pornire sau oprire compresor). Un astfel de racitor este potrivit industriei HORECA;

Al doilea tip de racitor, adica cel cu compresor dinamic, are inclus un ventilator care se actioneaza electronic si asigura o racire rapida  cu o variatie de 1-3 grade. O astfel de tehnologie este prezenta la racitoare incorporabile si la racitoarele cu mai multe zone de temperatura.

Avand in vedere toate aceste informatii, ce racitor alegi totusi? Termoelectric sau cu compresor? Raspunsul potrivit ti-l vei oferi singur, pentru ca depinde de locul in care il vei amplasa si de buget, ori tu esti singura persoana care cunoaste aceste aspecte.

Un racitor termoelectric te va limita cand vine vorba despre amplasare, pentru ca nu-l vei putea pozitiona afara sau intr-un spatiu in care nu exista aer conditionat. Pe de alta parte, un racitor cu compresor este cu mult mai scump decat prima varianta, insa nu te va conditiona din punct de vedere termic.

Capacitatea racitorului – numarul de sticle

Teoretic, te intereseaza putin spre deloc capacitatea exprimata in litri, insa trebuie sa te preocupe cate locuri speciale pentru depozitarea sticlelor cu vin de 0,75 litri detine. Mai mult, trebuie sa ai in vedere si cate rafturi pentru depozitare iti ofera racitorul. Greu de crezut ca la resedinta vei avea nevoie de un racitor capabil sa depoziteze cateva sute de sticle. Sau poate ca da, daca esti un colectionar impatimit. Daca nu te regasesti in descrierea anterioara, iti va fi suficient un racitor care sa poata stoca o singura sticla sau doar cateva sticle cu vin – cel mult 24.

Posibilitatea de reglare a temperaturilor optime

Aici se impune sa stabilim si care sunt diferentele dintre un racitor in care iti doresti sa depozitezi pe termen lung sticle cu vin si un racitor din care iti doresti sa poti lua oricand o sticla cu vin pentru a o servi. Daca pentru prima varianta iti va fi util un racitor care asigura o temperatura de 13-15 grade C, in cea de a doua varianta, orienteaza-te catre un racitor care poate asigura o temperatura de pana la 7 grade C.

Ce trebuie sa stii despre zonele de temperatura

Presupunand ca nu intentionezi sa achizitionezi un racitor de vinuri in care sa pui mai mult de 24 de sticle, la un racitor termoelectric, doua zone de temperatura sunt suficiente sa raceasca eficient.

Daca, in schimb, urmaresti sa achizitionezi un racitor pe care sa-l pozitionezi undeva afara, pe o terasa sa spunem, un astfel de dispozitiv cu compresor si cu o singura zona de temperatura reprezinta o varianta optima, inclusiv din punct de vedere al pretului.

In alta ordine de idei, in situatia in care dispui de un buget generos, poti alege un racitor cu compresor cu doua sau chiar trei zone de temperatura.

Designul racitorului de vinuri

Atunci cand vine vorba despre design-ul racitorului de vinuri trebuie sa mentionam aspecte precum tipul materialelor folosite, culori, dimensiuni si tipul racitorului. Cele mai utilizate materiale sunt sticla, metal si lemn.

Poti opta pentru un racitor de sine statator, independent (acum se gasesc la diferite dimensiuni, nu numai cele foarte mari) sau pentru un racitor incorporabil sub blat sau in dulap. Daca vrei un racitor independent, insa nu foarte mare, poti alege unul cu o capacitate de 6-8 sticle pe care-l poti aseza pe blatul din bucatarie.

Alte criterii de care este bine sa tii cont

  • posibilitatea setarilor electronice pentru stabilirea temperaturii si umiditatii optime;
  • posibilitatea de dezghetare automata;
  • sistem reversibil pentru usa;
  • clasa energetica A sau B, care asigura un consum de energie optim;
  • posibilitatea de a alege un racitor silentios – sub 45 decibeli. Posibil de selectat daca in discutie intra un racitor cu compresor.

In concluzie, racitorul de vinuri te poate ajuta sa savurezi bautura preferata in cele mai bune conditii de temperatura. Vestea buna este ca nu va fi necesar sa „bati” magazinele in lung si in lat pentru a achizitiona cel mai bun dispozitiv pentru nevoile tale. Il vei gasi cu siguranta pe rafturile unui magazin online!

Cum alegi cel mai bun racitor de vinuri

Recomandari racitoare de vinuri

Pentru a-ti facilita cautarile am pregatit o selectie de racitoare de vinuri din care poti alege. Modelele selectate sunt printre cele mai cautate, au recenzii bune din partea utilizatorilor si acopera o gama larga de nevoi.

1. Racitor de vinuri Klarstein Reserva vinoteca 12

Racitor de vinuri Klarstein Reserva vinoteca Tip : racitor de vinuri
Capacitate: 12 sticle

Temperatura interna reglabila, eficientul material izolant si ventilatorul din spatele racitorului asigura o temperatura constanta pentru a satisface nevoile dumneavoastra. Multumita LED-ului din cadrul panoul de control reglarea temperaturii se face usor, atat in partea de sus si in partea de jos a racitorului. Interval  temperatura: 7 – 18 °C. Afisaj pe un display LCD.

Vezi detalii si pret

2. Racitor vin termoelectric Hyundai HYU VIN 18

Racitor vin termoelectric Hyundai, HYU VIN 18Tip : racitor de vinuri
Capacitate: 18 sticle

Racitor de vinuri pentru 18 sticle, negru, usa tip vitrina (geam fumuriu), display comenzi senzorial, cls B, volum net 48L, temperatura minima 12ºC, temperatura racire intre 12ºC–18ºC, nivel zgomot 38 dB, energie consumata 175.2 kWh/an, dimensiuni (WxDxH): 35.5x51x65 cm, greutate neta 16 kg

Vezi detalii si pret

3. Racitor de vinuri Klarstein Vivo Vino 26 vinoteca

 Klarstein Vivo Vino 26 vinoteca Tip : racitor de vinuri
Capacitate: 26 sticle

Crama are o usa dubla izolata, din otel inoxidabil si sticla, unde pot fi stocate pana la 26 de sticle de vin pe sase rafturi din lemn. Iluminatul cu LED-uri discrete doar adauga o nota la estetica si luxul de expunere. Emisiile de zgomot in dB (A) 1 pW: 41 db – masurata in conformitate cu Directiva 86/594 / CEE a Consiliuluia.

Vezi detalii si pret

4. Racitor de vinuri Klarstein Vinovilla Duo 42 vinoteca

 Klarstein Vinovilla Duo 42 vinoteca Tip : racitor de vinuri
Capacitate: 42 sticle

Prezentare perfecta: vinoteca frigorifica de vinuri cu usa din sticla, cadru din otel si iluminare tripla in rosu, albastru sau alb – potrivit pentru orice ocazie. Utilizare flexibila: unitate de bucatarie in picioare sau incorporata. Depozitare superioara: doua zone independente de racire, sistem antivibratie, controlul umiditatii aerului.

Vezi detalii si pret

5. Vitrina de vinuri Liebherr Premium WKb1812

Tip : racitor de vinuri
Capacitate: 66 sticle

Filtru activ de carbune. Deorece mirosurile mediului ambiant pot influenta in mod substantial vinurile in cazul unei depozitari de lunga durata, calitatea optima a aerului este asigurata prin alimentarea cu aer proaspat prin intermediul unui filtru de carbune activ usor de inlocuit. Fiecarei zone pentru vin ii este atribuita un filtru de carbune activ propriu.

Vezi detalii si pret

6. Racitor de vinuri Klarstein Botella 450 vinoteca

 Klarstein Botella 450 vinoteca Tip : racitor de vinuri
Capacitate: 66 sticle

Frigider de vinuri de mare capacitate cu o capacitate de 428 litri. Aparatul este livrat cu 16 rafturi elegante din lemn si detasabile si are de asemenea, o optiune de stocare fixa, care sa permita o segmentare flexibila a stocurilor de vin si pentru a permite n acces rapid la diferite vinuri. Usa din otel inoxidabil cu maner din otel inoxidabil si sectiune de control tactil si ecran LCD.

Vezi detalii si pret

 

 

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo