Cum alegi cel mai bun aparat de deshidratat fructe si legume

La ce folosesti un aparat de deshidratat fructe si legume, cum sa-l folosesti, si cel mai important, cum alegi cel mai bun aparat de deshidratat fructe si legume? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si vei afla raspunsuri la toate aceste intrebari!

Dintre aparatele pe care ar trebui sa le alegi pentru bucataria ta nu ar trebui sa lipseasca nici cel mai bun aparat de deshidratat fructe si legume (alaturi de un aparat de vidat alimente, un multicooker sau slow cooker si alte electrocasnice). Fireste, asta daca faci parte din aceea categorie speciala de oameni atenti la propria sanatate. In mod cert, cu un deshidrator pe blatul din bucatarie vei putea sa te asiguri ca mai tarziu, oricand iti vei dori, vei putea sa consumi fructe si legume proaspete.

E bine sa stii ca sa consumi fructe si legume deshidratate este cu mult mai sanatos decat le-ai consuma la conserva, pentru ca nu le veti servi cu adaosuri de conservanti si zahar. Fructe deshidratate poti consuma atunci cand ai pofta de ceva dulce, insa refuzi sa mananci o prajitura cu multe, multe, calorii. De asemenea, le poti adauga in deserturi usoare.

TOP 3 deshidratoare de fructe si legume

De ce sa cumperi un aparat de deshidratat fructe si legume?

Desi am punctat anterior cateva aspecte pentru care merita sa investesti intr-un aparat de uscat fructe si legume, este necesar sa aducem in discutie pe larg avantajele care va pot determina sa il cumparati:

  • partea cea mai buna consta in faptul ca prin eliminarea apei din alimente, deshidratorul nu distruge enzimele si vitaminele din fructe sau din legume;
  • alimentele deshidratate isi pastreaza calitatile nutritive timp indelungat;
  • chiar daca vei cumpara fructe si legume uscate din comert, nu se pot compara cu cele deshidrate acasa, utilizand un deshidrator, pentru ca pot avea un continut ridicat de zahar;
  • dupa cum am mai spus, deja, te poti bucura de un desert sanatos oricand iti doresti, consumand fructele deshidratate ca atare sau adaugandu-le in deserturile pe care le prepari;
  • toamna sau iarna, poti consuma legume si fructe preferate rare in aceste anotimpuri, fara sa le cumperi cu sume exorbitante, depozitandu-le dupa ce le deshidratezi;
  • nu in ultimul rand, prin faptul ca nu sunt obtinute la temperaturi care care sa le elimine enzimele si vitaminele, le poti include in cadrul unor diete raw vegan,
  • cel mai important lucru – cele mai multe aparate permit deshidratarea si altor alimente precum: carne, paste facute in casa, gustari pentru animalele de companie etc.

Cum alegi cel mai bun aparat de uscat fructe si legume?

Klarstein Fruit Jerky 6 Basic uscător pentru fructeTipul aparatului de deshidratat

In primul rand, ai in vedere tipologia aparatelor de deshidratat fructe si legume. Din acest punct de vedere, poti sa alegi intre doua tipuri de deshidatoare, diferentiate prin tehnologia de care dispun:

  • Cu flux de aer vertical

Un astfel de deshidrator are forma circulara si dimensiuni reduse. Principiul de functionare presupune utilizarea mai multor tavi dispuse vertical (etajate). Sursa de caldura este pozitionata in partea de jos, facand posibil ca aerul sa urce natural prin orificiile cu care sunt prevazute tavile sau sa fie impins de un ventilator.

Un astfel de aparat ocupa un loc mai mic in bucatarie, insa are si dezavantaje, in ideea in care, la anumite intervale de timp, tavile trebuie sa fie rotite, astfel incat, cele de jos sa ajunga in partea de sus la un moment dat. Daca nu vei proceda astfel, fructele si legumele asezate pe tavile de jos, fiind mai aproape de sursa de caldura, se vor usca mai rapid in comparatie cu celelalte.

  • Cu flux orizontal (tip cutie)

Desi acest aparat de deshidratat fructe si legume presupune, precum modelul precedent, utilizarea tavilor dispuse supraetajat, diferenta intre cele doua consta in faptul ca acestea pot fi accesate individual. Sursa de caldura nu mai este dispusa la baza, ci in spatele aparatului – exista modele care sunt prevazute si cu un ventilator, in ideea in care fluxul de aer sa fie mai rapid.

Aerul cald se elimina ori prin partea din fata a aparatului, ori prin partea superioara, prin niste orificii de care acesta dispune.  Cel mai important avantaj pe care il asigura acest tip de aparat consta in faptul ca fluxul de aer orizontal este cu mult mai omogen, ceea ce inseamna ca tavile nu trebuie sa fie rotite pentru o deshidratare optima a fructelor si legumelor.

Capacitatea deshidratorului de fructe si legume

Desi nu putem generaliza, deshidratoarele cu flux de aer orizontal au o capacitate mai mica in comparatie cu acelea cu flux de aer vertical, care dispun de un numar mai mare de tavi – la unele modele chiar si 16 sau mai mult de 20 de tavi. In functie de acest aspect, va trebui sa alegi un aparat de uscat fructe si legume potrivit nevoilor tale.

Puterea de deshidratare

Din experienta utilizarii electrocasnicelor mari sau mici stii ca o putere mai mare le asigura performantele ridicate. Similar se intampla si in cazul deshidratoarelor, dar ai in vedere urmatoarele aspecte:

  •  alege un aparat cu o putere mai mare de 200W, pentru ca aceasta este puterea minima necesara deshidratarii rapide;
  • deshidratoarele de 200-300 W sunt eficiente si au costuri mai mici decat cele a caror putere este mai mare de 400 W, insa nu pot sa egaleze performantele acestora.

In alta ordine de idei iti este util sa stii ca pentru deshidratarea fructelor si legumelor cu un continut semnificativ de vitamina C iti este necesara o putere mai mica, iar daca iti doresti sa deshidratezi fructe si legume cu un continut mare de apa, vei avea nevoie de o putere mai mare. In functie de aceste considerente, potrivit este sa achizitionezi un produs cu mai multe trepte de putere.

Materialele din care este fabricat

Aici e simplu. In principiu, ai de ales intre plastic si otel inox. De regula, deshidratoarele din otel sunt utilizate in domeniul HORECA, dar daca dispui de un buget mai mare, nu inseamna ca nu poti face achizitia pentru propria bucatarie. Alte materiale recomandate sunt: plastic fara BPA sau policarbonat.

Acesoriile aparatului de deshidratat

Facem referire in mod special la tavile de care deshidratorul dispune. Dincolo de numarul acestora, important, de astfel, daca stii ca vei deshidrata fructe sau legume in cantitati mari, poti avea in vedere si alte aspecte:

  • exista deshidratoare care au tavi speciale pentru alimente RAW vegane, utile daca esti adept al dietei.
  • controlul  temperaturii: pentru ca fructele si legumele necesita o anumita temperatura de uscare in functie de tipul lor,
  • functia de reglare a temperaturii este deosebit de importanta. Daca pentru fructele si legumele cu un continut mare de vitamina C, temperatura optima este de 30 – 40 de grade C., cele cu un continut mare de apa necesita temperaturi mai mari de 50 grade C.
  • ventilatorul integrat: este foarte util pentru ca are un rol determinant in deshidratarea uniforma a fructelor si legumelor pe fiecare
  • protectie supraincalzire;
  • indicator luminos;
  • mentinere la cald;
  • picioruse reglabile;
  • timer si termostat.

Pretul unui deshidrator de alimente

Am ajuns si la buget – la pret, adica. Vestea buna este ca vei putea sa achizitionezi un aparat de deshidratare fructe si legume, chiar daca dispui de un buget mai mic. Cu toate astea, pentru performanta ar trebui sa iei in calcul un pret mai mare. Diferentele de preturi sunt determinate, de regula, de tipul deshidratorului, numar de tavi de care dispune, functiile cu care este prevazut si brand.

Garantia aparatul de uscare fructe si legume

Nu in ultimul rand, ia in calcul un aparat cu minim doi ani garantie. Vorbim despre un aparat la care pot aparea defectiuni si este bine sa iei in calcul riscul de a plati suplimentar achizitiei daca nu dispui de o garantie care sa te avantajeze in cazul in care in timp va fi necesar sa duci aparatul in service.

Cum alegi cel mai bun deshidrator de fructe si legume

Recomandari aparate de uscat fructe si legume

Pentru a-ti facilita cautarile am pregatit pentru tine o selectie de cateva modele de aparate de deshidratat fructe si legume din care sa alegi. Au fost alese modele astfel incat sa acopere o gama larga ne preferinte, nevoi si bugete. De asemenea, acestea au recomandari si recenzii bune din partea celorlati utilizatori, cat si un bun raport calitate/pret.

1. Klarstein Fruit Jerky 14 uscator pentru fructe

 Klarstein Fruit Jerky 14 uscător pentru fructe Masina de deshidratat, puternica, cu 1000 W putere pentru fructe uscate, legume sau carne, pentru produse de patiserie, racoritoare. Zona uscata mare, 14 straturi din otel inoxidabil intr-o constructie de insertie stabila.

Temperatura reglabila si timpul de uscare pentru rezultate perfecte, chiar si distributie a caldurii prin modul de recirculare. Prin timer programabil aparatul poate fi setat pana la 40,59 ore. Pentru a facilita munca, manualul contine sfaturi extinse pentru prepararea, rafinarea si uscarea diferitelor arome.

Vezi detalii si pret

2. Deshidrator digital fructe si legume Biovita

Deshidrator digital fructe si legumeBiovitaDeshidratorul Biovita DEH-600D este ideal pentru deshidrarea fructelor, legumelor, verdeturilor si chiar a plantelor medicinale. Cu uscatorul de fructe de la Biovita, productia de alimente uscate va fi destul de simpla. Asa ca aveti libertate deplina in gust, consistenta si continutul de materii prime.

Cu un design unic si 9 tavi din inox, acest deshidrator isi merita un loc important in bucatarie. Deshidratorul dispune de 9 tavi suplimentare cu grilaj marunt pentru fructele mai marunte (afine, mure sau goji) si o tava pentru rulouri de fructe. Deshidratorul Biovita DEH-600D are o putere de 600 W, este realizat din inoz si are termostat.

Vezi detalii si pret

3. Klarstein Fruit Jerky 6 Basic uscator pentru fructe

 Klarstein Fruit Jerky 6 Basic uscător pentru fructe Uscatorul de alimente Fruit Jerky 6 Basic de la firma Klarstein aduce fructe sau legume, ca o gustare delicioasa. Cu puterea de 630 W dispozitivul elimina din fructe sau legume apa si extinde durata de viata. Temperatura este reglata in mod continuu pana la 68 ° C si se asigura intotdeauna temperatura corecta pentru o uscare optima pentru astfel de produse alimentare – fie fructe, legume, carne sau peste. Cu ajutorul cronometrului puteti seta timpul de uscare pana la 40 de ore la minut. Pe 6 etaje, aparatul ofera un total de 0.58 mp suprafata de uscare. Spatiu suficient pentru cantitati mari de produse alimentare care urmeaza sa fie uscate.

Vezi detalii si pret

4. Deshidrator de alimente Concept SO2050

Deshidrator de alimente Concept SO2050

Deshidratare rapida si uniforma pe tot parcursul anului. Deshidratarea este una dintre metodele cele mai eficiente de conservare a alimentelor si poate fi utilizata pe tot parcursul anului. Cu o putere de 500 W, totul va fi procesat foarte rapid. Puteti, de asemenea, sa-l utilizati pentru a prepara gustari delicioase pentru animale de companie. Functionarea SO2050 este foarte simpla si intuitiva, cu control digital. In functie de necesitatile curente si de tipul alimentelor de deshidratat, alegeti o temperatura cuprinsa intre 35 si 70 ° C. Cu o putere de 500 W, totul va fi procesat foarte rapid, fara pic de efort.

Vezi detalii si pret

5. Klarstein Valle di Frutta uscator pentru fructe

 Klarstein Valle di Frutta uscător pentru fructe Puternic uscator de fructe de la Klarstein usuca fructele , legumele , carnea si alte alimente intr-un ritm rapid si, prin urmare, face, gustari cu ingrediente durabile si delicioase.Cu puterea sa cu putina energie termica de 250 wati si distributia caldurii uniforma a lui di Valle Frutta dehydrator asigura ca apa nu ramane in produsele alimentare. Pentru prepararea flexibila din diferite produse alimentare, intervalul de temperatura de 40-70 ° C este reglabil. Cronometrul reglabil faciliteaza utilizarea si se termina procesul de uscare, la un timp presetat automat.

Vezi detalii si pret

6. Deshidrator de alimente Daewoo DD450W

Putere nominala – in ceea ce priveste cantitatea de energie eliberata, un deshidrator ce are 500 W isi va face corect atributiunile. Temperatura reglabila – controlul temperaturii intre 35-70°C este foarte important daca ne gandim la faptul ca diverse tipuri de alimente se pot deshidrata doar la anumite temperaturi. Ventilator integrat – dupa incalzirea alimentelor pentru a elibera umiditatea din interior, ventilatorul aparatului da aerul cald si umed afara din aparat prin orificiile de ventilatie.

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj