Casa & Gradina

Cum alegi cea mai buna bancheta pentru acasa

Cum sa alegi cea mai buna bancheta pentru acasa? Care sunt criteriile dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand cumperi o bancheta pentru casa ta si unde sa o folosesti astfel incat sa fie utila si practica? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si afla informatii folositoare legate de banchetele de interior.

O bancheta este o piesa de mobilier utila, eleganta si foarte versatila. Aceasta poate fi instalata cu succes in mai multe camere din casa, indiferent ca vorbim despre hol, living, dormitor sau bucatarie. Cu toate ca in teorie, intre banchetele de bucatarie si bachetele de living si dormitor exista diferente, in practica, in ziua de astazi aceste diferente sunt din ce in ce mai mici sau chiar inexistente.

Spatiul casei tale este foarte important, indiferent ca vorbim despre interior sau de exterior (curte, gradina etc), si din acest motiv, este indicat sa acorzi o importanta deosebita atunci cand alegi piesele de mobilier si decoratiunile din casa. Casa trebuie sa devina spatiul unde tu si familia ta va simtiti cel mai bine, va relaxati si petreceti momente calitative impreuna.

Ce sunt banchetele si la ce ne folosesc ele?

Detaliile si formele din ce in ce mai sofisticate ne ingreuneaza sarcina de a identifica anumite tipuri de mobilier. Canapea, divan, pat, banca, bancheta, sunt numai cateva exemple de piese de mobilier care intr-o anumita masura au lucruri in comun (nu numai rolul lor). Mai nou, o sa gasiti pe piata elemente imprumutate de la un anumit tip de mobilier, pentru a spori avantajele altor piese. Cu toate ca definitiile si utilitatile banchetelor nu sunt batute in cuie, mai jos gasim cateva informatii importante legate ele si de rolul lor in viata noastra.

Ce sunt banchetele?

O explicatie simplista ar fi ca banchetele sunt surorile mai mici ale canapelelor si surorile mai mari ale bancutelor (depinzand si de model). Banchetele sunt piese de mobilier utile, foarte versatile si care te pot ajuta sa gasesti solutii ingenioase pentru camerele sau spatiile din casa cu probleme. Banchetele sunt piese de mobilier mai simple si mai mici fata de canapele, insa mult mai confortabile si elegante fata de simplele bancute.

Avantajele banchetelor este ca ocupa mai putin spatiu comparativ cu canapelele, sunt mult mai confortabile fata de bancute si sunt solutia perfecta pentru casele cu probleme de spatiu. Este adevarat, o bancheta nu poate inlocui o canapea sau un pat, insa nici nu este acesta scopul ei. Banchetele ne ajuta sa beneficiem de locuri de stat jos, in diverse zone din casa, fara sa ocupe prea mult spatiu din camera.

Unde le poti folosi?

Poti alege orice tip de bancheta si o poti utiliza in orice camera, tot ce trebuie sa faci este sa asortezi bancheta cu stilul din camera respectiva si cu restul obiectelor si pieselor de mobilier. Utilizarea unei banchete intr-un anumit spatiu nu are restictii, ci numai putina atentie legata de dimensiuni, forma si stil.

  • Zonele din casa – unde poti aseza o bancheta sunt numeroase. Camera de zi, dormitorul, camera copilului, holul, balconul sau bucataria sunt toate spatii din casa care pot beneficia de utilitatea unei banchete. Diferentele intre banchetele pentru bucatarie, banchetele pentru living, dormitor sau hol nu sunt asa de mari, de aceea le poti utiliza cu incredere in orice incapere.
  • O bancheta in living – te poate ajuta sa creezi o zona intima, zona pe care o poti utiliza sa te reculegi, sa citesti o carte, sa bei o cafea sau sa asculti muzica. Zona centrala din living v-a ramane zona canapelei, insa o bancheta asezata intr-un colt, poate chiar langa geam sau biblioteca va aduce o nota de intimitate si eleganta in living.
  • Bancheta in dormitor – poate inlocui cu succes taburetul pentru masuta de toaleta, poti aseza pe ea cuvertura de pat, seara cand te pregatesti de culcare sau sa iti ofere acel spatiu in care sa te asezi si sa te relaxezi. O poti aseza in dressingul de haine (daca ai) langa geam sau cel mai bine, o poti aseza la capatul patului.
  • Bancheta din bucatarie – poate suplini o parte din scaune sau chiar coltarul de bucatarie. Totul depinde de modul in care ai bucataria amenajata si de marimea ei. In cazul in care ai o bucatarie mare, bancheta poate fi folosita pentru a amenaja o zona unde poti bea cafeaua si citi ziarul dimineata, iar daca este o bucatarie foarte mica, o bancheta si o masuta mica este solutia pentru zona de servit masa.
  • Bancheta in hol si balcon – este din ce in ce mai utilizat si intalnita. Nu numai ca este o solutie comoda, practica si eficienta de a crea locuri de stat joi, dar ajuta la conturarea spatiilor si le le ofera acestora viata si intimitate. Gandeste-te cum ar fi sa stai in balcon, pe o bancheta si sa bei un pahar de vin la apusul soarelui.

Cum alegi cea mai buna bancheta pentru acasa

Alegerea unei banchete pentru casa ta presupune putina atentie si studiu in prealabil. Daca citesti informatiile prezentate de noi in cadrul acestei evaluari, vei putea sa alegi alegi o bancuta de calitate, potrivita nevoilor tale. Nu sunt foarte multe caracteristici de tinut cont, insa sunt importante.

Stilul si forma

  • Stilul banchetei – trebuie ales in functie de celelalte piese de mobilier si de stilul camerei in care va fi asezata. Stilul unei canapele este dat de o combinatie de factori (forma, materiale, detalii etc). Plaja de stiluri din care poti alege este foarte larga, de la banchete moderne, banchete in stil marocan, banchete in stil frantuzesc, banchete englezesti pana la banchete rustice. Alege stilul banchetei astfel incat sa fie in armonie cu stilul utilizat in camera in care aceasta va sta.
  • Forma banchetei – va fi aleasa in functie de preferintele personale, de spatiul din camera si de obiectele din camera. Indiferent ca alegi o bancheta cu spatar sau fara, ca alegi o bancheta cu brate laterale sau fara, o bancheta dreptunghiulara sau pe semicerc, trebuie sa ai grija sa fie o bancheta comoda, de calitate si care sa se potriveasca in peisaj (camera).

Materialele utilizate

Sa alegi o bancheta este mai simplu decat ai alege un pat sau o canapea, datorita simplitatii sale. Cu toate ca nu este la fel de complicat, nici alegerea unei banchete nu este un lucru de neglijat deoarece ai nevoie de calitate. Indiferent de modelul ales, ai grija sa legi o bancheta de calitate si rezistenta.

  • Structura – materialele din care este confectionata o bancheta sunt multe, insa toate acestea trebuie sa fie rezistente. Indiferent ca alegi o bancheta din lemn masiv sau o bancheta din combinatii de materiale (fier forjat cu lemn etc), important este ca acestea sa fie durabile.
  • Tapiterie – de asemenea, pe langa calitatea materialelor utilizate la structura banchetei, si materiale cu care se tapiteaza (panze, stofe, umpluturile etc) trebuie sa fie de cea mai buna calitate pentru a rezista frecventelor utilizari. Cele mai intalnite banchete sunt banchetele capitonate (cu lana, calti etc) si captusite cu diverse materiale (stofa, in, piele naturala, piele ecologica etc).
  • Umplutura – in concluzie, cele mai rezistente sunt banchetele cu structura din lemn masiv sau lemn cu metal si tapitate cu materiale naturale (in, stofa etc). Umplutura cu care se capitoneaza bancheta (in cazul in care are) trebuie sa fie si ea de buna calitate, sa nu se stranga in diferite parti (faimoasele ghemotoace) si sa nu transpiri atunci cand stai pe ea.

Spatiul si dimensiunile

Dimensiunile banchetei trebuie alese in functie de spatiul disponibil din camera, de zona unde o montezi si de nevoile tale. De exemplu, daca spatiul iti permite, poti opta pentru banchete generoase, cu mai multe locuri de stat jos. Insa, pe langa spatiul disponibil, mai trebuie sa ai in vedere si locul unde vei aseza bancheta si destinatia ei.

De exemplu, pentru living, balcon si bucatarie poti opta pentru o bancheta de 3 locuri, in schimb, pentru camera ta sau camera copiilor o bancheta pentru 1 sau 2 persoane este suficient de mare, avand in vedere scopul acesteia. Mereu sa ai in vedere marimea spatiului unde o pui, nevoile tale si scopul pentru care o iei atunci cand alegi o bancheta pentru acasa.

Spatiile de depozitare

Cu toate ca banchetele sunt piese de mobilier destul de simple, exista cateva modele care sunt dotate sau prevazute cu anumite spatii de depozitare sau pentru a aseza diverse obiecte pe ele. Cele mai intalnite sunt poate bancheta cu lada de depozitare pentru paturi si bancheta cu suport lateral pentru telefon sau setul de ceai.

Tocmai datorita acestor “dotari” care nu sunt neaparat specifice banchetelor, in unele zone sau la anumite magazine vom gasi o bancheta sub denumirea de canapea sau o canapea sub denumirea de bancheta. Cea mai intalnita confuzie este la banchetele ale caror brate se lasa in jos, astfel formand un mic pat, si astfel foarte multi le vor numi canapele extensibile. Insa, acestea sunt mai mult banchete cu cateva functii in plus , decat o canapea extensibila.

Recomandari banchete pentru interior

Am pregatit o lista cu diferite modele de banchete comercializate de diferite magazine de profil din Romania. Modelele selectate se incadreaza in stiluri diferite, au forme si intrebuintari diferite, astfel incat sa acoperim o plaja larga de nevoi si cerinte.

1. Canapea fixa tapitata, Upholstered TA329

Upholstered este o colectie de mobilier de inalta calitate, realizata cu o deosebita atentie la detalii. Aceasta colectie se caracterizeaza prin combinatia de culori fine a materialelor si gama variata de produse, care vor aduce un plus de eleganta si confort casei dumneavoastra. Simpla dar versatila, canapeaua fixa tapitata Upholstered se integreaza perfect in locuinta dumneavoastra oferindu-i o nota de eleganta.

Tip: bancheta cu brate si spatar
Materiale: Lemn de plop / Stofa
Dimensiuni: 157 x 78 x 92 cm

Vezi detalii si pret

2. Bancheta InDesign crem

Bancheta InDesign crem este foarte versatila, putand fi utilizata in living, dormitor, hol, bucatarie sau balcon. Este spatioasa (2 locuri), insa nu ocupa mult spatiu in casa datorita formei sale. Scaune, tabureti, banchete adauga un plus fiecarei camere. Nu doar pentru ca sunt obiecte de mobilier practice ci si pentru ca formeaza un punct focal si poate crea un contrast vizual minunat pentru decorul de ansamblu.

Tip: bancheta simpla, fara brate
Materiale: lemn, textil
Dimensiuni: 90 x 50 x 45 cm

Vezi detalii si pret

3. Canapea extensibila Bebop Unfinished Orange

Bancheta, canapea, divan si pat. Canapeaua Bebop se distinge prin capacitatea de  «improvizatie» si versatilitate. Cu ambele brate laterale ridicate, Bebop se transforma intr-un divan atragator si confortabil. Prin rabatarea unuia dintre brate, Bebop devine fotoliu de relaxare, fiind locul perfect pentru lectura sau, pur si simplu, pentru a te delecta cu cana cu ceai.

Tip: bancheta cu brate si spatar
Materiale: lemn de pin, textil
Functii: coborarea bratelor (se transforma in pat si divan)
Dimensiuni: 180 x 80 x 75 cm

Vezi detalii si pret

4. Bancheta sofa Stillo Polka

Bancheta sofa Stillo Polka este minunata spre a decora holul de la intrare sau livingul. Plina de gratie, imbina utilitatea compratimentului cu sertar cu eleganta stilului clasic. Structura din lemn masiv de fag asigura stabilitate si trainicie. Tapiteria din textil rezistent la uzura aduce o nota vesela în amenajare, multumita modelului cu buline (polka dots).

Tip: bancheta cu brate si spatar
Materiale: lemn de fag, textil
Functii: sertar, suport pentru telefon
Dimensiuni: 95 x 44 x 88 cm

Vezi detalii si pret

5. Bancheta shabby chic Little Belinda

Bancheta shabby chic Little Belinda poate sta in hol, dormitor sau living – nu va veti impiedica de ea, dar nici n-o veti trece cu vederea. Isca optimism din prima clipa, asta multumita panzei cu imprimeuri florale bleu. Are picioare trainice, pregatita fiind sa stea ore in sir la povesti. Tapiteria banchetei este croita din panza rezistenta la uzura, imbracand perna confortabila.

Tip: bancheta simpla
Materiale: lemn de brad, textil
Dimensiuni: 84 x 30 x 53cm

Vezi detalii si pret

6. BAG203 – Banca, bancuta pat lada depozitare – Gri

Aceasta bancheta simpla este ideala pentru a fi asezata in dormitor, la capatul patului, pe hol sau in living. Simpla dar eleganta, combina utilitatea cu frumosul. Are spatiu de depozitare generos, ceea ce ii creste utilitatea.

Tip: bancheta simpla
Materiale: MDF, Lemn, Bumbac 100%
Functii: lada depozitare
Dimensiuni: 83 x 43 x 40 cm

Vezi detalii si pret
Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

3 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago