Casa & Gradina

Cum sa alegi cel mai bun dulap de haine

Cum alegi cel mai bun dulap de haine astfel incat sa fie util si practic? Citeste acest ghid de cumparaturi si afla toate informatiile necesare.

Doua din cele mai importante piese dintr-un dormitor sunt patul si dulapul de haine. Este bine sa acorzi o atentie deosebita atunci cand alegi aceste piese de mobilier pentru ca au o mare importanta in viata ta. Ambele te ajuta sa duci o viata mai relaxata, contribuind la confortul tau.

Poate nu pare asa la prima vedere, dar si dulapul de haine contribuie la confortul tau. Cu ajutorul lui iti poti organiza lucrurile din dormitor si te ajuta sa ai un spatiul liber, aerisit si ingrijit. Indiferent ca vorbim despre haine, lenjerii pentru pat sau alte articole care iti sunt utile, toate acestea se pot organiza si depozita usor cu ajutorul unui sifonier.

Ce sa stii inainte sa alegi un dulap de haine

Inainte sa te orientezi catre un model anume, este util sa ai cateva ponturi utile despre ce sa cauti si la ce sa te astepti de la un sifonier bun. Nu uita, utilitatea si functionalitatea sunt principalele caracteristici pe care trebuie sa le aiba cel mai bun dulap de haine.

  • evalueaza cantitatea de haine pe care doresti sa o depozitezi in sifonier,
  • ai in vedere si alte articole sau obiecte pe care doresti sa le depozitezi in sifonier (pilote, perne, lenjerii de pat etc),
  • ai in vedere atat hainele si articolele tale cat si ale partenerului sau celorlalti membrii ai familie (daca e la comun),
  • vezi unde vei amplasa dulapul astfel incat sa fie loc suficient, si sa nu te lovesti de el prin dormitor,
  • daca alegi un dulap de haine pentru copii ai in vedere faptul ca acestia vor creste si in scurt timp vor avea nevoie de spatiu de depozitare mai mare,
  • dupa ce ai facut toate cele de mai sus, mai evalueaza o data spatiul de depozitare de care ai nevoie si spatiul disponibil din dormitor.

Cum alegi cel mai bun dulap de haine

Sunt cateva aspecte destul de importante, aspecte care nu ar trebuie neglijate daca vrei sa alegi cel mai bun dulap de haine. Si cand spunem cel mai bun dulap de haine ne referim la faptul ca acesta raspunde perfect nevoilor tale, se integreaza in stilul si decorul dormitorului tau si rezista destul de mult incat sa iti scoti banii pe el.

Ai in vedere materialele utilizate

Materialele utilizate la fabricarea dulapului de haine sunt importante pentru ca in functie de acestea vor depinde doua lucruri, si anume rezistenta dulapului si aspectul acestuia. Daca la capitolul aspect putem sa stam putin mai linistiti pentru ca in general si materialele mai putin bune au un aspect acceptabil, la cel cu privire la rezistenta dulapului nu este la fel.

In momentul de fata, cele mai utilizate materiale la fabricarea dulapurilor si pieselor de mobilier sunt: lemnul masiv, MDF-ul si PAL-ul. Fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Daca la un material predomina rezistenta la altul predomina pretul, de aceea este bine sa stii caracteristicile fiecaruia inainte sa alegi.

  • Dulapul de haine din lemn masiv – este din clasa de top, avand o calitate recunoscuta si un aspect deosebit. Un dulap de haine din lemn masiv va rezista ani la rand fara sa isi piarda calitatile sau aspectul. Dulapul de haine din lemn masiv are toate calitatile necesare pentru a intra in categoria celui mai bun dulap de haine, insa are si un dezavantaj. Are un pret destul de mare, ceea ce-l face mai greu accesibil,
  • Dulapul de haine din MDF  – este varianta de mijloc intre dulapul din lemn masiv si cel din PAL. Dulapul din MDF este o alegere buna daca vrei un dulap cu un raport bun calitate/ pret. Acesta este un material superior PAL-ului si este suficient de rezistent in timp cat sa isi faca banii. De asemenea, exista o paleta larga de modele (aspect, culori etc) din care poti alege astfel incat sa-l gasesti pe cel pe gustul tau,
  • Dulapul de haine din PAL – este cea mai ieftina varianta din care poti alege. Dulapurile din PAL sunt destul de renumite tocmai datorita pretului mic. Marele dezavantaj al dulapului din PAL este ca nu are o rezistenta asa de buna si cu timpul se degradeaza destul de repede.

Concluzie: Dulapul de haine din MDF are cel mai bun raport calitate/ pret, cel din lemn este cel mai rezistent iar cel din PAL are cel mai avantajos pret.

Analizeaza compartimentarea interiorului

Compartimentarea dulapului de haine este foarte importanta pentru ca iti permite sa depozitezi usor tot ceea ce ai nevoie, indiferent de forma sau marime. Principalele compartimentari sunt: zona de umerase, zona cu rafturi si zona cu sertare.

  • Zona pentru umerase – este indispensabila pentru un dulap de haine. Aici iti vei agata hainele pe umerase astfel incat sa nu se sifoneze sau deterioreze (rochitele sau cosumele delicate, camasile si pantalonii pentru birou etc). Spatiul alocat (marimea) zonei de umerase depinde de nevoile tale. Cu cat ai identificat mai multe haine care necesita o astfel de depozitare, cu atat mai mare trebuie sa fie aceasta zona,
  • Zona cu rafturi – trebuie sa fie suficient de mare incat sa iti incapa hainele si tot ce mai doresti sa depozitezi in dulap. De asemenea, ai grija ca rafturile sa sa fie de o inaltime diferita astfel incat sa iti incapa mai multe tipuri de articole sau haine de diferite dimensiuni. Poti opta pentru un dulap de haine care are rafturile mutabile (mobile) pentru a-ti seta dimensiunile dupa nevoi,
  • Zona pentru sertare – este solutia pentru lucrurile marunte sau sensibile. Un dulap de haine fara sertare este un dulap incomplet. In sertare poti depozita lenjeria intima, dresurile, accesoriile mici sau orice altceva ce tu consideri necesar. Dulapul de haine poate avea atatea sertare cat consideri tu necesar, numarul de sertare va fi ales in functie de nevoile tale.

Concluzie: Cel mai bun dulap de haine este cel care are toate cele 3 zone: spatiu pentru umerase, dulapuri si sertare.

Alege modalitatea de dispunere a usilor

Alegerea usilor tine de aspecte personale sau de spatiul disponibil in camera. Gama de modele este foarte mare si ai de unde alege, insa numai sa stii ce sa vrei. Dulap de haine cu sau fara usi, cu usi glisante sau normale, dulap de haine cu usi cu oglinzi sau fara sunt variantele cele mai comune din care poti alege.

  • Dulap de haine cu usi sau fara usi

Pentru inceput trebuie sa vezi daca vrei un un dulap de haine cu usi, un dulap de haine fara usi sau mixt. Daca iti place sa ai un dormitor bine organizat, fara lucruri la vedere, recomandarea noastra este sa alegi un dulap de haine cu usi peste tot. In acest fel nu numai ca vei avea un dormitor organizat si curat dar vei tine departe ochii curiosi si vei proteja hainele de praf.

  • Dulap de haine cu usi glisante sau usi normale

Daca ai stabilit ca doresti un dulap de haine cu usi, al doilea pas este sa stabilesti ce tip de usi iti doresti. Poti alege intre un dulap de haine cu usi glisante (culisante) sau un dulap de haine cu usi cu balamale (usi normale).

Daca ar fi spunem cateva plusuri si minusuri despre fiecare model, atunci am mentiona la dulapul de haine cu usi glisante sau culisante ca este practic atunci cand dormitorul este mic si nu ai spatiu suficient sa deschizi usile si ca are un design mult mai compact. Ca si punct minus mentionam ca nu este la fel de practic la utilizare pentru ca trebuie sa muti usa dintr-o parte in alta pentru a accesa zona. Odata accesata o zona, cealalta este blocata de usi.

In schimb, dulapul de haine cu usi pe balamale este mult mai usor de utilizat. Tocmai pentru ca fiecare zona este independenta, le poti accesa pe toate in acelasi timp, spre deosebire de cel cu usi culisante care nu poate fi accesata decat o zona (usa). Dezavantajul este ca daca nu ai suficient spatiu este incomod sa deschizi usile.

Ai in vedere dimensiunile dulapului de haine

Cred ca este inutil sa iti mai spunem ca trebuie sa alegi un dulap de haine cu dimensiunile ideale. Dimensiunile ideale inseamna ca este suficient de incapator pentru tot ce ai tu nevoie si nici nu este prea mare incat sa nu incapa in camera sau sa nu lase spatiu sa te misti pe langa el.

Analizeaza bine nevoia ta de depozitare, dupa care masoara locul unde ai de gand sa pui dulapul de haine si alege dulapul de haine care impaca cel mai bine cele doua cerinte. Nu trebuie sa fie nici prea mic si neincapator dar nici prea mare incat sa nu intre in dormitor. Dimensiunile ce trebuie masurate sunt adancimea (latimea), lungimea si inaltimea.

Daca ai nevoie de mult spatiu de depozitare, insa nu poti opta pentru un dulap de haine cu lungimea si latimea prea mari din lipsa de spatiu, iti recomandam un dulap de haine cu inaltimea pana in tavan. Astfel vei putea sa folosesti spatiu intr-un mod istet pentru ca vei avea suficient loc de depozitare fara sa pierzi din spatiul din camera.

Alege aspectul si desigul potrivit

Dulapul de haine nu este singura piesa de mobilier pentru dormitor. Pe langa acesta, in functie de spatiu mai exista noptiere, pat, comoda, masuta de toaleta etc. Din acest motiv trebuie sa acorzi atentie atunci cand alegi modelul dulapului pentru haine pentru ca designul si stilul acestuia trebuie sa fie in armonie cu celelalte piese din camera (stil, culori, materiale etc).

Insa, daca te decizi sa cumperi un sifonier care este parte a unui set o sa fie mai usor pentru ca nu trebuie sa te chinui sa asortezi dulapul de haine cu celelalte piese de mobilier din dormitor. Trebuie numai sa alegi setul care se potriveste cel mai bine cu stilul dormitorului.

Stilul dulapului de haine este si el foarte important pentru ca trebuie sa fie in ton cu dormitorul. Poti opta pentru un dulap de haine in stil modern (MDF lucios, culori vesele etc), pentru un dulap de haine in stil clasic (dulap din lemn masiv) sau pentru un dulap de haine in stil vintage (cu urma de patina etc). Indiferent ce stil alegi ai grija ca si celelalte elemente din dormitor sa fie in acelasi stil.

Culorile dulapului de haine trebuie si ele alese in functie de culorile din dormitor si de marimea dormitorului. Un dulap de haine alb sau bej se potriveste foarte bine intr-un dormitor mic. Culorile deschise dau impresia de spatiu si “maresc ” camera. De asemenea, un dulap de haine cu oglinzi pe usi o sa lumineze camera si o sa creeze impresia ca spatiul este cu mult mai mare.

Recomandari dulapuri de haine pentru dormitor

Am analizat mai multe modele de dulapuri de haine si am pregatit o lista cu cele care au un raport bun calitate/ pret si cu pareri pozitive din partea utilizatorilor. Review-uri utilizatorilor iti pot da informatii suplimentare care sa te ghideze in alegerea pe care trebuie sa o faci.

1. Dulap cu usi culisante, Sonoma/Crem

Dulap de haine spatios, cu usi culisante, cu un design modern, realizat in doua culori, din pal melaminat de 18 mm grosime. Dulapul este foarte practic si util pentru ca dispune de multiple polite pentru depozitare si 4 bare pentru umerase.

Material: PAL melaminat
Usi: 2 usi glisante
Compartimentare: 2 zone cu rafturi, 2 zone de umerase
Dimensiuni (h x L x l): 200 x 240 x 60 cm

Vezi detalii si pret

2. Dulap Azteca SZF3D/21/18 alb/alb lucios intens

Dulapul cu trei usi din colectia Azteca este o combinatie intre un design frumos si functionalitate peste medie. Mobilierul este foarte incapator pentru a depozita toate articolele de imbracaminte. Puteti utiliza o parte pentru umerase si doua rafturi, iar in partea dreapta se gasesc 5 rafturi care impart spatiul in sase parti simetrice.

Material: MDF, PAL
Usi: 3 usi cu balamale
Compartimentare: 3 zone cu rafturi, 1 zona de umerase
Dimensiuni (h x L x l): 210 x 180 x 57 cm

Vezi detalii si pret

3. Dulap cu 3 usi Anticca, Stejar Monument

Dulap dressing 3 usi stil modern. Un dulap spatios cu trei usi Anticca o piesa de mobilier pentru intreaga garderoba. Este simplu, lipsit de detalii inutile, iar aspectul maiestuos va imprima unui dormitor sau dressing un caracter unic. Frumoasa culoare expresiva stejar monument va fi un complement discret pentru interior.

Material: PAL
Usi: 3 usi cu balamale
Compartimentare: 3 zone cu rafturi, 2 zone de umerase
Dimensiuni (h x L x l): 210 x 180 x 57 cm

Vezi detalii si pret

4. Dulap Salonic, Wenge cu Alb

Dulapul de haine Salonic este un dulap elegant si modern, cu 4 usi. Este realizat din pal melaminat de 18 mm grosime, in doua culori. Dulapul este solid, rezistent si incapator, facand fata unui numar mare de haine. Culorile sale sunt usor de integrat intr-un dormitor.

Material: PAL
Usi: 4 usi cu balamale
Compartimentare: 4 zone cu rafturi, 2 zone de umerase
Dimensiuni (h x L x l): 200 x 180 x 50 cm

Vezi detalii si pret

5. Dulap Adore, 3 Usi si Oglinda, Alb/Nuc

Construit la exterior cu doua usi si la interior cu o bara pentru umerase este ideal pentru organizarea eficienta si la maximum a obiectelor vestimentare asezate pe umerase. Cu ajutorul unui numar generos de umerase si cu un dulap spatios, organizarea lor devine rapida, usoara si va permite sa aveti haine gata de purtat oricand, intrucat nu se sifoneaza.

Material: PAL
Usi: 3 usi cu balamale
Compartimentare: 1 zona cu rafturi, 2 zone de umerase
Dimensiuni (h x L x l): 202 x 109 x 53 cm

Vezi detalii si pret
Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago