Casa & Gradina

Cum alegi cele mai bune panouri radiante

Ce sunt panourile radiante, care sunt avantajele lor si cum alegi cele mai bune panouri radiante pentru casa ta? Care e diferenta intre panourile radiante si panourile cu infrarosu? Afla raspunsurile la toate aceste intrebari din ghidul nostru de cumparaturi.

Intelepciunea populara pare sa nu aibe limite, inspirandu-ne in cele mai diverse situatii din viata.  Un vechi proverb romanesc spune ca iarna ar trebui sa ne cumparam o caruta, iar vara o sanie. Am putea sa-l interpretam prin „toate la timpul lor”.

Raportandu-ne la subiectul articolului de azi, bineinteles ca sezonul rece nu trebuie sa ne prinda nepregatiti in ceea ce priveste confortul termic. In aceasta idee, vara ne-am putea preocupa de acest aspect, dar cati dintre noi o fac?  Cum „niciodata nu e prea tarziu”, si pe ultima suta de metri, cand frigul bate deja la usa, poti sa investesti intr-o sursa de caldura care sa iti asigure un ambient confortabil in timpul zilelor reci. Propunerea noastra este panoul radiant sau panoul cu infrarosu.

TOP 3 panouri radiante (cu infrarosu)

Ce sunt panourile radiante?

In principiu, panourile radiante sunt niste corpuri de incalzire care functioneaza cu energie electrica, prin urmare, necesita conectare la priza. Acestea transforma energia electrica in caldura radiata si caldura convectiva. Pentru functionare utilizeaza radiatii cu infrarosu, imposibil de sesizat de ochiul uman. In concluzie, panoul radiant este acelasi lucru cu panoul cu infrarosu!

Vorbim, in fapt, despre o radiatie electromagnetica cu o lungime de unda mai mica in comparatie cu a microundelor, dar mai mare decat cea a luminii care se poate vedea –  (400-700 nm). Doar aproximativ 3-10% reprezinta caldura convectiva, diferenta fiind radiere.

Panourile radiante sau panourile cu infrarosu sunt prevazute cu dispozitive numite deflectoare care au capabilitatea de a directiona radiatiile infrarosu catre partea din fata a aparatului de incalzit. Poate ca este bine sa stii ca partea din fata a unui astfel de panou ajunge la o temperatura de pana la 120 grade Celsius, insa nu impune probleme in cazul atingerilor scurte.

Pentru a intelege cu mult mai bine pricipiile de functionare ale panourilor radiante fa un exercitiu de imaginatie si vizualizeaza cum incalzeste soarele pamantul. Tot prin radiatii infrarosii. Razele infrarosii pe care soarele le emite pun in miscare molecule care vor elibera energia pe care noi o simtim sub forma de caldura. In mod similar si un panou radiant (sau panou cu infrarosu).

Care sunt avantajele panourilor radiante?

Iata o intrebare care suporta mai multe raspunsuri. In primul rand, pentru ca undele infrosii sunt benefice corpului uman. Este binecunoscut ca acestea eficientizeaza procesele fiziologice la nivel celular si regleaza echilibrul termic al organismelor vii. In al doilea rand, un astfel de corp de incalzire nu produce zgomot in timpul functionarii.

Functionarea unui panou radiant poate fi, de asemenea, un motiv care sustine achizitia. Razele infrarosii emise de acesta ajung rapid in orice colt din incapere, fiind absorbite de pereti si mobilier care vor transmite caldura pe care o acumuleaza, in aer. Procesul este continuu, pana in momentul in care termostatul va decupla alimentarea in momentul in care se ajunge la temperatura selectata de utilizator.

Alte avantaje care te pot determina sa investesti intr-un panou radiant includ:

  • au o eficienta mult mai mare in comparatie cu celelalte tipuri de incalzitoare;
  • capabile de a converti aproape 90% din energia electrica in caldura efectiv cu o pierdere minima de energie;
  • rata de productivitate de caldura este de aproape 100;
  • rezultate in 5 minute de la pornire;
  • nu usuca aerul si va incalzi uniform orice spatiu;
  • nu necesita autorizatii pentru montarea in locuinte;
  • nu necesita costuri de intretinere;
  • durata de viata este indelungata;
  • se monteaza rapid si simplu.

Cum alegi cele mai bune panouri radiante?

Acum ca stii ce sunt panourile radiante, ce avantaje au si cum functioneaza, este momentul sa vorbim despre cele mai importante criterii in functie de care sa le alegi.

Tipul incalzirii

Din acest punct de vedere, poti alege intre doua tipuri de panouri radiante, si anume:

  • panouri cu incalzire 100% infrarosu – dupa cum sugereaza si denumirea, acestea folosesc ca tip de incalzire numai infrarosu;
  • panouri cu incalzire pe infrarosu si conventie termica – in cazul in care vrei sa alegi aceasta varianta, este bine sa predomine cea cu infrarosu (peste 90%) pentru o mai buna eficienta.

Locul utilizarii panourilor

In functie de nevoile specifice pe care le ai, vei putea sa achizitionezi panouri radiante pentru interior sau exterior dar si panouri cu utilizare normala sau o utilizare “speciala”, cum ar fi baia.

  • panourile de interior – locuinta, birouri sau spatii industriale;
  • panouri pentru exterior – pe care sa le amplasezi pe terase, de exemplu. Acestea dispun de dimensiuni mai mari, fiind mai lungi. Panourile care pot fi montate afara permit ca undele sa fie focalizate pe o suprafata mai mica si sunt prevazute cu sistem anti-inghet si o protectie IP mare;
  • panourile cu o utilizare normala – sunt panorile pe care le folosesti in interior, in orice camera si care nu au nevoie de o configuratie speciala;
  • panourile cu utilizare speciala – aici incadram panourile care se folosesc in casa, dar care stau in medii mai putin prietenoase (cum ar fi baia) si care au nevoie cateva elemente de protectie (cum ar fi un IP ridicat).

Instalare, temperaturi si unghiuri de radiere

In functie de acest criteriu ai de ales intre panouri care se pot fixa pe pereti, sau chiar pe tavan (de regula, cele industriale), si variantele freestanding, care dispun de picior si pot fi amplasate direct pe podea.

  • panourile de perete – n situatia in care nu consideri necesar sa muti dispozitivul dintr-o incapere in alta, potrivita este prima varianta, adica, amplasarea pe un perete – in plus, aceasta optiune are si un aspect estetic placut. Pozitioneaza central panoul pe perete, in masura in care poti, si evita orientarea catre ferestre, pentru un grad mai mare de acoperire termica. Temperatura pe care astfel de panouri o pot asigura este de cel mult 110oC, iar unghiurile de acoperire sunt mai mici, comparativ cu cele asigurate de un panou radiant pe tavan.
  • panourile de tavan – un panou radiant pe tavan asigura un grad termic de acoperire mai mare, cu atat mai mult daca il pozitionezi central. Sunt recomandate pentru incaperi a caror inaltime nu depaseste 8 metri si pot sa asigure cel mult 350C la nivelul segmentului radiant. Suprafata plata de care dispun asigura un unghi radiant de 180oC – prin urmare, asigura o acoperire foarte buna.
  • panourile independente (de podea) – a treia varianta iti este potrivita daca ai peretii deja incarcati si nu ai cum sa mai fixezi si un panou radiant pe acestia sau cand doresti sa incalzesti mai multe incaperi si urmaresti sa achizitionezi un dispozitiv mobil.

Puterea panoului radiant

La modul general vorbind, poti sa alegi un dispozitiv a carui putere este de 300-3000W, insa cel mai potrivit este sa iei in calcul o putere de 50-60W/mp. De regula, pentru o baie mai mica se aleg dispozitive cu putere de 750-900 W, pentru o camera cu dimensiuni medii o putere de  1000-1100 W, pentru un living cu dimensiune mai generoase – 1500 W.

Ai in vedere sa achizitionezi un dispozitiv cu mai multe trepte de putere si, foarte important, informeaza-te cu privire la dimensiunile maxime ale camerei pe care le poate acoperi panoul radiant pe care urmeaza sa-l cumperi.

Tipul rezistentei panoului cu infrarosu

Vei avea de ales intre urmatoarele tipuri de rezistente care genereaza radiatiile:

  • din aluminiu – desi mai ieftine, panourile care dispun de rezistente din aluminiu au o durata de viata mai mica, raportata la orele de functionare;
  • din ceramica – este durabila, insa panourile cu o astfel de rezistenta sunt mai scumpe;
  • din argint – de asemenea, durabile, dar mai scumpe.

Designul panoului radiant

In mod evident, producatorii cauta sa diversifice cat mai mult designul panourilor radiante, in ideea in care acestea sa se potriveasca cu decorul oricarei incaperi.

Prin urmare, vei putea sa alegi intre modele clasice (de perete sau podea), de culoare neagra sau alba, care seamana mult cu o plasma sau modele mai neobisnuite, cum ar fi panouri in culori mai pronuntate sau panouri tip tablou (cu tiferite teme: natura, copia unui tablou faimos, portret etc).

Standarde de fiabilitate

Va  trebui sa ai in vedere si standardul IP – protectia infiltrarii de corpuri straine (IPX) si a lichidelor (IPY). Cum vezi ce grad de protectie are panoul pe care il cumperi? Urmarind cifrele care apar dupa IPX, respectiv IPY.

  • in cazul IPX – desi ai de ales de la IPX0, pana la IPX6, iti recomandam sa alegi de la IPX2 in sus (2 – protectie impotriva corpurilor solide mai mari de 12,5 mm, IPX3 – corpuri mai mari de 2,5 mm, IPX4 – corpuri solide mai maride 1 mm IPX5 – fara praf, IPX6.
  • in cazul IPY – vei alege intre IPY0, pana la IPY8. Cu cat cifra este mai mare, cu atat gradul de protectie este mai ridicat la protectia contra infiltrarii cu lichide. Tine cont, daca alegi un panou radiant pentru baie, acesta trebuie sa aiba o protectie ridicata impotriva lichidelor, de preferat de la 4 in sus (a doua cifra de la IP).

Functiile panourilor radinate

In ceea ce priveste functiile, cu cat mai multe, cu atat te vei bucura de o performanta mai mare a panoului cu infrarosu. Vom incerca sa le cuprindem pe cele mai importante:

  • functia On/Off este asigurata de prezenta butonului de oprire/ pornire a panoului conectat la priza;
  • reglarea puterii panoului radiant, prin prezenta treptelor de putere – pot fi 2,3,4 sau 5;
  • gestionarea nivelului de temperatura dorit in incapere cu ajutorul termostatului reglabil – util si pentru economisire de energie electrica;
  • indicarea functionarii prin prezenta unui indicator luminos care arata ca panoul radiant este in functiune. Este o functie utila, avand in vedere ca panoul este foarte silentios si nu produce un zgomot care sa indice ca este in stare de functionare;
  • control prin timer, functie care se regaseste doar la unele modele de panouri, insa foarte importanta pentru ca face posibila functionarea dispozitivului de la o anumita ora din zi. Prin urmare, poti gasi cald in locuinta cand te intorci de la serviciu;
  • functii de siguranta, cum ar fi protectie electrica dubla (Clasa II), protectie impotriva socurilor electrice, protectie supraincalzire,
    protectie anti-inghet;
  • afisajul digital te ajuta sa vezi treapta de putere pe care dispozitivul functioneaza la un moment dat, temperatura s.a.m.d.
  • adaptarea modului de functionare al panoului cu telecomanda, functie absolut necesara la panourile pentru tavan.

Garantia oferita de producator

Similar oricarui produs electrocasnic, cu cat urmaresti o garantie mai mare, cu atat mai bine. Un minim de doi ani garantie te poate asigura ca nu vei scoate bani din buzunar in situatia in care dispozitivul termic se defecteaza.

In final, iti recomandam sa cauti producatori cunoscuti pentru a fi sigur ca faci o investitie buna. Nu te gandi la economie de bani cand faci o asemenea achizitie, ai nevoie de un dispozitiv foarte bun, care sa reziste in timp. In magazinele online poti gasi o varietate de panouri radiante, ceea ce inseamna ca este imposibil sa nu gasesti si produsul potrivit pentru tine!

Recomandari panouri radinate (cu infrarosu)

Pentru a iti facilita cautarile, am pregatit o selectie de mai multe modele de panouri cu infrarosu din care poti alege. Panourile radiante alese sunt comercializate de cateva magazine de top din tara, acopera o gama larga de nevoi si bugete si, cel mai important, au recenzii bune din partea celorlati utilizatori.

1. Panou radiant infrarosu InfraPanel

Incalzirea cu panouri radiante InfraPanel este foarte eficienta deoarece se bazeaza principiul transformarii energiei radiante in energie termica la intalnirea unor corpuri sau obiecte. Energia electrica consumata este transformata in radiatie infrarosu 95% si doar 5% reprezinta convectie. Aproape toata caldura infrarosu este transferata intr-o singura directie (in fata) datorita izolatiei de calitate aplicata pe partea din spate a panoului. Caracteristici: putere 1000 W; IP44 protectie; protectie supraincalzire; functionare silentioasa; infrarosu; 120×60 cm dimensiuni.

Vezi detalii si pret

2. Panou infrarosu Ensa P750T

Panoul electric P750T utilizeaza doua tipuri de transfer de caldura – convectie si infrarosu, cu o capacitate de 750 de wati. Acest model este echipat cu termostat incorporat, care va permite sa ajustati dispozitivul pentru nevoi specifice. Ele pot fi folosite ca un sistem de incalzire primara sau auxiliara, de asemenea, pentru a crea un sistem de incalzire complet. Termostatul incorporat va permite sa controlati temperatura camerei, setati temperatura dorita si va porni automat / off, in functie de modificarea temperaturii. Aceasta optiune elimina orice instalare si reglare de control centralizat. Putere: 750 W.

Vezi detalii si pret

3. Wonderwall Air Art 60 incalzitor cu infrarosu

Efect invers: suprafata cu design grafic al picturii pe plaja care poate fi atarnata in portret sau peisaj. Eficienta energetica: Tehnologia CarbonCrystal Infrared permite transformarea a 98% din energie in caldura. Caldura rapida: incalzire cu infrarosu cu IR ComfortHeat la 600 W. Datorita designului plat, puterii de caldura rapide si a montarii pe perete care economisesc din spatiu, incalzitorul este potrivit in special pentru a fi utilizat in baie. Acesta este motivul pentru care Wonderwall Air Art 60 cu protectie IP54 este complet protejat impotriva apei.

Vezi detalii si pret

4. Panou ceramic infrarosu, Ensa, CR 1000T

Datorita faptului ca panourile cu infrarosu ceramice Ensa folosesc doua metode de schimb de caldura – caldura in infrarosu si convectie naturala. Acumulare si super-economisire – datorita suprafetei ceramice a panoului, caldura se acumuleaza chiar si dupa ce incalzitorul este oprit si se incalzeste gratuit timp de 40 de minute. Consumul de energie 50 W / m². Functionalitate – au cea mai utila si benefica functionalitate: posibilitatea de a alege tipul de instalatie (podea, perete), termostat cu 4 moduri de functionare, picioare, uscator de haine.

Vezi detalii si pret

5. Hot Spot Crystal IR panou de incalzire cu infrarosu

Incalzirea in baie: rezistenta la umiditate datorita protectiei impotriva stropirii IP24. Griffbereit & Warm: sina integrata din otel inoxidabil, pentru aburckenerlebnisse. Economic si eficient: 850 de wati de putere cu tehnologie IR Comfort pentru camere de pana la 20 m². Termostatul poate fi setat la temperaturi intre 5 si 40 ° C. Un cronometru saptamanal disponibil permite programarea dorita a timpului de incalzire pentru fiecare zi a saptamanii – deci o baie placuta, calda, este intotdeauna garantata. Toate setarile pot fi facute direct pe panoul LED al incalzitorului sau cu ajutorul telecomenzii.

Vezi detalii si pret

6. Panou incalzire de perete Electrolux EG20W080

Panoul radiant Electrolux are un design pur minimalist, conceput pentru a se potrivi in toate casele moderne. Panoul de incalzire are o grosime de numai 70 mm si se muleaza inconfundabil in interiorul modern. Panourile noastre pot fi instalate in principiu oriunde pe perete, montate pe un anumit soclu sau pur si simplu asezate pe podea. Panoul de incalzire se va opri automat daca se supraincalzeste si un intrerupator de caldura opreste unitatea daca functia de protectie nu functioneaza. Cu o clasa de carcasa IP24, poate fi instalat si in medii umede.

Vezi detalii si pret

 

Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago