Cum alegi cele mai bune rafturi de bucatarie

Cum alegi cele mai bune rafturi de bucatarie astfel incat sa suplimentezi spatiul de depozitare, fara a ruina aspectul bucatariei tale? Cum integrezi noile piese de mobilier in stilul bucatariei si ce calitati trebuie sa aiba acestea pentru a fi rezistente si durabile? Acestea sunt numai cateva din intrebarile la iti vom oferi raspuns pentru a ne asigura ca vei alege cele mai bune rafturi pentru bucataria ta.

De foarte multe ori ne dam seama ca spatiul de depozitare pe care ni-l ofera mobila de bucatarie nu este suficient si ne orientam catre noi piese de mobilier care sa suplimentaze spatiile de depozitare. Insa nu este usor sa “asortezi” noile rafturi de bucatarie cu stilul bucatariei tale si sa le integrezi in mobilierul deja existent.

Este adevarat, functionalitatea bucatariei trebuie sa fie pe primul plan, insa nici esteticul nu trebuie neglijat. Pana la urma, cu totii ne simtim mai bine intr-o casa frumos amenajata decat in una carpita cu diverse obiecte si stiluri.

Cum alegi cele mai bune rafturi de bucatarie

Cum alegi cele mai bune rafturi de bucatarie

Pe langa faptul ca rafturile de bucatarie te ajuta sa suplimentezi spatiile de depozitare din bucatarie, acestea pot fi solutia perfecta pentru bucatariile mici. Daca spatiul din bucatarie nu iti permite montarea unui mobilier de bucatarie complet, rafturile de bucatarie pot fi solutia perfecta la problema ta.

Insa, pentru a beneficia de avantajele pe care rafturile de bucatarie le ofera, trebuie sa acorzi atentie unor aspecte pe care cele mai bune rafturi de bucatarie le au.

Materialele si calitatea lor

Materialele din care sunt realizate rafturile de bucatarie influenteaza doua aspecte: calitatea si aspectul. Din punct de vedere al utilizatorului, ambele aspecte sunt importante si merita sa aloci timp pentru a determina care sunt cele mai bune solutii pentru tine.

Daca din punct de vedere al tipului de material posibilitatile sunt numeroase, iar preferintele personale atarna greu la decizia finala, din punct de vedere al calitatii, decizia trebuie luata avand in vedere aspecte ce tin de rezistenta, durabilitate si atentia la detalii (finisaje, parti componente etc).

  • Rafturile din PAL sau MDF

Rafturile din PAL si MDF sunt cele mai intalnite datorita unui pretului avantajos pe are il au si unui raport bun intre calitate si pret. Rafturile din PAL si MDF au un aspect placut si au avantajul de a se gasi intr-o varietate destul de mare de modele si culori.

Spre deosebire de rafturile de depozitare din PAL, rafturile de bucatarie din MDF au un pret mai mare, insa si o calitate mai buna si un aspect mai placut. MDF-ul este un material superior PAL-ului, are  durabilitate mai mare in timp si este mai rezistent (mai ales la umiditate) si din acest motiv este recomandat sa va orientati catre acest material si nu spre PAL.

  • Rafturile din lemn

Rafturile de bucatarie din lemn sunt foarte elegante si rezistente. Avantajul acestora este ca sunt durabile si rezistente. Insa, pretul rafurilor din lemn este considerabil mai mare comparativ cu cel al rafturilor din PAL si MDF.

Atat calitatea materialului, cat si aspectul distinct, fac ca rafturile din lemn sa fie apreciate de foarte multi, in ciuda diferentei de pret pe care trebuie sa o plateasca in plus.

Texturile, culorile si modelele rafurilor de depozitare din lemn difera in functie de tipul de lemn utilizat (fag, stejar, pin etc) si de procesul folosit (lemn masiv, lemn stratificat etc).

  • Rafturile din metal

Rafturile de depozitare din metal nu sunt la fel de intalnite ca cele din lemn, PAL si MDF, mai ales in zona bucatariei. Insa, pentru cei mai aventurosi si mai neconformisti, sunt si rafturi pentru bucatarie din metal. Insa, cum cele mai multe rafturi de depozitare pentru bucatarie nu sunt 100% din metal, ci sunt in combinatie cu alte materiale (lemn, sticla etc), face mai usor integrarea lor in zona bucatarei.

Daca esti o persoana care apreciaza un stil vintage sau rustil, niste rafturi de depozitare din fier forjat in combinatie cu lemn vor face ca bucatarie ta sa fie pusa in valoare si vor creste si functionalitatea ei prin marirea spatiului de depozitare.

  • Rafturi din alte materiale

Pe langa rafturile de bucatarie din lemn, PAL, MDF si metal, mai puteti alege si rafturi din alte materiale (de exemplu, rafturi din bambus, rafturi din sticla, rafturi din mase plastice etc), sau rafturi de bucatarie din combinatii de materiale (lemn cu sticla, lemn cu rafie etc).

Plaja de materiale utilizate este destul de mare, tot ce trebuie sa faci atunci cand alegi materialele este sa ai in vedere calitatea, functionalitatea, intrebuintarea, stilul si preferintele personale. Daca ai in vedere aceste aspecte cu siguranta vei alege cele mai bune rafturi de bucatarie pentru tine.

Eficienta si functionalitate

Este frumos sa ai o bucatarie dragut amenajata, cu piese de mobilier alese cu grija astfel incat intreg tabloul sa fie perfect, insa nu trebuie sa uitam ca bucataria trebuie sa fie in primul rand functionala. Ideal este sa alegi piese de mobilier in linie cu stilul bucatariei si care sa creasca functionalitatea bucatariei.

Spatiu din bucatarie trebuie sa fie utilizat cu mare atentie deoarece prea mult (rafturi de depozitare, mobilier etc) va ruina si va sufoca bucataria ta, iar prea putin va insemna insuficient spatiu de depozitare.

Daca vrei sa alegi rafturi de bucatarie care sa iti fie folositoare, cu ajutorul carora sa eficientizezi spatiul de depozitare, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte: marimea bucatariei, gradul de ocupare al mobilei de bucatarie (daca ai si alta mobila de bucatarie), dimensiunile (astfel incat sa incapa), nevoile de depozitare (toate obiectele, ustensilele, electrocasnicele care vor avea nevoie  sa fie depozitate) si intrebuintarea lor (ce vei depozita pe ele).

Rafturile si marimea bucatariei

Rafturile de depozitare sunt solutia ideala pentru tine, indiferent ca ai o bucatarie mare sau o bucatarie mica, ele fiind indispensabile pentru bucataria ta, atat din punct de vedere estetic cat si functional. Eficientizeaza spatiul si creste spatiile de depozitare din bucatarie cu niste rafturile pentru depozitare care sa fie pe gustul ta si in linie cu stilul bucatariei tale.

  • Rafturi pentru bucatarie mare

Rafturile de depozitare intr-o bucatarie mare sunt piese de mobilier ajutatoare care te vor ajuta sa iti pui in ordine toate acele “fleacuri” de care ai nevoie iar intr-un dulap mare s-ar pierde (condimente, solnite, ustensile mici etc).

De asemenea, rafturile de bucatarie contribuie la design-ul bucatariei, iar cu ajutorul lor poti crea acele zone de interes, care vor pune si mai bine in valoare bucatarie ta (un perete cu colectia de solnite, zona destinata florilor etc).

Alegerea rafturilor pentru o bucatarie mare este mult mai usoara deoarece, spre deosebire de rafturile pentru o bucatarie mica, cele pentru o bucatarie mare nu trebuie sa fie asa de complexe si cu multe spatii de depozitare.

  • Rafturi pentru bucatarie mica

In schimb, rafturile de depozitare intr-o bucatarie mica sunt o solutia salvatoare si devin piesele centrale de mobilier. Pentru ca spatiul nu permite echiparea bucatariei cu piese de mobilier complexe, rafturile devin mobilierul central, iar cu ajutorul lor iti vei putea organiza si depozita intregul echipament din bucatarie (oale, electrocasnice, ustensile etc).

Avantajul rafturilor pentru depozitare este ca nu ocupa mult spatiu si sa gasesc in diverse forme si dimensiuni si astfel, chiar si cele mai mici bucatarii vor putea sa fie mobilate si organizate.

Pentru ca intr-o bucatarie mica nu mai dispunem de utilitatea unui bufet sau unui dulap pentru a depozita toate oalele si electrocasnice mari, incearca sa te orientezi catre rafturile de depozitare complexe, care sa te ajute sa depozitezi diverse tipuri de obiecte.

De exemplu, alege rafturi de bucatarie “multifunctionale“, in sensul ca iti ofera posibilitatea sa depozitezi mai multe tipuri de obiecte. O combinatie de sertare, polite, rafturi, carlige de agatat (prosop, sort etc) sau raft de perete cu masa pliabila incorporata, sunt numai cateva exemple de rafturi complexe care ofera multe spatii de depozitare si au o intrebuintare multipla.

Forma rafturilor de bucatarie

Forma rafturilor de bucatarieForma si capacitatea de depozitare a rafturilor de bucatarie trebuie decise avand in vedere de mai multi factori. Printre acesti factori se numara marimea bucuteriei, nevoile de depozitare, tipul de montaj si preferintele personale.

Marimea bucatariei, nevoile de depozitare si tipul de montaj sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont, deoarece in functie de acestea vei decide intre rafturi de depozitare simple, rafturi de depozitare mai complexe, cu mai multe spatii de depozitare, rafturi cu montaj pe perete (suspendate) sau rafturi cu montaj pe pardoseala

  • Rafturi simple suspendate

Rafturile simple suspendate se gasesc sub diverse forme si marimi. Acestea sunt de fapt niste polite pe care poti depozita diverse obiecte. In general acestea sunt polite simple, insa mai gasesti si unele care au usi, care te duc cu gandul spre un dulap.

Politele sau rafturile simplesunt ideale atat pentru bucatriile mici cat si pentru cele mari, deoarece nu ocupa mult spatiu si se pot monta pe toata suprafata peretelui, chiar si in locurile greu accesibile.

  • Rafturi cu sertare suspendate

Rafturile suspendate cu sertare sunt potrivite mai ales pentru bucatariile mici deoarece ofera mai mult spatiu de depozitare.

Rafturile cu sertare sunt formate din diverse polite si sertare si astfel iti ofera posibilitatea sa depozitezi mai multe tipuri de ustensile si echipamente, pe unele departe de ochii curiosilor.

  • Rafturi independente

Rafturile independente, indiferent ca sunt simple sau cu diverse sertare sunt de obicei cu picioare sau cu roti pentru a fi mutate mai usor in diverse parti ale bucatariei. In general sunt mai mari decat rafturile suspendate si permit depozitarea mai multor obiecte.

Dezavantajul rafturilor independente, daca poate fi numit asa, este ca ocupa mai mult spatiu din bucatarie fara de cele suspendate, ramanand mai putin loc pentru a aseza masa si scaunele de bucatarie si celelalte electrocasnice mari (frigider, aragaz etc)

Stilul bucatariei si rafturilor

Dupa ce ai stabilit si rezolvat toate aspectele tehnice legate de noile rafturi de bucatarie este momentul sa stabilesti si aspectul rafturilor astfel incat sa se integreze perfect in stilul si decorul bucatariei tale.

Noile rafturi de bucatarie trebuie sa urmeze linia stilistica deja existenta in bucatarie, astfel incat sa aduca un plus estetic decorului si nu sa-l ruineze. Tot ce tine de culori, accente, finisaje trebuie sa fie in armonie cu stilul bucatariei si cu celelalte piese de mobilier din bucatarie.

Pentru o bucatarie in stil modern sau minimalist recomandam rafturi simple, de preferat dintr-un singur material, in culori uni, poate chiar usor metalice sau reci. Un material care se preteaza foarte bine stilului minimalis si stilului modern este MDF-ul. Rafturile de bucatarie din MDF te vor ajuta sa conturezi acest stil, tot ce trebuie sa faci este sa alegi culorile si nuantele potrivite.

Pentru o bucatarie in stil clasic recomandam rafturi de depozitare din lemn sau lemn masiv. Pe langa un aspect deosebit, rafturile din lemn au si o durabilitate si rezistenta foarte buna. Nuantele recomandate pentru un stil calsic sunt cele de maro.

Pentru o bucatarie in stil rustic recomandam rafturi pentru depozitare din lemn, lemn masiv, lemn cu elemente din fier forjat. Rafturile din lemn cu accente de patina de invechire sunt foate potrivite pentru un stil rustic. Pentru un stil rustic albul si nuantele de maro sunt cele mai potrivite, insa in functie de influente culturale putem adauga si nuante de albastru sau verde.

Bugetul de care dispui

Si nu in ultimul rand, bugetul de care dispui este un factor important in alegerea celor mai bune rafturi de bucatarie pentru tine. Si cand ma refer la cele mai bune rafturi de depozitare pentru tine ma refer ca alegi cea mai buna varianta (calitate, aspect etc) la banii de care dispui.

Stabileste un buget, o suma de bani pe care vrei sa o cheltui pentru a achizitiona rafturile de bucatarie si incearca sa cumperi cele mai bune rafturi din categoria respectiva de pret. Bineinteles ca vor exista altele mai frumoase si de o calitate mai buna, insa pentru acelea va trebuie sa iti cresti bugetul.

Recomandari rafturi de bucatarie

Pentru a veni in ajutorul tau, am pregatit o lista cu rafturi de depozitare potrivite pentru bucatarie care au un bun raport calitate/ pret. In functie de nevoile tale, de stilul bucatariei, de bugetul disponibil alege rafturile care sunt cele mai bune pentru tine si pentru bucataria ta. Fiecare decizie este personala, insa nu uita sfaturile si recomandarile prezentate mai sus.

1. Masa extensibila Magic Box cu rafturi depozitare

Masa extensibila Magic Box cu rafturiMasa Magic Box cu rafturi de depozitare poate fi folosita in functie de imaginatia fiecaruia si este solutia perfecta pentru bucatariile mici unde spatiul este atat de pretios.  Acesta masa estensibila cu rafturi este minunata atat pentru bucataria ta cat pentru living sau chiar pentru balcon.

Tip produs: Masa bucatarie cu rafturi depozitare
Material: PAL
Dimensiuni (cm): 62x82x16 (stransa),  78x75x58 (deschisa)

Vezi detalii si pret

2. Set Raft de Perete Lilium 3 Piese Multicolor

Set Raft de Perete Lilium 3 Piese MulticolorSetul de 3 rafturi suspendate pentru perete in diferite culori (1 buc verde, 1 buc portocaliu si 1 buc rosu), imbina perfect functionalitatea cu esteticul. Acesta nu numai ca te va ajuta sa iti organizezi mai bine lucrurile, dar va da si  un plus de valoare bucatariei sau oricarei incaperi in cate te decizi sa le montezi.

Tip produs:  Rafturi depozitare suspendate
Material: Melamina acoperita cu placi aglomerate
Dimensiuni (cm): 50 x 19.5 x 9.8; 40 x 19.5 x 9.8; 30 x 19.5 x 9.8

Vezi detalii si pret

3. Raft de perete Wooden Art Alb

Raft de perete Wooden ArtRaftul de perete Wooden Art poate fi o solutie perfecta atat pentru bucataria dvs, cat si pentru alte camere din casa (living, dormitor, hol). Raftul Wooden Art are suficiente spatii de depozitare pentru a permite depozitarea mai multor tipuri de articole.

Tip produs:  Raft depozitare
Material: Melamina acoperita cu placi aglomerate
Dimensiuni (cm): 60 x 170 x 19.5

Vezi detalii si pret

4. Biblioteca/ Dulap Kiju II Alb/Nature

Biblioteca Kiju II Alb/Nature

Biblioteca Kiju II are doua rafturi realizate din MDF, ajustabile la intervale de 10 cm si un sertar lacuit in alb mat. Suportul este realizat din lemn de frasin.

Utilitatea acesteia este incontestabila, ea putand fi folosita in orice camera, mai ales ca pe langa polite suport, aceasta mai are si un sertar.

Tip produs:  Raft depozitare cu sertar / suspendat
Material: Lemn si MDF
Dimensiuni (cm):180 x 85 x 35

Vezi detalii si pret

5. Biblioteca din lemn Aster White

Biblioteca din lemn Aster White

Biblioteca Aster se integreaza perfect in bucataria si casa dvs. oferindu-i o nota de eleganta.

Pe langa politele suport, biblioteca/ raft Aster mai are si 2 sertare care te vor ajuta sa depozitezi diverse articole din bucatarie.

Tip produs:  Raft depozitare cu 2 sertare
Material: MDF
Dimensiuni (cm): 78 x 16 x 75

Vezi detalii si pret

6. Etajera din MDF si bambus Wally 5 White/Natural

 

Etajera din MDF si bambus Wally 5 White/Natural

Simpla dar versatila, etajera Wally se remarca prin aspectul estetic, atractiv si modern in acelasi timp. Cu ajutorul ei poti da un suflu nou bucatariei tale!

Stiul scandinav imbina elementele naturale cu cele moderne si creeaza un puternic efect vizual. Astfel ca, interiorul bucatariei si casei dvs. va fi admirat de cei care indragesc liniile bine definite, simplitatea formelor dar si functionalitatea acestora.

Etajera Wally este eleganta si versatila, putand fi asociata unui stil modern, minimalist sau chiar vintage.

Tip produs: Etajera depozitare cu 5 polite
Material: Bambus si MDF
Dimensiuni (cm):180 x 40 x 63

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo