Cum alegi cea mai buna mobila de bucatarie

Bucatariile au preluat de ceva vreme cateva din atributiile camerei de zi. Cu toate ca s-a incercat mutarea interesului de la bucatarie catre living prin infiintarea asa zisei zone de dining in living, bucatariile au ramas inima si centrul casei. Si atunci, cum alegi cea mai buna mobila de bucatarie pentru a raspunde tuturor acestor nevoi pe care o bucatarie le are?

Foarte multi au incercat sa inteleaga si sa explice de ce toti se simt mai bine si in largul lor in bucatarie decat in orice alta zona din casa si de ce toti parasesc spatiosul living si se aduna in bucatarie sa socializezi. Cu toate ca eticheta sociala nu recomanda sa iti poftesti invitatii in bucatarie, cumva, dupa o perioada scurta de timp, tot in bucatarie se strange lumea si socializeaza la un pahar cu vin, in jurul masei de bucatarie.

Tocmai din prisma acestui succes pe care il are bucataria si a importantei pe care o are intr-o casa, echiparea si mobilarea ei trebuie sa fie facuta cu mare atentie. Mobila de bucatarie trebuie aleasa cu grija pentru ca trebuie sa indeplineasca anumite cerinte: sa fie de calitate, sa fie cu bun gust, sa aiba suficiente spatii de depozitare, sa se potriveasca bucatariei tale si trebuie aleasa astfel incat sa fie utilizat eficient spatiul disponibil.

TOP 3 mobila pentru bucatarie

Cum alegi cea mai buna mobila de bucatarie

Rolurile si importanta pe care o bucatarie le are intr-o gospodarie nu trebuie neglijate pentru ca intr-un final efectele sau consecintele se vor rasfrange asupra ta. Bucatarie trebuie mobilata si echipata tinad cont de toate functiile pe care aceasta le are: se prepara mancarea, se serveste masa alaturi de familie, socializezi cu prietenii, zona in care de cele mai multe ori copii ajung sa isi faca temele (memorabila masa din bucatarie) etc.

Mobila de bucatarie trebuie sa fie combinatia perfecta intre aspect si functionalitate. Cu toate ca aspectul este foarte important, pe primul loc va ramane functionalitatea si utilitatea mobilei de bucatarie si a bucatariei.

Planifica si vizualizeaza zonele de interes

Primul pas pe care trebuie sa-l faci inainte de a alege mobila de bucatarie este sa vizualizezi cum vrei sa arate noua ta bucatarie si sa vizualizezi zonele de interes. Prin zone de interes intelegem toate zonele distincte pe care o bucatarie le are: zona de servit masa unde vei amplasa masa si scaunele de bucatarie, zona de gatit unde vei monta plita si cuptorul sau aragazul, sau alte zone pe care le doresti sa le ai.

In functie de forma si de dimensiunile bucatariei trebuie sa iti planifici zonele in care doresti sa pui mobila de bucatarie si zonele in care doresti sa asezi alte diverse obiecte (frigider, masuta de cafea, plante in ghiveci, perete cu fotografii din vacanta etc). Un sfat util in amenajarea bucatariei este sa creezi un colt, perete sau zona, indiferent cat de mica, putin distincta astfel incat bucataria ta sa aiba un punct de atractie (putem sa montam un raft cu carti de bucate, un perete plin de fotografii, rafturi pe care sa asezi coletia de solnite etc).

Pentru a vizualiza mai bine cum vrei sa arate noua ta bucatarie, poti sa marchezi pe pardoseala sau pereti piesele de mobilier pe care le doresti, zonele unde vei amplasa electrocasnicele etc. Astfel, nu numai ca iti vei imagina mai usor bucataria, dar vei realiza si daca ceea ce iti doresti tu sa ai se incadreaza cu dimensiunile si cu forma bucatariei tale.

Mobila de bucatarie si stilul bucatariei

Mobila de bucatarie trebuie aleasa in spiritul stilului pe care il doresti in bucataria ta. Exista o legatura foarte stransa intre stilul mobilei de bucatarie si stilul bucatariei si a obiectelor din bucatarie.

Mobila de bucatarie trebuie sa fie atat in ton cu stilul bucatariei in sine, cat si cu celelalte obiecte si articole din bucatarie. Cea mai buna mobila de bucatarie este aleasa astfel incat sa fie in armonie cu culorile deja existente in bucatarie (pereti etc), cat si cu celelalte obiecte deja existente (gresie, faianta, parchet, aparate electrocasnice, masa si scaune sau coltarul de bucatarie etc).

Daca doresti o bucatarie in stil clasic, mergi pe mobila de bucatarie din lemn, lemn masiv sa materiale care imita fibra lemnoasa, cum ar fi fagul, nucul, stejarul etc. De asemenea, pentru a puncta stilul clasic, poti alege piese de mobilier pentru bucatarie care au anumite finisaje si manere care sa te poarte in acel stil. Culorile care marcheaza cel mai bine acest stil sunt nuantele de maro, in tonuri calde.

In schimb, daca doresti un o bucatarie in stil modern sau un stil minimalist, alege iese de mobilier simple cu linii fine, in culori uni, albe sau chiar si in culori indraznete. De obicei pentru stilul minimalist merge foarte bine mobila de bucatarie din MDF, in varianta lucioasa si cu accesorii metalice.

Insertiile de metal si sticla mata merg foarte bine la o mobila de bucatarie intr-un stil modern sau minimalist, pe cand insertiile de sticla lucioasa se potrivesc mai bine unui stil clasic.

Culorile mobilei de bucatarie trebuie sa fie in ton cu culorile gresiei sau parchetului si faiantei. Asa cum si mobila de bucatarie este aleasa in functie de stilul bucatariei, la fel trebuie alese si gresia si faianta (stil si culori), astfel incat sa se potriveasca stilului respectiv.

De exemplu, pentru un o bucatarie in stil clasic sau rustic este indicat sa mergi pe faianta in tonuri calde (bej, maro, alb galbui etc) si pe placi de dimensiuni mici, poate chiar cu model rustic sau floral, sau cele care imita piatra naturala. In schimb, pentru un stil modern, sunt indicate placile de faianta mari, in culori vibrante sau chiar metalice.

Cum alegi cea mai buna mobila de bucatarie

Calitatea materialelor si accesoriilor

Calitatea materilelor si a accesoriilor trebuie sa fie una din prioritatile tale atunci cand alegi mobila de bucatarie. Exista o paleta destul de mare de materiale care se utilizeaza la fabricarea mobilei de bucatarie, cu diferite avantaje si dezavantaje care se rasfrang in pret, calitate, durabilitate si aspect.

  • Materialele din care este confectionata mobila

In functie de bugetul alocat si de preferintele personale, poti opta pentru mobila de bucatarie fabricata din lemn, lemn masiv, lemn stratificat, MDF, PAL cu sau fara insertii de metal sau sticla.

Mobila de bucatarie din PAL este cea mai cautata datorita pretului mult mai avantajos comparativ cu MDF-ul si lemnul. Insa, spre deosebire ce celelalte doua materiale, mobila de bucatarie din PAL este mai putin rezistenta in timp si la umiditate (aburi etc) si are un aspect mai putin placut sau elegant.

MDF-ul este un  material destul de accesibil, mai scump decat PAL-ul dar mai ieftin decat lemnul si cu calitati bune in termen de rezistenta (umiditate, usura etc) si aspect. De obicei mobila din MDF este aleasa atat pentru a mobila bucatarii cat si bai, tocmai datorita calitatilor sale si a unui raport pret/ calitate foarte bun.

Lemnul, lemnul masiv si lemnul stratificat reprezinta gama de top si trebuie sa platesti un pret pe masura. Mobila din lemn se preteaza foarte bine intr-o casa si o bucatarie rustica sau clasica, cu piese de mobilier fabricate cu atentie la detalii. Mobila fabricata din lemn este durabila, cu aspect foarte frumos, insa mai putin accesibila financiar comparativ cu mobila de bucatarie din PAL.

Alaturi de materialele principale din care sunt fabricate piesele de mobilier de bucatarie, trebuie sa te decizi si daca iti doresti un mobilier care sa aiba insertii din alte materiale: sticla, geam, metal etc. Aceste insertii pot fi detalii care aduc un plus de valoare aspectului estetic al mobilei. Insa, alegerea cu privire la acestea iti apartine.

  • Blatul de bucatarie, accesoriile si feroneria

Materialul din care este fabricat blatul de bucatarie este un alt aspect care trebuie sa te preocupe. Cu toate ca exista mai multe posibilitati, cele mai uzuale blaturi sunt cele din PAL melaminat.

Blatul din PAL melaminat este preferat in detrimentul celorlalte materiale datorita pretului avantajos. Bineinteles, nu numai pretul il recomanda, insa acesta este principalul motiv. Acest tip de blat se gaseste intr-o gama foarte mare de modele (culori, imprimeuri, texturi etc) si este destul de rezistent la socuri, zgarieturi si se curatata destul de usor.

Mai exista si blaturile din granit si lemn masiv, insa acestea, cu toate ca au foarte multe avantaje (durabilitate, rezistenta, aspect deosebit etc), pretul lor le face mai putin accesibile. Insa, daca calitate si aspect deosebit este ceea ce cauti, nu ezita sa achizitionezi un blat din lemn sau unul din granit.

Accesoriile si feroneria sunt si ele foarte importante deoarece influenteaza durabilitatea si rezistenta mobilei de bucatarie. Acestea trebuie sa fie de calitate, astfel incat mobila de bucatarie sa reziste in timp, indiferent de gardul de utilizare la care este supusa zilnic.

Dimensiunile si gradul de ocupare in bucatarie

Atunci cand alegi mobila de bucatarie trebuie sa acorzi atentie si dimensiunii mobilei si gradul de ocupare al acesteia si ce loc iti mai ramane liber dupa ce mobilezi bucataria. Dimensiunile mobilei trebuie sa tina cont de marimea bucatariei in care va sta.

In primul rand trebuie sa masori de minim doua ori locul unde vei amplasa noua mobila de bucatarie. Primul pas este sa masori lungimea mobilei si sa te asiguri ca aceasta va intra in locul unde ai de gand sa o montezi. Ulterior, trebuie sa te preocupe si latimea sau adancimea mobilei si cat loc liber iti mai ramane pentru a amplasa si alte piese (masa de bucatarie, scaune, combina frigorifica, etc) si ce loc iti mai ramane astfel incat sa te poti misca liber. Inaltimea mobilei (cu tot cu corpuri suspendate) este ultimul pas pe care trebuie sa il iei in considerare.

Nu trebuie sa neglijezi faptul ca oricat de multe spatii de depozitare iti doresti, si oricat de mult iti doresti o mobila mare si incapatoare, nu poti incarca prea mult bucataria cu mobila pentru ca va da senzatia de o bucatarie sufocata si mai presus de tot, nu iti va mai ramane loc liber sa te misti prin bucatarie.

Componenta mobilei si spatiile de depozitare

Din fericire exista destul de multe modele de mobila de bucatarie de unde poti alege. Alegerea ta trebuie sa fie facuta in baza nevoilor tale si a marimii bucatariei. Atunci cand alegi o mobila de bucatarie, pe langa aspectul ei mai trebuie sa te gandesti si la ce spatii de depozitare ofera si ce componenta va avea.

Cel mai simplu mobilier de bucatarie este format din doua corpuri principale, si anume dulapurile de jos cu blatul de lucru si dulapurile suspendate. Cele mai simple modele, formate din dulapurile inferioare si cele superioare sunt cele care au numai loc dedicat pentru a monta chiuveta de bucatarie.

Pornind de la aceste modele simple de mobilier de bucatarie, se poate ajunge la modele mai sofisticate care iti permit incastrarea aparatelor electrocasnice din bucatarie. Poti alege mobila de bucatarie cu spatiu dedicat pentru plita incororabila, hota, cuptorul incorporabil sau masina de spalat vase, astfel incat sa ai o bucatarie unitara si eleganta.

Daca spatiul din bucatarie iti permite, poti opta pentru o mobila de bucatarie formata din mai multe corpuri, de exemplu poti opta pentru un set compus din dulapuri inferioare cu blat, dulapuri superioare suspendate si un dulap vertical sau un dulap soldat in care sa incastrezi cuptorul. Acesta din urma iti va fi foarte util daca doresti sa depozitezi diverse electrocasnice mai mari, pe care nu le poti integra in mobila si nici nu vrei sa stea la vedere (robot de bucatarie, storcator de fructe, blender etc).

Mobila de bucatarie in stil clasic

Recomandari seturi de mobila de bucatarie

In functie de preferintele personale si de informatiile de mai sus, acum poti alege mobila de bucatarie potrivita pentru tine. Cea mai buna mobila de bucatarie pentru tine este aceea care raspunde tuturor nevoilor tale si reuseste sa se integreze perfect in stilul bucatariei tale.

1. Set Bucatarie Junona 4B2, Stejar Sonoma cu Wenge

Set Bucatarie Junona 4B2, Stejar Sonoma cu WengeSetul de bucatarie Junona 4B2 se recomanda prin raportul pret calitate in favoarea clientului. Setul are lungimea de 290 cm si cuprinde 9 module care pot fi dispuse independent: patru corpuri superioare, patru corpuri inferioare si un corp inalt cu polite.

Corpurile inferioare au blat dintr-o bucata, nedecupat, de grosime 36 mm, realizat din 2 placi de PAL dublat de culoare stejar sonoma, cantuit cu cant ABS de 2mm. Toate fronturile au manere cu distanta intre axe 96 mm.

Vezi detalii si pret

2. Set Bucatarie Junona 2B, Stejar Sonoma

Set Bucatarie Junona A, Black Red White, PAL, Finisaj Stejar Sonoma

Mobilierul Bucatarie Junona 2B are dimensiunea de 240 cm si cuprinde sapte module care pot fi dispuse independent: patru corpuri superioare si trei corpuri inferioare.

Setul include o selectie de corpuri pentru dotarea practica a spatiului de gatit: vitrina, dulapuri inferioare si superioare, masca de chiuveta.

Corpurile inferioare au blat de grosime 32 mm realizat din placi aglomerate din lemn de culoare gri deschis, de adancime 60 cm

Vezi detalii si pret

3. Bucatarie Fresco, PAL Melaminat 16 mm, Sonoma/Mocca

Bucatarie Fresco 240 FARA corp Hota, PAL Melaminat 16 mm, Sonoma/Mocca

Nu conteaza daca ai o bucatarie mica sau mare, mobilierul de bucatarie FRESCO este disponibil in mai multe variante de dimensiuni din care poti alege.

Toti clientii care au achizitionat aceasta mobila de bucatarie au fost mai mult decat incantati de produsul primit. Recenziile acestora au fost pozitive.

Dimensiuni: Lungime: 2400 mm, Inaltime corpuri inferioare: 863 mm, Adancime corpuri inferioare: 570 mm, Inaltime corpuri superioare: 537 mm, Adancime corpuri superioare: 324 mm

Vezi detalii si pret

4. Set Bucatarie Soria Genarom, Alb cu Stejar Barrique

Set Bucatarie Soria 240 Genarom, PAL, Finisaj Alb cu Stejar BarriqueSetul de bucatarie Soria se recomanda prin raportul pret calitate in favoarea clientului. Mobilierul are dimensiunea de 240 cm si cuprinde sapte module care pot fi dispuse independent: patru corpuri superioare si trei corpuri inferioare.

Setul include o selectie de corpuri pentru dotarea practica a spatiului de gatit: dulapuri inferioare si superioare, masca de chiuveta. Corpurile inferioare au blat de grosime 32 mm realizat din placi aglomerate din lemn, de adancime 60 cm. Exceptie face corpul masca de chiuveta care nu este prevazut cu blat.

Vezi detalii si pret

5. Set Bucatarie Junona 3C2 A, PAL, Finisaj Alb

et Bucatarie Junona 3C2 A, PAL, Finisaj Alb

Setul de bucatarie Junona se recomanda prin raportul pret calitate in favoarea clientului. Mobilierul are dimensiunea de 230 cm si cuprinde 7 module care pot fi dispuse independent: trei corpuri superioare, trei corpuri inferioare si 1 dulap inlat cu polite interioare.

Setul include o selectie de corpuri pentru dotarea practica a spatiului de gatit: vitrina, dulapuri inferioare si superioare, masca de chiuveta. Corpurile inferioare au blat de grosime 32 mm realizat din PAL dublat, de adancime 60 cm. Exceptie face corpul masca de chiuveta care nu este prevazut cu blat.

Vezi detalii si pret

6. Set Bucatarie Wanilia, Culoare Stejar

Set Bucatarie Wanilia, Culoare Stejar, lungime 260 cm Setul de bucatarie Wanilia are un design modern cu accente clasice, in lungime totala de 260 cm, este realizat din pal si are o constructie modulara.
Latime corpuri: 80 cm, 80 cm, 60 cm si 40 cm.

Corpuri superioare: etajera colt, corp superior 2 usi cu vitrina si nisa, etajera, corp superior usa si rafturi, corp superior 2 usi si raft, superior pentru hota cu usa. Corpuri inferioare: corp inferior sertar si usa, masca spalator 2 usi, corp inferior usa si raft, corp inferior pentru cuptor, corp inalt 2 usi cu raft si nisa.

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo