Casa & Gradina

Cum alegi cea mai buna mocheta pentru acasa

Cum alegi cea mai buna mocheta? Mocheta de acasa trebuie aleasa cu grija pentru ca presupune o investitie de care trebuie sa te bucuri multa vreme!

Mocheta este o alegere din ce in ce mai preferata de foarte multe persoane, datorita faptului ca este practica si versatila. Beneficiile mochetei intr-o casa sunt evidente: este confortabila, izoleaza fonic si termic, este avantajoasa ca pret, usor de instalat, ofera un aspect unitar incaperii si este disponibila in nenumarate stiluri si culori, astfel ca oricine poate gasi modelul preferat.

Mochetele pentru casa se gasesc intr-o gama larga de materiale, de la cele artificiale precum nailon, polipropilena, poliester, triexta sau acril si pana la cele naturale, cum ar fi lana 100% sau amestecurile cu lana. Si modul de coasere a fibrelor mochetelor difera, de la cele cu fibre buclate si pana la cele cu fire taiate. Insa, pentru a lua o decizie buna, mai intai trebuie sa afli cum alegi cea mai buna mocheta pentru acasa.

TOP 3 mochete pentru casa

Cum alegi cea mai buna mocheta pentru acasa

Achizitionarea celei mai bune mochete pentru casa ta implica mai mult decat gasirea culorii si a stilului pe care le preferi. Trebuie sa iei in considerare stilul tau de viata si al familiei tale, ce activitati intreprinzi intr-o anumita camera, materialul din care este facuta mocheta, felul in care este fabricata, dar si daca se intretine usor sau nu.

Din fericire, gama de produse este larga, iar producatorii de mochete au profitat de noile tehnologii, iar acum poti gasi mochete pentru casa care arata extrem de bine si se intretin usor. Citeste ghidul nostru si afla toate informatiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai buna mocheta pentru casa ta!

Camera sau zona unde vei monta mocheta

A fost o perioada in care mochetele nu au mai fost asa de populare pentru utilizare in zona rezidentiala, ci numai in zonele comerciale, si au fost inlocuite exclusiv de covoare. Datorita eficientei si functionalitatii lor, mochetele au revenit la moda, si nu numai ca au revenit, ci au si cunoscut o dezvoltare uimitoare (aspect, materiale, intretinere).

Daca vrei sa alegi cea mai buna mocheta pentru casa ta, trebuie mai intai sa te gandesti la functionalitatea pe care o sa o aiba. Asadar, gandeste-te la cine foloseste camera pe care vrei sa o mochetezi si care este intensitatea traficului. Zona unde va fi montata mocheta, activitatile desfasurate in camera repectiva, usurinta cu care se curata si intensitatea traficului sunt aspecte care trebuie luate in calcul.

Sfat util! Inainte de a cumpara mocheta este foarte important sa masori camera si sa calculezi dimensiunile de care ai nevoie. Mochetele se vand la metru patrat (mp sau m²), prin urmare trebuie sa masori foarte bine lungimea si latimea camerei in care vei monta mocheta.

  • mocheta pentru dormitor – pentru dormitor poti opta pentru o mocheta pufoasa, o mocheta cu fir lung, chiar si o mocheta din lana. Aici traficul nu este atat de intens iar riscul sa patezi mocheta este destul de mic, de aceea nu ai nevoie de o mocheta usor de intretinut. O mocheta pufoasa o sa iti ofere un confort sporit atunci cand te vei da dimineata jos din pat.
  • mocheta pentru dormitorul copiilor – pentru dormitorul copiilor ai nevoie de o mocheta usor de intretinut, cu for foarte scurt si cu anumite propietati (ignifuga, antistatica, antialergica, antialunecare etc). Aspectul si culorile se vor alege in functie de varsta copilului (cu desene Disney, cu forme geometrice, multicolora, simpla etc)
  • mocheta pentru hol – pentru aceasta zona ai nevoie de o mocheta rezistenta la trafic mediu spre ridicat. Pentru hol este recomanadat sa alegi o mocheta cu fir scurt sau impletit si in culori care vor ascunde eventuale pete sau urme de murdarie.
  • mocheta pentru living – daca vrei sa renunti la covor si preferi pentru living o mocheta, alegerea nu este deloc rea. Cu toate ca este putin mai pretentioasa, iar traficul in living este destul de intens, poti opta pentru o mocheta cu fir mediu-lung (nu ca cea pentru dormitor). Insa, daca nu vrei batai de cap atunci cand o cureti, alege pentru living o mocheta cu fir scurt sau impletit.

Caracteristicile mochetei sunt importante

Inainte de a cumpara mocheta, trebuie sa ai in vedere cativa factori care influenteaza aspectul mochetei, rezistenta mochetei si siguranta mochetei. Factori precum felul in care arata firele mochetei, tehnologia de fabricatie a mochetei, intensitatea traficului si rezistenta la foc sunt cei mai importanti de luat in seama.

Tipul firelor – cat de lucioase sau mate ai vrea sa fie firele mochetei? Mochetele pentru casa din material sintetic sunt impartite in patru categorii: mat, semi-mat, semi-lucios si lucios. Toate acestea sunt disponibile intr-o gama larga de culori. Alege o mocheta cu fibre care sa nu isi piarda culoarea si stralucirea in timp din cauza razelor solare sau a uzurii. Pentru o camera amenajata in stil modern, poti merge pe variantele semi-mat sau mat. Mochetele cu fire lucioase sau semi-lucioase sunt potrivite incaperilor mai elegante sau decorate in stil clasic.

Tehnologia de fabricatie  – determina aspectul final al mochetei, cat si calitatea ei. In acest caz ai de ales intre mai multe procedee: tesere (woven), crosetare (tufting) sau procedeul care ofera un aspect de pasla (needlepunch sau nonwoven). Crosetarea este cel mai utilizat procedeu de fabricare a mochetelor, iar modelele obtinute in acest fel variaza, de la mochete buclate si pana la cele cu fir taiat. Teserea este un procedeu similar cu cel de fabricare a covoarelor, astfel ca mocheta va avea un aspect asemanator cu cel al unui covor obisnuit. In cazul in care alegi o mocheta fabricata astfel, asigura-te ca suportul fibrelor este realizat cu cauciuc, pasla sau bitum, pentru o durabilitate mai mare.

Intensitatea traficului – ca si la parchet, si la mochete trebuie sa ai in vedere si acest aspect inainte sa iei o decizie. Pentru case si apartamente se utilizeaza mochete rezidentiale, cu uz general (clasa 22 – trafic mediu). Mocheta pentru trafic rezidential din clasa 22 este suficient de rezistenta pentru a fi utilizata in mai toate zonele din casa, chiar si in camera copiilor.

Rezistenta la foc – ignifugarea mochetei este un aspect important de luat in seama daca te preocupa siguranta celor din casa. Pentru mochetele comerciale ignifugarea este un aspect obligatoriu, insa nu la fel este si pentru cele rezidentiale. Insa, din motive de siguranta, recomandarea noatra este sa cumparati o mocheta care este clasificata ca fiind rezistenta la foc (Efl, Bfl-s1 etc).

Materialele din care sunt fabricate mochetele

Fibrele folosite la fabricarea mochetelor determina intr-o proportie foarte mare aspectul si functionalitatea acestora. Cele mai des folosite tipuri de fibre pentru mochetele care se monteaza in casa sunt: nailonul, polipropilena, poliesterul, triexta, acrilul si lana.

Polipropilena – Printre cele mai intalnite fibre folosite in fabricarea mochetelor este polipropilena. Acesta este rezistenta la umiditate si previne formarea mucegaiului. Mochetele din polipropilena sunt usor de curatat, rezistente si durabile. Polipropilena este colorata inainte ca materialul sa fie transformat in fibre, ceea ce inseamna ca mocheta nu se va decolora usor.

Poliesterul –  Daca vrei sa alegi o mocheta cu aspect luxos, cu densitate mare si extrem de moale, atunci poliesterul este materialul perfect pentru tine. Aceste fibre sunt rezistente, insa nu la fel ca nailonul sau polipropilena. In prezent, multe mochete din poliester sunt realizate din PET-uri reciclate, asa ca achizitionarea unei mochete din acest material este o ocazie buna sa ajuti la protejarea mediului inconjurator.

Nailonul (poliamida)– Fibrele de nailon sunt durabile, rezistente la murdarie si mucegai, dar si la presiunea exercitata de obiectele de mobilier. De asemenea, sunt o alegere buna pentru mocheta dintr-o camera cu trafic intens, fiind rezistente si din acest punct de vedere. Mochetele din nailon sau poliamida sunt foarte utilizate pentru camera copiilor.

Acrilul – Desi nu exista mochete fabricate 100% din acril, aceste fibre sunt adesea folosite in amestecurile de lana, deoarece aspectul lor este similar cu al fibrelor naturale, insa pretul este mult mai redus. Fibrele acrilice sunt rezistente la umiditate si previn formarea de mucegai, astfel ca o mocheta care are in compozitia sa acril poate fi potrivita pentru bucatarie.

Lana – Cele mai bune mochete sunt cele realizate din fibre naturale, mai precis din lana, insa vin insotite de un pret pe masura calitatii. Lana este durabila, are densitate mare, este moale la atingere si este disponibila intr-o varietate larga de culori. Daca bugetul nu este o problema, poti alege o mocheta din lana in locul uneia din materiale sintetice.

Bugetul pe care il aloci mochetei pentru casa

Este important sa stabilesti mai intai caracteristicile pe care doresti sa le aiba mocheta si abia apoi bugetul, deoarece astfel te vei asigura ca vei alege o mocheta care sa iti satisfaca nevoile si preferintele si nu una care nu presupune alocarea unui buget mare, dar pe care vei dori sa o schimbi dupa o anumita perioada.

Dupa ce ai decis in privinta caracteristicilor pe care vrei sa le aiba mocheta, este mai usor sa iti fixezi un buget. De exemplu, daca aspectul si calitatea fibrelor sunt importante pentru tine si reprezinta o prioritate, lana ar fi varianta catre care ar trebui sa te indrepti, daca iti permiti sa aloci un buget mai mare.

Fibrele sintetice in detrimentul celor naturale sunt o alegere buna deoarece atat costurile de achizitie, cat si cele de intretinere a mochetei sunt mai reduse. Poliesterul este o varianta fiabila daca alegi fibre sintetice, atat datorita calitatilor bune cat si a pretului considerabil mai mic decat cel al lanei sau alta fibra naturala.

Cum alegi cea mai buna mocheta: recomandari

In functie de informatiile de mai sus, am pregatit o lista cu cateva modele de mochete pentru acasa ce acopera o gama larga de nevoi si cerinte. Mochetele selectate au un bun raport calitate/pret.

1. Covor tip Mocheta Unidesign Polipropilena CM-180202

Utilizare: living, hol, dormitor
Compozitie: Polipropilena
Grosime: 6 mm
Clasa trafic: 22 – Domestic
Caracteristici: poate fi folosit cu incalzire in pardoseala, proprietati antistatice, rezistenta la alunecare
Dimensiuni: 200 x 400 cm, nefestonat

Vezi detalii si pret

2. Covor tip Mocheta Unidesign Polipropilena CM-180404

Utilizare: living, hol, dormitor
Compozitie: Polipropilena
Grosime: 4.5 mm
Clasa trafic: 22 – Domestic
Caracteristici: poate fi folosit cu incalzire in pardoseala, proprietati antistatice, rezistenta la alunecare
Dimensiuni: 100 x 400 cm, nefestonat

Vezi detalii si pret

3. Covor tip Mocheta Nefestonat Modern CM-150303

Utilizare: living, hol, dormitor
Compozitie: Polipropilena
Grosime: 8.5 mm (+-10%)
Suport verso: Pasla
Clasa trafic: Domestic
Dimensiuni: 200 x 400 cm, Nefestonat

Vezi detalii si pret

4. Covor tip Mocheta Nefestonat Modern CM-150101

Utilizare: living, hol, dormitor
Compozitie: Polipropilena
Grosime: 3 mm
Clasa trafic: 21 (uz domestic)
Caracteristici: rezistenta foc Bfl/S1, proprietati antistatice; potrivit pentru incalzirea prin pardoseala; rezistenta la alunecare
Dimensiuni: 200 x 400 cm, Nefestonat

Vezi detalii si pret

5. Covor tip Mocheta Nefestonat Modern CM-180101

Utilizare: living, hol, dormitor
Compozitie: Polipropilena
Grosime: 8 mm (+-10%)
Suport verso: Pasla
Clasa trafic: Domestic
Dimensiuni: 200 x 400 cm, Nefestonat

Vezi detalii si pret

6. Covor tip Mocheta Nefestonat Modern CM-140301

Utilizare: dormitor, living
Compozitie: Polipropilena
Grosime: 22 mm (+-10%)
Suport verso: Pasla
Clasa trafic: 22 (uz general)
Caracteristici: fir lung, inaltime fir: 20 mm (+-10%), rezistent la foc Efl
Dimensiuni; 200 x 400 cm, Nefestonat

Vezi detalii si pret
,
Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago