Cum alegi cel mai bun parchet pentru acasa

Cum alegi cel mai bun parchet pentru acasa si care sunt caracteristicile care influenteaza alegerea parchetului? Citeste ghidul nostru de cumparaturi pentru a afla ce tip de parchet sa alegi.

Acasa este locul unde te simti confortabil, relaxat si in siguranta. Insa, pentru a aduce spatiul in care locuiesti la gradul de casa trebuie sa te preocupi de amenajarea si personalizarea lui dupa gusturile si nevoile tale. Spatiul tau va avea nevoie de lucruri care iti sunt pe plac, lucruri care sa te bucure si care sa reziste in timp.

Printre lucrurile pe care trebuie sa le alegi pentru casa ta se numara si parchetul. Daca unele lucruri sunt mai putin importante si pot fi inlocuite dupa o perioada de timp relativ scurta, alegerea parchetului este o treaba importanta, o treaba careia trebuie sa ii acorzi atentia cuvenita.

TOP 3 produse recomandate

De ce recomandam sa alegi un parchet bun?

Pe langa faptul ca parchetul este un element central in decorarea casei, elementul de la care se porneste amenajarea si conturarea stilului, acesta este si un element de rezistenta al casei. Asa cum am spus si mai sus, exista lucruri care au o importanta mai putin semnificativa si la care putem sa facem unele concesiuni de calitate, insa acest lucru nu se aplica si la parchet.

Parchetul este un element supus uzurii si  mult prea des utilizat pentru a putea sa faci rabat de la calitate. Insa, daca totusi alegi sa mergi pe o varianta slab calitativa, alegerea o sa te coste in timp mult mai mult decat daca ai opta pentru un parchet bun de la inceput.

Zilnic parchetul este supus uzurii! Actiuni precum traficul zilnic, asezarea si mutarea mobilei, joaca celor mici pe el, diferite actiuni de curatenie (aspirare, spalare cu apa si detergent etc), diferentelor de temperatura, sunt numai cateva exemple care ne arata cat de utilizat este parchetul intr-o casa.

Alegerea unui parchet ieftin, nepotrivit traficului din casa ta, cu o rezistenta prea mica la umiditate si cu o grosime insuficienta va duce intr-un timp relativ scurt la deteriorarea lui si in final la schimbarea lui. Principalele probleme pe care le poti avea cu un parchet prost ales sunt: se exfoliaza, se poate umfla, se mareste distanta inte placi la imbinari, se toceste sau isi pierde din culoare etc.

Cum alegi cel mai bun parchet pentru acasa

Cum alegi cel mai pun parchet pentru acasa

Exista anumite tipuri de parchet care au garantie pe viata (poate pe generatii), insa sunt foarte scumpe. Noi nu te indrumam sa alegi cel mai scump parchet, noi te indrumam sa alegi cel mai bun parchet pentru tine, care sa corespunda nevoilor tale si la un buget potrivit situatiei tale finaciare.

Atunci cand alegi parchetul trebuie sa ai in vedere faptul ca acesta este un produs care trebuie sa te tina ani buni, si pentru asta nu trebuie sa faci rabat la calitate. De asemenea, mai trebuie sa stii ca este un produs care ajuta foarte mult amenajarea, stilul si atmosfera casei tale, prin urmare nu alege un parchet fara sa cantaresti bine calitatea produsului cumparat.

Alegerea parchetului in functie de tipul acestuia

Exista mai multe tipuri de parchet in functie de procesul de fabricatie si de materialele din care este facut. Diferentele de calitate si de pret intre acestea sunt destul de mari si de aceea trebuie sa  stii ce avantaje si dezavantaje are fiecare model, inainte sa te orientezi catre unul anume.

  • Parchetul din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv este fabricat din lemn de stejar, fag, mesteacan sau cires, fiind practic o singura bucata de lemn. De asemenea, se prefera si parchetul din lemn exotic, precum bambusul. Parchetul din lemn masiv este fara discutie cel mai bun parchet pe care il poti alege. Acesta are garantie pe viata, rezista mai multe generatii fara probleme.

Principalele calitati ale parchetului din lemn masiv le reprezinta aspectul foarte placut si rezistenta in timp. Dezavantajul major il reprezinta pretul destul de ridicat, ceea cel face sa fie un produs destul de exclusivist. Intretinerea nu este dificila, necesitand o ingrijire mai atenta la 4-5 ani (slefuire, lacuire etc).

http://www.web-set.hu/WEBSET_DOWNLOADS/505/cstolgy.jpg

  • Parchetul stratificat

Parchetul stratificat imbina avantajele parchetului din lemn masiv si parchetului laminat. Parchetul stratificat este un obtinut din suprapunerea mai multor straturi de lemn, spre deosebire de parchetul laminar care este sintetic. Practic, parchetul stratificat este o suprapunere de straturi de lemn masiv lipite intre ele, rezultand o bucata de parchet aproape similara la aspect si calitati cu cea de lemn masiv.

Printre avantajele parchetului stratificat se numara rezistenta foarte buna la uzura, umiditate, trafic intens, aspectul foarte placut (asemanator parchetuluui din lemn masiv), usurinta cu care se monteaza si se intretine. Dezavantajul parchetului din lemn stratificat il reprezinta pretul, care este considerabil mai mare fata de parchetul laminat.

Parchetul triplustratificat este cel mai cunoscut dintre modelele de parchet stratificat. Acest parchet este realizat din trei straturi de lemn: stratul superior, stratul de contact si stratul de uzura. Stratul de uzura este din lemn de esenta nobila cu grosime de 4-5 mm, stratul din mijloc are o grosime de 7 mm si este din lemn de rasinoase si sporeste rezistenta mecanica iar stratul de baza, cu o grosime de 4 mm este compus tot din lemn de rasinoase.

parchet stratificat pentru acasa

  • Parchetul laminat

Parchetul laminat este varianta celor ce cauta un produs foarte avantajos ca pret. Parchetul laminat este un produs inferior celor doua, obtinut din suprapunerea mai multor straturi. Panourile de parchet laminar sunt astfel facute incat sa se monteze foarte usor, fara a fi necesar sa apelezi la un specialist. Parchetul laminat se preteaza foarte bine si cu un sistem de incalzire electrica in pardoseala.

Parchetul laminat este un produs inferior, el nefiind realizat din bucati din lemn. Aspectul de lemn este dat de o imagine a lemnului (fotografie sau un desen) peste care este aplicat un strat de lac. Aceasta poza este pusa peste un panou derivat de lemn, MDF sau HDS (panouri de inalta densitate). Sandwich-ul este completat de straturi de rasina si adeziv.

Fiecare tip de parchet are avantajele si dezavantajele sale in ceea ce privesc aspectele legate de calitate, aspect, pret etc. Sa te ajustam sa intelegi mai bine, am facut un sumar cu principalele caracteristici si modul in care fiecare tip de parchet se comporta in raport cu ele.

CaracteristiciParchet lemn masivParchet stratificatParchet laminat
CALITATE foarte buna buna medie
ASPECT foarte bun foarte bun mediu
REZISTENTA IN TIMP foarte buna buna medie
REZISTENTA LA UZURA buna buna medie
REZISTENTA LA SOCURI slaba medie medie
REZISTENTA LA UMIDITATE slaba medie slaba
USURINTA MONTAJ medie medie buna
USURINTA INTRETINERE medie medie buna
PRET mare mediu bun

Alegerea parchetului in functie de traficul din casa

Este foarte important sa alegi tipul si modelul de parchet si in functie de traficul din fiecare camera. Nu in toate camerele si zonele din casa este acelasi trafic si acelasi grad de activitate si din acest motiv este bine sa faci alegerea potrivita pentru fiecare zona in parte.

Principalul indicator in alegerea patchetului il reprezinta clasa de trafic. Exista 2 clase de trafic: rezidential si comercial.

  • zone rezidentiale: 21 – rezidential redus, 22 – rezidential mediu, 23 – rezidential intens,
  • zone comerciale: 31 – comercial redus, 32 – comercial mediu, 33 – comercial intens.

Daca vrei sa alegi un singur tip de parchet pentru toata casa, recomandarea noastra este sa alegi unul care rezista unui tip de trafic rezidential intens (23) sau comercial redus (31), pentru a acoperi toate zonele, indiferent de tipul de trafic. Toate produsele cu clasa 31 (comercial redus) se preteaza foarte bine pentru suprafetele de locuit, iar cele cu clasa 32 si 33 asigura o rezistenta in timp crescuta.

De asemenea, un alt factor care contribuie foarte mult la rezistenta parchetului este grosimea parchetului. Cu cat parchetul este mai gros cu atat acesta este mai rezistent in timp si face fata unui trafic mai intens. De exemplu, pentru un parchet laminat alege o grosime de minim 8 mm daca vrei ca acesta sa fie rezistent unui trafic intens.

Alegerea parchetului in functie de amenajarea camerei

Pe langa atributele legate de calitatea si rezistenta parchetului mai trebuie sa te preocupe si aspectele ce tin de stilul si culorile parchetului. Parchetul ales trebuie sa fie ales cu grija pentru ca de la el incepe decorarea si amenajarea camerei. Alege cu grija culoare parchetului pentru ca aceasta trebuie sa fie in contrast cu celelalte elemente din camera.

  • parchet in culori inchise – culorile inchise se potrivesc in camerele mari, camerele care beneficiaza de suficienta lumina naturala. De asemenea, daca parchetul este inchis la culoare, celelalte elemente din camera trebuie sa fie in contrast, prin urmare in culori deschise. Daca ai o camera cu parchet wenge, parchet gri antracit sau parchet negru, alege usi, mobilier si pereti in nunate deschise pentru a indulci atmosfera si pentru contrast.
  • parchet in culori deschise – parchetul in culori deschise se preteaza foarte bine in camerele mici, in camerele intunecoase si fara multa lumina naturala. De asemenea, daca ai mobilierul inchis la culoare, usile sau peretii colorati in nuante inchise, alege un parchet deschis pentru a crea senzatia de spatiu. Parchetul alb, parchetul bej, parchetul gri deschis sunt cateva din modelele pe care le poti alege.

culori si aspect parchet pentru casa

Recomandari parchet bun pentru acasa

Avand in vedere informatiile de mai sus, am analizat mai multe tipuri de parchet si am pregatit pentru tine o selectie dintre cele mai bune. In functie preferinte, tipul de trafic pe care il ai, de dimensiunile camerei, de stilul camerei etc, alege parchetul de care ai nevoie si care raspunde cel mai bine nevoilor tale.

1. Parchet laminat Stejar Western deschis 11mm/32 – H1023/32

Parchet laminat Stejar Western deschis 11mm/32 - 1 mp - H1023/32 Parchet cu caracteristica antistatica ce reduce acumularea sarcinilor electrostatice. Suprafata: textura OILED – Aspect de lemn uleiat. Specificatia „Made in Germany“ demonstreaza calitatea inalta a produsului, procese de productie certificate si durabilitate.

Tip produs: Parchet laminat
Tip trafic: Comercial mediu (32)
Grosime: 11 mm
Tip montare: Click Lock
Suprafata acoperita: 1.0457 m²

Vezi detalii si pret

2. Parchet laminat Stejar inch Belfort 8mm/32 – H2359/32

Parchet laminat Stejar inch Belfort 8mm/32 - 1 mp - H2359/32 Parchetul laminat Stejar inch Belfort este usor de intretinut, sigur pentru locuinta, rezistent la impact si durabil. Amenajare flexibila a spatiului datorita faptului ca pardoselile laminate se monteaza si se demonteaza rapid si foarte usor.

Tip produs: Parchet laminat
Tip trafic: Comercial mediu (32)
Grosime: 8 mm
Tip montare: Click Lock
Suprafata acoperita: 1.9933 m²

Vezi detalii si pret

3. Parchet stratificat Stejar Tundra white matt 3S, 14 mm, 3.41 mp/cutie

Parchet stratificat Stejar Tundra white matt 3S, 14 mm grosime, 3.41 mp/cutieParchetul din lemn de stejar OAK TUNDRA WHITE MATT 3S ofera o culoare ce scoate in evidenta naturaletea lemnului. Este format din 3 straturi: strat suprafata: 3.5 mm, stejar strat mijloc: 8.5 mm, molid finlandez strat inferior: 2 mm, furnir din molid finlandez.

Tip produs: Parchet stratificat (3 straturi)
Tip trafic: Rezidential
Grosime: 14 mm
Tip montare: Click Lock
Suprafata acoperita: 3.41 m²

Vezi detalii si pret

4. Parchet din stejar, Decolandia, masiv, finisat, pachet de 1,44 mp

Parchet din stejar, Decolandia, masiv, finisatAcest model de parchet este finisat avand 5 straturi de lac ceea ce-I ofera o rezistenta ridicata la zgariere si raze UV. Parchetul este din lemn natural, iar eventualele diferente de nuante dintre placi nu pot fi considerate defecte.

Tip produs: Parchet lemn masiv
Tip trafic: Rezidential intens (23)
Grosime: 20 mm
Tip montare: Click Lock
Suprafata acoperita: 1.44 m²

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo