Casa & Gradina

Cum alegi cea mai buna centrala termica

Cum alegi cea mai buna centrala termica? Simplu, citeste ghidul nostru de cumparaturi si vei beneficia de un produs util, care raspunde nevoilor tale si ale familiei tale!

Desi nu putem spune ca exista un anumit anotimp sau moment din an in care este cel mai potrivit sa investesti intr-o centrala termica, din analizele noastre rezulta ca exista doua categorii de cumparatori. Segmentul acelora care o achizitioneaza chiar atunci cand temperaturile mici incep sa isi faca prezenta si persoanele analitice, care investesc vara chiar, cand pot beneficia si de preturi mai mici.

Indiferent de categoria din care faci parte, este important sa stii ca decizia de a achizitiona o  centrala termica iti va asigura numeroase avantaje. Insa, asigura-te ca alegi cea mai buna centrala termica, daca vrei sa beneficiezi de toate avantajele pe care aceasta le ofera!

TOP 3 centrale termice

De ce sa cumperi o centrala termica?

Nu credem ca mai este necesar sa enumeram motivele pentru care o centrala termica este esentiala, insa o sa o facem oricum pentru cei care au nevoie de o reamintire a acestor avantaje.

Este evident ca primul argument care sustine investitia este legat de de faptul ca incalzeste optim orice fel de cladire si genereaza apa calda. O poti folosi indiferent de anotimp, o pornesti atunci cand ai nevoie de caldura sau apa calda. Fireste, este o solutie fiabila, care asigura randament termic si posibilitati variate de carburant. Mai mult, designul sau permite amplasarea in spatii variate.

Cum alegi cea mai buna centrala termica?

Sa achizititionezi cea mai buna centrala termica, dupa cum ti-ai propus, nu este simplu, insa nici foarte dificil, in conditiile in care vei fi foarte bine informat. Va trebui sa tii cont de urmatoarele criterii:

Tipul de combustibil utilizat

Concret, teoretic vei putea sa alegi intre o centrala termica pe carbune sau lemne, pe gaz sau electrica. Practic, insa, alegerea tipului de centrala este conditionata de tipul de locuinta:

  • Centrala pe carbune, lemn sau peleti poate fi o solutie pentru tine, in situatia in care locuiesti la casa si iti este la indemna sa achizitionezi si sa depozitezi carbunii sau lemnul. Este evident ca nu vei putea utiliza un astfel de model de centrala daca locuiesti intr-un apartament de bloc. Este o solutie viabila in conditiile mentionate anterior, fiind cea mai ieftina varianta de centrala.
  • Centrala termica pe gaz este o optiune preferata la scara larga, asta pentru ca ofera un randament optim si asigura costuri mai mici in comparatie cu centralele electrice. Vei putea achizitiona modele pe care sa le racordezi la reteaua distribuitorului de gaz sau vei putea alege o centrala care sa se poata alimenta din rezervoare.
  • Centrale termice cu condensare pot fi si ele o optiune pentru nevoile tale. Daca o centrala simpla pe gaz evacueaza amestecul gazos rezultat prin descompunerea gazului metan prin ardere in dioxid de carbon si vapori de apa, o centrala cu condensare foloseste un sistem de racire care va recupera energia reziduala si o va transfera masei de apa incalzita. Prin urmare, o centrala cu condensare va consuma mai putin combustibil. Randamentul unei centrale simple pe gaz este de 90-92 procente, pe cand al unei centrale cu condensare poate fi chiar de 98 procente, o performanta materializata uneori in eficienta normala, care poate avea valori  supra-unitare de 104 – 110%. Este bine sa stii ca, potrivit unei Directive UE, in prezent nu se mai fabrica centrale simple pe gaz, putand fi insa vandute cele fabricate deja, pana la epuizarea stocurilor.
  • Centrala termica electrica este o varianta si ea in cazul in care variantele mentionate anterior nu ti se potrivesc. Ai in vedere ca este cea mai scumpa optiune la care poti apela, insa singura in situatia in care locuiesti intr-un orasel, nu esti racordat la o retea de gaz si nici nu ai spatiul necesar pentru a depozita lemn/ carbuni sau conditiile care sa-ti permita sa utilizezi o centrala  care functioneaza astfel.
  • Centralele care functioneaza cu GPL, biomasa sau motorina – variante optime pentru imobilele care nu sunt racordate la reteaua de gaz, dar sunt putin utilizate si prezente in ofertele magazinelor.

Puterea centralei termice

In momentul achizitiei unei centrale termice, puterea este aspectul de care cei mai multi utilizatori sunt interesati. Pentru a calcula puterea optima, se utilizeaza diferite formule; la noi, capacitatea cazanului fiind eficient de calculat de la indicatorul de 1 kW la fiecare 10 m² ai locuintei.

Cu toate acestea, formula mentionata anterior nu ia in calcul o serie de factori, ceea ce inseamna ca o estimare finala poate avea ca rezultat o putere a cazanului care sa varieze cu pana la 40%. Cel mai frecvent se intampla ca un calcul estimativ sa nu asigure surplus de caldura ci, dimpotriva, insuficienta caldura in locuinta.

  • Cu siguranta, iti doresti sa afli cum este cel mai corect sa procedezi, motiv pentru care iti oferim raspunsul:

In primul rand, ia in calcul zona in care se afla locuinta pe care iti doresti sa o incalzesti. Ai, de asemenea, in vedere si volumul locuintei care urmeaza sa fie incalzita. Nu in ultimul rand, tine cont de conductivitatea termica a peretilor, a ferestrelor si a usilor.

Atunci cand calculezi puterea pentru un metru patrat, te raportezi la 2,5 metri inaltime standard. Presupunand ca inaltimea la care te raportezi nu este mai mare de 2,5 metri, poti ignora coeficientul privind volumul camerei. In caz contrar, daca te raportezi la o inaltime mai mare, imparti inaltimea respectiva la 2,5 – de exemplu: la inaltimea de 3,20 metri, calculezi coeficientul impartind 3,2 la 2,5, ceea ce inseamna ca vei obtine un coeficient de 1,28.

  • Considerand ca din exemple poti sa intelegi cu mult mai bine cum sa calculezi puterea cazanului, iti oferim aceasta posibilitate.

Sa presupunem ca iti este necesar un cazan pentru o casa a carei suprafata totala este de 150 metri patrati, cu inaltimea tavanului de 3,20 metri, neizolata eficient – coeficient de pierdere caldura de 1,5.

Iata cum procedam:

  • Calculam puterea initiala: 1 kW x 150 metri patrati = 15 kW;
  • Calculam puterea, avand in vedere inaltimea tavanului (volumul locuintei): 15 kW x 3,2 m / 2,5 m = 19,2 kW;
  • Calculam puterea centralei termice, avand in vedere coeficientul privind pierderile de caldura: 19,2 kW x 1,5 = 28,8 kW.

Dupa ce faci aceste calcule, poti sa alegi modelul potrivit pentru centrala termica de care ai nevoie.

Debitul de apa calda

Acest criteriu trebuie sa il ai obligatoriu in vedere, in functie de numarul de membri pe care ii include familia ta. De regula, debitul de apa se calculeaza luand un standar de 10 l/minut pentru robinete si 8 l/minut pentru dus. Presupunand ca nu ai si alti consumatori, poti sa ai in vedere o centrala termica de 20 kW – 24 kW.

In caz contrar, daca in discutie intra un consum mai mare de apa menajera, atat puterea centralei termice trebuie sa fie mai mare, cat si debitul de apa care sa poate fi incalzit instantaneu. Astfel, daca stii ca in locuinta ta se consuma un volum mare de apa menajera, va trebui sa cumperi si un boiler, pentru ca, atunci cand centrala intra in regimul de incalzire instantanee, nu se mai poate realiza incalzirea locuintei. Un boiler un afecteaza incalzirea si confortul, asigurand volumul de apa menjera calda atat pentru dus, cat si pentru robinete.

Alte criterii importante pe care sa le iei in calcul

Desi am amintit cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere in momentul achizitionarii unei centrale termice, nici pe urmatoarele nu trebuie sa le neglijezi:

  • Consumul si eficienta: similar oricarui produs electrocasnic, trebuie sa te ghidezi in functie de sistemul de clasificare notat cu litere. Bineinteles ca A sau A+ sunt cele mai bune optiuni pe care sa le ai in vedere;
  • Nivelul de zgomot: pentru a te asigura ca vei avea un somn linistit, achizitioneaza o centrala termica cu un nivel de zgomot nu mai mare de 45 decibeli. Pompa sau arzatorul pot produce zgomot care sa te deranjeze;
  • Sistemele de protectie: tehnologia din prezent face posibil ca modelele de centrale termice sa fie prevazute in mare majoritate cu protectie impotriva lipsei gazului (valabil daca achizitionezi o centrala pe gaz) sau a noxelor (de asemenea, daca este cazul), pentru supra-tensiune, pentru lipsa apei din instalatie, anti-inghet. Nu neglija sistemele de protectie, pentru ca, in mod firesc, iti doresti un produs sigur;
  • Sisteme de comanda si diagnoza: ia in calcul achizitionarea unei centrale termice cu afisaj LCD. O astfel de alegere te va ajuta sa urmaresti in orice moment presiunea si temperatura. Mai mult, un model cu LCD te va putea avertiza sonor si prin afisaj daca exista probleme;
  • Sisteme de senzori si programare: nu il ultimul rand, daca esti adeptul tehnologiei inovative, care iti poate aduce un plus in viata, achizitioneaza o centrala termica pe care sa o poti controla de la distanta, cu posibilitate de programare, cu senzori de temperatura multipli wireless si multe alte functii gandite sa-ti asigure confort.

Recomandari centrale termice de buna calitate

Mai sus am notat cele mai importante caracteristici pe care ar trebui sa le aiba o centrala termica, pentru a fi sigur ca achizitionezi un produs foarte bun. Oferta din online este generoasa in cazul centralelor termice, incluzand modele diverse, din care sa poti alege exact ceea ce iti doresti. Nu-ti ramane decat sa aprofundezi informatia pe care ti-am oferit-o si, de ce nu, sa ai spor la cumparaturi!

In randurile ce urmeaza am pregatit o selectie de diferite modele de centrale termice din care poti alege. Modelele selectate sunt de buna calitate, acopera o gama larga de nevoi si au recenzii bune din partea utilizatorilor.

1. Centrala termica Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2

Avantajele centralei termice cu condensare Logamax plus GB072, pe gan natural: tehnologie in condensare extrem de performanta, cu o eficienta energetica normata de pana la 109%; reducere a consumului de energie si a emisiilor de noxe; automatizare inteligenta Logamatic EMS si regulator BC20 pentru o utilizare simpla, cu un display de mari dimensiuni pentru o citire usoara a informatiilor afisate si o manevrare simpla; tehnica eficienta de racordare pentru montare si instalare rapida.

Vezi detalii si pret

2. Centrala termica murala Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP

Avantajele centralei termice cu condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP, pe gan natural: beneficiaza de sistemul de ardere cu preamestec total, caracteristic centralelor cu condensare, asigurand importante economii de combustibil; gabaritul extrem de compact contribuie la integrarea usoara in orice ambient; incadrata in clasa 6, cea mai ecologica sub aspectul emisiilor de NOx, conform Standardelor Europene; interfata pentru utilizator este simpla, asigurata printr-un display LCD si taste de selectare si reglare usor manevrabile.

Vezi detalii si pret

3. Centrala termica Ariston Cares Premium 24

Centrala termica cu condensare Ariston Cares Premium 24 EU cu Termostat mecanic de ambient Siemens RAA 21, pe gaz sau electricitate. Utilizarea unei centrale in condensare poate reduce consumul de gaz cu pana la 35%* fata de o centrala conventionala, acest lucru insemnand o reducere imediata a cheltuielilor pentru utilizator. Alegerea unei centrale in condensare este cea mai buna modalitate de a economisi bani si de a proteja mediul inconjurator, tehnologia condensarii avand un impact redus asupra mediului (-75% emisii de NOx si CO ). Astfel, iti poti 2 imbunatati stilul de viata, fara a renunta la confortul termic.

Vezi detalii si pret

4. Centrala termica Arca Pocket 24F – 24 Kw

Arca Pocket este o centrala termica murala conventionala cu tiraj fortat, cu functionare pe gaz metan sau GPL, pentru incalzire si prepararea apei calde menajere. Centrala termica este dotata cu circuit electronic cu microprocesor incorporat si controlul functiilor centralei, protectie anti-inghet si anti-blocare. Grupul hidraulic este realizat din bronz si este prevazut cu robinet de incarcare si by-pass automat. Schimbatorul apa-apa este cu 12 placi si ofera astfel o productie de apa sanitara in cantitate mare si cu o rezistenta remarcabila la depunerile de calcar. Arderea este asigurata de un singur electrod de aprindere – ionizare.

Vezi detalii si pret

5. Centrala termica pe peleti, model PK 20 kW

Centrala termica pe peleti PK este cea mai moderna si performanta centrala termica pe peleti oferite de compania Valher. Construita din materiale de foarte buna calitate, tabla de otel de 5 mm, procesor de ultima generatie si afisaj cu ecran touch screen. Avand un format compact se potriveste in orice incapere. Este usor de setat pentru a va furniza necesarul dorit de caldura si apa calda, indiferent de tipul de peleti pe care il folositi.Avand un sistem ingenios de ardere aceasta centrala va ajuta si sa consumati o cantitate redusa de peleti comparativ cu alte centrale termice existente pe piata.

Vezi detalii si pret
Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago