Cum alegi cel mai bun scaun de birou

Cum alegi cel mai bun scaun de birouTe doare spatele si gatul dupa cateva ore de stat in scaunul de birou? Citeste informatiile din acest ghid de cumparaturi pentru a afla cum alegi cel mai bun scaun de birou care sa te ajute sa ai o pozitie corecta la birou, sa fie confortabil si sa iti ofere sustinerea de care ai nevoie pentru a elimina durerile de spate si de gat. Pe scurt, confort si sanatate!

Din fericire pentru toti cei care stau multe ore la birou, indiferent de natura muncii lor, exista studii clare si aprofundate cu privire la designul si ergonomia pe care un scaun bun de birou trebuie sa le aiba.

Pentru ca vorbim de un minim de 160 de ore (aproape 7 zile full) petrecute intr-o luna pe un scaun de birou (fara ore suplimentare etc), specialistii si consultantii in domeniu au facut studii si teste pe parcursul ultimilor ani, studii care sa ajute la fabricarea unor scaune de birou sanatoase si confortabile.

Sfaturi din partea specialistilor in domeniul scaunelor de birou

In ultima vreme au aparut foarte multe modele si variante de scaune de birou, care mai de care mai futuriste sau ciudate. Unii au inlocuit scaunul de birou cu minge de gimnastica pentru ca au considerat ca ii ajuta la mentinerea unei posturi corecte. Sa vedem insa care sunt sfaturile specialistilor.

O pozitie corecta a corpului este esentiala

Scaunul de birou, impreuna cu salteaua de pat sunt printre cele mai importante elemente care ne ajuta sa ne mentinem un spate sanatos, o pozitie corecta a corpului si care contribuie la confortul si sanatatea noastra. Cele mai lungi momente in care stam jos (in sezut sau intinsi) sunt cele petrecute intr-un scaun de birou sau o saltea de pat, prin urmare aceste doua elemente trebuie alese cu mare grija.

Prin urmare, scaunul de birou trebuie sa fie ergonomic, confortabil si mai ales sa iti mentina corpul in pozitie corecta. Nu te grabi in alegerea ta si nu face economii pe sanatatea ta. Nu este cazul sa fii unul dintre aceia care sufera si au dureri de spate dupa cateva ore de stat in scaun, numai pentru ca nu a ales un scaun bun de birou. Atunci cand stai in scaunul de birou folosesti aproape 100 de muschi (nu te-ai fi gandit), asa ca, fii bun cu ei si utilizeaza un scaun de birou de calitate.

Priveste fotografia de mai jos si vei vedea cum trebuie sa fie pozitia ta in timpul statului in scaunul de birou si care este pozitia care trebuie evitata. Indiferent ca folosesti scaunul de birou acasa sau la job, acesta trebuie sa iti mentina in permanenta corpul intr-o pozitie corecta.

scaun de birou pozitie corecta si pozitie incorecta

Corpul este intr-o pozitie verticala, dreapta sau unor inclinata (un unghi de maxim 110 grade). Telul tau este sa alegi un scaun de birou care sa: stai confortabil si sa iti mentina corpul intr-o pozitie verticala-dreapta, cu picioarele plate pe sol, capul inclinat intr-o pozitie usor in jos atunci cand lucrezi sau pentru a vizualiza ecranul computerului, cu antebratele si coapsele la un unghi de 90 de grade.

Pozitia corecta in scaun: Trunchiul si gatul in linie verticala, coapsele orizontale, iar picioarele inferioare verticale.

Scaune de birou care trebuie evitate

Mai multi specialisti, printre care si Dr. Jenny Pynt (fizioterapeut si autorul unor carti de specialitate), recomanda sa evitam scaunele cu spatar foarte bombat, scaunele fara spatar si mingea de gimnastica utilizata pe post de scaun.

Scaun de birou fara spatarScaunele de birou cu un spatar foarte bombat sau proeminent nu sunt recomandate pentru ca iti mentine coloana intr-o pozitie fortata si prea arcuita. Scaunul de birou trebuie sa iti mentina coloana intr-o pozitie normala, naturala nu sa ti-o forteza sau arcuiasca inutil.

In privinta scaunele de birou fara spatar si minea de gimnastica folosita pe post de scaun, specialistii spun sa le evitam pentru ca nu ofera nicio sustinere la coloana. Idiferent cat de sarguincios esti tu si cat de mult vrei sa mentii o pozitie corecta a coloanei fara o sustinere suplimentara, dupa cateva ore in scaun vei ceda si iti vei arcui spatele (cocosa). Prin urmare, achizitioneaza un scaun de birou cu spatar care sa iti mentina coloana.

Evita scaunele de birou: cu spatar foarte bombat, fara spatar sau mingea de gimnastica folosita pe post de scaun.

Cum alegi cel mai bun scaun de birou conform specialistilor

Acum ca ai aflat cum trebuie sa mentina pozitia corpului un scaun bun de birou si care sunt scaunele de birou pe care trebuie sa le eviti, este cazul sa afli ce caracteristici trebuie sa aiba cel mai bun scaun de birou.

Ajustabilitatea scaunul de birou

Ajustabilitatea sau gradul de reglare al scaunului de birou este principala caracteristica pe care trebuie sa o iei in calcul. Cu cat scaunul este mai reglabil si are mai multe componente care se pot ajusta (inaltime, spatar, unghi sezut, brate etc) cu atat scaunul este mai ergonomic si se poate plia pe mai multe preferinte.

Ergonomia scaunului este o caracteristica importanta si toti cauta scaune de birou ergonomice, insa putini stiu cum trebuie sa fie scaunul pentru a fi ergonomic si confortabil pentru ei. De asemenea, un scaun ergonomic si de buna calitate nu este intotdeauna apreciat de toata lumea si asta pentru ca in timp ne-am format pozitii diferite iar acum este greu sa revenim la cea corecta.

Prin urmare, alege un scaun de birou ergonomic, care ofera posibilitatea sa reglezi cat mai multe componente (inaltime sezut, spatar, brate, lombar etc) daca vrei un confort ridicat, o pozitie corecta a corpului si o pozitie agreabila pentru tine.

Reglarea inaltimii

Inainte sa cumperi scaunul de birou verifica daca acesta se poate regla pe inaltime si care sunt inaltimile minime si maxime. Alege un scaun care iti permite sa reglezi inaltimea lui astfel incat sa ai o pozitie confortabila, cu picioarele plate pe podea, coapsele sprijinite pe scaun si paralele cu podeaua.

Un scaun de birou cu o inaltime prea mare sau prea joasa provoaca disconfort, umflaturi si dureri de gat, spate si picioare.

Reglarea spatarului

Creglarea scaunului de birouauta sa cumperi un scaun de birou al carui spatar se poate regla in mai multe pozitii, care ofera un bun suport lombar si nu foate tare/ rigid. Studiile au arata ca o pozitie corecta a corpului este aceea in care avem trunchiul la un unghi cuprins intre 90 si 110 grade (in functie de fiecare persoana).

Spatarul trebuie sa permita o usoara inclinare pe spate a corpului, insa nu brusc si nu foarte mult, prin reglaje de tensiune care sa permita sa creasca sau sa scada rezistenta de inclinare a scaunului.

De asemenea, un bun scaun de birou ofera un bun suport lobar si permite ajustarea si reglarea zonei lombare astfel incat sa mentina o pozitie corecta si potrivita pentru fiecare persoana.

Reglarea bratelor

Bratele moi si reglabile sunt optime. Acestea ar trebuie sa permita antebratelor sa fie la un unghi de 90 de grade si ar trebuie sa sprijine doar coatele. Cele mai bune scaune de birou au bratele reglabile pe inaltime si lungime, se pot detasa complet pentru a permite executarea anumitor sarcini si permit cu usurinta scaunelor sa intre sub birou.

Sezutul scaunul de birou

Un scaun de birou bun are sezutul suficient de mare incat sa iti permita sa te misti lejer in el. Pentru o pozitie confortabila este recomandat ca sezutul scaunului de birou sa fie mai mare cu cel putin 2, 5 cm decat amprenta lasata de soldurile si coapsele tale  (2, 5 cm pe fiecare parte) iar perna trebuie sa fie suficient de moale incat sa iti permita o pozitie confortabila pentru o perioada lunga de timp.

De asemenea, scaunul trebuie sa aiba o usoara curbura in jos a marginii din fata pentru un confort mai bun. Intre spatele genunchiului si marginea scaunului trebuie sa fie o distanta de cativa centimetrii, astfel incat spatele genunchiului sa nu intre in contact cu muchia din fata.

Materialele (tapiteria) scaunului de birou

Materialul in care este imbracat scaunul de birou trebuie sa fie de cea mai buna calitate, trebuie sa iti ofere o senzatie placuta la atingere, sa permita o buna aerisire si sa fie rezistent la mirosuri neplacute.

Printre materiale des utilizate se afla pielea natura pentru ca are un aspect elegant, e placuta la atingere, se pot curata foarte usor (exista solutii speciale pentru curatare si intretinere) si rezista la mirosuri neplacute.

Scaunele directoriale sunt cele mai intalnite scaune care sunt imbracate din piele naturala. Nu numai ca un scaun directorial are un aspect elegant, dar este si mult mai potrivit pentru mediul de afaceri.

La fel de intalnite sunt si scaunele de birou fabricate din plasa. Acest material permite o buna aerisire, nu se imbiba de mirosuri neplacute si mai ales nu are nevoie de ingrijiri speciale percum pielea naturala.

Tapiteria textila este un alt material utilizat pentru a imbraca scaunele de birou, insa nu este si cel mai confortabil si recomandat. Este adevarat, un scaun de birou cu tapiterie textila este mai ieftin, insa nu si cel mai bun. Acest material are dezavantaje precum: retine mirosurile neplacute, se curata greu si se pateaza foarte usor.

Picioarele si rotile scaunului de birou

Picioarele scaunului de birouPentru o buna stabilitate, alege un scaun de birou cu 5 picioare. Pentru a creste stabilitatea si evita bascularea, evita modelele de scaune a carei margine din fata se lungeste mai departe decat raza picioarelor.

De asemenea, rotile scaunului trebuie sa fie potrivite suprafetei pe care sunt rulate (gresie, parchet, covor, mocheta etc). Atunci cand achizitionezi scaunul ai in vedere pe ce suprafata il vei rula cel mai des, si alege rotile potrivite.

Calitatea componentelor si pretul

Un alt aspect foarte important la un scaun de birou este calitatea componentelor sale si calitatea tuturor materialelor utilizate. Scaunul de birou trebuie sa fie fabricat din materiale de calitate, materiale care sa reziste in timp, sa nu se deformeze, crape sau deterioreze dupa utilizari multiple.

Un motiv pentru care cele mai renumite branduri care fabrica cele mai bune scaune de birou vand produselor lor cu un pret ce depaseste lejer 800 – 900 euro este faptul  utilizeaza cele mai bune materiale la fabricarea lor si au efectuat ani de studii pentru a oferi clientilor un confort maxim si o buna ergonomie.

Insa, cum bugetele si posibilitatile financiare sunt diferite de la persoana la persoana, nu este obligatoriu sa platesti o avere pe scaunul de birou, insa ai grija sa nu alegi un scaun de birou prea ieftin pentru ca sigur are materiale de proasta calitate. Alege un scaun de birou bine inchegat, care are recomandari bune din partea clientilor, un scaun din materiale rezistente si la un pret potrivit.

Scaune de birou recomandate

Tinand cont de informatiile de mai sus, am facut o selectie de scaune de birou de calitate care au un raport calitate/ pret foarte bun.

1. Scaun Ergohuman v1 Plus, mesh Negru

Scaun Ergohuman v1 Plus, mesh Negru

Viitorul este Ergohuman – conceput cu confort total in minte. Scaunul Ergohuman este o fuziune perfecta de arta si stiinta, cu zone flex, care asigura sustinerea constanta lombara si a spatelui

Tip: Scaun ergonomic, Scaun birou, Scaun directorial
Structura: Aluminiu
Material: Plasa
Caracteristici speciale: Mecanism scaun : Syncron “cu antisoc”, Sezut scaun : Translabil, Suport lombar, TetieraReglabila, Brate Cromate, Reglabile 3D
Role: 5 role de 6 cm

Vezi detalii si pret

2. Scaun directorial 5600 SETT, Negru piele naturala

Scaun directorial 5600 SETT, Negru piele naturalaModelul de scaun “5600” este un scaun directorial ideal pentru biroul dumneavoastra. Acest scaun este destinat in special pentru spatiile de birou, dar este recomandat si pentru “Home Office”.

Tip: Scaun directorial, Scaun managerial
Structura: Otel Cromat
Caracteristici speciale: Mecanism scaun Syncron multibloc, Brate Fixe

Vezi detalii si pret

3. Scaun de birou ergonomic Kring Ergo, Piele Ecologica, cu suport lombar si tetiera, Negru

Scaun de birou ergonomic Kring Ergo, Piele Ecologica, cu suport lombar si tetiera, Negru Scaunul Kring Ergo se preteaza atat ca scaun directorial cat si ca scaun de birou.
Din punct de vedere ergonomic, este un scaun destinat lucrului indelungat la birou sau in fata calculatorului.
Spatarul are un design special si suport lombar reglabil creat pentru sustinere lombara.

Tip: Scaun birou
Structura: Metal
Material: Piele ecologica

Vezi detalii si pret

4. Scaun de birou Executive Mesh, cu suport lombar si tetiera, Negru

Scaun de birou Executive Mesh, cu suport lombar si tetiera, Negru Scaun de birou din mesh, de culoare negru. Extensibil pana la 112cm. Scaun ergonomic, solid si foarte confortabil realizat din materiale de bune calitate la un pret foarte accesibil. SUPER CONFORT !

Tip: Scaun birou
Material: Mesh negru/ plasa
Culoare: Negru
Dimensiune: 50 x 61 x 112 / 120

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo