Cum alegi cel mai bun pat rabatabil

Cum alegi cel mai bun pat rabatabil? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si afla tot ce trebuie sa stii despre paturile rabatabile si utilitatea acestora!

Atat covoarele cat si paturile au o istorie lunga si interesanta si o evolutie continua. Utilitatea covoarelor si a paturile este cunoscuta de mii de ani, iar  descoperirile legate de aceste doua piese sunt uimitoare. Daca la inceputuri utilitatea lor era mult mai restransa, iar acestea avea o “constructie” rudimentara, evolutia in aceste domenii a crescut odata cu trecerea timpului si cu cresterea nevoilor societatii.

Utilitatea, functionalitatea si “constructia” celor doua elemente vechi de mii de ani s-au schimbat si au evoluat considerabil in timp. Evolutia patului a fost una uimitoare si benefica in acelasi timp. La inceputuri, erau niste improvizatii din materiale naturale (fan, frunze) sau piei de animale, asezate direct pe podea, dupa care s-a ajuns la o constructie putin mai aproape de ceea ce avem astazi. S-a constatat necesitatea ridicarii patului de la podea pentru a evita rozatoarele si mizeria.

Ridicarea patului de la podea a fost primul pas din evolutia continua pe care a cunoscut-o aceasta piesa de mobilier. De la gramada de fan de pe podea, s-a ajuns la modele moderne, tehnologizate (paturi rabatabile, paturi boxspring, paturi suprapuse etc) si cu intrebuintari multiple. Pentru ca societatea s-a schimbat, iar nevoile oamenilor s-au diversificat, evolutia paturilor de la un produs rudimentar la unul premium, ce poate satisface diverse nevoi, a fost cumva una naturala si necesara.

TOP 3 paturi rabatabile

Ce trebuie sa stii inainte sa alegi un pat rabatabil

Pentru inceput dorim sa iti oferim cateva informatii generale care sa te ajute sa intelegi mai bine utilitatea si functionalitatea patului rabatabil.

Ce este un pat rabatabil?

In primul rand trebuie sa mentionam faptul ca exista doua tipuri de paturi rabatabile. Primul tip o reprezinta patul rabatabil normal. Acesta are un aspect asemanator cu patul tapitat, cu diferenta ca la patul rabatabil se ridica somiera si cu salteaua, pentru a avea acces la spatiul de depozitare de sub acestea. Lada de depozitare este cat toata suprafata patului.

Cel de-al doilea tip de pat rabatabil este patul rabatabil pe perete. Acesta este foarte practic in mod special daca ai un dormitor foarte mic, daca locuiesti intr-o garsoniera mica sau daca alegi un pat rabatabil pe perete pentru camera copiilor.

Deci, ce este un pat rabatabil? Este un pat tapitat a carei somiera si saltea se ridica pentru a avea acces la lada de depozitare de sub acestea, SAU, este un pat care se ridica pe perete, astfel incat sa ai acces la el numai atunci cand vrei sa dormi, iar ziua iti lasa camera libera.

De ce sa alegi un pat rabatabil ?

Indiferent ca alegi un pat rabatabil normal sau un pat rabatabil pe perete, avantajele sunt considerabile:

  • patul rabatabil normal –  este practic pentru ca ai lada de depozitare generoasa, ai acces facil la lada de depozitare cu ajutorul sistemului de rabatare (elevare), are un design modern (tapitat), este confortabil datorita tabliei tapitate si capitonate,
  • patul rabatabil pe perete – este practic pentru ca ofera spatiu liber in camera atunci cand este ridicat/ rabatat pe perete, poate fi utilizat numai atunci cand dormi, nu iti mai faci griji de aranjarea patului cand nu-l foloseti (cuvertura etc), este perfect pentru camera copiilor.

Importanta sistemului de rabatare?

Pentru ca principala calitate a patului rabatabil este posibilitatea de a eleva somiera si salteaua pentru a avea acces la spatiul generos de depozitare de sub acestea, trebuie sa ai in vedere calitatea sistemului de rabatare. Pentru ca acesta este supus la o folosire frecventa, trebuie sa te asiguri ca acesta, cat si patul, sunt ce cea mai buna calitate. In cazul in care faci rabat de la calitate, sunt sanse foarte mari ca sistemul de rabatare sa cedeze dupa o perioada destul de scurta de utilizare.

Cum alegi cel mai bun pat rabatabil

Pentru a alege cel mai bun pat rabatabil, care sa reziste bine in timp, care sa fie in concordanta cu nevoile tale, sa fie practic si util si sa se integreze perfect in decorul camerei, trebuie sa ai in vedere cateva caracteristici estentiale care influenteaza toate aceste aspecte.

Tipul de pat rabatabil

Asa cum am mentionat mai pe scurt si in sectiunea de mai sus, paturile rabatabile se impart in doua categorii, dupa cum urmeaza:

  • pat rabatabil normal – seamana cu un pat tapitat, cu avantajul ca are lada de depozitare cat toata suprafata saltelei. Accesul la spatiul de depozitare se face foarte usor, prin ridicarea somierei si saltelei, cu ajutorul sistemului de rabatare. Spre deosebire de patul boxspring a carei ridicare a somierei si a saltelei este totala (acestea se ridica uniform, paralel cu podeaua), la patul rabatabil ridicarea somierei si saltelei se face dintr-o parte (dinspre zona picioarelor spre capatai), perpendicular cu podeaua,
  • pat rabatabil pe perete – este patul de o persoana, matrimonial sau de copii care are sistem de rabatare care ii permite sa fie ridicat pe perete (lipit de perete). Acesta intra intr-un cadru special, astfel incat, atunci cand este strans da impresia ca este un dulap. Patul rabatabil pe perete are marele avantaj ca poate fi “intins” numai atunci cand vrei sa dormi, in restul timpului acesta sta “strans”, astfel nu ocupa loc in camera. In functie de latura pe care se rabateaza, poti alege intre:

⇒ pat rabatabil pe orizontala – se rabateaza pe lungimea patului,

⇒ pat rabatabil pe verticala – se rabateaza pe latimea patului, ocupand pe perete mai mult loc pe inaltime, si nu pe lungimea peretelui precum patul rabatabil pe orizontala.

Materialele din care este fabricat

Este recomandat sa alegi un pat de buna calitate, un pat rabatabil fabricat din materiale care sa reziste in timp. Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca patul rabatabil este o piesa de mobilier care trebuie sa reziste foarte multi ani. Acesta nu este un obect pe care il schimbi odata cu schimbarea anotimpului sau cu schimbarea modei.

  • Cadrul – cadrul si picioarele patului trebuie sa fie din materiale rezistente, de preferat din lemn masiv sau lemn masiv in combinatie cu MDF. Este recomandat sa eviti paturile cu cadrul din PAL, pentru ca nu rezista foarte bine in timp si la factori precum umiditate,
  • Somiera – calitatea acesteia este foarte importanta. Nu numai sistemul de rabatare este important ci si somiera. Aceasta trebuie sa fie realizata din materiale rezistente astfel incat sa nu cedeze sub greutate. Lemnul si metalul sunt materialele recomandate pentru somiera,
  • Tapiteria – indiferent ca este din stofa, piele naturala sau piele sintetica este bine sa fie un material de buna calitate, care sa nu se deterioreze, sifoneze, scamoseze sau crape la utilizari multiple,
  • Capataiul/ Tablia – alege un capatai sau tablie capitonata cu spuma poliuretanica  pentru un confort mai ridicat. Astefl, atunci cand stai sprijinit de capatai sa citesti o carte vei avea confortul unor “perne” integrate in pat.

Modelul sistemului de rabatare

Exista 3 mecanisme de rabatare din care poti alege. Fiecare sistem de rabatare a patului are avantajele si dezavantajele sale. O sa spunem cateva informatii elementare despre fiecare tip, astfel incat sa poti alege ce este mai bine pentru tine.

  • sistem rabatare pat rabatabilsistemul de rabatare cu arcuri – acest sistem de rabatare este primul inventat, practic de la el a aparut si conceptul de pat rabatabil. Este un sistem destul de durabil si rezistent insa rudimentar si destul de greu de folosit. Este utilizat in mod special la paturile rabatabile pe perete,
  • sitemul de rabatare cu pistoane – este cel mai usor de folosit si elegant in acelasi timp, de aceea cele mai multe paturi de buna calitate folosesc acest sistem. Actionarea sa este foarte usoara, indiferent de greutarea saltelei si somierei. Acest sistem este asemanator cu sistemul de la usile rabatabile ale dulapurilor (scoate acel pufait). Este utilizat la paturile rabatabile normale,
  • sistemul de rabatare cu placute – este inventat de un romana si este utilizat la paturile rabatabile pe perete. Se pare ca acest sistem este mai sigur si mai usor de folosit decat cel pe arcuri pentru ca distribuie toata greutatea (saltea, ocupanti etc) uniform pe podea, cu ajutorul mai multor picioare.

Dimensiunile patului rabatabil

Atunci cand vormbim despre dimensiunile unui pat trebuie sa avem in vedere doua aspecte: dimensiunile totale ale patului si dimensiunea suprafetei de dormit (saltelei). Daca vrei mai multe informatii legate de dimensiunile paturilor citeste si: Cum alegi patul de dormit in functie de dimensiuni.

  • Dimensiunea totala a patului – este data de lungimea, latimea si inaltimea patului (saltea + cadru + ornamente + picioare + tablie etc). Dimensiunea totala a patului este mai mare decat dimensiunea suprafetei de dormit (saltelei). Este util sa cunosti dimensiunea totala a patului pentru a vedea cum se incadreaza patul in camera in care vrei sa-l amplasezi (are loc sau nu, amplasare etc).
  • Suprafata de dormit – este suprafata pe care o folosesti pentru a dormi si este data de dimensiunea saltelei. In functie de dimensiunile suprafetei de dormit, adica a saltelei, paturile se impart in mai multe dimensiuni standard.

pat rabatabil pentru o persoana – in categoria paturilor rabatabile de o persoana avem mai multe tipuri de pat in functie de dimensiunile saltelei, si anume: pat Single este patul care are salteaua de 90×200 cm, Patul Long Single este cel cu salteau de 90×210 cm si patul Super Single este cel care are salteau de 120×200 cm,

pat rabatabil matrimonial – am preferat sa incadram la pat matrimonial toate paturile care sunt pentru 2 persoane. In functie de dimensiuni, exista mai multe paturi rabatabile matrimoniale, si anume: pat Dublu este cel care are salteau de 140×200 cm, patul King cel cu salteau de 160×200 cm si patul Super King cel cu salteau de 180×200 cm,

pat rabatabil pentru copii – patul rabatabil pentru copii trebuie ales in functie de varsta copilului. De exemplu, daca copilul este la varsta adolescentei (incepand cu 12/ 14 ani), este indicat sa achizitionezi un pat rabatabil pentru o persoana (90×200 cm). In schimb, daca varsta este mult mai mica, ai de ales intre mai multe dimenisiuni de pat (60×120 cm, 70×140 cm). Din pacate, gama de paturi rabatabile nu este prea bogata pentru asa dimensiuni mici, de aceea mai bine te-ai orienta catre un alt tip de pat pentru un copil cu varsta respectiva (pat cu loc de joaca, pat supraetajat, pat cu birou, pat cu sertare etc).

Alegerea saltelei de dormit

Aproape toate paturile din comert (indiferent ca este comertul clasic sau online) se vand fara saltea. De aceea, urmatorul pas dupa achizitionarea patului, este de a cumpara o saltea. Atunci cand cuperi salteaua de dormit trebuie sa ai in vedere 2 aspecte:

  • sa respecti specificatiile producatorului patului – trebuie sa alegi o saltea cu specificatiile recomandate de producatorul patului rabatabil. Latimea, lungimea, inaltimea si greutatea saltelei de dormit trebuie sa respecte indicatiile producatorului patului, pentru a evita situatiile in care salteaua nu se potriveste cu patul rabatabil sau este prea grea si strica sistemul de rabatare,
  • sa alegi o saltea de buna calitate – indiferent ca alegi o saltea pe arcuri, o saltea din latex, o saltea din suma de memorie, o saltea ortopedica sau o saltea superortapedica, trebuie sa te asiguri ca este de cea mai buna calitate. Calitatea saltelei de dormit influenteaza in mod direct calitatea somnului pe care il ai si postura corpului din timpul somnului (daca vei avea sau nu dureri de spate, dureri articulare etc).

Cum alegi cel mai bun pat rabatabil

Recomandari paturi rabatabile

Pentru a iti veni in ajutor, am pregatit o lista cu mai multe modele de paturi rabatabile din care tu poti alege. Acestea sunt alese din gama mai multor magazine de specialitate, astfel incat sa iti oferim ce este mai bun. Paturile alese sunt din stiluri diferite, cu diferite dimensiuni si cu o plaja variata de preturi, astfel incat tu sa gasesti cel mai bun pat rabatabil pentru tine.

De asemenea, paturile rabatabile alese au numeroase recenzii pozitive din partea clientilor care au cumparat si folosit produsul respectiv. Astfel, iti va fi mai usor sa vezi daca poti avea incredere sau nu in produsul respectiv.

1. Pat tapitat Lazio Glam Velvet 13

Un pat foarte potrivit pentru orice dormitor este modelul Lazio, o piesa de mobilier impunatoare si foarte eleganta in sine. Designul deosebit al patului, precum si calitatea materialelor il vor face foarte potrivit pentru orice tip de decor sau de spatiu.

Tip: pat rabatabil normal (pistoane)
Materiale: lemn, metal, stofa
Dimensiuni saltea: 160 x 200 cm
Dimensiuni totale pat: 176 x 219 x 30 cm (90 capatai)

Vezi detalii si pret

2. Pat tapitat cu lada si tetiere Figaro

Pat tapitat cu lada si tetiere FigaroPat matrimonial cu linii moderne, tapitat cu piele ecologica. Tablia patului confera un plus de eleganta si confort datorita formei sale ergonomice si a tetierelor aplicate. Patul include somiera metalica rabatabila ce permite accesul la spatiu de depozitare.

Tip: pat rabatabil normal (pistoane)
Materiale: lemn, PAL, metal, piele ecologica
Dimensiuni saltea: 160 x 200 cm
Dimensiuni totale pat: 180 x 235 cm

Vezi detalii si pret

3. Pat tapitat cu piele ecologica Naomi

Construit cu o atentie deosebita, desavarsit in fiecare detaliu. Respecta toate standardele de calitate ale UE.
Contine suport de saltea rabatabil, cu acces in lada de depozitare. Elemente de imbinare si feronerie de cea mai buna calitate.

Tip: pat rabatabil normal (pistoane)
Materiale: lemn, metal, piele ecologica
Dimensiuni saltea: 120/ 140/ 160/ 180/ 200 x 200 cm
Dimensiuni totale pat: 136/ 150/ 176/ 196/ 216 x 200 x 25 cm (77 capatai)

Vezi detalii si pret

4. Pat rabatabil tapitat Mallorca

Pat rabatabil tapitat Mallorca Pat matrimonial, tapitat cu piele ecologica, prevazut cu un generos spatiu de depozitare care permite accesul pentru curatare si igienizare fara a demonta patul, ceea ce prelungeste cu mult durata de functionare a produsului.

Tip: pat rabatabil normal (pistoane)
Materiale: lemn fag, PAL, metal, piele ecologica
Dimensiuni saltea: 180 x 200 cm
Dimensiuni totale pat: 206 x 230 x 110 cm

Vezi detalii si pret

5. Pat tapitat rabatabil Ancona

Pat tapitat Ancona, piele ecologicaPat rabatabil cu mai mult spatiu de depozitare. Ideal pentru depozitarea pernelor, plapumilor, pilotelor sau a lenjeriei. Lada ocupa intreaga suprafata de sub saltea si este extrem de incapatoare. Materialele folosite la realizarea patului sunt importate din Italia. Am ales sa fie de cea mai buna calitate, pentru a fi durabile in timp.

Tip: pat rabatabil normal (pistoane)
Materiale: lemn, PAL, metal, piele ecologica
Dimensiuni saltea: 160 x 200 cm

Vezi detalii si pret

6. Pat rabatabil pe perete Vertical Space

Pat rabatabil pe perete Vertical Space Patul Space este cea mai buna solutie atunci cand sunteti in lipsa de spatiu. Potrivit pentru apartamente sau garsoniere unde puteti crea un pat de dormitor, in cateva secunde. De asemenea, acest pat este ideal si pentru camera copiilor.

Tip: pat rabatabil pe perete vertical
Materiale: lemn, PAL, MDF, metal
Dimensiuni saltea: 90/ 120/ 140 x 200 cm
Dimensiuni totale pat: 103/ 133/ 153 x 223 x 42 cm

Vezi detalii si pret

7. Pat rabatabil pe perete Horizontal Space

Ideal pentru camerele de copii sau adultilor, patul Space, dubleaza spatiul din camera, fara nici un risc datorita sistemului de inchidere dublu, care nu poate fi deschis din greseala. Sistemul de rabatare metalic impreuna cu piciorul de sprijin, care se intinde pe toata latimea patului, ofera un pat sigur si durabil.

Tip: pat rabatabil pe perete orizontala
Materiale: lemn, PAL, MDF, metal
Dimensiuni saltea: 90/ 120/ 140 x 200 cm
Dimensiuni totale pat: 113/ 143/ 163 x 213 x 42 cm

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo