Camera copiilor

Cum alegi cel mai bun pat pentru copii

Pentru ca fericirea si confortul copilului tau sunt foarte importate pentru tine, este bine sa afli cum alegi cel mai bun pat pentru copii. Cu ajutorul acestui ghid de cumparaturi vei afla secretele care stau in spatele unei alegeri corecte, unei alegeri care va aduce bucuria copilului tau si ii va permite acestuia sa aiba un somn odihnitor si o crestere armonioasa.

Pentru a fi in forma maxima si pentru a avea rezultate bune, copilul tau are nevoie de odihna si de nopti linistite. De asemenea, un somn bun ajuta la crestarea armonioasa si sanatoasa a copilului tau. Premizele alegerii unui pat bun pentru copilul tau sunt mari, asa ca este esential sa dedici 5 minute din timpul tau pentru a afla detaliile care fac diferenta intre un pat bun si unul care nu corespunde nevoilor tale.

Cum alegi cel mai bun pat pentru copii?

Pe langa aspectele ce tin de ordin tehnic (materiale, elemente de siguranta, etc), nu trebuie sa neglijezi nici aspectele ce tin de designul si estetica patutului. Atat pentru un copil in dezvoltare, cat si pentru un adolescent este foarte important sa aiba in camera lui mobilier si lucruri care sa il fascineze, care sa ii starnesca curiozitatea, placerea si imaginatia.

Materialele folosite

Este de la sine inteles ca materialele utilizate in fabricarea patului sunt foarte importante. Calitatea materialelor utilizate este un factor important ce influenteaza durabilitatea, rezistenta si aspectul patului copilului tau iar pentru a alege cel mai bun pat pentru copii trebuie sa acorzi o atentie deosebita acestui aspect.

Daca in privinta altor aspecte poti sa faci compromisuri, in privinta calitatii materialelor nu trebuie sa faceti rabat. Materialele utilizate vor face ca patului copilului tau sa fie unul rezistent, stabil, durabil sau dimpotriva va avea o rezistenta redusa la greutate si socuri si va fi necesar sa il inlocuiesti dupa o perioada scurta de timp. Cele mai recomandate materiale pentru fabricarea cadrului de pat sunt lemnul si fierul. Aceste doua materiale nu numai ca sunt foarte rezistente in timp, dara au si un aspect foarte frumos.

  • Cadrul de lemn masiv – paturile pentru copii cu cadrul din lemn masiv sunt recomandate pentru ca sunt foarte rezistente in timp si fac fata cu brio la greutate mare. Paturile cu cadrul din lemn masiv au un aspect placut, cald si pot fi lucrate in diverse forme si marimi. Lemnul de fag, stejar, frasin, nuc sau pin sunt cateva exemple de materiale utilizate la fabricarea paturilor pentru copii.
  • Cadrul metalic – paturile pentru copii cu cadrul metalic sunt la fel de bune ca si cele cu cadru din lemn. Rezista foarte bine in timp, nu scartie si rezista foarte bine la greutate.
  • Cadrul din PAL – avantajul patului pentru copii cu cadrul din PAL este pretul sau foarte redus. Insa, daca vrei sa alegi cel mai bun pat pentru copii, care sa reziste foarte bine in timp si sa faca fata testelor copilului tau (sarit in pat, etc), un pat cu cadrul din PAL nu este recomandat. Poti opta pentru un pat in combinatie de lemn masiv cu PAL sau metal cu PAL pentru a fi sigur ca acesta rezista in timp. Pentru ca este usor de prelucrat, PAL-ul este bine sa fie utilizat numai pentru fabricarea decorurilor (pentru un pat in forma de masinuta, PAL-ul poate fi utilizat pentru a imbraca cadrul in forma caroseriei, etc) si nu a elementelor de rezistenta (cadrul).

Varsta copilului

Varsta copilului tau este un alt aspect de care trebuie sa ti cont daca vrei sa alegi cel mai bun pat pentru el. Ai in vedere varsta, constitutia si greutatea copilului tau atunci cand alegi un pat pentru el. Varsta copilului tau influenteaza aspectul estetic al patului ales, specificatiile tehnice (greutatea sustinuta de pat, etc) si elementele de siguranta.

  • Aspectul estetic – daca ai nevoie de un pat pentru copil care inca nu a ajuns la faza adolescentei, aduci un pat cu tematica animata sau cu diverse forme deosebite poate fi alegerea potrivita (pat in forma de masina, pat pentru copii Fulger Mcqueen, pat pentru copii Trasura Printesa, pat Minnie Mouse, pat cu loc de joaca etc).
    In schimb, daca alegi un pat pentru un copil care deja a depasit faza desenelor, un pat din din lemn masiv cu spatiu de depozitare pentru carti si gadgeturi sau pat cu birou este ceea ce trebuie sa cauti pentru a imbina utilul cu placutul.
  • Greutatea pe care patul o poate sustine – alege patul potrivit varstei si greutatii copilului tau. In general, paturile au specificatii care te informeaza varsta pentru care este recomandat si greutatea pe care o poate sustine. Varsta si greutatea copilului tau sunt doi factori foarte importanti pentru ca daca alegi un pat gresit este posibil  sa fie afectat confortul copilului tau sau sa se strice mult prea devreme.
  • Elementele de siguranta – spre deosebire de un patut pentru bebe, patul pentru copii nu mai are nevoie de asa multe elemente de siguranta. In cazul in care copilul tau are un somn agitat si exista ricul ca acesta ca cada din pat pe parcursul noptii, poti achizitiona un pat care sa fie dotat cu bari de protectie sau cu laterale detasabile. De asemenea, daca alegi un pat pentru copii suprapus este indicat sa alegi un pat care sa fie construit cu astfel laterale detasabile care sa-l protejeze si sa ii creasca gradul de siguranta.

Tipul patului pentru copii

  • Pat pentru copii simplu – indiferent de forma aleasa, patul simplu este solutia perfecta atunci cand ai nevoie de un pat pentru un copil. Il poti alege in ce forma si dimensiuni preferi, gama de modele fiind foarte larga.
  • Pat pentru copii supraetajat – paturile pentru copii suprapuse sau supraetajate sunt solutia perfecta in cazul in care ai nevoie de un pat pentru 2 copii. Paturile pentru copii duraetajate sunt eficiente pentru ca te ajuta sa eficientizezi spatiul in camera copiilor tai. Alegand aceasta solutie, poti utiliza spatiul salvat pentru a amplasa o alta piesa de mobilier necesara copiilor tai (birou, etc).
  • Pat pentru copii cu birou sau loc de joaca – aceste tipuri de paturi sunt mai recente si sunt perfecte pentru ca ofera solutii practice atunci cand nu ai suficient spatiu in camera. De obicei sunt paturi supraetajate, cu unul sau doua locuri de dormit si care are incorporate diferite zone utile, cum ar fi zona pentru birou cu rafturi si sertare pentru carti si caiete sau chiar spatii de joaca pentru copii (tobogane etc).

Spatiile de depozitare

Atunci cand vrei sa alegi cel mai bun pat pentru copii trebuie sa ai in vedere si acest detaliu foarte important. Inainte sa alegi stabileste nevoiele tale si ale copilului tau, si vezi de ce spatii de depozitare ai nevoie.

  • Spatii depozitare lenjerii si pilota – spatiile de depozitare obisnuite sunt cele pentru lenjerie, spatiu depozitare pilota, spatiu depozitare perne etc si sunt foarte utile pentru a pastra camera copilului organizata.
  • Spatii de depozitare personalizate – pe langa spatiile de depozitare obisnuite poti opta pentru un pat cu spatii de depozitare personalizate, in functie de nevoi. Paturi pentru copii cu spatiu de depozitare pentru carti, paturi pentru copii cu spatiu de depozitare pentru hainute sunt cateva exemple de modele din care poti alege.

Dimensiunile patului pentru copii

Cand alegi dimensiunile patului trebuie sa ai in vedere doua aspecte: inaltimea copilului si dimensiunile camerei. Un pat potrivit pentru copilul tau va avea dimensiunile necesare pentru confortul copilului si va respecta marimea camerei. Inainte sa alegi, masoara spatiul unde va fi amplasat patul si ai in vedere ca mai trebuie sa ramana loc in camera si pentru alte piese de mobilier.

De asemenea, ai in vedere ca patul trebuie sa aiba dimensiunile potrivite inaltimii copilului tau. Nu uita ca odata cu trecerea timpului copilul tau va creste si vei fi nevoit sa cumperi un alt pat daca nu te-ai gandit la acest aspect inainte. Cumpara un pat care sa fie putin mai mare pentru a-l folosi mai mult timp.

Salteaua patului pentru copii

Ca sa fii sigur ca ai ales cel mai bun pat pentru copilul tau trebuie sa te asiguri ca ai achizitionat si cea mai buna saltea de pat pentru copii. Salteaua de pat este la fel de importanta (sau poate mai importanta) ca patul in sine. In functie de calitatea saltelei va depinde si calitatea somnului copilului tau. Studieaza calitatea saletei cu care este dotat patul (asta in cazul in care salteaua este inclusa in pret si vine la pachet cu patul), iar daca o achizitionezi separat alege una de cea mai bun calitate.

Cele mai bune saltele pentru copii sunt fabricate din materiale de buna calitate, materiale prietenoase cu pielea copiilor, materiale antialergice (latex natural, cocos, bambus etc). De asemenea, duritatea si fermitatea saltelei este potivita pentru a fi utilizata de catre copii. Saltelele pentru copii trebuie sa fie mai ferme, astfel incat sa permita o dezvoltare armonioasa a copiilor.

Normele de siguranta

Sanatatea si siguranta copilului tau sunt foarte importante si din acest motiv trebuie sa te asiguri ca patul achizitionat de tine respecta toate normele si standardele de calitate UE. Toate paturile care respecta aceste standarde sunt marcate cu CE, ceea ce inseamna ca toate materialele folosite sunt de buna calitate si nu sunt toxice pentru copii (vopsea, etc).

Pretul si garantia oferita de producator

Cel mai bun pat pentru copii trebuie sa respecte criteriile de mai sus. Daca vrei sa achizitionezi un produs bun pentru copilul tau, care sa ii ofere cel mai bun confort, sa il ajute sa se odihneasca corespunzator si sa nu ii puna sanatatea in pericol, trebuie sa ai in vedere ca nu vei gasi toate astea la un pret mic.

  • Pretul patului pentru copii – un pat pentru copii care va fi din materiale bune, care respecta normele de calitate si siguranta UE si care va fi pe apreciat de copilului tau va insemna pentru tine un buget mai mare, dar care in timp se va dovedi o investitie foarte buna si sigura pentru copilul tau.
  • Garantia de la producator – nu iti recomand sa achizitionezi un pat care nu are garantie oferita de la producator pentru ca asta inseamna un produs slab calitativ. Toti producatorii de renume, care au produse de calitate ofera garantie ca semn al calitatii produselor.

Paturi pentru copii recomandate

Pentru a-ti veni in ajutor, am cercetat ofertele celor mai cunoscuti comercianti online de la noi din tara si am selectat pentru tine cateva paturi pentru copii care au un raport calitate/ pret foarte bun.

Paturile selectate acopera o gama larga de varste (3-5 ani, adolescenti, etc), astfel incat tu sa poti selecta in functie de nevoile tale. De asemenea, in cazul in care ai nevoie de un pat pentru 2 copii, mai jos vei gasi modele de paturi supraetajate care sa raspunda cerintelor tale.

1. Pat din lemn de pin pentru copii Sam Pine

Simplu dar versatil, patul Sam se integreaza perfect in dormitorul copilului, oferindu-i o nota de eleganta. Compozitia saltelei este din spuma + policoton, iar husa de suprafata este din 50% poliester + 50% bumbac. Saltelele sunt incluse in pretul patului.

Tip: Pat supraetajat cu 2 zone de dormit
Material: Lemn pin
Dimensiuni toatale: 85x198x144 cm
Saltea inclusa: da – patul vine cu 2 saltele

Vezi detalii si pret

2. Pat etajat din lemn de pin si MDF Pino Desk II

Alegerea perfecta! Pat supraetajat cu 2 paturi, birou si rafturi depozitare. Selectarea unui pat adecvat pentru un copil este un pas important deoarece acesta creste si are nevoie de o sustinere foarte buna pentru coloana sa vertebrala.

Tip: Pat supraetajat cu 2 paturi, zona birou, rafturi depozitare
Material: Lemn pin lacuit si MF
Dimensiuni totale: 208x105x175 cm
Spatiu depozitare: Nu

Vezi detalii si pret

3. Pat din lemn de pin pentru copii Neo Plus

Patul Neo Plus pentru copii este combinatia perfecta intre loc pentru dormit (patul), loc de joaca (zona de sub pat) si tobogan. Salteaua este inclusa in pret. Topoganul se poate monta pe partea stanga sau pe partea dreapta, depinde de preferinta dvs.

Tip: Pat etajat cu loc de joaca si tobogan
Material: Lemn de pin lacuit
Dimensiuni totale pat: 197x89x115 cm

Vezi detalii si pret

4. Pat din lemn de pin Maxima Natural

Patul este realizat din lemn de pin si componente de cea mai buna calitate, desavarsit in fiecare detaliu. Are o constructie robusta si este realizat in conformitate cu cerintele UE, cu privire la rezistenta materialelor, astfel incat sa asigure un maxim de siguranta si confort pentru copii dumneavoastra.

Tip: Pat simplu cu spatii depozitare
Material: Lemn pin
Dimensiuni totale: 209 x 96 x 72 cm
Spatiu depozitare: Da – Sertar mare: 74 x 27 cm, Sertar mic: 36 x 13.5 cm

Vezi detalii si pret

5. Pat din MDF Lima Loz

Simplu dar versatil, patul Lima Loz se integreaza perfect in dormitorul dumneavoastra oferindu-i o nota de eleganta. Patul este disponibil in 3 variante de dimensiuni, pentru a acoperi mai multe nevoi. Saltelele potrivite, in functie de marimea patului, sunt: 200×90 cm, 200×120 cm, 200×160 cm. Somiera nu este inclusa in pret!

Tip: Pat simplu
Material: MDF
Dimensiuni totale: 205x95x70 cm, 205x125x70 cm, 205x165x70 cm

Vezi detalii si pret

6. Pat pentru copii Happy Fairy

Patul Happy Fairy este ideal pentru a facilita trecerea de la un patut pentru copii la un pat clasic. Protectiile laterale incluse ofera siguranta copilului pe timpul somnului si elimina riscul de a cadea din pat. Selectarea unui pat adecvat pentru un copil este un pas important deoarece acesta creste si are nevoie de o sustinere foarte buna pentru coloana sa vertebrala. Salteaua este inclusa.

Tip: Pat simplu pentru fetite cu tematica
Material: PAL, PVC
Dimensiuni: 145 x 76 x 61 cm

Vezi detalii si pret

7. Pat pentru copii Fire Truck

Design-ul mobilierului este de asemenea foarte important. Stim cat de greu este sa satisfaci nevoile unui copil in crestere. Un pat din colectia Fire Truck este o piesa simpla, dar frumoasa de mobilier. Patul Fire Truck are inclusa si salteaua pentru copii. Salteaua are o inaltime de 8 cm.

Tip: Pat simplu pentru baieti cu tematica
Material: PAL si PVC
Dimensiuni: 148x 74x 58 cm

Vezi detalii si pret
Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago