Casa & Gradina

Cum alegi cel mai bun pat matrimonial

Cum alegi cel mai bun pat matrimonial? Care sunt diferentele intre un pat dublu si alte tipuri de paturi de 2 persoane? Care sunt parerile despre paturile matrimoniale de pe piata? Afla informatiile de care ai nevoie din ghidul nostru de cumparaturi!

Din pacate, la noi in tara, nu exista o traditie in ceea ce priveste alegerea patului de dormit. In comparatie cu alte tari, la noi, alegerea patului de dormit se face inca pe baza pretului si nu neaparat a confortului oferit sau a calitatilor lui. Insa, din ce in ce mai des, oamenii au inceput sa se documenteze si sa ceara pareri pertinete cu privire la principiile care stau la baza alegerii unui pat matrimonial bun.

Dimensiunea patului era pana acum numai ceva orientativ, alegerea fiind intre doua tipuri de paturi: pat pentru o persoana sau pat pentru doua persoane. Insa, plaja de modele de paturi de 2 persoane, in functie de dimensiune, este mare, iar beneficiile oferite de fiecare tip sunt inca necunoscute pentru multi.

Sunt foarte putini cei care cunosc diferenta intre un pat matrimonial, un pat dublu, un pat King size sau un pat Super King size. Sunt si mai putini cei care stiu diferentele intre dimensiunile paturilor in functie de zona pentru care sunt destinate. De aceea, inainte sa te ghidam cum sa alegi cel mai bun pat matrimonial pentru tine, dorim sa iti oferim cateva informatii de baza despre tipurile de paturi de 2 persoane existente.

TOP 3 paturi matrimoniale

Care sunt tipurile de paturi pentru 2 persoane?

Inainte sa te invatam cum sa alegi cel mai bun pat matrimonial pentru tine, dorim sa iti oferim mai multe informatii despre tipurile de pat existente pe la noi. Pana sa ajungi sa alegi patul de dormit in functie de materialele din care este facut sau design, mai intai trebuie sa te documentezi de tipurile de paturi in functie de dimensiuni. In acest fel vei putea sa faci diferenta intre ele si vei putea sa alegi cel mai bun pat matrimonial pentru familia ta.

Denumirile paturilor pentru 2 persoane

Cu toate ca s-a incercat o standardizare a dimensiunilor si denumirilor paturilor de dormit, inca exista anumite diferente intre acestea in functie de zona unde sunt produse si de cine le produce. USA & Canada, Australia, Europa Continentala, Irlanda & UK sunt numai cateva exemple de tari sau continente unde exista aceste diferente de dimeniuni si modele.

De exemplu, toata lumea stie ce este un pat King size, insa putini stiu ca in USA el are dimensiunea de 193 x 203 cm, pe cand in Europa Continentala are 160 x 200 cm. De asemenea, in zone precum USA, Canada si Australia exista modelul de pat Queen size, cu dimensiuni de aproximativ 150 x 200 cm, pe cand in Europa Continentala acest model nu exista pe piata.

Dimeniunile paturilor pentru 2 persoane

Exista cel putin 4 mari modele de paturi de 2 persoane. Asa cum am spus deja, dimensiunile lor difera in functie de zona pentru care sunt produse, insa ele sunt apropiate ca dimeniuni. Daca vrei sa afli mai multe informatii despre dimensiunile paturilor de dormit, iti recomandam si articolul Cum alegi patul de dormit in functie de dimensiuni.

Insa, inainte sa aflam dimensiunile paturilor de dormit pentru 2 persoane, trebuie sa iti spunem la ce sa te uiti atunci cand alegi dimensiunea. In primul rand trebuie sa faci diferenta intre dimensiunea totala a patului si dimensiunea suprafetei de dormit.

Dimensiunea suprafetei de dormit sau dimensiunea saltelei de pat folosita este cea care te intereseaza atunci cand vorbim de confortul oferit si de suprafata disponibila pentru a fi utilizata pe parcursul somnului. Suprafata de dormit este cea care da denumirea patului.

Dimensiunea patului te intereseaza pentru ca trebuie sa sti daca patul respectiv are loc sau nu in dormitorul tau. Aceasta este dimensiunea totala a patului, cu tot cu cadru, rame si alte accesorii.

Tabel cu dimensiunile principalelor tipuri de paturi de 2 persoane
Dimensiune saltea (latime × lungime) cm

Tip PAT 2 persoane US & Canada Australia Irlanda & UK Europa Continentala
Full/ Double/Matrimonial 137 × 191 cm 138 × 188 cm 135 × 190 cm 140 × 200 cm
Queen 152 × 203 cm 153 × 203 cm
King 193 × 203 cm 183 × 203 cm 152 × 198 cm 160 × 200 cm
Grand King/ Super King 203 × 249 cm 203 × 203 cm 180 × 200 cm 180 × 200 cm

Nota! Tipurile de pat si zonele mentionate in tabel nu sunt singurele, mai exista si alte tipuri de pat si alte zone, insa cele prezentate sunt cele mai utilizate!

Cum alegi cel mai bun pat matrimonial

Acum ca ai aflat care sunt modelele de paturi pentru doua persoane si care sunt dimensiunile unui pat matrimonial sau dublu in functie de tara sau zona, trebuie sa afli care sunt caracteristicile cela mai importante care influenteaza alegerea patului.

Materialele folosite

In ceea ce priveste materialele cadrului vei avea cateva alternative din care poti alege: metal, lemn masiv, PAL, MDF sau tapitat. Avand in vedere varietatea optiunilor, exista unele caracteristici pe care le poti lua in considerare pentru ca alegerea ta sa fie mai usoara.

Pat matrimonial din lemn masiv – daca vrei un cadru de pat rezistent, atunci ar trebui sa alegi unul din lemn masiv (stejar, mahon, pin, artar etc). Pe langa faptul ca paturile duble cu cadru din lemn masiv sunt foarte rezistente, acestea au si un aspect mult mai elegnat si placut.

Pat matrimonial din metal – acestea sunt la mare cautare in acest moment. In functie de design, ele sunt intruchiparea a doua stiluri: minimalist sau romantic (stil francez). Structura si cadrul patului sunt din metal, ceea ii confera rezistenta si durabilitate.

Pat matrimonial din PAL sau MDF – paturile cu cadru din PAL sau MDF nu sunt la fel de rezistente, insa daca alegi unele bune din punct de vedere calitativ pot constitui o alternativa atunci cand bugetul este unul redus. Insa, daca vrei sa mergi pe calitate si un pret mai mic, iti recomandam sa alegi un pat dublu din lemn sau metal in combinatie cu MDF. Astfel, ai un pat mai ieftin, insa si cu calitati tehnice.

Pat matrimonial tapitat – acesta are structura din lemn, metal sau MDF si tapitata cu material textil sau piele (naturala sau ecologica). In general, la aceste modele, capataiul patului este mai inalt, captusit cu spuma sau burete dupa care este tapitat, astfel incat sa ofere un maxim de confort atunci cand esti in pat si stai sprijinit cu spatele pentru a citi o carte.

Modelul patului de dormit

In ceea ce priveste modelul patului, ai de ales intre unul simplu, un pat rabatabil cu lada sau un pat cu sertare de depozitare. Alegerea modelului trebuie sa fie in functie de spatiul din camera si de nevoile pe care le ai.

Patul matrimonial simplu – este patul traditional, simplu, care nu are spatii de depozitare sau alte facilitati (rabatare etc). El este compus din cadrul patului (lemn, metal, MDF etc), somiera si salteau de dormit.

Pat matrimonial cu lada sau sertare de depozitare – variantele cu spatiu de depozitare sunt foarte practice, mai ales in cazul paturilor de 2 persoane, unde spatiul este mult mai generos. Totusi, daca alegi un pat cu sertare de depozitare, asigura-te ca lasi suficient spatiu in partea laterala, pentru ca acestea sa fie usor accesibile. Exista multe modele de paturi matrimoniale cu spatii de depozitare, de la clasicele paturi cu lada sau cu sertare, pana la modelele mai avangardiste de paturi duble boxspring

Pat matrimonial rabatabil – exista doua intelegeri pentru paturile rabatabile. In primul rand se intelege modelul de pat care se rabateaza pe perete. In cazul in care stai intr-o garsoniera sau dimensiunea dormitorului nu este suficient de mare pentru un pat matrimonial normal, poti alege un pat rabatabil pe perete; astfel economisesti foarte mult spatiu. O alta intelegere pentru patul rabatabil este aceea de pat matrimonial, a carei satea si somiera se rabateaza in sus (din toate partile, ca un lift) pentru a permite utilizarea lazii de depozitare, lada care este cat toata suprafata saltelei de dormit.

Designul patului de dormit

Tipul materialului cadrului influenteaza in unele cazuri designul si modelul patului. De exemplu, un pat matrimonial din lemn va face dormitorul mult mai primitor, iar in functie de textura (patina, gravare, sculptare etc) si culoarea lemnului poti crea diverse accente de design in incapere (clasic, romantic, vintage etc).

In cazul in care cauti ceva mai modern sau in stil contemporan, iti poti indrepta atentia catre un pat matrimonial metalic. Daca vrei sa iti pui si mai mult amprenta asupra designului, poti alege un pat matrimonial tapitat cu material textil sau cu piele naturala ori ecologica, aceastea fiind si cele mai versatile optiuni datorita disponibilitatii in mai multe tipuri de culori, texturi si modele.

Recomandari paturi matrimoniale de dormit

Am pregatit o selectie cu cateva modele de paturi matrimoniale comercializate de mai multe magazine. Acestea au un raport foarte bun calitate/ pret si acopera o gama larga de modele, nevoi si bugete. De asemenea, paturile duble selectate au recenzii si pareri foarte bune bune din partea utilizatorilor si clientilor.

1. Pat Premium Tapitat cu Stofa Bellini

Elegant dar simplu si versatil, Patul Bellini ofera confort utilizatorilor si eleganta camerei. Acest pat are nota 5 din 5 de la clientii care au utilizat deja patul, iar parerile lor despre acest pat sunt mai mult decat multumitoare.

Tip: pat dublu tapitat
Materiale: cadru din lemn malaezian, tapiterie din stofa
Dimensiuni saltea: 3 dimensiuni disponibile, printre care si 140×200 cm
Detalii tehnice: contine suport din lemn pentru saltea, furnizorul recomanda folosirea unei saltele de aproximativ 20 cm inaltime, spatiul pentru saltea in interiorul patului: aproximativ 9 cm

Vezi detalii si pret

2. Pat tapitat cu stofa Evora Beige

Versatil si practic Patul Evora se integreaza perfect in dormitor oferindu-i o nota de eleganta. Acest pat are nota 4,8 din 5 de la clientii care au utilizat deja patul, iar parerile sunt mai mult decat multumitoare.

Tip: pat dublu tapitat, cu spatii de depozitare
Materiale: cadru din lemn, picioare lemn de nuc, tapiterie din stofa
Dimensiuni saltea: 160×200 cm
Dimensiuni totale: 164x215x111 cm
Detalii tehnice: contine suport din lemn pentru saltea, spatiul pentru saltea in interiorul patului: aproximativ 7 cm, contine 4 sertare pe sine.

Vezi detalii si pret

3. Pat tapitat Clara 140 Gen 68 Genarom

Patul Clara 140 se adreseaza iubitorilor de confort. Capul de pat este pus in evidenta de tapiteria eleganta, accesorizata cu nasturi imbracati in acelasi decor. Patul are o evaluare de nota 5 din 5, iar parerea clientului a fost de SUPERB.

Tip: pat dublu tapitat
Materiale: cadru din PAL, tapiterie din stofa
Dimensiuni saltea: 160 x 200 cm
Dimensiuni totale: 167 x 224 x 31-104 cm
Detalii tehnice: contine suport din lemn pentru saltea.

Vezi detalii si pret

4. Pat tapitat alb Mito

Patul tapitat Mito este un pat modern conturat in linii drepte, cu accente clasice prin capataiul capitonat si usor ondulat. Are nota 5 din 5 de la clientii, iar parerile lor despre acest pat sunt mai mult decat multumitoare.

Tip: pat dublu tapitat
Materiale: cadru din lemn, picioare din metal, MDF, tapiterie din piele ecologica PU
Dimensiuni saltea:  140 x 200 cm, 160 x 200 cm
Detalii tehnice: contine suport din lemn pentru saltea, furnizorul recomanda folosirea unei saltele de aproximativ 16 cm inaltime.

Vezi detalii si pret

5. Pat dublu matrimonial tapitat, DELANO

Patul Delano este este deosebit si elegant. Capataiul este inalt si cu un design comod si interesant, cu 2 zone cu rol de perne. Are nota 5 din 5 din partea utilizatorilor, iar acestia au pareri pozitive despre acest produs.

Tip: pat dublu tapitat
Materiale: tapiterie din piele ecologica
Dimensiuni saltea: 160 x 200 cm
Dimensiuni totale: 190 x 250 cm
Detalii tehnice: contine somiera pentru saltea, salteaua se cumpara separat

Vezi detalii si pret

6. Pat din lemn culoare cires Boston

Acest pat din lemn este realizat de catre o mica fabrica cu o traditie de peste 20 de ani in realizarea paturilor. Majoritatea componentelor sunt realizate manual prin tehnici meticuloase. Are nota 5 din 5 din partea utilizatorilor, iar acestia au pareri pozitive despre acest produs.

Tip: pat dublu din lemn
Materiale: lemn, MDF
Dimensiuni saltea: 3 dimensiuni disponibile, din care si 140×200 cm
Detalii tehnice: contine somiera pentru saltea, furnizorul recomanda folosirea unei saltele de 16 – 20 cm inaltime

Vezi detalii si pret

7. Pat Says Who for Karup Twist Natur

Says Who si Karup, o colaborare ce combina stilul fermecator clasic cu cel revolutionar. In spatele Studio Says Who sunt doi frati designeri, care adora valorile traditionale nordice. Are nota 5 din 5 din partea utilizatorilor, iar acestia au pareri pozitive despre acest produs.

Tip: pat dublu din lemn
Materiale: lemn de pin
Dimensiuni saltea: 140×200 cm
Dimensiuni totale: 146×206 cm
Detalii tehnice: contine somiera pentru saltea, furnizorul recomanda folosirea unei saltele de 15 cm inaltime

Vezi detalii si pret

8. Pat metalic negru cu insertii lemn cires Cortina

Patul Cortina este un mix de clasic cu modern si este potrivit pentru orice stil de incapere. Are nota 5 din 5 din partea utilizatorilor, iar acestia au pareri pozitive despre acest produs.

Tip: pat dublu din lemn si metal
Materiale: lemn de cires, metal
Dimensiuni saltea: 160 x 200 cm
Dimensiuni totale: 166 x 217 cm
Detalii tehnice: contine somiera pentru saltea, furnizorul recomanda folosirea unei saltele de 16 cm inaltime

Vezi detalii si pret
Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago