Cum alegi cel mai bun gratar de gradina pe carbuni

Cum alegi cel mai bun gratar de gradina pe carbuni? Ce caracteristici trebuie sa ai in vedere pentru a face o alegere potrivita? Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege ceea ti se potriveste!

Sa prepare carne sau legume pe gratar poate fi o pasiune pentru unii, un mod de a avea grija de sanatate pentru altii, care evita sa includa in dieta alimente prajite, si un mod de a petrece timp pretios alaturi de familie si/sau prieteni, in gradina, pentru cei mai multi – in timpul in care se pregateste mancarea, se discuta, se joaca diverse jocuri, in definitiv, se comunica.

Utilizarea focului pentru prepararea alimentelor ne intoarce in timp cu nu mai putin de 400000 de ani, iar primul gratar a fost descoperit in ruinele orasului Pompei. In mod evident, in timp, au fost concepute numeroase variante de gratare, intre care azi poti sa alegi in functie de preferinte si de necesitati.

TOP 3 gratare de gradina pe carbuni

De ce sa alegi cel mai bun gratar de gradina pe carbuni?

Un gratar pe carbuni poate fi preferat din mai multe motive, insa in cele ce urmeaza ne vom rezuma la doar cateva – cele mai importante, de fapt:

  1. In primul rand, functionarea unui gratar pe carbuni nu depinde de o priza, ceea ce inseamna ca poate fi luat oriunde in natura. Functionand pe carbuni, nu se poate spune ca se utilizeaza un combustibil scump, dimpotriva. Valoarea calorica a carbunelui este mare, acesta putand sa atinga o temperatura optima pentru frigere, de pana la 500ºC.
  2. In al doilea rand, alimentele gatite pe un gratar cu carbuni au o savoare deosebita. La gustul carnii fripte, absolut unic, contribuie tipul de carbuni utilizat si fumul generat de acestia. Un gratar pe carbuni mai sofisticat permite stabilirea unui anumit nivel de gatit, prin faptul ca patul de carbuni poate fi coborat sau ridicat, in mod similar si grilele pe care se pun la fript carnea sau legumele.
  3. Nu in ultimul rand, este o modalitate buna si ieftina de a socializa cu familia si cu prietenii. Gratarele cu familia sau cu prietenii o sa fie motiv de sarbatoare si voie buna.

Cum utilizezi corespunzator un gratar de gradina?

Cum alegi cel mai bun gratar de gradina pe carbuniUn profesionist stie ca exista anumite trucuri bine de pus in practica la momentul utilizarii gratarului cu carbuni. Este important sa tii cont de ele:

  • presupunand ca utilizezi prima data gratarul respectiv, ai in vedere ca aproximativ 30 de minute, dupa ce carbuni s-au incins, sa ii lasi sa mocneasca;
  • nu trebuie sa umpli toata cuva gratarului cu carbuni, pentru o manevrare usoara este suficient sa adaugi pana ce umpli doua treimi din aceasta;
  • nu adauga carnea pe gratar pana cand nu vezi ca pe carbuni s-a format un starat de cenusa;
  • nu stinge carbunii cu apa rece, pentru ca vei deterioara gratarul;
  • in ceea ce priveste carbunii pentru gratar, ia-i in calcul pe cei din lemn de esenta tare, sunt cei mai buni. nici brichetii din carbune nu te vor dezamagi.

Cum alegi cel mai bun gratar de gradina pe carbuni

Cu toate ca la prima vedere pare o alegere simpla, o alegere pe care o poti face din orice magazin, in realitate nu este chiar asa. Pentru a beneficia de toate avantajele oferite de un gratar de gradina si pentru a te asigura ca acesta iti acopera nevoile si rezista in timp, trebuie sa te asiguri ca faci o alegere informata si inspirata. Chiar daca, poate, platesti un pret usor mai mare, investitia ta va da roade pentru ca vei beneficia de un produs de calitate buna.

Ai in vedere tipologia gratarelor pe carbuni

Poate esti tentat sa crezi ca grill-ul si barbecue fac acelasi lucru, insa lucrurile nu stau deloc asa. Exista diferente intre cele doua metode, iar acestea sunt:

  • gratarele tip grill – acestea sunt mai simple, se gateste rapid, cu flacara direct sub carne, hamburgeri, hot dogs, legume sau chiar fructe etc. Spre deosebire de modelele mai complicate, acestea nu au capac;
  • gratarele tip barbecue  – timpul alocat prepararii poate fi mai mare, daca alegi sa gatesti in acest fel. In general, acestea au capac si astfel poti folosi o tehnica mai  avansata de gatire, poti utiliza un foc mai putin agresiv, si prepari intr-un ritm mai lent. Un barbecue este foarte potrivit pentru carne cu textura dura – coaste de porc, carne de vita etc.
  • gratarele cu afumatoare – sunt foarte utile si poti astfel afuma carnea ori inainte de preparare ori in timp ce o prepari, asta in functie de preferinte si tipul gratarului;
  • gratarele cu cuptor sau plita – exista modele mai sofisticate care sunt prevazute si cu un cuptor (minunat, daca te gandesti la gustul painii de casa), sau o plita care te ajuta sa prepari diferite mancaruri (tocanite etc). De asemenea, exista modele a caror suprafata de gatit permite detasarea partii centrale, ca in locul acesteia sa poata fi instalata o piatra de copt.

Portabilitatea gratarului de gradina

Poti alege intre un gratar de gradina pe carbunei fix sau unul mobil. Ambele variante au avantaje si dejavantaje, totul este sa alegi in functie de nevoiel tale si de spatiul disponibil pe care il ai in curte.

In general, gratarele fixe sunt mai mari, mai robuste si rezistente. Foarte multa lume cu gradina opteaza pentru un gratar fix pentru ca ofera o suprafata de gatit mult mai mare, pentru ca ele sunt mai mari si mai solide.

In schimb, gratarele portabile, dispun de roti care faciliteaza mutarea dintr-un loc in altul, in schimb, sunt mai mici decat cele fixe. Insa, in functie de brand si de pretul platit, poti gasi gratare portabile destul de mari si rezistente.

Dimensiunile gratarului pe carbuni

Ai vazut ca modelele de gratare pe carbuni variaza in ceea ce priveste dimensiunile. Prin urmare, te poti opri la un gratar cu dimensiuni reduse sau la un gratar cu dimensiuni generoase. Cand in discutie intra cel mai bun gratar pe carbuni, specialistii recomanda ca zona de gratar sa aiba cel putin 10 mp.

Insa, pentru a face cea mai buna alegere, trebuie sa fii logic si sa te raportezi la urmatoarele aspecte:

  • spatiul disponibil pentru gratar – un gratar fix are dimensiuni generoase, cele portabile sunt mai mici. Presupunand ca ai deja in minte locul in care il vei amplasa, ai luat in calcul si ca fumul poate deranja? Daca ti-a scapat acest aspect – ia in calcul ca nu este recomandat sa il amplasezi langa usi, ferestre sau prea aproape de locul de servit masa;
  • dimensiunea suprafetei de gatit – stii ca vei gati serios la gratar sau ai nevoie de o suprafata mica de gatit? Poate ca dai frecvent petreceri acasa si, in cazul asta, ai nevoie de o suprafata mai extinsa de gatit.

Materialele din care este fabricat

  • inox (otel inoxidabil) – este gratarul care se incalzeste cel mai repede. In plus, nu rugineste, de aceea intretinerea sa este foarte usoara – este suficient sa se spele cu o perie speciala si un produs special pentru otel inoxidabil;
  • fonta – se incalzeste mai greu (5-10 min), cu toate acestea intregul gratar va fi fierbinte si nu poate fi vorba despre diferente de temperatura (de exemplu, pe margini). Dezavantajul gratarului din fonta consta in faptul ca este predispus la rugina. Prin urmare, trebuie curatat periodic cu ulei de gatit. Sfatul nostru este sa va incalziti gratarul atunci cand il utilizati pentru prima data si sa-l periati (usor) cu ulei. Un gratar bine intretinut din fonta poate dura cateva decenii;
  • fonta emailata – mai rare, gratarele din fonta emailata au aceleasi caracteristici pe care le are un gratar standard din fonta, insa datorita emailarii sale, nu rugineste si este mai usor de curatat;
  • otel emailat – cu siguranta, cea mai accesibila financiar vorbind. Gratarul din otel emailat are aceleasi proprietati pe care le are si gratarul din otel inoxidabil (curatare usoara si incalzire rapida). Cu toate acestea, marele dezavantaj consta in faptul ca smaltul tinde sa se cojeasca din cauza caldurii, socului sau a grasimilor. In acest caz, otelul poate rugini.

Cu cat mai multe functii si accesorii, cu atat mai bine

Functiile si accesoriile sunt importante pentru orice produs si, cu cat mai multe, cu atat mai bine, pentru ca asigura o performanta superioara. Desi in cazul gratarului pe carbuni nu se poate vorbi despre caracteristici tehnologice  notabile, anumite functii si accesorii pot sa faca diferenta intre un produs bun si altul mai putin bun.

  • Accesoriile gratarului de gradina

    • tava pentru evacuarea cenusii are rolul de a simplifica  procesul de evacuare a cenusii;
    • suport pentru vase si ustensile sau alte suprafete auxiliare te vor ajuta sa lucrezi organizat;
    • locul pentru tinut mancarea la cald te ajuta sa servesti ceea ce ai pregatit la o temperatura optima;
    • manerele termoizonalte nu se incalzesc, ceea ce inseamna ca vei putea sa deplasezi gratarul portabil chiar si cand gatesti, daca va fi cazul;
    • prezenta meselor auxiliare laterale, pliabile, te ajuta, de asemenea, sa lucrezi organizat;
    • capacul cu perete dublu de va ajuta sa mentii temperatura optima;
    • rotile te ajuta sa muti usor gratarul portabil in locul dorit.
  • Functiile cele mai utile ale gratarului cu carbuni

    • termometrul in capac asigura controlul temperaturii optime;
    • tava de carbune trebuie sa fie reglabila in inaltime;
    • captatorul pentru cenusa.

Pretul gratarului pe carbuni

Gratarul pe carbuni, la modul general, are un pret accesibil. Cele mai simple si mai mici variante costa de la aproximativ 200 de lei, iar o varianta buna, care ofera mai multe optiuni putand fi achizitionata la 400 – 500 lei. Variantele mai sofisticate si mai mari, ajung insa si la 6000 lei. Te sfatuim sa eviti gratarele cele mai ieftine variante, pentru ca este probabil sa-l folosesti ca pe un produs de unica folosinta.

Nu in ultimul rand, pentru achizitionarea unui gratar pe carbuni iti recomandam sa studiezi ofertele online. Spre deosebire de magazinele fizice, in magazinele online poti sa vizualizezi confortabil sute de produse pentru ca in final sa te opresti la varianta cea mai potrivita nevoilor tale, inclusiv in functie de bugetul disponibil.

Recomandari gratare pe carbuni de gradina

Pentru a te ajuta sa alegi cel mai bun gratar de gradina pentru tine si familia ta, am pregatit o selectie de mai multe gratare cu un bun raport calitate pret. De asemenea, aceste sunt d emai multe tipuri si bugete astfel incat sa acopera o gama larga de nevoi si preferinte. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cel mai bun gratar pentru tine.

1. Gratar carbune Tennessee 200 Landmann

Gratar carbune Tennessee 200 Landmann

Cu gama sa de produse, compania demonstreaza cat de inovativa poate fi industria. Astazi, LANDMANN este mai mult ca oricand descris pentru diversitatea de gratare, atat in ​​echipamente, cat si in accesorii.

Tip: gratar gradina pe carbuni cu afumatoare si capac
Material: Metal emailat
Caracteristici cheie: roti transport (mobil), smocker, termometru in capac

Vezi detalii si pret

2. Gratar carbune Dorado LANDMANN

Gratar carbune Dorado LANDMANNGratarul cu carbuni Dorado, de la Landmann este gratarul de tip barbecue de ultima generatie de la acest furnizor. Cu capacul sau cu termometru si focarul de carbune reglabil in inaltime, puteti controla cu precizie temperatura.

Tip: gratar gradina pe carbuni cu capac
Material:Fonta, otel emailat
Caracteristici cheie: roti transport (mobil), termometru in capac; capac;  gratar din fonta emailata; tava de carbune; 2 mese laterale pliabile.

Vezi detalii si pret

3. OneConcept GQ5-Beef Buttler smoker gril

 OneConcept GQ5-Beef Buttler smoker gril GQ5-Beef Buttler de la oneConcept este un gratar pe pe carbuni cu afumatoare, care ofera mancarii gustul specific afumat. In trei pasi, puteti utiliza Beef Buttler atat pentru gratar direct, cat si indirect. Cu capacul de inchidere puteti afuma mancarea.Recipientul de carbune poate fi indepartat usor si astfel aprins individual. Gratarul are doua rafturi spatioase din lemn pentru depozitarea carnii si a mancarurilor la gratar. In ciuda dimensiunilor sale, gratarul este usor mobil. Datorita aderentei si a rotilor de rulare neteda, este usor de deplasat chiar si pe suprafete inegale.

Vezi detalii si pret

4. Klarstein Meat Machine gratar pe carbune

Placere fierbinte: gratarul pe carbune de la Klarstein Machine Machine va va face un grillmaestru si va va aduce o placere extraordinar de diversa la gratar, fie cu fripturi sau legume la gratar. Gratar elegant: gratar pe carbune pentru familie, prieteni sau rude. O multime de spatiu: suprafata de gratar 45 x 32,5 cm formata din doua grile din otel inoxidabil. Grill Master: HeightAdjust System pentru ridicarea si coborarea recipientului pentru foc si un control optim al caldurii.

Vezi detalii si pret

5. Gratar de carbuni Bratislava

Gratar de carbuni Bratislava cu suprafata de lucru Gratar tip grill cu o suprafata mare de gatit. In plus dispune si de o zona de lucru si o zona de depozitare, ideala pentru a pune recipinetele pentru ceea ce gatesti.

Tip produs: gratar carbune
Material: Metal
Caracteristici cheie: 2 gratare, dispune de roti (mobil), grill cromat cu manere de lemn, suprafata de lucru laterala, cenusar

Vezi detalii si pret

6. Kooltom gratar de gradina pe carbuni

 kooltom Gratar de gradina pe carbuni

Gratar reglabil pe 3 nivele pe carbune confectionat din tabla de 3 mm grosime cu grilul din fier, produs in Romania. Avand picioare demontabile foarte stabile este usor de a fii transportat in masina pentru iesirile la iarba verde. Grilul se poate regla pe 3 niveluri astfel incat sa obtinem cea mai buna temperatura de gatire, primul nivel este la 10 cm deasupra jarului, al doilea la 13 cm si al treilea la 16 cm, mai are si o tavita laterala metalica pe care se pot pune diferite obiecte pentru a le avea la indemana. Este vopsit cu vopsea termorezistenta.

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo