Cum alegi cel mai bun covor pentru baie
Argumentele pro si contra unui covoras pentru baie sunt diverse, insa un lucru este cert, si anume ca indiferent ca este pro sau contra unui covor in baie este bine sa stii cum alegi cel mai bun covor pentru baie. In acest fel vei putea cantari mai bine decizia de a avea sau nu un covoras in baie, vei putea decide tipul de covor, zona din baie unde il vei folosi si materialele din care sa fie fabricat.
Conditiile din baie sunt mult diferite fata de restul casei tale, si din acest motiv si elementele si piesele de mobilier din baie trebuie sa fie rezistente acestor conditii. Spre deosebire de covorul din living sau covorul din orice alta camera din casa ta, covorul din baie este supus unor factori care ii pot afecta calitatea, eficienta si utilitatea acestuia in cazul in care acesta nu este ales cu atentie.
TOP 3 covoare pentru baie
Set covorase de baie Confetti Bathmats Wave | Set covorase de baie Koty Design Sanosfer Cb7 | Set covorase de baie Stone Beige |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
Vezi detalii si pret | Vezi detalii si pret | Vezi detalii si pret |
Argumente pro si contra unui covoras de baie
Cele mai multe argumente sunt “pro”, insa sunt si cateva pareri care spun ca nu ar trebuie sa avem un covoras in baie, sau cel putin sa tinem cont de modul in care il alegem si il folosim. Insa, daca suntem atenti si alegem un model bun, un model care sa reziste conditiilor neprietenoase din baie, putem sa spunem ca am scapat de toate argumentele contra.
Argumente pro covorasului de baie
- covorasul in baie este un element de siguranta pentru ca te poate ajuta sa eviti accidente neplacute, cum ar fi alunecatul pe gresie,
- este un element de protectie impotriva gresiei reci, mai ales atunci cand iesi de la dus sau din cada,
- este un element decorativ care ajuta la conturarea si infrumusetarea baii,
- “incalzeste” imaginea baii tale si ii da un aspect mai bland si mai personal.
Argumentele contra covorasului de baie
- baia este zona cu risc ridicat de umiditate si apa ce poate duce la deteriorarea lui sau la dezvoltarea mucegaiului.
Solutie! Pentru a evita riscul dezvoltarii mucegaiului ai la indemana doua solutii simple: alegi cel mai bun covoras pentru baie, care este special gandit pentru astfel de conditii neprietenoase si alegi sa montezi covorase de baie numai in zonele cheie din baie. Cand spunem zone cheie ne referim la zonele unde ai nevoie cel mai mult de acestea pentru a te proteja de gresia rece, insa fara a acoperii toata suprafata baii, astfel fiind usor de intretinut (in fata vasului de toaleta, langa chiuveta, in aproprierea cabinei de dus, insa nu lipit etc).
Ce tip de covoras pentru baie sa alegi?
Cand vorbim de tipul covorasului de baie ne referim marimea si modul de instalare pe care il presupune. Exista 3 tipuri de covorase de baie:
- covoras mic de baie – acesta are dimensini reduse ( 50 x 70 cm, 60 x 90 cm etc) si se aseaza de obicei in centrul baii, sau intr-o alta zona cu o utilizare destul de frecventa (langa chiuveta sau intre chiuveta si vasul de toaleta etc).
- set covorase de baie – este format din 3 sau 4 piese, cu forme special concepute pentru a fi utilizate intr-o anumita zona din baie (in jurul vasului de toaleta, langa chiuveta, in fata cabinei de dus, pe capacul vasului de toaleta etc). Acestea sunt rotunde, ovale, patrate, dreptunghiulare sau special decupate pentru a se potrivi formei vasului de toaleta.
- covor mare pentru baie sau covor la metru – fie ca se vinde la metru pentru ca tu sa achizitionezi exact masura care se potriveste cu dimensiunile baii tale sau este vandut ca produs finit, insa are dimensiuni mari, astfel incat sa acopere aproape toata suprafata din baie. Covorul care imbraca toata suprafata baii este de obicei intalnit in baile luxoase si de dimensiuni foarte mari.
Cele mai intalnite si mai practice sunt covorasele de baie mici si seturile de covorase de baie. Acestea sunt mult mai usor de intretinut si de curatat si se pot scoate foarte usor in cazul in care se uda. Covoarele mari de baie sunt elegante, insa nu sunt la fel de practice atunci cand se uda si trebuie scoase sau uscate precum sunt seturile de baie sau covorasele mici pentru baie.
Cum alegi cel mai bun covor pentru baie?
Pe langa aspecte legate de stil si design, care sunt destul de usor de gestionat, mai sunt si alte aspecte care trebuie avute in vedere atunci cand vrei sa alegi cel mai bun covor pentru baie. Aceste aspecte influenteaza calitatea si durabilitatea covorasului pentru baie, dar si confortul tau.
Alege zonele de acoperit
Inainte sa achizitionezi un covoras sau un set pentru baie trebuie a te gandesti la zona sau zonele unde vrei sa il asezi. In functie zona respectiva te vei indrepta catre un covoras cu anumite dimensiuni, sau din contra, catre un set format din mai multe covorase de baie.
Atunci cand alegi zona sau zonele care vrei sa fie acoperite, trebuie sa te gandesti la zonele pe care tu le folosesti cel mai mult si pe care vrei sa le acoperi cu covor astfel incat sa nu iti fie rece la picioare sau sa nu aluneci. Cele mai intalnite zone din baie pe care le acoperim cu covor sunt: zona din apropierea chiuvetei, in fata vasului de toaleta, zona de langa cabina de dus sau cada, zona de langa dulapul cu produse cosmetice sau ingrijire personala etc.
Alege materialele
Gama de materiale utilizate la fabricarea covoraselor de baie este destul de mare. Daca ar fi sa grupam aceste materiale, putem sa le grupam dupa provenienta lor, si astfel avem:
- Covorase din materiale naturale (bumbac, bambus, lana, in, lemn etc)
- Covorase din materiale sintetice (PVC, polipropilena, poliester, spuma poliuretanica, cauciuc etc).
Fiecare grupa de materiale are avantajele sale. Este bine sa stiti cateva puncte forte pentru fiecare material, sau categorie de materiale si in final sa alegeti in functie de preferintele personale.
Materialele naturale au avantajul de a fi confectionate din fibre naturale, nu sunt greu de intretinut, insa unele dintre ele necesita putin mai mult atentie. Bambusul este un material recomandat deoarece este antiderapant si este antialergic si antibacterian si nu dezvolta asa de usor mucegai. Bumbacul este usor de curatat, se usuca repede si se gaseste in multe modele si culori.
Materialele sintetice sunt mai usor de intretinut si de curatat comparativ cu cele naturale. In general, materialele sintetice se usuca mai repede si au o rezistenta mai buna la umiditate, mucegai, pete si decolorare. In functie de materialul sintetic ales, poti opta pentru covorase de baie impermeabile (care nu absorb apa) sau covorase de baie absorbante. Avantajul covoraselor de baie impermeabile este ca poti sterge foarte repede apa, fara ca aceasta sa intre in tesatura, insa gama de modele nu este foarte mare daca vrei sa alegi un astfel de covor.
Ai grija sa nu alunece
Unul din avantajele unui covor pentru baie este ca te impiedica sa nu aluneci in baie, mai ales atunci cand este ud pe jos. Orice intra in contact cu apa este alunecos si prin urmare este un posibil risc. Din acest motiv este indicat sa achizitionati covorase pentru baie care au pe spate un strat antiderapant, care impiedica alunecarea pe gresie.
Covorasele pentru baie antiderapante sunt recomandate atat pentru baile principale, cat si pentru baile copiilor. Daca adultii au mai multa atentie si constientizeaza posibilele riscuri din baie, copii sunt mult mai agitati si prin urmare mult mai expusi riscului de a aluneca in baie. Pentru a evita orice risc, alege macar pentru baia copiilor un covoras antiderapant.
Curatarea si intretinerea
Fiecare tip de material are anumite proprietati si se curata sau se intretine intr-un anumit fel. Indiferent din ce material este fabricat, este recomandat sa mentii covorul de baie in permanenta curat. Nu este numai pentru rezistenta si aspectul lui, este bine si pentru sanatatea ta si a familie tale.
Alege covorul de baie pe care tu il consideri potrivit pentru tine ca si complexitate de intretinere. Poti opta pentru covoare care se curata foarte usor la masina de spalat rufe, pentru covoare care se usuca foarte repede sau covoare care nu necesita spalare si uscare (covoarele lemnoase). Indiferent de alegerea facuta, ai grija sa stii cum sa ingrijesti covorul din baie astfel incat sa eviti deteriorarea lui sau formarea mucegaiului din cauza umiditatii din baie.
Alege un stil potrivit
Cand ne referim la stil vorbim de multitudinea de factori care compun stilul respectiv. Culorile, forma, materialele, finisajele (ciucuri etc), accentele sunt factori ce compun un stil anume. Designul si stilul covorasului de baie trebuie sa se potriveasca cu stilul tau si cu stilul baii in care este asezat.
Stilul baii tale, culorile si piesele din baie sunt cele care te indruma catre stilul sau designul covorsului de baie. Indiferent ca alegi covorase de baie uni sau pentru covorase de baie pastel, covorase de baie exotice realizate din bambus, covorase de baie Shaggy (covorasele cu fir lung, foarte latoase), covorase din tesaturi naturale sau sintetice, covorase de baie rotunde, dreptunghiulare sau cu decupaje speciale, acestea trebuie sa fie pe placul tau, sa fie in armonie cu baia ta si sa fie usor de curatat si ingrijit.
In general, daca baia ta este destul de simpla, cu culori neutre sau foarte calde, poti opta pentru un covoras de baie pastel sau in culori puternice. In schimb, daca baia ta are o personalitate puternica si este in culori “agresive” vei alege un covoras de baie delicat, in culori calde astfel incat sa imblanzesti aspectul baii tale.
Covorase pentru baie recomandate
Am pregatit o lista cu cateva modele de covorase de baie si de seturi de covorase de baie care acopera o gama larga de cerinte (materiale, dimensiuni, gama de pret etc). Modelele alese sunt de buna calitate si au un bun raport calitate/ pret.
1. Set covorase de baie Koty Design Colectia Sanosfer Cb7
Setul de covorase de baie este de inalta calitate, usor de curatat si intretinut si se poate utiliza chiar si in baile cu incalzire in pardoseala. Realizat 100% din polipropilena, setul de covoroase Koty Desing se usuca foarte repede.
Tip: Set covorase de baie (2 buc)
Forma: dreptunghiulara, dpreptunghiulara cu decupaj
Dimensiuni: 60 x 100 cm, 60 x 50 cm
Materiale: Polipropilena
Caracteristici: Antiaderent, pretabil la incalzirea in pardoseala
2. Set covorase de baie Confetti Bathmats Wave
Evitati alunecarea pe podeaua uda sau iesitul din dus pe gresia rece
cu ajutorul acestor covoare de baie anti-bacteriene. Au un aspect interesant si sunt foarte utile, iar cu ajutorul lor, baia va arata mult mai primitoare.
Tip: Set covorase de baie (3 buc)
Forma: dreptunghiulara
Dimensiuni: 40 x 60 cm, 50 x 60 cm si 60 x 100 cm
Materiale: acrilic
Caracteristici: antiderapant, anti-bacterian
3. Covoras de baie Stripe
Pentru un aspect unic in baia ta alege un covoras de baie diferit fata de modelele clasice. Covorasul de baie Stripe aduce o nota de veselie si unicitate in baie. Acesta este usor de curatat si intretinut. Se poate spala cu usurinta la masina de spalat rufe la o temperatura de 30 grade.
Tip: Covoras de baie (1 buc)
Forma: dreptunghiulara
Dimensiuni: 50 x 80 cm
Materiale: 70% poliester, 30% bumbac
Caracteristici: densitate 1500 g/mp, se poate spala la masina de spalat rufe
4. Set covorase de baie Confetti Bathmats Flowers
Designul modern si delicat al covoraselor Confetti Bathmats vor conferi baii dumneavoastra stil si eleganta. In plus, sunt practice, antiderapante si antibacteriene. Confortul este la picioarele dvs.!
Tip: Set covorase de baie (3 buc)
Forma: dreptunghiulara
Dimensiuni: 40 x 60 cm, 50 x 60 cm si 60 x 100 cm
Materiale: acrilic
Caracteristici: antiderapant, anti-bacterian
5. Set covorase baie Kring, chenille
Covorase cu fibre tip chenille, foarte absorbante si pufoase, sunt ideale pentru utilizare in baie. Aceste covorase practice se pot curata foarte usor la maxim 30° in masina automata. Datorita latexului de la baza, covorasele sunt antiderapante si vor ramane stabile pe suprafete netede.
Tip: Set covorase de baie (2 buc)
Forma: dreptunghiulara
Dimensiuni: 50 x 80 cm, 50 x 48 cm
Materiale: Poliester
Caracteristici: antiderapant, curatare la masina de spalat rufe
6. Set covorase de baie Stone Beige
Ecocotton reprezinta prima companie turceasca ce a folosit materiale organice in produsele sale textile. Aceasta companie lanseaza o noua era in textilele de origine ecologica, avand origini in Turcia, deja cunoscuta pentru istoria sa in industria textilelor de casa.
Tip: Set covorase de baie (2 buc)
Forma: dreptunghiulara
Dimensiuni: 50 x 60 cm, 60 x 100 cm
Materiale: 100% bumbac
Caracteristici: curatare la masina de spalat rufe la 40 grade
7. Set covorase de baie Confetti Bathmats Flamingo
Evitati alunecarea pe podeaua uda sau iesitul din dus pe gresia rece cu ajutorul acestor covoare de baie. Au un aspect interesant si sunt foarte utile, iar cu ajutorul lor, baia va arata mult mai primitoare.
Tip: Set covorase de baie (3 buc)
Forma: dreptunghiulara
Dimensiuni: 40 x 60 cm, 50 x 60 cm si 60 x 100 cm
Materiale: acrilic
Caracteristici: antiderapant, anti-bacterian
8. Covoras de baie, Erwin Muller, 276679
Covorasul de baie Erwin Muller este realizat din microfibre moi si pufoase si este flausat si absorbant. Pe verso are strat antiderapant. Se poate folosi si pe podelele incalzite. A se spala la 40°C.
Tip: covoras de baie (1 buc)
Forma: rotunda
Dimensiuni: 90 cm
Materiale: Poliester
Caracteristici: antiderapant, se poate spala la masina de spalat rufe, se poate usca in uscatorul de haine