Casa & Gradina

Cum alegi cel mai bun cos pentru colectare selectiva a deseurilor

Cum alegi cel mai bun cos pentru colectare selectiva a deseurilor astfel incat sa fie simplu si comfortabil? Citeste ghidul nostru de cumparaturi se afla ce trebuie sa cauti si ce optiuni ai!

Subiectul colectarii selective a fost intens dezbatut, atat in sectorul public cat si in cel privat, insa este departe de a fi pe deplin implement. In 2019 s-a reglementat (obligativitate) acest sector, insa este in curs de implementare si mai dureaza pana cand in Romania se ajunge la 100% implementare.

Insa, indiferent care este legea, colectarea selectiva a deseurilor este un pas normal, natural si decent pe care-l putem face cu minimum de investitie. Un prim pas pe care putem sa-l facem si este recomandat sa facem este sa achizitionam cosuri si pubele pentru colecatre selectiva a deseurilor si gunoilui

Cum insa subiectul articolului de azi este legat de alegerea celui mai bun cos de gunoi pentru colectarea selectiva a gunoiului, este momentul sa-l concretizam.

TOP 3 cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor

De ce sa cumperi astfel de cosuri te gunoi

In primul rand pentru a respecta legea si, in al doilea rand, pentru a contribui pozitiv la pastrarea unui mediu mai curat pe termen lung. Daca iti doresti parerea noastra cu privire la aceasta lege, iti putem spune ca este absolut normala, in conditiile in care aproximativ 80% din gunoiul pe care il aruncam ar putea fi reciclat.

De ce reciclarea este in prezent un proces prioritar? In primul rand, pentru ca in comparatie cu producerea de materie prima, implica mai putina energie, apa sau petrol – asadar, un consum mai mic al resurselor naturale, ceea ce nu poate fi decat benefic pentru intreaga planeta.

Cum alegi cel mai bun cos pentru colectare selectiva a deseurilor

Este intr-adevar un subiect care trebuie sa te preocupe. Piata de specialitate iti ofera variante de cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor potrivite pentru orice medii de utilizare – intern sau extern.  Punand deseurile separat in astfel de cosuri de gunoi, reciclarea se va realiza cu mult mai facil si, prin urmare, gradul de poluare al apelor si aerului va scadea.

Utilizare: interior sau exterior

Exista cosuri pentru colectare selectiva a deseurilor pentru interior, pentru exterior, si unele modele pretabil pentru a fi utilizate in ambele situatii. Intuiesti ca le vei alege in functie de locul in care le vei utiliza, insa pentru o depozitare facila achizitioneaza cosuri colorate potrivit si ai in vedere ca trebuie sa depozitezi deseurile in functie de categorie.

Despre culorile pe care le au astfel de cosuri de selectare vom vorbi imediat, insa nu inainte de a nota ca pentru interior poti alege cosuri cu dimensiuni mai mici, iar pentru exterior, europubele, acestea avand dimensiuni mai mari si fiind potrivit de utilizat pana cand firmele de salubrizare ridica gunoiul.

De interior sau de exterior, cosurile pentru colectare selectiva au acelasi scop: mentinerea mediului exterior cat se poate de curat.

Montaj: incorporabile sau independente

De regula, cosurile incorporabile sunt prevazute cu un suport prins pe peretele lateral al corpului, desi exista si cosuri ale caror suporti se prind pe fundul corpului pe care vor fi pozitionate. Balamalele (clemele) nu vor fi afectate de greutate, deoarece greutatea este suportata pe peretele corpului sau bazal. Inconvenientul unui astfel de cos este marimea, fiind cu mult mai mici in comparatie cu cosurile independente.

Pe de alta parte, in situatia in care consideri ca volumul de deseuri nu este substantial, poti opta pentru un front tip Jolly sau sertar, pe care il poti dispune si sub chiuveta, in partea de jos. De asemenea, te poti orienta catre sistemul de cosuri  de gunoi pentru sertare compus din recipiente pentru gunoi si tavite care, de regula, pot fi ajustate prin taiere.

Ai in vedere sa alegi cosuri de colectare selectiva in functie de culoare

Presupunand ca nu vei tine cont de culoarea cosului pentru colectare selectiva, iti va fi dificil sa triezi deseurile atunci cand trebuie sa le pui in europubele. Ai in vedere urmatoarele aspecte si vei gestiona situatia optim:

  • sticla intr-un cos pentru colectare selectiva a deseurilor de culoare verde. Ai in vedere ca in cos sa adaugi doar sticlele, borcanele si alte recipiente de sticla, indiferent de culoare, insa fara a adauga scapace, oglinzi, becuri, geamuri, pahare, farfurii;
  • plasticul si metalul intr-un cos galben. Pentru a colecta selecta, intr-un astfel de cos adaugi pet-uri de orice dimensiune, recipiente din plastic care provin de la alimente si produse cosmetice, farfurii si orice produs din categoria vesela din plastic, inclusiv caserole, folii si pungi, obiecte doar din metal. Atentie, insa! Nu adauga in cosul galben jucarii sau ghivece din plastic si nici alte produse care fabricate din materiale mixte;
  • hartia si cartonul intr-un cos albastru. Cu exceptia hartiei cerate si a produselor fabricate din materiale mixte, in cosul albastru adaugi orice obiect din hartie;

Dupa cum vezi, nu toate produsele se pot colecta selectiv. Cu toate acestea, depozitand deseurile in cosuri de gunoi, in functie de culori, cand va fi necesar sa le arunci in containerele speciale pentru fiecare tip de deseu in parte, dispuse de catre firmele de salubritate la exterior (scara de bloc etc) iti va fi foarte usor sa faci acest lucru.

Materiale potrivite pentru cosuri de colectare selectiva

Indiferent ca sunt de interior sau de exterior, cosurile pentru sortarea deseurilor din tabla, din otel sau din inox sunt foarte estetice, putand fi achizitionate inclusiv separat din unele magazine online de profil.

Plasticul ABS este un material potrivit pentru cosurile de interior. Astfel de cosuri pot fi prevazute cu capac si cu pedala.  La fel de special este si HDPE, material plastic special DURAPOL, foarte rezistent la socuri mecanice, dar si metalul, pentru un aspect simplu. Nu in ultimul rand, cosurile din polipropilena cu fibra de sticla sunt deosebit de rezistente si potrivite pentru interior.

Pe de alta parte, pentru exterior, cosurile din inox, otel sau tabla de calitate sunt o alegere potrivita. Daca inoxul este atu-ul unui cos pentru colectare selectiva de lux, tabla si otelul pot fi imbracate in autocolant pe care exista pictograme, pentru o estetica placuta.

Dimensiunile si capacitatea cosului pentru selectare colectiva

Dimensiunile cosului le vei alege potrivit necesitatilor pe care le ai pentru depozitarea deseurilor menajere – in functie de spatiul in care iti doresti sa il amplasezi, poti vedea ca ai de ales intre diferite inaltimi, adancimi si latimi. In ceea ce priveste capacitatea,  in magazinele de profil vei gasi de, de regula, cosuri de 10 -1100 litri.

Alte functiile si alte caracteristcii utile

–       poti alege cosuri de gunoi prevazute cu senzori, care permit deschiderea automata a capacelor. La unele modele, vocea este cea care determina activarea senzorului, fiind suficient sa spui “Open can”(Deschide cosul). Exista si modele care se deschid atunci cand misti mainile in fata cosului, sau care se deschid prin ambele modalitati. Astfel de cosuri functioneaza cu baterii alcaline;

–       poti alege un cos de lux care sa te ajute la mentinerea igienei in locuinta. De exemplu, un cos din inox acoperit cu nano-argint va fi protejat de imprimarea amprentelor si, mai mult, te va proteja impotriva germenilor care iti pot afecta sanatatea;

–       pentru confort, orienteaza-te catre un cos prevazut cu un spatiu de depozitare special pentru a putea sa depozitezi sacii de gunoi, cu suport metalic si picioare reglabile.

Obligativitate si, mai ales, responsabilitate, colectarea selectiva a deseurilor trebuie gestionata eficient si facil. Pentru a indeplini astfel de obiective, iti este necesar cel mai bun cos. Noi ti-am oferit cateva sfaturi utile, tie iti ramane sa decizi ce alegi, insa orice alegere vei face, ai in vedere sa fii responsabil, mediul inconjurator iti va multumi!

Recomandari cosuri de gunoi pentru colectare selectiva a deseurilor

Pentru a-ti facilita cautarile am pregatit pentru tine o selectie de mai multe cosuri de gunoi pentru colectare selectiva. Acestea sunt de ai multe tipuri si modele, astfel incat sa acoperim o gama cat mai mare de nevoi. Alege cosul de gunoi pentru colectare selectiva de care tu ai nevoie.

1. Cos de gunoi trio Tontarelli

Cos de gunoi foarte rezistent, cu 3 spatii de depozitare diferite, prevazute fiecare cu capac in culorile alb, galben si verde, pentru a putea colecta diferentiat deseurile.

Utilizare: destinat zonelor din interior
Dimensiuni: 78.5 x 32 x h 47.4 cm
Capacitate: fiecare cos de gunoi are 25 l

Vezi detalii si pret

2. Klarstein Ökosystem 3 cos de gunoi

Carcasa din cosul de gunoi este fabricata din otel inoxidabil si are o baza din plastic cu podea de protectie. Despre mecanismul pedalei cu 3 pedale, eliminarea deseurilor este absolut confortabila si igienica.

Utilizare: destinat zonelor din interior
Dimensiuni: 60,5 x 47.5 x 32.5 cm
Capacitate: fiecare cos de gunoi are 15 l

Vezi detalii si pret

3. Cos de gunoi dublu Simplehuman

Exteriorul cosului de gunoi este fabricat din inox ce are un strat din nano-argint protector impotriva amprentelor si germenilor. Pedala este rezistenta la peste 150.000 de actionari – aproximativ 20 de actionari pe zi, timp de 20 de ani.

Utilizare: destinat zonelor din interior
Dimensiuni: 66 x 56 x 36 cm
Capacitate: un compartiment are 34 l iar compartiment 24 l

Vezi detalii si pret

4. Klarstein Ökosystem 2 cos de gunoi

Designul cosului este fabricat din otel inoxidabil si este protejat in partea de jos cu plastic. In interior exista doua recipiente din plasti. Containerele pot fi golite separat prin manere practice pliabil.

Utilizare: destinat zonelor din interior
Dimensiuni: 40.8 x 57 x 35 cm
Capacitate: fiecare cos de gunoi are 18 l

Vezi detalii si pret

5. Cos de gunoi incorporabil in corp, Patty

Sistemul de cosuri de gunoi este ideal pentru colectarea selectiva a deseurilor. Este compus din 3 recipiente si o tavita suport, pentru stabilitate. Acest sistem de cosuri este potrivit pentru corp de mobilier cu o H interioara 36 cm, cu l interioara 24 cm si cu adancimea interioara 47,5 cm.

Utilizare: incastrat, interior
Dimensiuni: 36 x 23,6 cm
Capacitate: fiecare cos de gunoi are 8 l

Vezi detalii si pret

6. Set 3 Containere Casa de Comert

Setul de 3 Containerele este in conformitate cu standardele EN 840 -2, -5, -6. Containerele sunt prevazute cu patru roti pivotante 360 de grade, doua dintre ele fiind prevazute cu frana de picior. Realizate din polietilena de inalta densitate, robuste, rezistente la intemperii si variatiuni climaterice.

Utilizare: exterior
Dimensiuni: 134,4 x 107 cm
Capacitate: fiecare cos are 1100 l

Vezi detalii si pret
Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

4 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago