Cum alegi cea mai buna statie de calcat

Cum alegi cea mai buna statie de calcatDe ce sa alegi cea mai buna statie de calcat?

Performanta, eficienta, confort! Utilizand o statie de calcat poti avea haine perfect calcate fara a mai merge la centre specializate. Daca pana acum trebuia sa mergi la croitorii sau curatatorii pentru a avea haine perfect calcate, acum poti calca orice tip de tesaturi (chiar si cele mai dificile) la tine acasa, utilizand o statie de calcat de inalta tehnologie pentru rezultate perfecte si o calcare usoara.

De ce o statie de calcat si nu un fier simplu?

Anumite tesaturi nu pot fi calcate cu un fier de calcat normal pentru ca acesta nu are puterea necesara de a patrunde pana in adancul tesaturii. Statia de calcat, pe langa fierul de calcat are o baza cu rol de generator de aburi la o inalta presiune pentru a patrunde adanc in tesatura pentru rezultate perfecte.

Datorita boilerului de inalta presiune, statia de calcat elibereaza un abur (jet sau constant in functie de nevoi) care patrunde adanc in tesatura si astfel ai rezultate perfecte intr-un timp foarte scurt. De asemenea, capacitatea rezervorului de stocare a apei iti permite sa ai sesiuni lungi de calcat rufe fara a mai fi necesar sa reumpli periodic cu apa, astfel crescandu-ti conforul si eficienta.

TOP 3 statii de calcat

Cum alegi cea mai buna statie de calcat?

Ca sa alegi cea mai buna statie de calcat si pentru a beneficia de toate avantajele pe care aceasta le ofera trebuie sa ai in vedere cateva criterii care fac diferenta intre o statie de calcat performanta si una slaba.

Pe langa criterii legate de gusturile si preferintele fiecaruia (culoare, design, etc) sunt anumite criterii pe care trebuie sa le ai in vedere inainte sa achizitionezi o statia de calcat pentru ca acestea iti influeteaza rezultatele si confortul.

Puterea aparatului (W)

Pentru a abtine rezultate perfecte si pentru a economisi timp trebuie sa vezi ce putere dezvolta statia de calcat. Puterea statiei de calcat influenteaza timpul de incalzire al talpii, constanta cu care isi pastreaza temperatura dar si puterea maxima la care poate ajunge. Cu cat puterea statiei de calcat este mai mare cu atat rezultatele sunt mai bune iar statia este mai performanta. O statie de calcat buna trebuie sa aibe peste 2400 W.

Cum alegi cea mai buna statie de calcatPuterea jetului de abur (g)

Ceea ce face ca statia de calcat sa fie asa de eficienta si utila este chiar puterea jetului de abur. Cu cat jetul de abur este mai puternic cu atat calcatul este mai eficient, indiferent de ce tip de tesaturi vorbim. Daca vrei sa alegi cea mai buna statie de calcat si sa ai rezultate perfecte e bine sa alegi o statie de calcat cu jet de abur mai mare de 250 g. Exista variante cu jet de abur mai bic (undeva la 100g – 200 g), insa nu sunt la fel de eficiente si nu pot fi utilizate pe toate tipurile de tesaturi.

De asemenea, este foarte important sa nu confunzi jetul de abur cu debitul aburului pentru ca sunt doua lucruri diferite. Debitul de abur reprezinta cantitatea de abur pe care o elibereaza statia in mod continuu (g/min) si in general este acelasi debit la toate statiile de calcat, undeva pe la 120 g/min.

Presiunea aburului (bari)

Presiunea aburului din statia de calcat este un alt indicator important pe care trebuie sa il iei in calcul daca vrei sa alegi cea mai buna statie de calcat care sa iti ofere rezultate performante. Puterea presiunii dezvoltata in boiler influenteaza puterea cu care este eliberat jetul de abur. Cu cat presiunea este mai ridicata cu atat jetul de abur este mai puternic si astfel patrunde in profunzimea tesaturii. Daca vrei sa alegi cea mai buna statie de calcat pentru tine, orienteaza-tecatre o statie ce dezvolta o presiunea mai mare de 5 bari.

Functiile statiei de calcat

Cum alegi cea mai buna statie de calcatFunctiile statiei de calcat este ceea ce face diferenta intre un calcat usor cu rezultate perfecte indiferent de materiale (in, casmir, lana, matase, polieste, etc) si munca epuizanta. Cu cat statia de calcat are mai multe functii utile, cu atat viata ta se usureaza.

Daca vrei sa alegi cea mai buna statie de calcat trebuie sa te orientezi catre o statie care are ca functii precum:

 • self-clean (auto curatare sau auto dezinfectare),
 • auto-oprire (se opreste automat dupa cateva minute dupa ce sesizeaza ca nu este utilizata statia),
 • anti-picurare (inchiderea supapei de apa),
 • anti-calcar (poti utiliza orice tip de apa, chiar si cea de la robinet pentru ca are functie de indepartare a calcarului),
 • calcare verticala (te ajuta la o calcare eficienta atunci cand vine vorba de costume sau piese delicate).

Talpa (material)

La modelele actuale de statii de calcat nu mai trebuie sa ne facem asa mult griji in privinta materialelor utilizate la confectionarea talpii fierului de calcat. Exceptand modelele ieftine care nu dispun de materiale sau tehnologii de calitate, statiile de calcat moderne utilizeaza materiale si combinatii de materiale pentru a permite o calcare usoara si delicata. Daca inainte iti faceai griji sa nu arzi materialele astazi sunt utilizate materiale performante pentru o alunecare usoara peste orice tip de material.

Cele mai eficiente statii de calcat sunt cele care au ales sa imbrace talpa fierului de calcat cu materiale anti-aderente, astfel obtinand un strat subtire prietenos cu materialele.

Orificiile de distributie a aburului

Daca vrei rezultate imediate si bune trebuie sa te orientezi catre o satie de calcat care are fierul de calcat cu un numar ridicat de orificii de distributie a aburului. Cu cat numarul de orificii este mai mare cu atat este eliberat mai mult abur iar calcatul se face mai comod si mai rapid. De asemenea, si dispunerea orificiilor este importanta. Orificiile trebuie sa fie dispuse pe toata suprafata talpii (mai putin partea din spate) astfel incat sa iti usureze munca si sa ai un calcat rapid, fara mai multe treceri a talpii peste material.

Confortul tau

Cum alegi cea mai buna statie de calcat

Un alt factor foarte important pe care trebuie sa il ai in vedere cand alegi cea mai buna statie de calcat este confortul tau. Modelele performante de statii de calcat vin “dotate” cu anumite functii sau accesorii care iti cresc confortul. Printre cele mai importante enumeram:

 • capacitatea rezervorului (peste 1.5 l este rezonabil),
 • timpul de incalzire a fierului de calcat (2 minute este un timp bun),
 • sistemul de blocare pentru transport,
 • sistem stocare cablu,
 • greutate redusa a fierului de calcat,
 • alimentare fara fir.

Garantia

Garantia oferita de producator este un alt criteriu in alegerea unei statii de calcat. O garantie corecta pentru un astfel de produs este de 24 luni. Astfel, in cazul in care statia de calcat prezinta anumite defecte din fabrica, poti oricand, in perioada garantiei, sa returnezi produsul sau sa-l inlocuiesti.

Recomandari statii de calcat performante

Acum ca ai caracteristicile dupa care sa te ghidezi pentru a alege o statie de calcat performanta, am pregatit pentru tine o selectie dintre cele mai bune statii de calcat cu un raport calitate-pret corect.

1. Statie de calcat Philips PerfectCare Aqua Silence GC8650/80

Statie de calcat Philips PerfectCare Aqua Silence GC8650/80, Talpa T-ionicGlide, 2400 WPutere (W): 2400                                   Debit abur (g/min): 120
Jet abur (g): 330                                    Presiune abur (bari): 6.2
Talpa: T-ionicGlide                                Greutate (kg): 4.5
Functii: Auto- oprire, anti-calcar, control automat temperatura, abur vericala, abur pentru varf
Confort: rezervor 2.5 l, sistem stocare cablu, sistem blocare, timp incalzire 2 min, setare Eco.

Vezi detalii si pret

2. Statie de calcat Tefal Pro Express Ultimate Care GV9581E0

Statie de calcat Tefal Pro Express Ultimate Care GV9581E0

Putere (W): 2600                                   Debit abur (g/min): 180
Jet abur (g): 550                                    Presiune abur (bari): 8
Talpa: Durilium AirGlide Autoclean
Functii: Auto- oprire, anti-calcar, control automat temperatura, calcare vericala, abur pentru varf
Confort: rezervor 1.9 l, sistem stocare cablu, sistem blocare, timp incalzire 2 min, Sistem de blocare pentru transport fara efort si depozitare in siguranta.

Vezi detalii si pret

3. Statie de calcat Philips PerfectCare Viva GC7035/20

Statie de calcat Philips PerfectCare Viva GC7035/20

Putere (W): 2400                                  Debit abur (g/min): 120
Jet abur (g): 210                                    Presiune abur (bari): 5
Talpa: T-ionicGlide                                 Greutate (kg): 4.1
Functii: Calcare pe verticala, anti-calcar, cablu retractabil, varf cu aburi, Setare Eco, sistem blocare
Confort: rezervor 1.6 l, sistem stocare cablu, sistem blocare, timp incalzire 2 min, 100% sigur pe toate tipurile de materiale.

Vezi detalii si pret

4. Statie de calcat Tefal Pro Express Control GV8962, Talpa Autoclean

Statie de calcat Tefal Pro Express Control GV8962Putere (W): 2400                                   Talpa: Autoclean
Jet abur (g): 430                                    Presiune abur (bari): 6.5

Functii: Auto- oprire, anti-calcar, colector anti calcar, reglare abur si temperatura, calcare vericala, abur pentru varf
Confort: rezervor 1.6 l, sistem stocare cablu, sistem blocare, timp incalzire 2 min, permite economisirea cu pana la 20% a energiei.

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

   Lasa un mesaj

   SuperGhid.ro
   Logo