Masini de spalat

Cum alegi cea mai buna masina de spalat vase

Cum alegi cea mai buna masina de spalat vase? De ce sa utilizezi o masina de spalat vase si sa renunti la spalatul manual? Care sunt caracteristicile care fac diferenta intre o masina de spalat vase buna si utila si una neperformanta? Dupa multe dezbateri si utilizari iti spunem prin intermediul acestui ghid de cumparaturi toate informatiile pe care trebuie sa le stii inainte sa cumperi o masina de spalat vase.

Beneficiile utilizarii unei masini de spalat bune sunt mult mai mari decat ne imaginam la inceput. Sunt aspecte pe care putini le cunosc, aspecte pe care le descoperi numai atunci cand obiceiurile familiale si nevoile se schimba sau cand cineva din grupul de prieteni utilizeaza deja o masina de spalat vase.

Daca atunci cand esti tanar nu vezi utilitatea si beneficiile unei masini de spalat vase, odata cu evolutia ta, cu marirea familiei, aparitia copiilor, marirea numarului de prieteni, schimbarea obiceiurilor culinare acest lucru se schimba si decoperi cat este de utila este o masina de spalat vase.

Cu ajutorul unei masini de spalat vase buna vei fi scutit de efortul depus atunci cand speli vasele manual, vei castiga timp pretios pe care il poti petrece asa cum iti doresti, vei face economie de bani, poti organiza petreceri numeroase fara a mai avea grija vaselor murdare rezultate dupa petrecere, iti vei proteja mainile si mai ales vei curata si igieniza corespunzator vasele.

Inainte sa va spunem care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi o masina de spalat vase, este foarte important sa iti spunem cateva informatii pe care trebuie sa le stii pentru a face o alegere buna si pentru a utiliza corespunzator noua masina de spalat vase.

TOP 3 masini de splat vase

Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi o masina de spalat vase?

Inainte sa iti spunem cum alegi cea mai buna masina de splat vase pentru tine, dorim sa iti prezentam cateva aspecte foarte importante pe care trebuie sa le stii sau pe care trebuie sa le ai in vedere. Acestea vor influenta atat performantele masinii cat si consumul si costurile tale viitoare.

Evaluarea consumului de energie si apa

Toata lumea vorbeste despre faptul ca trebuie sa alegem o masina de spalat vase care are un consum mic de energie si apa.

Insa, daca nu cumva cumperi un model care a aparut acum 15 ani si fabricat de un brand necunoscut, toate masinile de spalat vase moderne, care utilizeaza tehnologie de ultima generatie sunt de clasa energetica A (A, A+, A++), au un consum de energie asemanator de mic si un consum de apa mic.

Media consumului de apa la o masina de spalat vase de generatie noua estre intre 7 si 13 l per program, asta in functie de programul selectat si marimea masinii de spalat vase. De exemplu masinile de spalat vase mici au un consum de apa mai mic fata de o masina de spalat vase cu o capacitate de 13 seturi.

Indiferent ca este o masina de spalat vase cu consum de apa de 7 l sau o masina de spalat vase cu consum de apa de 13 l, oricum consumul este mult mai mic fata de o spalare manuala a vaselor unde stai cu robinetul pornit pentru fiecare vas si pentru fiecare clatire.

In concluzie, pentru aceeasi cantitate de vase, cu ajutorul unei masini de spalat vase consumi mult mai putina apa, energie si timp decat daca ai spala de mana.

Calitatea detergentilor utilizati determina calitatea spalarii vaselor

Din experienta va spunem ca indiferent de cat de buna este masina de spalat vase, daca utilizezi detergenti si consumabile de proasta calitatea, vasele nu se vor spala corespunzator.

Pe langa faptul ca trebuie sa ai detergent bun special pentru masina de spalat vase (nu utiliza detergent manual) mai trebuie sa utilizezi si un lichid de clatire, o solutie anticalcar si sare pentru masina de spalat vase (sa fie in permanenta in recipientul special dedicat).

Sunt cateva branduri de detergenti pentru masina de spalat vase care au conceput detergentul all-in-1 (solutie pentru clatire, anticalcar, detergent, etc), insa din experienta va spunem ca indiferent de cat de bun este detergentul all-in-1 este bine sa fie in permanenta suficienta sare in recipientul special dedicat si sa utilizati agent de clatire sau anticalcar suplimentar in cazul in care apa din zona este foarte dura.

Organizeaza corespunzator vasele in masina de spalat vase

Un alt factor care iti va influenta calitatea spalarii (pe langa calitatea masinii si a detergentilor utilizati) este modul in care aranjezi si organizezi vasele in masina de spalat vase.

Vasele trebuie puse in locurile special dedicate astfel incat sa te asiguri va apa ajunge la fiecare piesa. Daca asezi mai multe vase decat este prevazuta masina, sau daca le pui lipite unele de altele si apa nu ajunge la ele, indiferent de cat de buna este masina de spalat vase, acestea nu vor fi curatate corespunzator.

Toate masinile de spalat vase de calitate au un ghid de utilizare in care iti este indicat si modul in care trebuie sa organizezi vasele in masina astfel in cat sa asiguri un spalat corespunzator.

Instalarea trebuie facuta de un specialist

Pentru siguranta voastra este recomandat ca instalarea masinii de spalat vase sa fie facuta de un specialist, o persoana care se pricepe si se ocupa cu asa ceva. Nu este o treaba foarte complicata, insa este important sa fie executata corect.

Cum alegi cea mai buna masina de spalat vase?

Asa cum am spus la inceput, sunt cateva criterii esentiale pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi o masina de spalat vase, criterii care te vor ajuta sa alegi un model potrivit nevoilor tale, un model performant si viabil.

Din pacate trebuie sa fim constienti de faptul ca, odata cu cresterea pretentiile noastre legate de functionalitatea si performantele masinii de spalat vase trebuie sa fim dispusi sa platim si un pret pe masura asteptarilor. Si acest lucru nu este numai un factor legat de marketing sau de brand, este vorba despre tehnologia utilizata, despre costurile acelei tehnologii, despre costurile materialelor utilizate, intr-un cuvat este vorba despre costul calitatii.

Alege tipul de masina de spalat vase potrivit pentru tine

Pentru ca nevoile si gusturile consumatorilor difera in ceea ce priveste alegerea masinii de spalat vase, cei mai multi producatori au in gama 2 tipuri de masini de spalat vase, astfel incat fiecare cumparator sa aleaga tipul care ii satisface cel mai bine nevoile.

  • Masina de spalat vase compacta sau standard

Acest tip de masina de spalat vase poate fi pus oriunde in casa (bucatarie, hol, debara, pe blatul din bucatarie, etc) cu conditia sa ai toate cele necesare trase langa (priza pentru curent, teava cu apa pentru racordare, scurgere pentru evacuare apa).

Masinile de spalat vase compacte sunt de mai multe modele si dimensiuni astfel incat sa acopere o gama cat mai larga de nevoi si preferinte.

Masinile de spalat vase mici sau mini masinile de spalat vase sunt potrivite pentru persoanele singure sau pentru familii cu un numar mic de membrii. O masina de spalat vase mica este practica si foarte comoda pentru ca ocupa putin spatiu si poate fi asezata cu succes chiar si pe platul de la bucatarie sau un dulap.

O masina de spalat vase mica este potrivita pentru casele cu un numar redus de persoane si cu o cantitate de vase de curatat mica.

In schimb, daca va doriti o masina de spalat vase compacta, insa aveti o cantitate mare de vase de spalat este indicat sa va orientati catre o masina de spalat vase compacta clasica.

Masina de spalat vase compacta clasica este mult mai mare fata de cealalta, permite curatarea mai multor seturi de tacamuri si se poate aseaza in bucatarie, langa mobilier, in hol sau camara.

  • Masina de spalat vase incorporabila sau semi-incorporabila

Masina de spalat vase incorporabila sau semi-incorporabila se deosebeste de o masina de spalat vase compacta prin faptul ca aceasta se incastreaza in mobilier.

Spre deosebire de masina de spalat vase compacta care este la vedere si care se pune langa mobilier, pe hol sau pe blatul din bucatarie, masina de spalat vase incorporabila sau semi-incorporabila se incastreaza in mobilierul din bucatarie, fiind solutia ideala pentu cei care isi doresc o bucatarie eleganta, fara electrocasnice la vedere.

In functie de tipul mobilierului din bucatarie si de preferintele personale poti alege intre o masina de spalat vase care se in incastreaza total, adica o masina de spalat vase incorporabila sau una care se incastreaza partial in mobilierul din bucatarie, adica o masina de spalat vase semi-incorporabila.

Alege dimensiunile potrivite pentru tine

Dupa ce ai ales intre o masina de spalat vase compacta, o mini masina de spalat vase, o masina de spalat vase incorporabila sau o masina de spalat vase semi-incorporabila trebuie sa decizi si dimensiunea pe care aceasta o va avea.

Nu uita ca noua masina de spalat vase trebuie sa aiba un loc potrivit in bucatarie, langa teava de apa, priza si evacuare si asta inseamna ca trebuie sa alegi dimensiunea in functie de locul unde vei amplasa masina.

In general poti opta pentru masini cu dimensiuni de 45 cm, 55 cm si 60 cm pentru masinile de spalat vase compacte si 45 cm si 60 cm pentru masinile de spalat vase incorporabile sau semi-incorporabile.

Flexibilitate la aranjarea vaselor

Pentru o mai buna utilizare, eficienta si comoditate alege o masina de spalat vase care are suportii pentru farfurii rabatabili si cosuri pentru tacamuri individuale si care se pot muta sau scoate in cazul in care nu iti sunt de folos.

De ce este important ca masina de spalat vase sa aiba aceasta flexibilitate la aranjare? Simplu. Sa ne gandim la faptul ca, in masina de spalat vase nu punem numai farfurii, pahare si furculite. De foarte multe ori trebuie sa spalam boluri si castroane, oale, tigai sau alte vase de dimensiuni diverse.

Astfel, daca suportii pentru farfurii sunt rabatabili putem sa ii pliem si astfel sa facem loc pentru un vas mare. De asemenea, nu intotdeauna avem nevoie de 2 cosuri pentru tacamuri sau uneori nu avem nevoie chiar deloc. Daca acestea sunt independente le putem utiliza  in functie de nevoi (2 cosuri, 1 cos sau niciunul).

Programe si functii multiple si diversificate

Pentru a utiliza eficient masina de spalat vase si pentru a avea posibilitatea sa cureti vasele in functie de gradul de incarcare, gradul de murdarie, etc, este indicat sa alegi o masina de spalat vase cu un numar mare si divers de programe si functii de spalat.

Printre programele cele mai intalnite aveam: spalare rapida, spalare delicata (pentru pahare), spalare normala, spalare indelungata pentru vase foarte murdare, incarcare la jumatate care iti permite sa speli vasele chiar daca masina nu este plina, program uscare cu jet de aer, igienizare vase, etc.

Exista modele performante care au un senzor care detecteaza gradul de murdarie si astfel face ajustarile automat de apa, energie, detergent, etc, in functie de cat de murdare sunt vasele. In acest fel vei face economie de apa si curent si vei avea si vase perfect curate.

De asemenea, o masina buna de spalat vase este aceea care incalzeste singura apa si o ridica la o temperatura cat mai ridicata pentru a executa o curatare si o igienizare corespunzatoare (minim 70 grade C). Cu cat masina de spalat vase aduce apa la o temperatura mai ridicata cu atat vasele vor fi mai curate si mai igienizate.

O alta caracteristica foarte importanta la masina de spalat vase este numarul de jeturi de apa si puterea acestora. Cu cat numarul de jeturi este mai mare si dispuse pe o suprafata mai mare cu atat vasele vor fi curatate mai bine.

Afisajul masinii de spalat vase este un alt punct la care trebuie sa te gandesti. Daca vrei comoditate la utilizare este bine sa alegi o masina de spalat vase cu afisaj electronic pentru ca astfel vei avea afisate toate informatiile necesare (durata program, timp ramas din program, informatii detergent, afisaj nivel sare, etc).

Alege capacitatea de spalare potrivita

In specificatiile fiecarui model vei gasi mentionata capacitatea de spalare pe care o are modelul respectiv. Ce inseamna acest indicator? Capacitatea de spalare exprimata in numar de seturi inseamna cate seturi de tacamuri poti incarca maxim in masina de spalat vase la un ciclu de spalare. Un set contine toate tacamurile si vasele necesare unei persoane la o masa (farfurie mica, farfurie mare, farfurie adancam cutit, furculita, lingura, lingurita, pahar).

Capacitatea de spalare a masinii de spalat vase trebuie aleasa in functie de nevoile fiecarei familii, marimea familie, frecventa invitatilor la masa, frecventa cu care gatesti, etc.

Pe piata exista o plaja destul de larga atunci cand vine vorba de capacitatea masinii de spalat vase, tot ce trebuie sa faci este sa alegi capacitatea potrivita pentru tine. Daca ar fi sa clasificam masinile de spalat vase in functie de capacitatea de spalare (incarcare) am avea: masini de spalat vase mici (capacitate de pana in 7 seturi), masini de spalat vase medii (capacitate intre 8 si 10 seturi) si masini de spalat vase normale (capacitate intre 10 si 13 seturi).

Recomandarea noastra este sa alegi o masina de spalat vase cu o capacitate de spalare mai mare (peste 10 seturi), chiar daca nu ai o familie numeroasa. O masina de spalat vase utila, pe care o vei utiliza cu cat mai multe ocazii va avea o capacitate de spalare mare, cu suporti rabatabili, cu cosuri pentru tacamuri detasabile si cu program incarcare la jumatate, pentru ca iti va permite sa o folosesti in mai multe ocazii, indiferent de numarul de persoane si o poti utiliza sa speli toate categoriile de vase (farfurii, pahare, oale, castroane, tigai, etc).

Sevice-ul si garantia oferita de producator

Service-ul si garantia oferita de producator sunt doua aspecte foarte importante pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand achizitionezi o masina de spalat vase. Indiferent ca achizitionezi o masina de spalat vase performanta cu sanse mici sa se strice, este indicat sa fie asigurat serviciul de service al masinii de spalat vase pentru ca nu se stie cand vei avea nevoie de o reparatie sau o intretinere.

Indiferent de tipul produsului, este indicat sa achizitionezi produse care au garantie oferita de producator. Cu atat mai mult cu cat o masina de spalat vase nu este un electrocasnic ieftin, trebuie sa te asiguri ca achizitionezi un model cu garantie cat mai mare astfel incat sa poti schimba sau repara produsul fara costuri suplimentare in cazul in care prezinta defecte de productie. Cele mai multe masini de spalat vase au o garantie de 2 ani, insa sunt producatori care ofera o garantie extinsa de pana la 5 ani.

Nivel scazut de zgomot

Conform studiilor efectuate, orice masina de spalat vase cu un nivel de zgomot sub 50 dB(A) este mai mult decat potrivita. O masina de spalat vase cu un nivel scazut de zgomot iti va permite sa o utilizezi in orice moment al zilei, fara sa iti faci griji ca deranjeaza membrii familiei sau vecinii.

Recomandari masini de spalat vase de calitate

Mai jos am facut o selectie de masini de spalat vase de calitate, care indeplinesc conditiile de mai sus si care au un raport calitate/pret foarte bun.

In cazul in care recomandarile noastre nu acopera nevoile tale, poti opta pentru alte modele comercializate de magazinele online recomandate.

1. Masina de spalat vase compacta Bosch SMS46GI05E

Dimensiuni: 85 x 60 x 60 cm
Numar programe: 5
Capacitate incarcare: 12 seturi
Functii: Indicator terminare program, Protectie impotriva inundatiilor, Indicator timp ramas, Functionare silentioasa, Indicator sare, Senzor de incarcare, Pornire programabila, Cos superior ajustabil, Asistare dozaj detergent
Tip programe: Intensiv, Eco clean, Auto, Rapid, Delicat, Dezinfectare
Consum apa, eficienta, nivel zgomot: 9.5 l/ciclu;  A++; 44 dB

Vezi detalii si pret

2. Masina de spalat vase compacta Bosch SMS40E32EU

Dimensiuni: 85 x 60 x 60 cm
Numar programe: 4
Capacitate incarcare: 12 seturi
Functii: Protectie impotriva inundatiilor, Indicator sare, Filtru autocuratare, Senzor de incarcare, Incarcare la jumatate, Cos pentru tacamuri
Tip programe: Eco clean, Rapid, Prespalare
Consum apa, eficienta, nivel zgomot: 14 l/ciclu;  A+; 52 dB

Vezi detalii si pret

3. Masina de spalat vase compacta Bosch SKS51E22EU

Dimensiuni: 45 x 55 x 50 cm
Numar programe: 5
Capacitate incarcare: 6 seturi
Functii: Uscare, Indicator sare, Senzor de incarcare, Incarcare la jumatate, Cos pentru tacamuri
Tip programe: Eco clean, Prespalare, Rapid, Intensiv
Consum apa, eficienta, nivel zgomot: 8 l/ciclu;  A+; 48 dB

Vezi detalii si pret

4. Masina de spalat vase semi-incorporabila Whirlpool WBC3C26PF X

Dimensiuni: 82 x 60 x 57 cm
Numar programe: 8
Capacitate incarcare: 14 seturi
Functii: Indicator terminare program, Indicator sare, Filtru autocuratare, Pornire programabila, Incarcare la jumatate, Cos superior ajustabil
Tip programe: Rapid, Intensiv, Eco clean, Prespalare
Consum apa, eficienta, nivel zgomot: 9.5 l/ciclu;  A++; 46 dB

Vezi detalii si pret

5. Masina de spalat vase incorporabila Bosch SMV45AX03E

Dimensiuni: 81.5 x 59.8 x 55 cm
Numar programe: 5
Capacitate incarcare: 12 seturi
Functii: Indicator terminare program, Indicator timp ramas, Blocare acces copii, Indicator sare, Senzor inundare, Cos superior ajustabil
Tip programe: Intensiv, Eco clean, Delicat, Auto
Consum, eficienta, nivel zgomot: 9.5 l/ciclu;  A++; 46 dB

Vezi detalii si pret

6. Masina de spalat vase incorporabila Electrolux ESL4201LO

Dimensiuni: 81.8 x 44.5 x 55 cm
Numar programe: 5
Capacitate incarcare: 9 seturi
Functii: Oprire automata, Indicator terminare program, Sistem economisire energie electrica, Indicator sare, Pornire programabila, Cos superior ajustabil, Cos pentru tacamuri, Suport pahare
Tip programe: Eco clean, Intensiv, Rapid, Clatire, Auto
Consum, eficienta, nivel zgomot: 10 l/ciclu; A+; 51 dB

Vezi detalii si pret

7. Masina de spalat vase incorporabila Beko DIN25410

Dimensiuni: 81.8 x 59.8 x 55 cm
Numar programe: 5
Capacitate incarcare: 14
Functii: Indicator sare, Pornire programabila, Indicator extra clatire, Incarcare la jumatate, Asistare dozaj detergent, Cos pentru tacamuri, Suport pahare
Tip programe: Rapid, Eco clean, Prespalare
Consum, eficienta, nivel zgomot: 11.5 l/ciclu; A+; 49 dB

Vezi detalii si pret

8. Masina de spalat vase incorporabila Whirlpool WIE 2B19

Dimensiuni: 82 x 59.5 x 55.5 cm
Numar programe: 6
Capacitate incarcare: 13 seturi
Functii: Rapid, Prespalare, Eco clean
Tip programe: Indicator terminare program, Protectie impotriva inundatiilor, Indicator sare, Incarcare la jumatate, Cos superior ajustabil, Cos pentru tacamuri
Consum, eficienta, nivel zgomot: 12 l/ciclu; A+; 49 dB

Vezi detalii si pret

 

Share

Recent Posts

Cum alegi cel mai bun air fryer (friteuza cu aer cald)

Cum alegi cel mai bun air fryer sau friteuza cu aer cald, fara ulei? Doresti…

1 an ago

Beneficiile unei friteuze cu aer cald (air fryer)

Care sunt beneficiile unuei friteuze cu aer cald, fara ulei? Ce diferente sunt intre o…

1 an ago

Cum alegi cel mai bun invertor auto

Te-ai gandit vreodata cat de utila ar fi o sursa de alimentare cu energie pentru…

2 ani ago

Cum alegi cel mai bun compresor auto

Cum alegi cel mai bun compresor auto? Simplu! Citeste ghidul nostru de cumparaturi si alege…

3 ani ago

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă

Cum alegi cele mai bune aparate fitness pentru acasă astfel încât să beneficiezi de rezultate…

3 ani ago

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși

Cum alegi cel mai bun sistem de monitorizare bebeluși? Ce funcții și caracteristici trebuie să…

4 ani ago