Cum alegi cel mai bun ventilator baie

Vrei sa cumperi un ventilator eficient pentru baie? Descopera in acest articol principalele caracteristici pe care trebuie sa le verifici pentru a te asigura ca alegi cel mai bun ventilator pentru baie!

Baia este cea mai pretentioasa incapere a unei locuinte, mai ales daca este vorba despre o baie fara aerisire. Mirosul neplacut, aburul, igrasia si senzatia permanenta de umezeala iti vor crea adevarate probleme, iar singura solutie este sa iti instalezi un ventilator.

Ventilatorul pentru baie a fost creat cu scopul de a prelua sarcinile unui geam, indeplinind functiile de aerisire si ventilare. De regula, acesta este montat chiar in locul in care ar fi trebuie sa fie geamul, evacuarea aerului incarcat din baie facandu-se catre exterior sau catre coloana de aerisire a blocului. Daca nu ai un geam de aerisire sau ai un geam care este prea mic, nu mai amana achizitionarea si montarea unui ventilator. Chiar daca momentan nu se vad, efectele umiditatii crescute nu vor intarzia sa apara, iar costurile pentru reparatii nu vor fi deloc mici.

TOP 3 ventilatoare de baie

Care sunt beneficiile unui ventilator?

Daca ai o baie fara aerisire, probabil ca stii deja ce probleme aduce cu sine lipsa ventilatiei, iar daca nu stii, vei afla in curand: abur in exces, miros neplacut si ranced, umiditate, mucegai, distrugerea mobilierului, pete pe pereti si pe tavan. Un ventilator pentru baie bun va imbunatati calitatea aerului din baie, dar nu numai atat, va avea efecte asupra incaperii in general. Printre cele mai importante beneficii ale unui ventilator se numara si:

  • Prevenirea mucegaiului cauzat de umiditate, acesta fiind atat inestetic, cat si periculos pentru sanatate;
  • Prevenirea deteriorarii mobilierului si a peretilor. Aerul umed are, in timp, un efect distructiv asupra peretilor, tevilor si mobilierului existent in baie, ducand la degradarea acestora. Piesele confectionate din metal pot chiar sa rugineasca.
  • Prevenirea formarii aburului in exces. Probabil stii momentul neplacut in care dimineata nu poti folosi deloc oglinda din cauza aburirii acesteia.

Daca stai sa calculezi, investitia intr-un ventilator de baie bun este mica, in comparatie beneficiile pe care acesta ti le ofera. Pe termen lung, vei vedea ca acesta este chiar o solutie economica ce te scapa de neplacerile cauzate de umezeala in exces din baie.

Cum alegi cel mai bun ventilator pentru baie

Pentru a evita probleme precum mucegai, condens sau urme de apa pe pereti, ai nevoie de un ventilator de calitate, care sa faca fata conditiilor din baie. In magazinele de pe internet ai la dispozitie o gama larga de modele din care sa-ti alegi unul potrivit pentru baia ta, iar daca nu stii ce caracteristici ar trebui sa aiba, in continuare vei descoperi elementele esentiale ale unui ventilator bun.

Capacitatea de ventilare, cel mai important criteriu

Cum alegi cel mai bun ventilator baie

Capacitatea de ventilare a unui astfel de aparat este masurata in metri cubi pe ora si determina, practic, volumul de aer pe care ventilatorul este capabil sa il extraga din incapere daca functioneaza timp de o ora.

Evident, cu cat capacitatea este mai mare, cu atat si eficienta ventilatorului creste, insa un element important cu care trebuie sa se coreleze este dimensiunea baii.

Cu cat incaperea ce se doreste a fi ventilata este mai mare, cu atat este mai indicat sa achizitionezi un aparat cu capacitate mare de ventilare pentru a avea rezultatele scontate. Daca ai o baie foarte mare, poti chiar sa iei in calcul instalarea a doua ventilatoare.

Clasificarea in functie de capacitatea de ventilare

  • Ventilatoare cu putere mica de aerisire (aproximativ 80-90 metri cubi/ora);
  • Ventilatoare cu putere medie (160-180 metri cubi/ora);
  •  Ventilatoare cu putere mare (peste 180 metri cubi/ora).

Dimensiunea ventilatorului trebuie atent aleasa

Contrar aparentelor, un ventilator de dimensiune mai mare nu inseamna neaparat un ventilator cu o capacitate mai mare de ventilare. Totul tine de designul aparatului si de functiile pe care le are. Unele modele de dimensiuni mai mari sunt dotate cu lampi si comenzi integrate, in timp ce modele de dimensiuni mici sunt cele clasice, prevazute cu gratar.

Totusi, dimensiunea nu este un criteriu pe care sa-l neglijezi, mai ales daca il montezi intr-o baie mica.

Tine cont si de nivelul de zgomot al ventilatorului

Daca nu ai mai avut pana acum un ventilator de baie, trebuie sa stii ca unele modele pot fi destul de zgomotoase. Ca structura, ventilatorul implica prezenta unui motor si a unor parti mobile actionate de acesta, asa ca este firesc sa produca zgomot in timpul functionarii. Totusi, vei vedea ca anumite modele moderne au un nivel de zgomot foarte scazut, gratie mecanismelor inovatoare cu care sunt fabricate. Pe de alta parte, vei sesiza ca exista si o diferenta considerabila la preturi, insa confortul tau si linistea merita investitia.

Pentru a verifica nivelul de zgomot al ventilatorului, cauta detaliile la specificatii. Zgomotul produs este exprimat in decibeli (dB). Iti recomandam sa ai in vedere ca valoarea de scarii de perceptie apropiata de cea a urechii umane este semnalizata, de regula, de indicatia (A), imediat dupa Db. De asemenea, ai in vedere un dispozitiv care sa emita pana la 45 dB.

Trebuie sa iei in calcul si sistemul de montare

Din punctul de vedere al motajului exista doua situatii. Daca ai deja un geam la baie, dar acesta nu face fata pentru ca are dimensiuni reduse, iti va fi mai usor. Practic, vei renunta la geam si vei pune in locul acestuia un ventilator. Montarea se face destul de usor si nu va trebui sa modifici deloc structura incaperii.

Situatia se complica putin daca in baie nu ai absolut niciun geam, ci doar o mica gura de aerisire. In acest caz, vei monta ventilatorul chiar in acea gura de aerisire care duce catre exterior sau catre coloana de aerisire a cladirii.

Functii suplimentare

Modelele clasice de ventilatoare pentru baie, care nu aveau decat varianta de pornit/oprit au fost depasite de modelele noi, imbogatite cu multe functii suplimentare, pentru un plus de utilitate, dar si pentru sporirea confortului in utilizare:

  • Protectie suplimentara pentru motor, utila mai ales in cazul defectiunilor la reteaua de alimentare cu energie electrica;
  • Clapeta antiretur, cu rol in impiedicarea patrunderii in baie a aerului din exterior;
  • Turatie reglabila. Aceasta functie este utila atunci cand vrei sa folosesti ventilatorul la putere mai mica, pentru a fi mai silentios si a consuma mai putine resurse;
  • Telecomanda, utila pentru controlarea de la distanta a aparatului;
  • Senzor de umiditate, o functie care va ajuta ventilatorul sa functioneze fara sa fie nevoie de interventia. Practic, aparatul va porni singur atunci cand inregistreaza un nivel crescut de umiditate in baie, iar functionarea lui va fi adaptata pe masura ce umiditatea scade. Astfel, ventilatorul este economic si practic si, in plus, utilizatorii sustin ca ventilatoarele dotate cu senzor de umiditate sunt cele mai fiabile;
  • Senzor de prezenta, daca doresti ca ventilatorul sa functioneze numai atunci cand este o persoana in baie;
  • Temporizator.

Cumpara un produs cu o garantie cat mai mare

Acest lucru este valabil la electrocasnicele pe care le cumperi in general, nu doar la ventilator. Daca vrei sa fii sigur ca ai investit banii intr-un produs bun, opteaza pentru un ventilator la care ti se ofera garantie cel putin 12-24 luni. Astfel, stii ca in situatia in care produsul va avea probleme de functionare in aceasta perioada, n-ai pierdut banii pe care i-ai dat pentru cumpararea lui.

In plus, cel mai bine ar fi sa cumperi de la un producator de incredere. Evita marcile necunoscute, chiar daca preturile mici te atrag. Degeaba platesti putin la inceput pe un ventilator pentru baie daca se va dovedi o investitie neinspirata si va trebui sa il inlocuiesti curand.

Recomandari ventilatoare petru baie

Am evaluat mai multe modele de ventilatoare pentru baie si am pregatit o lista cu ventilatoare de buna calitate. Acestea acopera o gama larga de preturi si toate au recenzii pozitive din partea clientilor.

1. Ventilator baie Turbionaire MIO 100 LL-SW

Ventilator baie Turbionaire MIO 100 LL-SW

Acest ventilator este potrivit atat in bai moderne cat si in bucatarii sau alte spatii din care este necesara evacuarea aerului.
Instalare pe perete, clapeta anti retur pentru evitarea patrunderii in incapere a aerului din exterior si a insectelor, protectie IPX4 – impotriva jeturilor de apa, poate fi utilizat in regim intens. Pornire/ oprire de la un intrerupator.

Caracteristici: debit de aer (mc/h): 80, nivel zgomot (dB): 33, putere (W): 15, diametru conexiune (mm): 100

Vezi detalii si pret

2. Ventilator baie FRESH Intellivent 2.0

Ventilator baie FRESH Intellivent 2.0

Pachetul contine: ventilator FRESH Intellivent 2.0; clapeta antiretur D=100mm; conector D=100mm pentru conectarea clapetei antiretur la racordul ventilatorului.

Caracteristici: durata de viata: 60,000 h; extrem de silentios – doar 21 dB (A); putere consumata foarte mica 5 W; capacitate de extractie a aerului ridicata – 134 mc/h; sistem inteligent de detectare automata a umiditatii; timer reglabil; posibilitate de selectare a treptei de viteza; ventilatorul este dotat cu 2 adaptoare pentru tubulatura: 1xD=98 mm si 1xD=118 mm; Ip: 44

Vezi detalii si pret

3. Ventilator baie Vent-Axia VASF100T

Ventilator baie Vent-Axia VASF100T

Vent-Axia este incepand cu 1985 Furnizor Oficial al Casei Regale a Marii Britanii.

Silent Fan 100 este in momentul actual cel mai silentios ventilator pentru grupuri sanitare disponibil pe piata. Cu un design modern si discret, ofera ventilatie cu un nivel de zgomot de numai 14dBA fara a face compromisuri in privinta performanta. Ventilatorul este echipat cu clapeta antiretur, timer si are doua trepte de viteza. Echipat cu motor de inalta eficienta cu un consum redus de numai 4.3 W.

Vezi detalii si pret

4. Ventilator baie, ELICENT Elegance 100

Ventilator baie, ELICENT Elegance 100Ventilatorul de baie elicoidal Elicent Elegance   este conceput pentru montaj pe perete sau pe tavan. Ventilatorul  Elicent Elegance poate refula aerul din incapere direct in exterior sau in tubulatura.

Motor Long Life dotat cu rulmenti cu bile- care asigura o functionare de 30000 ore. Este prevazut cu clapeta antiretur, cu ajutorul careia se evita patrunderea din exterior a aerului sau corpuri straine. Debit de aer mare, nivel de zgomot redus si putere consumata mica. Grad de protectie IPX4.

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo