Cum alegi cel mai bun binoclu

Cum alegi cel mai bun binocluCum alegi cel mai bun binoclu si ce criterii trebuie sa ai in vedere atunci cand achizitionezi un binoclu? Difera binoclurile intre ele in functie de activitatile la care sunt utilizate? Citeste informatiile din acest ghid de cumparaturi pentru a alege cel mai bun binoclu pentru tine, in concordanta cu nevoile tale si cu activitatea la care doresti sa il utilizezi.

Indiferent la ce activitati doresti sa il folosesti, un lucru trebuie stabilit de la inceput: trebuie sa alegi un binoclu de buna calitate daca vrei sa fie eficient si util. De asemenea, in functie de activitatea la care doresti sa il utilizezi, trebuie sa ai in vedere anumite criterii si specificatii tehnice astfel incat sa fii sigur ca alegi un binoclu potrivit nevoilor tale.

#TOP 3 binocluri

Cum alegi cel  mai bun binoclu: ce sa stii

Inainte sa pornesti cautarile si sa te axezi pe detalii tehnice, trebuie sa iti pui doua intrebari importante care te vor ajuta sa iti identifici nevoile.

La ce activitati vei utiliza binoclul?

Nu poti alege un binoclu profesional, un binoclu bun pe care sa il utilizezi cu succes daca inainte nu stabilesti la ce activitati vei folosi acel binoclu. Cum specificatiile tehnice si elementele ce construiesc binoclul difera in functie de activitatea la care este utilizat, este foarte important sa stabilesti acest aspect inainte sa achizitionezi un binoclu .

In functie de activitatile prestate, poti alege intre: binoclu de natura, binoclu de vanatoare, binoclu astral, binoclu marin, binoclu militar, binoclu cu range finder (telemetru), etc.

  • Binocluri cu utilizare generala: drumetii, natura, sporturi

Binoclurile compacte, cu unghi mare (cu diagonala mare a obiectivului) sunt ideale pentru activitatile in aer liber si pentru a urmari sporturile sau evenimentele de pe un stadion. In general binoclurile cu putere de marire de la  7x la 10x sunt potrivite in astfel de situatii. De asemenea, binoclurile compacte sunt usor de depozitat in geanta, atarnate de gat sau in buzunar.

  • Binocluri pentru vanatoare

Cele mai bune binoclurile pentru vanatoare sunt cu putere de marire 7x pana la 10x. Insa, daca prada este la o distanta mare iti trebuie un binoclu de la 12x pana la 16x. Dupa ce ai depasit puterea de marire de 10x, iti va fi foarte greu sa stabilizezi imaginea, de aceea iti trebuie un trepied pe care sa asezi binoclul.

  • Binocluri pentru urmarit pasari

Binocluri pentru concerte si teatru

Binoclul standard pentru a urmari pasarile este 8×42 , insa daca vrei sa vezi cat mai multe detalii poti trece la un binoclu 10x sau 12x cu un obiectiv de 42 sau 50 mm.

  • Binocluri pentru barci sau marine

Nu este recomandat un binoclu cu o putere de marire foarte mare. Un binoclu potrivit pentru astfel de situatii este 7x sau uneori 8x sau 10x. Diametrul obiectivului trebuie sa fie intre 42 si 50 mm, lentile tratate pentru protectie apa, binoclu rezistent la apa, cauciucat si rezistent.

  • Binocluri pentru concerte si teatru

Pentru astfel de situatii cel mai bun binoclu este cel compact, cu putere de marire medie si diametrul obiectivului mic: 4×30, 5×25, 8×25, 7×18, 7×21.

  • Binocluri astrale

Cele mai bune binocluri pentru a observa cerul sunt cele cu putere mare de marire si obiectiv foarte mare (ex. 25 x 100). In general, binoclurile astrale sunt utilizate de specialisti sau de persoanele pasionate de aceasta activitate.

Ce buget esti dispus sa aloci?

In functie de importanta pe care o va avea pentru tine si pentru activitatea ta vei stabili bugetul pe care trebuie sa il aloci pentru noul binoclu.

De asemenea, daca alegi un binoclu profesional, pe care sa il folosesti in scopuri profesionale si job-ul solicita un binoclu foarte bun, precis si de calitate trebuie sa fii dispus sa aloci un buget pe masura. In schimb, daca alegi un binoclu pentru timpul liber si cu care sa iti satisfaci hobby-urile, nu trebuie sa platesti un pret asa de mare.

Pretul binoclului variaza in functie de destinatia acestuia (segmentului in care este folosit) si mai ales dotarilor si calitatilor tehnice. Poti alege un binoclu la pretul de 200 lei sau unul la pretul de 3000 lei (si chiar mai mult), totul depinde de cat esti dispui sa platesti, la ce vrei sa utilizezi binoclul si calitatea pe care o doresti.

Cum alegi cel mai bun binoclu: ce sa cauti

Acum ca ai stabilit la ce activitati vrei sa utilizezi noul binoclu si cat esti dispus sa platesti pe el in functie de importanta pe care o are in activitatea desfasurata, trebuie sa acorzi atentie celor mai importanti factori care determina calitatea si utilitatea unui binoclu.

Tipul prismelor, calitatea lentilelor, diametrul lentilelor frontale, campul vizual, pupila de iesire, tratamentul lentilelor, magnificatia – puterea de marire, luminozitatea imaginii, relieful ocular si focusul binoclului sunt printre cei mai importanti factori pe care trebuie sa ii ai in vedere atunci cand alegi un binoclu bun. Pe langa factorii de mai sus mai adaugam producatorul si garantia, pentru ca uneori gasim binocluri cu specificatii bune, insa cu lacune mari atunci cand vine vorba de constuctie si de producator.

Cum sunt foarte multe criterii de avut in vedere si de cele mai multe ori acestea sunt conectate intre ele, am structurat informatiile astfel incat sa intelegi mai bine criteriile si datele ce se ascund in spatele detaliilor tehnice.

Intelege specificatiile principale

Cum alegi cel mai bun binocluIn general binoclurile au pe langa denumirea lor si un set de doua numere, de exemplu Yukon 7×35 sau 10×35. Aceasta este principala descriere a binoclurilor si este obligatoriu sa fie inteleasa corect pentru ca te va ajuta sa alegi cel mai bun binoclu pentru tine (impreuna cu alte cateva criterii).

Numarul inainte de “x” este factorul de magnificatie sau puterea de amplificare sau puterea de marire a binoclului. Asta se traduce prin faptul ca, de exemplu lentilele 7×35 vor face ca obiectul privit sa fie de 7 ori mai aproape iar in cazul lentilelor 10×35, obiectul privit va fi mai aproape de 10 ori.

Numarul dupa “x” este diametrul lentilei obiectivului  sau lentila frontala si este exprimat in milimetri. De exemplu, la  modelul 7×35 inseama ca binoclul are lentilele obiectivului cu diametru de 35 mm iar la modelul 10×50 lentile obiectivului sunt cu diametru de 50.

Cu ajutorul acestor doua numere putem stabili diametrul pupilei de iesire (mm) sau diametrul cercului de lumina care trece prin ocular (mm). Pentru a obtine diametrul pupilei la iesite trebuie sa impartim diametrul lentilei obiectivului (numarul dupa “x”) la puterea de magnificatie (numarul inainte de “x”). Pentru ambele exemple de mai sus, diametrul pupilei de iesire este 5 mm (35/7 si 50/10).

  • Cu cat este mai mare puterea de marire a binoclului cu atat campul vizual se micsoreaza iar binoclul devine din ce in ce mai sensibil la miscare iar imaginea mai greu de identificat si mai greu de controlat. De aceea, daca ai nevoie de un binoclu cu factor de marire de 10 x sau chiar mai mare este obligatoriu sa achizitionezi si un trepied pentru a stabiliza binoclul si pentru a-l putea utiliza. Sfat: nu achizitiona un binoclu cu amplificare variabila (ex. 8-24 x) pentru ca are o optica mai slab calitativa comparativ cu binoclul cu amplificare fixa (ex. 8 x).
  • Cu cat este mai mare diametrul lentilelor obiectivului cu atat mai clara si mai luminoasa va fi imaginea iar binoclul poate fi utilizat chiar si in conditii de luminozitate slaba. Dar, cu cat creste diametrul lentilei cu atat binoclul va deveni mai mare si mai greu. In general, cele mai multe binocluri au lentile obiectivului cu diametru de 30 – 50mm, modelele compacte, de buzunar au lentile obiectivului cu diametru de maxim 25 mm iar binoclurile astronomice au lentile obiectivului cu diametru de peste 50 mm.
  • Cu cat este mai mare diametrul pupilei de iesire cu atat imaginea va fi mai clara si iar detaliile din imagine mai vizibile. De asemenea, un diametru mai mare a pupilei de iesire te va ajuta ca controlezi mai bine imaginea in cazul in care mainile iti tremura. Diametrul pupilei de iesire este intre 2 si 7 mm (corespunde cu dimensiunile la care ajunge pupila umana in functie de gradul de lumina). In situatii in care lumina este slaba (rasarit, apus, etc) este indicat un binoclul cu pupila de iesire mare (mai mare de 5 mm) iar pentru situatiile cu luminozitate buna, unde pupila umana este dilatata in jur de 2 mm, binoclurile cu pupila de iesire intre 2 si 4 mm sunt foarte bune.

 Acorda atentie lentilelor si ocularelor

Cele mai multe binocluri au lentile din sticla pentru ca ofera o calitate a imaginii mult mai buna, insa costa mai mult decat lentilele din plastic. Exista si cateva modele de lentile din plastic de buna calitate, insa cu toate astea recomandat este sa achizitionezi un binoclu cu lentile din sticla.
Un alt aspect caruia trebuie sa ii acorzi atentie este calitatea lentilelor si ocularelor si tratarea la care au fost supuse: elemente optice antirefex (coating) si lentile tratate pentru o rezistenta si intretinere mai buna.
  • Cu cat mai multe starturi antirefex pe toate elementele optice cu atat este mai buna calitatea binoclului (de preferat FMC). Lentilele antirefex sunt notate astfel: CO (coated optics) – cel putin un element optic important are un strat aplicat pe cel putin o suprafata; CF (fully coated ) – toate lentilele si suprafetele de sticla au cel putin un strat aplicat; MC (multi coated)  – cel putin un element optic important al unui binoclu fully-coated are mai multe straturi antireflex pe cel putin o suprafata a sa; FMC (fully multi coated) – toate elementele optice ale unui binoclu fully-coated au mai multe straturi antireflex care asigura o transmisie a luminii de pana la 90%-95%.
  • Cu cat este mai tratata lentila cu atat rezista mai bine la praf, lovituri, umiditate si apa  (Lotu Tec, Rainguard, etc). Cele mai bune binocluri au lentile tratate special pentru a rezista mai bine in timp si pentru a fi utilizate cu usurinta in orice conditii (praf, ploaie, abur, umiditate, etc).

Evalueaza relieful ocular

Relieful ocular este distanta la care binoclul poate fi tinut de la ochi astfel incat poti observa cu usurinta intregul camp vizual (este exprimat in mm). Pentru un confort maxim, relieful ocular ar trebui sa fie intre 10-15 mm iar in cazul in care porti ochelari chiar mai mare.

  • Cele mai multe modele au garnituri de cauciuc in jurul ocularelor pentru a fixa mai bine binoclul la ochi. Insa, daca porti ochelari alege un model la care garnituri se pot retrage.

Alege tipul de prisme potrivit

Cel mai bun binoclu- tip prismePoti alege intre doua tipuri de prisme: prisme Porro (sunt in forma de M) si prisme Roof (in forma de H). Daca pana de curand cele mai multe modele de binocluri aveau prisme Porro, de cativa ani sunt utilizate si prismele Roof pentru ca permit o dimensiune mai mica a binoclului, comparativ cu prismele Porro care maresc dimensiunile binoclului. Asa ca, daca iti doresti un binoclu mic, usor de purtat alege unul cu prisme Roof, insa nu te astepta sa ai un camp vizual foarte larg.

Calitatea optica a prismelor este data si de tipul de sticla folosit. Cele mai multe modele de binocluri utilizeaza sticla BK7 si BAK4. Insa, binoclurile profesionale, cele mai bune binocluri utilizeaza BAK4. Acestea sunt putin mai scumpe decat BK7, insa ofera o calitate a imaginii mult mai buna si o luminozitate mai mare.

Abilitatea de a focusa

Binoclurile focuseaza in doua moduri: center focus sau auto focus si in plus pot avea (sau nu) posibilitatea de a regla dioptriile.

La cele mai multe modele claritatea se regleaza cu ajutorul unei roti plasata intre tuburile binoclului (center focus), plus un corector de dioptrie la un ocular (la cel drept de obicei), pentru a ajuta corectarea diferentei de vedere dintre ochi (pentru persoanele care au dioptrii diferite).

Constructie si design

Atunci cand doresti cel mai bun binoclu trebuie sa te gandesti sa alegi unul bun, fabricat din materiale de calitate, rezistent, care sa serveasca scopului si sa fie usor de purtat cu tine in functie de situatie.

Daca vrei un binoclu numai pentru un hobby, nu alege un model foarte mare pentru va este greu de carat, insa, el trebuie sa fie unul rezistent si bun. Daca vrei un binoclu profesional, caracteristicile si calitatile tehnice sunt mai importante si atunci ar trebui sa te gandesti sa alegi un model solid, care sa reziste foarte bine in timp si care sa fie rezistent la apa.

Dimensiunile campului vizual

cel mai bun binoclu-camp vizualCampul vizual al binoclului repezinta dimensiunea (latimea) ariei pe care o vezi prin binoclu si este exprimata in doua moduri: linear si angular.

Campul vizual linear reprezinta latimea ariei observata prin binoclu si se masoara in metri la 1000 de metri iar campul vizual angular reprezinta unghiul real vizibil prin binoclu si se masoara in grade.

  • Valori mari ale campului vizual se traduc intr-o arie mai mare care este vizibila.
  • Campul vizual este strans legat de puterea de marire a binoclului. O putere mare de marire inseamna un camp vizual ingust. Campurile vizulale largi sunt de dorit in special in cazul obiectelor aflate in miscare (ex., pasari care zboara) sau cand tu (cel care observa) esti in miscare (te uiti print-un binoclul si esti intr-o barca sau masina).

Luminozitatea imaginii

Luminozitatea are impact direct in capacitatea binoclului de a oferi imagini clare chiar si in conditii de lumina slaba.

Asa cum am spus si mai sus, luminozitatea este infuentata de: diametrul lentilei frontale (obiectivului), diametrul pupilei de iesire, puterea de marire si de calitatea componentelor optice (staturile de protectie antirefex). In plus, pe langa acesti factori, mai sunt inca doi factori pe care trebuie sa ii ai in vedere daca vrei sa alegi un binoclu bun: factorul Twilight si RBI.

Atat factorul Twilight cat si RBI influenteaza calitatea imaginii si in functie de valoarea lor vei avea o imagine mai luminoasa si mai clara chiar si in conditii de lumina scazuta.  Factorul Twilight este radicalul produsului dintre puterea de marire si diametrul lentilei iar RBI este patratul diametrului pupilei la iesire. Nu trebuie sa memorezi formulele, gasesti aceste valori in specificatiile tehnice ale produsului.

  • Cu cat valorile factorului Twilight si RBI sunt mai mari, cu atat calitatea imaginii este mai buna si in conditii de luminozitate mai slaba.

Cum alegi cel mai bun binoclu: recomandari

Avand in vedere de informatiile de mai sus, am facut o selectie dintre cele mai bune binocluri, care acopera o gama larga de activitati si au un bun raport calitate/ pret.

In cazul in care recomandarile noastre nu acopera nevoile tale, poti gasi la magazinele online recomandate o gama larga de modele de binocluri.

1. Binoclu night vision Yukon NVB Tracker 3×42

BINOCLU NIGHT VISION YUKON NVB TRACKER 3X42

Putere marire: 3x
Diametrul obiectivului: 42 mm
Rezolutia imaginii: 36 linii/mm
Distanta de detectie: 250 m
Dimensiuni de gabarit: 184 x 123 x 72 mm
Temperatura de functionare: de la -30 pana la +40 grade Celsius
Pachet: Geanta material rezistent, Curea pentru tinut la gat, Laveta pentru curatare lentile
Functii: dispozitiv profesional pentru observarea eficienta in conditii de lumina slaba si in intuneric complet

Vezi detalii si pret

2. Binoclu Celestron Landscout 12×50

BINOCLU CELESTRON LANDSCOUT 12X50

Putere de marire: 12X
Diametru obiectiv: 50 mm
Tip constructiv: porro
Prisme: BaK4
Camp vizual: 5.5 grade
Camp vizual la 1000m: 96 m
Close focus: 7 m
Relief ocular: 15 mm
Diam. pupilei de iesire: 4.1 mm
Luminozitate relativa: 16.8
Factor Twilight: 24.5

Vezi detalii si pret

3. Binoclu Bresser Pirsch 10×26

BINOCLU BRESSER PIRSCH 10X26

Putere de marire: 10x
Diametru obiectiv: 26 mm
Tip constructiv: roof
Material sticla: BK-4
Pupila de iesire: 2.6 mm
Altele: acoperire antireflex fazica a lentilelor completa, rezistent la apa si ceata
Camp vizual: la 1000 m: 100 m
Camp vizual: 5.71 grade
Relief ochi: 14 mm
Intensitate luminoasa: 6.76

Vezi detalii si pret

4. Binoclu Olympus 10×21 RC II WP verde

BINOCLU OLYMPUS 10X21 RC II WP VERDE Tip: Serii prisme cu acoperis:
Putere marire: 10x
Diametru lentile obiectiv: 21 mm
Camp vizual efectiv: 5.1 grade
Camp vizual aparent: 51 grade
Camp vizual la 1000 m: 89 m
Diametru pupila iesire: 2.1 mm
Luminozitate relativa: 4.4
Invelis optic: Acoperire cu strat multiplu
Vizualizare convenabila: Ocular ajustabil (rasucire sus/jos)
Lentile: tratate multistrat pentru maxim de stralucire si contrast al imaginii

Vezi detalii si pret
Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo