Cum alegi cea mai buna biblioteca

Ai o colectie impresionanta de carti si necesiti un spatiu de depozitare pentru ele sau pentru obiectele de decor? Citeste ghidul nostru si afla cum alegi cea mai buna biblioteca.

Rafturile de biblioteca sunt printre cele mai folositoare si versatile piese de mobilier din casa ta. Nu numai ca te ajuta sa iti organizezi cartile pe care le detii, insa pot fi folosite si ca locuri in care poti aseza obiecte de arta sau obiecte decorative. In plus, oferta de rafturi de biblioteca este mare, astfel ca poti gasi cu usurinta modele care sa corespunda atat gustului, cat si bugetului tau.

Vremurile in care biblioteca era folosita doar pentru depozitarea cartilor nu mai sunt atat de actuale. Desigur, o biblioteca poate fi folosita strict in acest scop, insa piesa perfecta de mobilier iti va permite sa imbini stilurile. Fie ca vrei sa folosesti acest obiect de mobilier doar pentru depozitarea cartilor sau doresti sa depozitezi si obiecte electronice sau decoratiuni, fii sigur ca vei gasi varianta de care ai nevoie.

Cum alegi cea mai buna biblioteca

Cum alegi cea mai buna biblioteca

Alegerea corecta a bibliotecii pentru casa ta inseamna ca vei pastra acest obiect de mobilier ani buni, fara a fi nevoie de nicio schimbare. Chiar daca stilul si marimea bibliotecii depind in mare parte de camera in care aceasta va fi amplasata, exista cativa factori generali pe care trebuie sa ii iei in considerare in alegerea unei biblioteci.

In primul rand, evalueaza-ti nevoile. Stabileste daca ai nevoie sa depozitezi un numar mare de carti, cateva obiecte de decor, putin din fiecare sau daca vrei doar sa umpli un perete gol din casa ta. Odata ce ti-ai stabilit prioritatile trebuie sa treci la celalalt nivel. Iata care sunt criteriile dupa care trebuie sa te ghidezi daca vrei sa alegi cea mai buna biblioteca pentru caminul tau.

Alege designul

Fie ca iti doresti doar cateva rafturi sau esti in cautarea unei biblioteci de dimensiuni mari, atunci cand vine vorba de stil, vei avea de ales intre o multitudine de optiuni. Cele mai des intalnite si recomandate sunt stilul standard, etajerele, tip scara sau schela, rafturile de colt, cuburile sau bibliotecile tip consola, care ocupa tot peretele.

  • Biblioteca standard

Bibliotecile standard sunt cel mai intalnit tip. Confectionate din lemn sau MDF, acestea sunt concepute cu rafturi de dimensiuni egale sau cu rafturi ajustabile si au partea din spate inchisa cu acelasi tip de material din care este confectionata si structura. Biblioteca standard este intre o biblioteca tip consola si o biblioteca minimalista, de obicei, fiind suficient de mare pentru a depozita carti, insa nu foarte incapatoare si pentru alte obiecte.

  • Biblioteca tip consola

Daca ai nevoie de o biblioteca mai mare, poti alege o biblioteca tip consola, care sa acopere tot peretele. Acest tip de biblioteca poate imbina mai multe stiluri, in functie de nevoile tale. Cel mai potrivit loc pentru a amplasa o astfel de biblioteca este sufrageria.

Bibliotecile tip consola sunt preferatele utilizatorilor mai ales pentru zona de living, pentru ca sunt foarte utile si ofera mult spatiu de depozitare. Acestea sunt prevazute cu diverse dulapuri, sertare si rafturi sau chiar cu mai multe corpuri, astfel incat sa poti depozita o diversitate de lucruri in ele (carti, obiecte de decor, acte, suvenituri, bauturi etc). Acestea sunt mult mai practice decat celelalte tipuri de biblioteci, care sunt mult mai futuriste si de dimensiuni reduse.

  • Biblioteca tip etajera

Etajera are un stil mai delicat decat cel al unei biblioteci standard, cu partea din spate deschisa si rafturi fabricate deseori din sticla. Daca o biblioteca standard este folosita datorita functionalitatii, in cazul etajerei vorbim despre forma si design. De obicei, erajera este utilizata impreuna cu o biblioteca standard sau este utilizata ca o biblioteca mai mica pentru o alta camera, de obicei dormitor sau camera copiilor.

  • Biblioteca tip scara sau schela

Biblioteca tip scara este conceputa in asa fel incat sa se sprijine de perete, cu rafturi in scari, descrescatoare de la baza catre partea de sus. Biblioteca tip schela este asemanatoare cu cea tip scara. In acest caz, rafturile sunt asezate intre doua suporturi de tip scara.

Aceste doua modele de biblioteci sunt potrivite ca biblioteci secundare sau ca biblioteci principale in cazul in care nu ai multe carti de depozitat. De asemenea, acestea sunt indicate in cazul in care ai un design foarte modern sau minimalist in camera respectiva.

  • Biblioteca tip rafturi

Rafturile de colt sunt construite din doua parti asezate in unghi drept. Aceasta forma este ideala pentru amplasarea in colturile din camerele mici sau in care exista deja piese de mobilier, insa este nevoie de putin spatiu in plus. Poate fi o alegere buna de biblioteca de dormitor.

Rafturile-cub sunt impartite atat pe orizontala, cat si pe verticala, pentru a crea sectiuni cubice. Acest tip de biblioteca poate fi folosit atat pentru depozitarea cartilor, cat si pentru obiectele decorative sau cosurile de depozitare in forma patrata, care incap perfect in spatiile libere.

Stilul bibliotecii

Stilul bibliotecii este dat de stilul camerei in care aceasta este amplatata si mai este influentat si ce stilul si aspectul celorlalte piese de mobilier existente in camera. De exemplu, daca vrei sa alegi o biblioteca pentru living, inainte sa alegi trebuie sa ai in vedere aspectul si stilul canapelei sau coltarului, comodelor si a celorlalte piese de mobilier si elemente pe care le ai in livingul tau. Stilul, culorile, materialele bibliotecii trebuie sa fie in armonie cu camera si cu elementele din camera respectiva.

In cazul in care te decizi sa cumperi o biblioteca componenta a unui set de mobilier pentru living, atunci o sa fie mai usor sa armonizezi mobilierul din camera. Tot ce iti mai ramane de facut este sa asortezi mobilierul cu celelalte elemente din camera, elemente de definesc si ele un stil anume (perdele, draperii, covor, pernute decorative, veioze, lustre etc). In cazul in care nu ai un ochi artistic, cel mai simplu este sa aranjezi camera intr-un stil modern, simplu si in culori cat mai deschise (alb, bej, gri deschis etc).

Marimea bibliotecii

Marimea este unul dintre cei mai importanti factori de luat in considerare atunci cand vrei sa achizitionezi o biblioteca, deoarece de acest lucru depinde mult felul in care vor arata si functiona rafturile in spatiul in care vrei sa amplasezi biblioteca. In acest caz trebuie sa iei in considerare inaltimea, latimea, adancimea rafturilor si spatiul dintre rafturi.

In ceea ce priveste inaltimea, majoritatea bibliotecilor au una cuprinsa intre 1 si 2.5 metri. Ia in considerare atat aspectul estetic, cat si cel practic atunci cand vine vorba de inaltime. Rafturile mai inalte care acopera tot peretele par mai formale si aduc un plus de eleganta spatiului. Cu toate acestea, rafturile cu o lungime mai mica au o functionalitate mai mare, deoarece partea de sus poate fi folosita in alt scop, pentru depoitarea consolelor media ori ca spatiu de lucru, de exemplu.

Latimea bibliotecii ar trebui aleasa in functie de inaltime. Daca alegi o biblioteca inalta, achizitionarea mai multor rafturi inguste in locul unuia singur, cu o latime mai mare, iti va oferi mai multa flexibilitate. Poti adauga sau renunta la spatiile de depozitare in functie de nevoile pe care le ai. Daca nu optezi pentru o biblioteca inalta, alege ceva mai lat, pentru a face piesa de mobilier sa para mai substantiala.

Majoritatea rafturilor au o adancime de cel putin 30 de centimetri, pentru a oferi destul spatiu de depozitare, insa unele biblioteci, cu precadere cele tip scara sau schela, au rafturi mai inguste, cu o adancime mai mica. In acest sens, este bine sa stii pentru ce ai nevoie de biblioteca si sa iei decizia in functie de acest lucru.

Spatiul dintre rafturi este si el important. Daca rafturile din biblioteca sunt fixe, asigura-te ca masori spatiul dintre ele, pentru a te asigura ca obiectele si cartile pe care le vei depozita au suficient loc. Este mai bine sa optezi pentru un model de biblioteca cu rafturi ajustabile, pentru ca ofera mai multa versatilitate.

Cea mai buna biblioteca tip consola

Materialele utilizate

Bibliotecile sunt fabricate din diverse materiale. Cele mai des intalnite sunt lemnul, metalul si MDF-ul. Bibliotecile din lemn ofera un design clasic si o rama solida, cu o rezistenta mare in timp. Lemnul este ideal pentru bibliotecile standard, deoarece este un material care poate sustine o greutate mai mare.

Rafturile din metal pot oferi si ele o sustinere buna, renuntand insa la aspectul solid. Acest material este potrivit daca este adeptul stilului contemporan, cu linii bine definite. In cazul in care bugetul tau nu este unul foarte mare, poti alege o biblioteca din MDF. Arata similar cu cele din lemn, insa pretul este considerabil mai mic. Pe de alta parte, materialul nu este extrem de rezistent.

Functionalitatea bibliotecii

In functie de cum planuiesti sa folosesti biblioteca, vei avea urmatoarele optiuni in ceea ce priveste acest aspect:

Polite reglabile – pentru versatilitate, alege o biblioteca cu polite care pot fi mutate sau scoase. Acestea sunt suspendate pe elemente de sustinere mici, care pot fi inserate in gaurile disponibile la niveluri diferite, pozitia fiindu-le ajustata in functie de nevoile tale.

Roti –  daca planuiesti sa folosesti biblioteca pe post de separator intre anumite camere sau daca iti place sa redecorezi des si sa schimbi aspectul casei tale, ia in considerare rafturile pe roti. Acest element va permite mutarea usoara dintr-o camera in cealalta.

Separator intre incaperi – intr-o sufragerie de tip open space sau intr-o camera de dimensiuni foarte mari, biblioteca poate fi folosita pe post de separator intre spatii. Asigura-te ca biblioteca se poate sustine singura, deoarece majoritatea au nevoie de sisteme de prindere pe perete.

Usi – cel mai bun aspect la o biblioteca cu usi este ca tine praful departe de carti. Alege una cu usi din lemn sau MDF daca nu vrei sa pastrezi totul la vedere. Daca vrei sa folosesti biblioteca si pentru obiectele de decor, poti alege una cu usi din sticla, glisante sau fixe.

Bugetul alocat

Pretul bibliotecii pe care o vei achizitiona depinde de marime, materialul din care este confectionata si producator. O biblioteca de living din lemn masiv, tip consola, care ocupa tot peretele, poate ajunge sa coste foarte mult, pe cand pretul unei biblioteci de dormitor, de dimensiuni mai mici, confectionata din MDF, nu va depasi cateva sute de lei.

Pentru ca biblioteca este un obiect de mobilier pe care il vei folosi un timp indelungat, gandeste-te la ea ca la o investitie si achizitioneaza cel mai calitativ produs pe care ti-l poti permite. Daca visezi la o biblioteca tip consola, insa pretul este prea mare, ia in considerare achizitionarea mai multor rafturi de biblioteca de buna calitate, pe care le poti aseza unul langa celalalt pentru acelasi efect la un pret mai mic.

Modele de biblioteci recomandate

Daca vrei sa alegi cea mai buna biblioteca pentru tine trebuie in primul rand sa tii cont de spatiul in care vei amplasa biblioteca si de nevoile tale. Fie ca vorbim despre o biblioteca pentru dormitor sau despre o biblioteca pentru living, acest aspect este important pentru a scurta lista de optiuni pe care le ai.

De asemenea, si felul in care vei folosi biblioteca este foarte important. Daca esti un cititor inrait, vei avea nevoie de o biblioteca confectionata dintr-un material rezistent, care sa sustina greutatea cartilor. O biblioteca ce va fi folosita pentru obiecte decorative poate avea un stil mai deosebit, fara ca accentul sa fie pus in primul rand pe stabilitate.

Mai jos am pregatiti o selectie de biblioteci pe care le recomandam. Cele mai multe dintre acestea sunt biblioteci de tip consola, pentru ca noi le consideram cele mai practice si utile, ins asunt si cateva modele mai minimaliste.

1. Biblioteca WU-2600

Biblioteca WU-2600Aceasta biblioteca pentru living are un design modern si se incadreaza in trendul actual al tendintelor de amenajare interioara. Moderna si incapatoare, aceasta biblioteca o sa puna in valoare orice living, in timp ce ofera o functionalitate si o utilitate extinsa.

Tip: Biblioteca consola, 2 corpuri principale
Materiale: MDF (cu finisaj laminat), sticla
Dimensiuni: 260 x 180 x 47 cm
Componenta: sertare, dulapuri, polite, comoda TV, vitrine

Vezi detalii si pret

2. Biblioteca ROXI Wenge/Dab latte CB

Biblioteca ROXI Wenge/Dab latte CB

Biblioteca Roxi CB este un mobilier complet, format din sifonier, comoda tv, vitrina, dulapuri suspendate si biblioteca. Biblioteca Roxi este utila si practica in orice living, putand fi utilizata pentru a depozita o varietate mare de obiecte.

Tip: Biblioteca consola, compacta
Materiale: MDF, PAL, sticla
Dimensiuni: 340 x 217 x 53 cm
Componenta: sifonier, comoda tv, vitrina, dulapuri suspendate si biblioteca

Vezi detalii si pret

3. Biblioteca Boston, Ferrara/Mov

Biblioteca Boston, Ferrara/Mov Biblioteca Boston este un set de mobilier modular pentru sufragerie cu aspect modern. Este o combinatie reusita intre modernism si minimalism. Setul contine in total 6 corpuri distincte: doua corpuri inferioare, un corp suspendat orizontal, un corp suspendat vertical, o polita, o etajera.

Tip: Biblioteca consola, 2 corpuri principale
Materiale: MDF, PAL
Dimensiuni: 240 (lungime) x 50 (adancime) cm,  inaltime ajustabila
Componenta: dulapuri, polite, etajera, comoda TV

Vezi detalii si pret

4. Biblioteca HUGO T

Biblioteca HUGO T, 220 X 179 X 31/41 cm Biblioteca Hugo T este moderna cu influente clasice, fiiind potrivita intr-un living cald si prietenos. Componenta bibliotecii (comoda TV, dulap/ vitrina, biblioteca) o face practica si utila in diverse scopuri.

Tip: Biblioteca consola, compacta
Materiale: PAL, sticla
Dimensiuni: 220 x 179 x 41 cm
Componenta: comoda TV, dulap/ vitrina, biblioteca, rafturi

Vezi detalii si pret

5. Biblioteca Girona , Wenge / Magnolia

Biblioteca Girona , Wenge / MagnoliaBiblioteca Girona cu design modern, spatioasa, ideala pentru completarea mobilierului din living, dormitor sau birou. Aceasta biblioteca de tip rafturi-cub este perfecta pentru a depozita carti si obiecte de decor. De asemenea, pe langa rafturi/ polite, aceasta mai are si o zona prevazuta cu 2 usi.

Tip: Biblioteca tip rafturi – cub
Materiale: PAL
Dimensiuni: 204 x 215 x 35 cm
Componenta: rafturi/ polite, dulap cu usi

Vezi detalii si pret

6. Etajera din metal si lemn Darkenberg White

Etajera Darkenberg este un mobilier luminos, portabil perfect ca o biblioteca sau ca si un raft decorativ. Acesta se potriveste perfect oricarui interior: stil scandinav, modern sau chiar minimalist.

Tip: Biblioteca tip etajera
Materiale: Lemn, metal
Dimensiuni: diametru 45 cm, latime 10 cm
Componenta: 4 rafturi/ polite

Vezi detalii si pret

Ne bucuram sa iti cunoastem parerea

      Lasa un mesaj

      SuperGhid.ro
      Logo